Widok
Gdzie mierzyć dziecku temperaturę??
Właśnie zgłupiałam.
Mam 2 termometry - jeden z miękką końcówką, drugi do czoła, ucha itp.
I właśnie zmierzyłam synkowi temperaturę i tak:
Termometr z miękką końcówką temp mierzona w pupie (już po odjęciu 0.5st) = 37.5st
Termometr do pomiaru zewnętrznego:
Na pupie = 37.5st
Na czole = 36.4st
W uchu lewym = 36.5st
W uchu prawym = 37.4st
Stąd moje pytanie - która temp jest prawidłowa????
Termometr ucho/czoło kupiłam po to, żeby w nocy synka nie budzić przebieraniem i mierzeniem temp w pupie w razie konieczności, ale teraz to już nie wiem co robić.
Jak jest u Was?
Mam 2 termometry - jeden z miękką końcówką, drugi do czoła, ucha itp.
I właśnie zmierzyłam synkowi temperaturę i tak:
Termometr z miękką końcówką temp mierzona w pupie (już po odjęciu 0.5st) = 37.5st
Termometr do pomiaru zewnętrznego:
Na pupie = 37.5st
Na czole = 36.4st
W uchu lewym = 36.5st
W uchu prawym = 37.4st
Stąd moje pytanie - która temp jest prawidłowa????
Termometr ucho/czoło kupiłam po to, żeby w nocy synka nie budzić przebieraniem i mierzeniem temp w pupie w razie konieczności, ale teraz to już nie wiem co robić.
Jak jest u Was?
Wg mjej pediatry najlepszy jest pomiar z pupy,a te wszystkie termometry dotykowe można wypierdzielić w kosmos.
Nie wiem co o tym sądzić, bo mam zwykłego brauna, nie kupowałam żadnych wynalazków i jestem zadowolona. Mierzymy w pupie i nie ma problemu, że to tyle, a tam tyle, a tam w ogóle zupełnie inaczej.
Może po prostu zawsze mierz temp. tego samego miejsca...? :)
Nie wiem co o tym sądzić, bo mam zwykłego brauna, nie kupowałam żadnych wynalazków i jestem zadowolona. Mierzymy w pupie i nie ma problemu, że to tyle, a tam tyle, a tam w ogóle zupełnie inaczej.
Może po prostu zawsze mierz temp. tego samego miejsca...? :)
W sumie, tak, tylko że ten dotykowy kupiłam dzisiaj. A Jasiek właśnie jest w trakcie trzydniówki. I ma temp od 2 dni około 39st 38.5st (mierzoną w pupie po odjęciu), no i dawałam mu leki zbijające temp, a gdybym mierzyła np na czole, to wtedy by było niższa i bym mu nie dawała i nie wiem co lepsze. Bez sensu normalnie :/
Gosiu - też mamy zwykły elektroniczny z giętką końcówką do mierzenia temp. w pupie :P
i termometr na podczerwień do mierzenia w uchu i na czole :P
dzisiaj Gabryś miał ciepłe czoło - zmierzyłam 2 razy(na czole) 38 i 37,9... zmierzyłam w uchu 37,9 - ok - czyli wysoka...
na wszelki wypadek zmierzyłam w pupie(wcześniej też chciałam uniknąć rozbierania Młodego) - wyszło 37,7 - 5 kresek czyli 37,2 :/
i bądź tu mądra...
i termometr na podczerwień do mierzenia w uchu i na czole :P
dzisiaj Gabryś miał ciepłe czoło - zmierzyłam 2 razy(na czole) 38 i 37,9... zmierzyłam w uchu 37,9 - ok - czyli wysoka...
na wszelki wypadek zmierzyłam w pupie(wcześniej też chciałam uniknąć rozbierania Młodego) - wyszło 37,7 - 5 kresek czyli 37,2 :/
i bądź tu mądra...
Ja mierzyłam w pupie zawsze jednak pod pachą tez dobry pomiar mi wychodzi.
Ja mam taki do ucha i do czoła i masakra, zawsze kończy się tym, że mierzę w pupie bo szlag mnie trafia z tym termometrem
Temperatury zawsze wychodzą nam inne, przeważnie na tym dotykowym wychodzi gorączka :/
Temperatury zawsze wychodzą nam inne, przeważnie na tym dotykowym wychodzi gorączka :/
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts
Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
jeśli chodzi o term. douszne, to trzeba ucho tak jakby odgiąć. nie wiem jak to wytłumaczyć. najlepiej zrobić 3 pomiary i wypośrodkować je. od 5 lat używam brauna i jest z niego zadowolona. porównywałam z rtęciowym i pomiary się zgadzają. trzeba nabrać wprawy. moj syn juz w okolicy roku strasznie histeryzował przy mierzeniu w pupie wie stwierdziłam, że nie będę go molestować ;-)