Widok

Gdzie najlepiej na badania krwi

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Chodzi mi o punkt pobrań laboratorium slyszałam że w Brussie źle odczytuja wyniki krwi jeśli chodzi o tarczycę czy któraś z Was miała podobnie??Rano muszę iść i trochę teraz jestem zamieszana
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bruss pracuje na dobrych testach więc bez obaw. Niemniej najlepiej kolejne badania wykonywać w tym samym laboratorium bo wynik rzeczywiście zależy od rodzaju testów i normy będą różne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja wykonywałam badania hormonów tarczycy i prolaktyny:
pierwsze badanie- Invicta- niedoczynność tarczycy
drugie badanie po 3 dniach raptem, żeby potwierdzić-laboratorium UCK- nadczynność tarczycy
a prolaktynę miałam badaną tylko raz w NMC Kilińskiego i wyszła sporo a wysoka.
Efekt taki, że byłam położona na oddział Endokrynologiczny na szczegółowe badania, bo nie wiadomo było, które wyniki są wiarygodne i na co mnie leczyć- wszystkie badania zrobione na oddziale w granicach normy.
Nie wiem co się dzieje z laboratoriami w Gdańsku, ale ostatecznie nie biorę żadnych leków i za 2 miesiące mam powtórzyć badania...
Skrajnie różne wyniki jak widać dają te laboratoria...
to dziwne co piszesz, tzn dziwi mnie, ze tak skrajne wartosci oznaczono w dwóch roznych laboratoriach tym bardziej, ze UCK jest laboratorium referencyjnym w wojewwodztwie... ja bym do laboratorium gdzie zle oznaczyli hormony zlozyla pismo o zwrot ksoztow badan. chyba, ze oznaczenia byly w roznych jednostkach i lekarz nie zwrocil na to uwagi i zle zinterpretowal?choc to mało prawdopodobne...ale taka roznica w oznaczeniu zgloszona do kierownika laboratorium na pewno postwi pracowników na nogi, bo wiem z pierwszej reki jak potrafia partaczyc analizy i jacy niekompetentni ludzie czasem przy tym pracuja..
z hormonami moze byc tak, ze ich stezenie moze sie wahac (w zaleznosci od dnia cyklu, stresu, wyspania lub nie alkoholu, leeków, a nawet diety czy uprawiania sexu;)) ale nie w takim przedziae ze raz wychozi nadczynnosc a raz niedoczynnosc.. w szpitalu pewnie oznaczyli Ci dobrze jesli lezalas w UCK, choc dziwne bo analizy robilo to samo laboratorium co wczesniej jak opisalas ze wykryło nadczynnosc...

ja regularnie robie w lsp w gdyni, hormony cyklu (LH,FSH, PRL itd...) robie co mies od kilku mies i wartosci wychodza powtarzalnie (w normie na szczesciee;))
ale ux medu np nie polecam.
i jeszcze am pytanie, u kogo sie leczysz ze z tytułu roznic w oznaczeniu hormonow polozyli Cie na endokrynologii? mialas jakis stan zagrozenia zycia czy jak? chetnie sie wybiore do takiego lekarza ktory tak sie mna zaopiekuje, ze az połozy na oddział....
~ iris napisz mi prosze jaki jest koszt badan w LSP i jak tam pobieraja czy sa mile Panie i wogle czy mialam robiony test na PRL z tabl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja mam dobre doświadczenia związane z Brussem i polecam,
niby nie ma różnicy gdzie ale jak mi w Diagnostyce wyszły złe wyniki to lekarka powiedziała, zeby powtórzyć w Brusie bo oni są bardziej wiarygodni - szczególnie jeżeli mają zbadać dużo rzeczy z małej ilości krwi
image
U mnie głównie chodzi o tarczycę i prolaktyne ... i dlatego pytam bo podobno w Gdyni na Bema w Synevo robia bardzo dokladnie ale ceny tez maja...a Bruss podobno z tarczyca cos zle bada nie wiem dokladnie o co chodzi
IRIS ile placisz za te badania ?? miałaś robione badanie na PRL ale z tabletka ?? czy delikatnie pobieraja krew ?? bo ja mam strasznego leka przed tym
własnie nie duzo płace, tzn jakos 22-23 zł za hormon, PRL chyab 21, jeju nie pamietam dokładdnie, ale jak zadzwonisz to Ci powiedza przez tel, w kazdym razie jak porownywalam, to było duzo taniej niz np w lux medzie czy innych..w uck maja jeszcze taniej, ale jechanie do gdanska i czekanie w tym molochu to kupa czasu, nerwów i wydatek na bilet wyjdzie tak samo...
PRL robilaam bez obciazenia(bez tabletki) bo mam wsyztsko w porzadku,a robilam w sumie sama dla siebie, gdyby wyszlo cos nie tak powtorzyllabym z obciazeniem...ale przy PRL jest tak ze jak placilam 21 zl bez tabl, to z obciazeniem placissz tyle samo czyli znowu 21 zl..nigdy jak bylam(czy to o 7 rano czy o 18) nie bylo kolejki, panie sa mile, nigdy po wkłuciu nie miałam siniaka, bolec tez nie bolało, mają małe igiełki (w uck jak bylam kilka razy tez ssupr wkłuciee, zcego nie moge powiedziec o lux medzie na morskiej)..jedyne co moge z doswiadzcenia poelcic to nie odbierac wynikow nastepnego dnia tylko za dwa dni, bo kilka razy sie zdarzylo ze mialy byc na jutro a nie bylo i jechalam do centrum bez sensu...ale reszta ok:)

