Widok
Endometrioza w bliźnie po CC, a ciąża
jak w tytule... czy któraś mamuśka miała? Co radził lekarz? Byłam u dwóch i skrajne opinie... jeden twierdzi, że nie ma co czekać, tylko zachodzić w ciąże, drugi uważa, że koniecznie trzeba to wyciąć przed ciążą... nie wiem, któremu zaufać.. zastanawiam się nad pójściem do jeszcze innego :|
Ja mam endometriozę, zrobiła się po drugiej cc. Kilka miesięcy temu ginekolog pytał, czy planuje więcej dzieci, bo jeśli tak to mam się zdecydować bardzo szybko i mieć świadomość, że będzie to ciąża z podwyższonym ryzykiem. A jeśli nie planuję to się dobrze zabezpieczać bo później będzie już bardzo źle.
gin Ewa Meżyk, pracuje na zaspie, ja chodziłam do niej w Gdyni. Będzie źle to znaczy wg lekarza, że byłoby bardzo duże ryzyko rozejścia się blizn, pęknięcia tego....może to zależy co każdemu wychodzi na usg, jakie stadium zaawansowania etc. Mi na razie powiedziano (bo byłam też u innego lekarza), żeby zabieg zostawić i na razie kontrolować co 6 miesięcy, bo jeśli nie będzie się powiększać to podobno "może tak sobie być", o ile nie planuję ciąży.
Druga sprawa, że z endometriozą też ciężko zajść w ciążę. A o tym zabezpieczeniu to pewne usłyszałam, bo z całą stanowczością stwierdziłam, że więcej dzieci nie planuję :)
Druga sprawa, że z endometriozą też ciężko zajść w ciążę. A o tym zabezpieczeniu to pewne usłyszałam, bo z całą stanowczością stwierdziłam, że więcej dzieci nie planuję :)