Widok

Fotel rozkładany jako łóżko dla 4 latka-opinie?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Urządzam na nowo pokój dla 2 chłopców. Mało miejsca a jednak boję się łózka piętrowego, że któryś spadnie. Myślimy o fotelach rozkładanych ale nie wiem jak z wygodą i zdrowiem (kręgosłupa).
Macie jakies doswiadczenia w tym temacie?
Pkusem takich łózek rozkładanych jest tez to ze w dzien jest wiecej miejsca w pokoju no i dzieci mają gdzie siedziec.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Nasz Syn śpi na takim tapczaniku/narożniku http://allegro.pl/kubus-naroznik-dzieciecy-tapczan-sofa-i4568642121.html (z tego rodzaju)

kupowaliśmy od innego sprzedawcy, poza allegro (ale na allegro też sprzedaje) - nie byliśmy zadowoleni z wydłużonego czasu realizacji oraz z wykonania (poniszczona skrzynia) więc nie podam jaki to sprzedawca ;)

w każdym razie wymiary zmienialiśmy pod nasze potrzeby, te 2 poduchy są różnej szerokości (w oryginale równe) - dzięki temu mogliśmy wydłużać tapczanik o tyle ile nam potrzeba :] łączenie akurat wypada pod poduszką także nie ma "przerwy/linii" pod plecami.
Młody nie narzeka, wysypia się, lubi swój tapczanik.
Po złożeniu zajmuje mało miejsca.
Jest dość twardy - więc wygodny. W sumie u nas gdyby był dłuższy to dorosły spokojnie też może spać ;)

Nie wiem jak będzie (z wygodą)gdy będziemy musieli wydłużyć powierzchnię spania o 2 poduchy. Wtedy jedno łączenie będzie wyczuwalne pod plecami.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hej, ja też mam dwóch chłopców. Na razie starszy śpi właśnie na takim fotelu jaki Ty chcesz kupić tylko 2osobowym ale jak tylko młodszy podrośnie to kupujemy dwa takie same pojedyncze fotele do spania. Wg mnie to super rozwiązanie jak dzieciaki są w jednym pokoju i chcemy zaoszczędzic miejsca. Na łóżko piętrowe też się nie zdecyduje bo boję się że jeden czy drugi krzywde sobie zrobi skacząc jak małpka z góry ;).
Ja jako dziecko spałam na takim fotelu (z wkładanymi poduchami), z mojej perspektywy to był koszmar. Łóżko było niewygodne, a gdy włożyło się jedną poduchę zamiast dwóch, w nocy się rozjeżdżało. No ale to było ze 20 lat temu, może teraz robią wygodniejsze...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
też spałam na takich rozkładanym i masakra ;) musiałam mieć na wierzch wygodny materac położony :)

moja córka dokładnie od 2 lat i 3 mies spała na piętrowym łóżku na górze i nie zdarzyło jej się spaść :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Myślałam o takim tapczanie http://www.agatameble.pl/produkty/produkt/meble-tapicerowane/sofy-kanapy/rozkladane/sofa-flesz-1fbk
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ja - u nas przy włożonej 1 poduszce nic się nie rozjeżdża i szczerze mówiąc nie wiem jak to mogło u Ciebie się rozjeżdżać? Nie widzę takiej możliwości w naszej rogóweczce ;)

Ona - jestem zdecydowaną przeciwniczką sof. Wystarczyła mi jedna noc (nie)przespana na takim meblu. Ale może akurat miałam pecha i trafiłam na mega okropnie nie wygodny egzemplarz.