mozliwe ze cos pomylilam z cenami (ale gora o zlotowke, bo robilam tcyh hormonwo duzo hurtem i nie pamietam juz:)
Noooo to super ja niestety mam PRL 2000 i musze zrobic z tabletka boje sie strasznie bo to 2 razy pobieraja krew ;-( na szczescie ide z chlopakiem ktory mam nadzieje bedzie mnie wspieral i moj synus tez ;-) a wyniki sa w ten sam dzien ?? kurcze moze TSH wtedy tez powtorze skoro o tym Brussie tak negatywnie pisza
idz z obstawa:) jak sie stresujesz to automatycznie sama sobie podwyzszasz poziom PRL, wiec jak tak bardzo sie boisz pobrania, to mozesz miec zaburzne wyniki...przed pierwszym pobraniem zanim wejdziesz do gabinetu najlepiej posiedz chwile w pozcekalni, pomysl o czyms przyjemnym, posmiej sie ze swoimi facetami:) dopiero wtedy wejdz...i miedzy jednym pobraniema drugim niech Cie Twoi panowie tez odstresuja:) choc w sumie, ja prowadze bardzo stresowy tryb zycia i prl mam ok, resztee tez...a mam duzo problemów zwiazanych z nadnerczami i dziwiło to lekarzy, ze jesli chodzi o płodnosc to wszystko gra:), nie martw sie, znajdz dobrego gin-endo i szybko Ci wyreguluje prl:)
powodzenia i daj znac jak było na badaniach:)
A Ty do jakiego endo chodzisz??
dodatkowo z lsp jest fajne to, ze laboratorium pracuje do 12 w soboty, co dla ludzi parcujacych i np robiacych hormony cyklu, kiedy nie zawze mozna podjechac w tyg mozna akurat trafic z dniem na sobote:) poza tym kilku specjalistów tez w soboty przyjmuje..dodatkowo kiedys w rejsetracji slyszałam jak spanikowana pani pytala o najblizszy termin u gina, pani powiedziala ze nie ma problemu moze isc pozcekac od reki..nie wiem dokladnie co za gin, ale w razie jakiegos kryzysu warto wiedziec....chocby po recepte , czy dorazna porade....wiedzac ile sie czeka do "znanych" ginów...
Kurcze to faktycznie super opieka medyczna tam jest widać że dbają o pacjentów super ;-) ehhh troche sie stresuje przed tymi badaniami ale coz trzeba to trzeba zrobic a do jakiego endokrynologa chodzisz??
ja sie lecze u hipertensjologów, bo akurat takie mam dolegliwosci, ale z gin - endo moge polecic dr skweresa z gamety w gdyni. jesli chodzi o tarczyce to kontroluja mi tez hipertensjolodzy, to sa zazwyczaj internisci-endokrynolodzy (np dr suchecka-rachoń,pzryjmuje w sea towers), choc ja jakis wielkich prbloemow nie mam, ew uzupelnianie hormonow w trakcie ciazy...oni raczej zajmuja sie hormonami pod katem nadcisnienia i tego typu powikłan...ale jesli masz typowo prolemy tarczyca i prl to szukaj endokrynologia typowo do tych schorzeń, na zabiance pzryjmuja ludzie z uck, troche w uck juz przeszlam zaliczylam roznych lekarzy, klinik i itp i mysle, ze mozna im zaufac (terminy sie sa kolosalnie dlugie, jak na endokynologów, aa sa o asystenci prof sworczaka, mysle ze maja obycie w diagnostyce i ucza sie od mistrza do ktorego graniczy z cudem dostanie sie).
IRIS byłam na badaniach w LSP super miłe babeczki wyniki hmmm TSH 2,26 ulU/uL anty TG 186,3 lU/ml,PRL przed tabl 41,23 ng/ml po tabl. 500ng/ml anty TPO 9,40lU/ml
wyniki wykazały niedoczynność i dostałam Dostinex i Euthyrox

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

opinia położna kuzepska magdalena (3 odpowiedzi)

Proszę o opinie, o tej położnej :)

do góry