Widok

Gdzie rodzić w 2014?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Z racji wejścia w ostatni trymestr, coraz intensywniej zastanawiamy się nad wyborem szpitala, nasze priorytety to:

1. możliwość wspólnego, nielimitowanego przebywania na sali poporodowej wraz z mężem i dzieckiem
2. zapoznanie się przez personel i uwzględnienie preferencji zawartych w planie porodu (STS, ochrona krocza, decyzja w sprawie szczepień)
3. możliwość pielęgnowania dziecka (przewijania, przebierania) we własnym zakresie, z opcjonalną pomocą pielęgniarki (totalnym absurdem jest dla mnie osobna torba dla dziecka - kto rozporządza tymi rzeczami?)

Które szpitale według Waszej wiedzy spełniają nasze (chyba dość niewygórowane) kryteria?

O porodzie rodzinnym nie wspominam, bo to oczywista oczywistość. Ponieważ to nasze pierwsze dziecko, prawdopodobnie będzie czas żeby dojechać nawet do Białegostoku ;) Ale ograniczmy się do naszego województwa. Nie wymagamy wodotrysków ani hotelu 5*; grunt, żeby personel był miły, uprzejmie i profesjonalny. No i oczywiście w/w punkty 1-3 :) Wszelkie dobre rady i Wasze doświadczenia mile widziane!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 17
A czy mógłbyś/mogłabyś rozwinąć i uzasadnić swoją, jakże wartościową wypowiedź? Cenna będzie także informacja w którym szpitalu odrabiasz pańszczyznę.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5
Sądząc po tym, że mieszkasz we wschodniej części Gdańska, to zapewne reprezentujesz wojewódzki albo kliniczną?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Na pewno na Klinicznej tata może przebywać na sali poporodowej, jednak nie ma już wstępu na położnictwo (i to zakaz stały) także jeśli chodzi Ci o to abyście mogli być w trójkę bez ograniczeń to w Gdańsku pozostaje tylko Swissmed, niestety ;)
Nie uważam Twoim oczekiwań za wygórowane. To nie średniowiecze, a porodówka to nie sala tortur.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dzięki za info z Gdańska. Rozumiem, że w niektórych szpitalach jest taki zakaz i wiem czym jest to spowodowane; tym bardziej będziemy się starali aby być w tych chwilach razem. Swissu jeszcze nie skreśliliśmy, ale póki co szukamy jeszcze w miarę dobrej alternatywy na NFZ.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Może mógłby się podzielić doświadczeniami ktoś, kto rodził niedawno w Redłowie, Wejherowie, Pucku albo Kartuzach?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Chcesz dobry szpital z dobra opieka i sprzetam to zaspa albo kliniczna . Puck kartuzy wejherowo odpusc i wogole nie bierz pod uwage tym bardziej ze jestes z gdyni
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7
a ja polecam wejherowo, możesz tam wykupić pokój i być tam razem z mężem aż do wyjścia. Przy pierwszym dziecku to dużo daje. Tylko znieczulenia nie dostaniesz. Na klinicznej też mają 1 za dopłatą ale nie wiem jak z dostępem tam męża, pewnie jest ale nocować to już raczej nie pozwolą.jest tam jednak możliwość znieczulenia.Zastanawiałam się nad kliniczną.

generalnie rodziłam w dwóch szpitalach wejherowie i w swissie i polecam oba, swiss bardziej, ale wejherowo też było ok przez tą możliwość bycia z mężem, bo jedzenie tam koszmarne, psu bym nie dała, obsługi po za wiele nie doświadczyłam ale to może przez to,że miałam pomoc najbliższej osoby i w sumie nie potrzebowałam.
W swissie generalnie bardzo się opiekują,że i mąż niepotrzebny:) ale jak chce być to oczywiście może. Położna w swissie mi się super trafiła i nikt mnie nie ciął, choć może dlatego,że to drugie dziecko
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Swissmed ma cały potrzebny sprzęt do resuscytacji, mogą prowadzić np terapię antybiotykową, fototerapię.
Poważne powikłania przy porodzie zdarzają się bardzo rzadko, najczęściej w ciążach powikłanych lub porodach wcześniaków, a takich ze względów bezpieczeństwa po prostu nie przyjmują. Nie zwlekają godzinami z cesarką więc ryzyko niedotlenienia płodu również spada.
Jeśli ktoś ma prawidłową ciążę to nie ma co demonizować swissu, jest wiele państwowych szpitali w całej Polsce z takim samym stopniem referencyjności i nieraz z powodu braku dostępności do lepszego szpitala rodzą się w nich chore dzieci, wcześniaki i jakoś nie słychać o masowej umieralności noworodków ;)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
Rodziłam w Wejherowie (na szczęście już jakiś czas temu) i rzeczywiście jest możliwość pobytu w pojedynczej sali, wtedy jesteś non-stop z mężęm i jeśli chodzi o pkt 3 to sami robicie wszystko przy dziecku.

Ochrona krocza niby jest, ja nie doświadczyłam. Planu porodu nie miałam wiec sie nie wypowiem. Profesjonalistów też nie było- do zszywania dostałam pana, który dopiero na mnie się uczył.

