Widok

Gondola - jak długo używałyście?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Tak się zastanawiam dziewczyny, jak długo używa się gondoli? Tzn. Jak długo dzidzia jeździ w takiej gondoli?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
podobno do 6 m-ca gondola a potem już spacerówka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja z racji że urodziłam 30 stycznia, w kwietniu mała była już w spacerówce:)
image
image

image
Czyli średnio tak do pół roku. Po prostu zastanawiam się bo w większość miejsc i tak będę jeździła samochodem. Zastanawiam się czy to nie będzie wydatek na tzw. "chwilę" Dzidźka ma się urodzić w lutym. Myślałam żeby na ten czas kupić po prostu jakąś używaną a zainwestować bardziej w fotelik do samochodu i fotel do spacerówki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jest to jakiś pomysł:) Z reguł wózki 3 funkcyjne mają albo małą gondolę albo nie najlepszą spacerówkę, oczywiście nie wszystkie takie zestawy ale często tak się zdarza.
image
image

image
4 m-ce
ok pół roku nawet krócej Jak już zacznie podnosić główkę i zechce uczyć sie siadac to lepiej jest jak maluch jest na półleżaco
odpowiedz na pytanie: tak dlugo jak malenstwo sie w gondoli miesci lub tak dlugo jak malenstwo chce w niej lezec :)
image
image
do skonczonych 6-miesiecy i jezdziłaby pewnie dłużej, ale ze była zima, Mała miała kombinezon i kocyk to juz srednio sie w niej miescila, byla lekko przyblokowana.... :)

Ja rodzilam na poczatku czerwca wiec gondola sie jak najbardziej sprawdzila na dłuuugich spacerach :)
image
Dokładnie myślę, że w dużej mierze zależy to od terminu porodu.
image
image

image
Czyli lepiej zainwestować w lepszą spacerówkę i fotelik niż gondolę. To zdecydowanie zmienia mój pogląd na wózki.
Mój syn urodził się sierpniu i jeździł do marca/kwietnia (zima była długa,on na spacerach zazwyczaj spał,więc nie było sensu go przekładać.Gondola była duża i wygodna).Jak zrobiło się cieplej,zmieniłam wózek na spacerówkę i pory spacerów,żeby sobie świat oglądał :-) Ale zaznaczam,że synek już stabilnie siedział (takie jest główne kryterium przenoszenia do spacerówki!) Myślę,że jak niemowlak jest malutki w okresie jesienno-zimowym porządna gondola jest obowiązkowa.Jeśli rodzi się na wiosnę,można pomyśleć o spacerówce rozkładanej na płasko i takim wewnętrznym nosidle przypominającym gondolę (tyle,że starcza właśnie na ok.3 m-ce).Takie jest moje zdanie.
5 m-s
image

image
Nadal używamy. Mała jeszcze sama nie siedzi, mieści się spokojnie i nie protestuje. W gondoli cieplej niż w spacerówce, więc pewnie jeszcze pojeździ.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Synek rodzony w czerwcu, ma cztery i pół miesiąca i póki co nie myślimy o rezygnacji z gondoli. Mały jeszcze sam nie siedzi a poza tym w taką pogodę mimo wszystko gondola lepiej chroni malucha przed wiatrem.

nasz miała chyba niecałe 4 msc jak ją przełożylismy do spacerówki, w gondoli nam się juz niemieściła:)
papilio1@op.pl
Do siódmego miesiąca.
moja ma 6 msc i nadal jeździ w gondoli, w najblizszych tygodniach nie planuje zmian
my używaliśmy od października czyli 3 tyg od urodzenia do końca marca, przez cały kwiecień Julka jeździła na półleżąco w spacerówce potem siedząco.
do konca 4 miesiaca.dluzej lezec w niej nie chciala,bo oprocz nieba nic wiecej nie widziała:P
image
ponad 8 miesięcy
Młody jeździł w gondoli dość długo, bo aż 7 miesięcy z racji tego, że miał problemy z napięciem i rehabilitanci tak zalecali.

