Widok

Gdzie mierzyć dziecku temperaturę??

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Właśnie zgłupiałam.

Mam 2 termometry - jeden z miękką końcówką, drugi do czoła, ucha itp.
I właśnie zmierzyłam synkowi temperaturę i tak:

Termometr z miękką końcówką temp mierzona w pupie (już po odjęciu 0.5st) = 37.5st
Termometr do pomiaru zewnętrznego:
Na pupie = 37.5st
Na czole = 36.4st
W uchu lewym = 36.5st
W uchu prawym = 37.4st

Stąd moje pytanie - która temp jest prawidłowa????

Termometr ucho/czoło kupiłam po to, żeby w nocy synka nie budzić przebieraniem i mierzeniem temp w pupie w razie konieczności, ale teraz to już nie wiem co robić.

Jak jest u Was?
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wg mjej pediatry najlepszy jest pomiar z pupy,a te wszystkie termometry dotykowe można wypierdzielić w kosmos.

Nie wiem co o tym sądzić, bo mam zwykłego brauna, nie kupowałam żadnych wynalazków i jestem zadowolona. Mierzymy w pupie i nie ma problemu, że to tyle, a tam tyle, a tam w ogóle zupełnie inaczej.
Może po prostu zawsze mierz temp. tego samego miejsca...? :)
W sumie, tak, tylko że ten dotykowy kupiłam dzisiaj. A Jasiek właśnie jest w trakcie trzydniówki. I ma temp od 2 dni około 39st 38.5st (mierzoną w pupie po odjęciu), no i dawałam mu leki zbijające temp, a gdybym mierzyła np na czole, to wtedy by było niższa i bym mu nie dawała i nie wiem co lepsze. Bez sensu normalnie :/
image
image
moja ma 3.5 roku a do tej pory mierze jej w pupsku - kupilam zaraz po porodzie za 27 zl z twarda koncowka - jestem mega zadowolona!!
Mierz w pupie.
Gosiu - też mamy zwykły elektroniczny z giętką końcówką do mierzenia temp. w pupie :P
i termometr na podczerwień do mierzenia w uchu i na czole :P

dzisiaj Gabryś miał ciepłe czoło - zmierzyłam 2 razy(na czole) 38 i 37,9... zmierzyłam w uchu 37,9 - ok - czyli wysoka...
na wszelki wypadek zmierzyłam w pupie(wcześniej też chciałam uniknąć rozbierania Młodego) - wyszło 37,7 - 5 kresek czyli 37,2 :/

i bądź tu mądra...
No właśnie o to chodzi :/ Jestem wściekła na to :/
image
image
kurcze ja zawsze mierze pod pachą dziewczyną ,nawet pediatra mi tak powiedziała,
imageimage
za zawsze mierze w pupie
najpewniejsza temperatura to ta mierzona w pupie poniewaz pochodzi z wnetrza ciała
Ja w pupie o to zwykłymi rtęciowymi.

Jak wycofywali je z rynku, zakupiłam spore zapasy:)

Inne to dla mnie lipa.
image

image

Mierzę w pupie elektronicznym termometrem za 10 zł kupionym w aptece.
image
image
ja też zawsze mierze w pupie:) położna mi mówiła,że tak najlepiej...
a dlaczego inne niz rteciowe to lipa?? wlasnie rteciowe nie zawsze byly dla mnie za dokladne i malo rowniez bezpieczne
Ja mierzyłam w pupie zawsze jednak pod pachą tez dobry pomiar mi wychodzi.
Ja mam taki do ucha i do czoła i masakra, zawsze kończy się tym, że mierzę w pupie bo szlag mnie trafia z tym termometrem

Temperatury zawsze wychodzą nam inne, przeważnie na tym dotykowym wychodzi gorączka :/
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
jeśli chodzi o term. douszne, to trzeba ucho tak jakby odgiąć. nie wiem jak to wytłumaczyć. najlepiej zrobić 3 pomiary i wypośrodkować je. od 5 lat używam brauna i jest z niego zadowolona. porównywałam z rtęciowym i pomiary się zgadzają. trzeba nabrać wprawy. moj syn juz w okolicy roku strasznie histeryzował przy mierzeniu w pupie wie stwierdziłam, że nie będę go molestować ;-)
Ja dzisiaj smierzyłam braunem w pupie, i dotykowym na czole i wyszło to samo (uwzględniając odjęcie w pupie) i bądź tu mądry :)
image
image
to chyba dobrze tak? mój braun jest tylko douszny więc na innych sie nie znam ;-)
tak, dobrze :) ale jak wczoraj zmierzyłam, to różnica była prawie stopień :) stąd były moje pytania.
image
image
od malutkiego mierzyłam pod pachą :-)
ja mierzę w uchu lub na czole...dotykowym
sprawdzałam kiedyś pomiary z mierzoną temp. pod pachą i w pupie i były takie same
image
image
a za kazdym razem trzeba odliczac 0,5 stopnia czy tylko jak mierzymy w pupie a wlasciwe czemu sie odlicza te 0.5 stopnia?
image

image
Tylko w pupie, bo tam jest wyższa temp zawsze
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Z takich bezdotykowych, dokładnych, w dobrej cenie to ja bym polecała termometr 5w1 MultiTemp SANITY. Można za mniej niż sto złotych już znaleźć. Jest bardzo czuły, wynik pomiaru jest od razu, wystarczy zbliżyć do skroni. Mega wygoda.

Też nie mam żadnych kłopotów z badaniem przez MultiTemp, czy mierzę dotykowo czy bezdotykowo to wyniki są tak samo dokładne.

Ten multitemp jest na baterie czy akumulator?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

urodziny dziecka tanio i fajnie jak urządzić? (53 odpowiedzi)

może zbiorę jakieś fajne pomysły od WAS? co można przygotować do zjedzenia dla dzieci? w co się...

Irmina Wróblewska-Jankowska dermatolog - zna ktoś? Jakie opinie? (14 odpowiedzi)

Irmina Wróblewska-Jankowska przyjmuje na Jelelniogórskiej. Był ktoß może na wizycie i może...

Wasze ulubione zapachy (71 odpowiedzi)

Jak w tytule - jakie sa Wasze ulubione perfumy?

do góry