Widok
Gildia
Wiem, że są tutaj zarówno przeciwniczki jak i zwolenniczki Gildii w Gdańsku. Słyszałyście, że zostaje ona zamknięta z końcem roku? Pewnie w jej miejsce powstanie kolejny hotel i banki ;-( Ja wiem, że to taki bazar pod dachem, ale dla mnie jedyne miejsce, gdzie można było kupić nieokepane buty, płaszcz czy sukienkę. Teraz zostają tylko sklepy sieciowe typu CCC i Deichmann i całe te galerie handlowe, gdzie ciuchy mam wrażenie są tylko dla szczuplutkich, młodych kobiet, a gdzie mają się ubierać np. nasze mamy? Ja też nie mam figury modelki (ze wzostu może tak ale z rozmiaru to już grubo nie) i gdy szykowała się jakaś rodzinna impreza typu wesele, to wiedziałam, że sukienkę za niewygórowaną cenę w moim guście, znajdę na Gildii właśnie. A teraz to już nie mam pojęcia gdzie, chyba kupię sobie jakąś na zapas ;-) Gildia ma niby być przeniesiona koło hali Oliviii ale tam jeszcze nic nie widać by się ruszyło. Podobnie było z hurtowniami na Zaspie, kojarzycie? takie trzy budynki, gdzie było pełno ciuchów, przeniesione niby do Wrzeszcza (Centrum Chrobrego czy jakoś tak), ale to już nie to samo. Teraz zostają tylko same sieciowe skepy, a wy kupujecie tylko w galeriach?