Jako nastolatka miałam młodzieżowy tapczanik - na długości rozkładał się przez wysunięcie części pod głową. Tam wkładało się taką poduszkę skośną-nie była płaska jak te w moim pierwszym linku, tylko robiła delikatne podwyższenie pod głową. Tapczan był mega wygodny. A właściwie jest, bo wciąż jest używany na działce przez moją Mamę ;) nie był/jest długi - jakieś 170-175cm po rozłożeniu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja też spałam na rozkładanym fotelu jak bylam mala, teraz mam 30 lat i narazie brak problemow z kręgosłupem :)... i bardzo go lubiłam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pomysl polecam ALE zwroc uwage na skrzynie... co bys nie musiala desek/poduch dziwgac i przesuwac ;) i przy 100...razie przeklenstwa miotac;)
Swego czasu, w brw byly w podobnej cenie ze skrzynia tak zamocowana, ze tylko jednym ruchem pociagasz i juz gotowe spanko.
Dziecko sie wyspi i dorosly... a jak trzeba to i dwoje doroslych...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Temat przez nas przerobiony...
Warunki lokalowe są jakie są...trzeba się było do nich dostosować...
Łożko piętrowe wykluczone z góry...nie tylko z uwagi na ryzyko że dzieciak by spadł...ale też z obawy, że wiecznie byłaby wojna kto gdzie śpi...poza tym...chyba średnie do siedzenia w ciągu dnia...
Nasz wybór padł na sofy z Agata Meble (sofa producenta LIBRO)....drogie, ale uważam, że pod względem wygody najlepsze, z tych które braliśmy pod uwagę...a naoglądałam się tego naprawdę sporo...minus mała skrzynia, ale to drobiazg w porównaniu z tym, że na 9m2 mam "upchnięte" dwójkę dzieci i pokój wygląda całkiem nieźle i jest w nim jeszcze miejsce i na zabawki i na zabawę:)
Przejrzyj też stronkę http://www.libro.lubawa.pl/tapczany/ - ich produkty można dostać m.in. w Agata Meble

Tapczany typu "Kubuś" to mój pierwszy pomysł...jednak szybko minął, bo doszłam do wniosku, że łóżko rozkładane "na pokój", a nie wzdłuż ściany jest jednak lepszym wyjściem przy ograniczonej powierzchni, poza tym te "Kubusie" za 300-400zł to dla mnie osobiście trochę taka tandeta, strasznie twarde, niewygodne, zwykle łączenie poduch trafia na środek pleców....
To powody, dla których kupiliśmy dzieciom łóżka za prawie 1000zł/ szt.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
My od ponad 3,5 roku użytkujemy tapczanik "Kubuś" kupiony od producenta mebli ze Szczecinka na rynku na Przymorzu i jesteśmy zadowoleni :) Na zamówienie dorobili nam drugi 'boczek' bo bałam się że młody będzie spadał (bez problemu można zdemontować i tylko od strony ściany zostawić), mamy taki, że tą 'poduchę' przedłużającą się po prostu kładzie po wysunięciu części głównej :) Nic się nie rozjeżdża - testowane na panelach.
Obecnie śpi na nim średniak i nie jest rozkładany, ale najstarszy spał jakiś czas na rozłożonym i nie narzekał :) my z mężem również nie zauważyliśmy żeby łączenie w czymkolwiek przeszkadzało.

Na wiosnę będę rozglądała się za czymś podwójnym, bo chcę na 9m2 zrobić sypialnie dla 3 urwisów :P :) także jak macie jakieś pomysły to mile widziane linki :)
No własnie nam się w lutym 3 urodzi a póki co jeszcze się nie przeprowadzamy na większe wiec musimy 3 pomiescic na ok 10m. WIec jakbysmy mieli piętrowe to jest ryzyko ze to najmniejsze za jakis czas zacznie się wspinac na górę...
Dzięki za propozycje Libro popatrzymy w Agacie.
my mamy piętrowe łózko, ale z takich niższych, górne łózko jest gdzieś na wysokości ok 160 cm od podłogi licząc, idealne dla dwójki dzieci w wieku szkolno - przedszkolnym.

Każde z moich dzieci wiem gdzie ma spać i nie ma przełażenia w nocy, dodatkowo ugory jest barierka więc starszy syn nie spadnie w nocy, nie ma takiej opcji.

Takze jesli ktos ma więcej dzieci to ja polecam pietrowe łózko, dodatkowo nasze ma dwie szuflady które moga służyć np jako pojemniki na zabawki.
Ona- wspinanie sie po drabince przerabialam z dwojka dzieci :) obwiazywalam drabinke zaslonka, po jakims czasie sie znudzilo ;) W najgorszym wypadku mozna tez drabinke odkrecic, corka przez jakies pol roku nie wchodzila sama, bo sie bala, przez kolejne pol nie schodzila. Jak tylko sie obudzila wolala nas. Wiec i tak trzeba bylo do niej podejsc :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Asiaczek, a Tomek nie wchodzi na drabinkę? Bo mój Kuba jak tylko widzi coś po czym można się wspiąć to aż się za nim kurzy tak leci :P
A starszaki to pewnie i bez drabinki by próbowali dostać się na górę :P :(
No teraz już nie mamy piętrusa, bo dziewczyny mają swój duży pokój :)
ale wchodził, pewnie... zasłaniałam tą zasłonką a potem mu się znudziło ;)
Można też wstawić jakiś narożnik, albo łóżko teraz fajnie wmontowuje się w ścianę, tylko dla takiego dziecka młodego mógłby być kłopot z rozkładaniem.