Także jeśli chcesz mieć WSZYSTKO co wymieniłaś w pkt 1-3 plus doświadczony i miły personel to raczej Swissmed Ci zostaje.
Pewnie w państwowym też można dobrze trafić, ale większe szanse masz w prywatnej klinice (tu lekarzy bez doświadczenia nie przyjmują)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki za pomoc, mamo2x. To są jedyne argumenty, które na ten moment przemawiałyby dla nas za Wejherowem - pokój indywidualny oraz szybki wypis. Odległość (1-1,5 h jazdy) nie ma takiego znaczenia, gorzej, że nie mamy jeszcze namiarów na żadnego lekarza/położną stamtąd, czy nie grozi to przetrzymaniem do II fazy na izbie przyjęć i brakiem dostępności tego naszego przebrzydłego kaprysu w postaci wspólnego pokoju? :) Statystyki rodzićPoLudzku i opinie w necie nie są specjalnie zachwycające, niby nie bierzemy tego mocno pod uwagę, ale zawsze...

Wyposażenie wyposażeniem. Wychodzę z założenia, że jeśli ciąża niepowikłana i poród fizjologiczny, to nie ma sensu patrzeć na stopnie referencyjności i dostęp do najlepszych specjalistów w kraju. Podejrzewam że połowa dzieci rodzi się w domach i szpitalach w małych miejscowościach, trzebaby mieć naprawdę wielkie szczęście, żeby dziecko ze skomplikowanym zagrożeniem życia urodziło się akurat w tym szpitalu, który potrafiłby temu przeciwdziałać na miejscu. Z doświadczeń (na razie tylko cudzych) wynika, że jak mają spieprzyć, to spieprzą wszędzie tak samo. Na plus natomiast zawsze działa życzliwa atmosfera relaksu i dobra komunikacja z personelem. Dlatego pytamy i szukamy dalej z optymistycznym założeniem, że wszystko będzie czysto, miło i pachnąco, no i w miarę możliwości tak, jak sobie to przećwiczymy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Generalnie zgadzamy się z tym punktem widzenia. Znamy natomiast parę mam, którym spieprzyli tam laktację. Mimo wszystko potencjalne korzyści przewyższają to jedno niewielkie ryzyko. Przydałaby się jakaś sensowna promocja z ich strony żeby ułatwić podjęcie decyzji... ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ja też polecam Wejherowo rodziłam tam syna i teraz drugiego też zamierzam byłam bardzo zadowolona z opieki i w sumie ze wszystkiego Ja bym się tak bardzo nie nastawiała że pierwszy poród długo trwa mój pierwszy trwał w sumie 30 min :-) ledwo mąż zdążył
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
3 lata temu rodziłam w Wejherowie i teraz w kwietniu też zamierzam tam rodzić, chociaż mój lekarz pracuje teraz w Redłowie.Poród wspominam bardzo dobrze jak i opiekę mała miała problem z oddechem chyba coś jej zalegało jeszcze w nosku i bez problemu w środku nocy mogłam liczyć na pomoc położnych. Dla mnie plus i to duży że mąż może być z tobą nawet na sali po porodzie.Co do jedzenia to mama mi gotowała obiadki i do szpitala dostarczała :) Niestety jak to w szpitalach bywa nie da się tego jeść :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Gosi i innym mamom - dzięki za info! Jeśli to nie tajemnica - miałaś wcześniej prowadzoną ciążę u kogoś stamtąd, czy przyszłaś "z marszu"? Myślę, że jakoś to ogarniemy i będziemy w miarę kontrolować proporcję pozostałego czasu do odległości ;) Tzn. jak już będzie widać główkę to walimy najbliżej gdzie się da (wychodziłoby, że do Redłowa)... ;) Na poród trwający 30 min nie opłaca się chyba wychodzić z domu..? Akurat wystarczy czasu na rozgrzanie piekarnika i sterylizację nożyczek :) Jak myślisz, czemu zawdzięczasz tak szybkie rozwiązanie?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6
To prawda, spotkałam się z negatywnymi opiniami odnośnie ich poradni laktacyjnej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
sloniki tylko marginalnie przy pierwszym dziecku poród trwa tak szybko. Najczęściej to są godziny, często długie zanim się zrobi rozwarcie, przeważnie rozwierania też się nie przegapi bo "trochę" boli;) Może też się zacząć od wód.
Ja jechałam do wejh. z marszu i dopiero po ok. 7 godz urodziłam od przyjęcia
W normalnym porodzie to trzeba poczekać aż będzie regularnie tak co 5-3 min i jechać.
Drugi miałam już krótszy ale i tak 3,5 godz od przyjęcia do szpitala poszło.
Ale naprawdę to nie jest kichnięcie;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Spieprzyli laktacje?! zastanow sie co wypisujesz i kto tak naprawde jest odpowiedzialny za laktacje.
a tak na
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
Słoniki, ja również mogę polecić Wejherowo z wszystkich powodów wymienionych już powyżej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Kruszynka, no kto jest odpowiedzialny za laktację?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

atopowe zapalenie skóry (17 odpowiedzi)

Dziewczyny co stosujecie dla swoich dzieci? chodzi o balsamy, kremy do twatzy i płyny do...

Zakup mieszkania - rozterki (64 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

dom czy mieszkanie??? (435 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

do góry