Widok

Gdzie rodzić - ciężarna z cukrzycą

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam pytanie do słodkich mam :) Gdzie rodziłyście? Który szpital polecacie pod względem opieki nad dzieciaczkiem- Zaspę czy Kliniczną? Ja mam cukrzycę przedciążową, od samego początku ciąży jestem na insulinie i bardzo mocno się zastanawiam nad wyborem szpitala...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja pani diabetolog mówiła, ze ciężarne z cukrzycą typu 1 (przedciążową - leczoną insuliną) mogą rodzić i na zaspie i na Klinicznej, ale bardziej polecana jest Kliniczna
czyli na Zaspie też możemy rodzić? (cukrzyca ciążowa)

no to ja już nie wiem który szpital wybrać :/ położna ze SR mówiła, że TYLKO Kliniczna :P

moja Dr mówi, że będę zadowolona z Klinicznej (pracowała tam)

a ja jakoś nie mam przekonania do Klinicznej :P
jesli chodzi o mnie, to nie dostalam cukru, mysle ze nie bylo takiej potrzeby, ale synowi zbadali poziom glukozy, ale miedzy innymi dlatego, ze mial dosc mala wage urodzeniowa (2740) i oczywiscie obawy o to, ze ma podwyzszony cukeir tez byly.
nic wiecej z nami nie "robili", ale jak mowie u mnie wystarczyla dieta i scisla kontrola w czasie ciazy (wizyty w poradni + badanie cukru 5 razy dziennie w domu).
image
image
Caroca, czy podczas porodu na Zaspie zastosowano jakies procedury? Np. badalas cukier podczas porodu, zbadali poziom glukozy dziecku po urodzeniu?
ZASPA, ALE JA RODZIŁAM NA KLINICZNEJ BO PRACUJE TAM LEKARKA DO KTÓREJ CHODZIŁAM PRYWATNIE.
ja tez mialam cukrzyce ciazowa, ale obylo sie bez insuliny - tylko dieta i stala opieka poradni cukrzycowej na Klinicznej, ale rodzilam na Zaspie i wszystko bylo ok.
image
image
ja mam cukrzyce ale ciężarnych przed ciaza nia miałam i rodze w wejherowie mi lekarz nic nie mówił ze mam rodzic w jakims specjalnym miejscu ani o wskazaniu do cesarki pozdrawiam

Generalnie ja tez zrezygnowalam z Klinicznej i ostatecznie rodzilam na Zaspie, wprawdzie mialam cc, ale pobyt wspominam dosyc milo, wiec nie dziwie sie ze chcesz tam rodzic:). Tylko nie mialam cukrzycy, wiec nie orientuje sie jak to jest na Zaspie z ta kwestia.
No właśnie, mój lekarz też poleca Kliniczną. Ale (z niepwnego na razie źródła) dowiedziałam się, że Zaspa ma takie same warunki do przyjmowania cukrzyczek jak Kliniczna - a wolałabym jednak Zaspę... Trochę się wzoruję na znajomej z Warszawy, która bardzo nie chciała rodzić na Karowej (odpowiednik naszej Klinicznej) i w końcu okazało się, że inny szpital też przyjmuje cukrzyczki. Według niej, jeśli szpital ma takie uprawnienia, to oznacza że musi mieć też odpowiedni sprzęt i specjalistów. A podejście do rodzącej może być jednocześnie mniej rutynowe. Pisała, że na Karowej, tak jak większość cukrzyczek tam rodzących, automatycznie zaplanowano by jej cesarkę (mimo że miała super wyniki i wzorowy stan łożyska), a w tym drugim szpitalu urodziła sn i poród i pobyt tam wspomina naprawdę komfortowo.
Jej relacja z porodu zachęciła mnie do poszukania opinii o Zaspie... bo chcę dla mojego dzieciaczka jak najlepiej, mogę znieść wszystko :) Nawet poród na Klinicznej - mimo że zawsze mówiłam, że jest to ostatnie miejsce w którym chciałabym rodzić. Ale z drugiej strony, jeśli możliwe jest uniknięcie tego miejsca i poród w bardziej komfortowych warunkach, to wolałabym Zaspę - o ile warunki sa podobne (czyli sprzęt, specjaliści, doświadczenie)...
Z tego co sie orientuje to Kliniczna specjalizuje się własnie w porodach "cukrzycowych", jak lezalam tam na patologii to lezalo bardzo duzo dziewczyn z cukrzyca i mowily, ze ich lekarze wlasnie na Kliniczna je kierowali. Pozdrawiam
podbijam, tez jestem zainteresowana tematem
image
image
Poszło:)
Hej! Mój mail: ajriszmanka (tu wstaw małpę) wp.pl :) Dzięki z góry za wszystkie informacje!
Hej! Jak możesz to podaj maila.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

nnt. budowa domu czy kupno małego mieszkanka? (138 odpowiedzi)

Dziewczyny zwracam się z tym pytaniem do Was bo naprawdę już nie wiemy z T co zrobic.... mamy...

Pierwsza Hulajnoga dla trzylatki (55 odpowiedzi)

Moja córcia zaraz kończy 3-latka i chciałam kupić jej na urodzinki hulajnogę... tylko nie wiem...

od którego tygodnia ciąży brałyście kwas foliowy (60 odpowiedzi)

Wszędzie mówią i piszą, jak ważny jest kwas foliowy w rozwoju maleństwa i aby brać go już...

do góry