Żadnych foteli dla dzieci, bez zastanowienia powinno się kupić łóżko, ewentualnie tapczan ale na dobrym bonelu. Fotel to zabójstwo dla młodego kręgosłupa, prosta droga do jakiejś wady postawy etc. Wybierz ładny tapczan albo łóżko z dobrym materacem i dzieciak za kilkanaście lat Ci podziękuje tutaj jest opisany mebelek łączący tapczan z łóżkiem http://dladzieci.my-board.org/co-lepsze-dla-dziecka-lozko-czy-tapczan/ taka opcja też może być interesująca
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie, nie , nie i jeszcze raz nie. Żadnych rozkładanych foteli i jeszcze innego badziewia. Dla dziecka jest jedna opcja, tradycyjne łóżko z materacem, na którym dziecko będzie prawidłowo odpoczywało. Jeżeli takiego będziesz chciał poszukać to proponuję jedną z najlepszych stron z łóżkami: https://artbo.pl/

Moje dziecko śpi na łóżku ale moja znajoma ma fotel rozkładany od halmara i na nim śpi jej córka no i jest wygodny .

Nie wydaje mi się, żeby to był dobry pomysł ja uważam że najlepsza będzie rozkładana sofa (sami mamy taka od puszmana) ktora moze służyć do spania zarówno po złożeniu i być wąska, jak i po rozłożeniu i zdecydowanie szersza. Dzięki temu mogę go uczyć spania samego i mówić, że się nie zmieszczę na złożonej sofie :)

Do pokoju mojej córki wybrałam sofę York od puszmana. Jest rozkładana, wygodna i po złożeniu świetnie wygląda. Nie pozwoliłabym mojemu dziecku spać na rozkładanym fotelu. To nie jest najlepsze rozwiązanie zwłaszcza dla kręgosłupa dziecka. :)

Fotel rozkładany nie jest wygodny. Wiadomo, że czasami nie ma wyboru i nie ma miejsca, aby ten fotel postawić w pokoju. Jednak jeśli miejsce jest dobrze jest zastanowić sie nad tapczanem, chociażby nawet najwęższym. Dobrze jeśli taki tapczan jest na sprężynach bonnelowych a nie jedynie z pianki. Dzięki temu bedzie wygodniejszy i solidniejszy.
https://birdmeble.pl/lozka/lozko_z_pojemnikiem_tapczan_bonell_Talig
Tutaj mas przykładowy mebelek.

Fotel jak łóżko? Chyba nie koniecznie. Wejdź tu i zobacz może jakieś rozwiązanie ci się spodoba https://www.anpol-meble.pl/lozka-dzieciece-i-modziezowe i coś kupisz

Rozwiązań jest sporo, wszystko zależy od miejsca jakim dysponujesz i budżetu.
Fotel rozkładany jest spoko bo zajmuje mało miejsca i możesz go wykorzystać w czasie dnia do innych celów, ale musisz wziąć pod uwagę to że będzie wymagał codziennego składania i rozkładania, dodatkowo wygoda spania nie jest na najwyższym poziomie. Zobacz tą amerykankę moim zdaniem jeden z wygodniejszych rozwiązań, łózko robione w różnych wymiarach. Fotel Kacperhttps://youtu.be/oXnlurNlcNI
innym rozwiązaniem jest łóżko wsuwane , zobacz np to łóżkoŁóżko Borg masz tu niezależne 2 łózka które na dzień chowasz pod siebie, a w nocy możesz rozstawić w 2 oddzielne miejsca.

Może tego typu tapczaniki by się sprawdziły?
https://dmsm.pl/products/fotel-tapczan-sofa-rozkladana-75x185-miki
Są wygodne, zajmują mało miejsca, a po rozłożeniu można dostosować odpowiednią długość.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Naprawa zabawek (13 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...

endokrynolod (11 odpowiedzi)

szukam lekarza endokrynologa pilne .Prywatnie bo NFZ nie ma już miejsca, najlepiej w Gdyni

Gdzie się fajnie ubrać w rozmiarze xxl? :-( (47 odpowiedzi)

Mam dwoje dzieci. Przed drugą ciążą mocno przytyłam. Teraz młodsze dziecko ma prawie 6 miesięcy....

do góry