Ale o ile spacerówka rozkłada się na płasko (lub prawie na płasko) to można malucha przesadzić wcześniej - około 5.-6. miesiąca.

W pozycji pionowej natomiast można ustawić oparcie dopiero, kiedy dziecko potrafi samo utrzymywać taką pozycję i nie opada na boki. :)
Gondola do 9 miesiąca bo córcia z czerwca więc całą zimę przejeździła a w marcu dopiero się przesiedliśmy do spacerówki.
Moj synek ma ponad 3 miesiace, i wlasnie zakupilam mu nowa spacerowke, (tyle ze rozkladam ja na plasko) - Coneco traper, ma fajne kola i tak nie trzesie (bo jest na amortyzatorach), lekki wozek, po zlozeniu nie jest taki wielki jakby sie wydawalo. Chociaz minusem jest to ze jest przodem do otoczenia, i jak rozloze budke, to widze go tylko przez budke (jest tam taka przezroczysta kratka).
image
[url]image[/url]
[url]image[/url]
No Mikołaj ma juz 3 miesiace i tez ledow miesci sie w gondoli, zakupilismy juz spacerowke i chyba gdzies w styczniu sie do niej bedziemy musieli przesciasc
image

image
Nasz synek skończył 3 miechy i jeszcze się mieści (chociaż właściwie na styk) i widzę , że juz niebawem będę musiała zrezygnować z gondoli...
image

5 miesięcy...przesadziłam bo nie chciała już leżeć
woziłam potem w spacerówce na półleżąco
dziewczyny moja córcia kończy własnie 4 miesiące, no i nie podoba się jej już gondola co tylko ją włoże płacz (jest jej ciasno!) a spacerek zamiast przyjemnością dla Izki jest płaczem krzykiem itp
czy mogę ja przesadzić na spacerówkę?
czy w tej pogodzie nibędzie jej za zimno?
spróbuj jej podłożyć coś pod materacyk w gondoli, zeby nie leżała całkiem na płasko :)
u nas zadziałało i jeszcze pojeździliśmy przez luty a w marcu przesadziłam do spacerówki
image
image
mam włożoną poduche... czy coś większego podładałas?
no my tak jak wczesniej pisalam- Mikoś skonczyl wlasnie 6 mcy i musielismy przesiasc sie do spacerowki bo z gondoli wystaja nozki :)
image

image
ja juz mysle, ze w marcu zaczne, bo mloda ryczy mi niemilosiernie i niewygodnie jej, ale zobaczymy...i tez szybko rosnie...
image

image
poduchę albo kocyk...i styknęło
jak tylko się skońćzyły mrozy w zesżłym roku to przesadziłam do spacerówki
image
image
My jeszcze w gondoli, mala jest z polowy maja i nie chce jej przesadzac w te mrozy,poczekam az sie ociepli. A ze gondole mamy b duza to niunia spokojnie sobie tam spi, nawet w kombinezonie i otulona kocami:)
a co myslicie w takim razie o kupnie samej gondoli, a mniej wiecej po pol roku typowej spacerowki? po co w komplecie?
Rozumie, że chcesz taki wózek na te pare miechów, a potem jakaś lepsza spacerówa?
Przy drugim dziecku też bym tak zrobiła.

Nasz Jachu jeździł do 6 miesiąca w gondoli, sama go przesadziłam, nie buntował się , ale już był duży:)
image

image

mój synek ma prawie 9 miesięcy i jeżdzi w gondoli, ale na spacerach przeważnie śpi, jak się obudzi to też nie chce leżeć. Ale uważam że jest za zimno na spacerówkę a że gondolę mam naprawdę dużą (roan marita) więc spokojnie się tam mieści. Wiedziałam że synek będzie zimną już duży i duża gondola była głównym kryterium wyboru wózka. A poza tym rehabilitanci nie zalecają zbyt szybkiego przesadzania dzieci do spacerówek

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Nie mam ochoty na seks (21 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...

Mieszkanie na Kiełpinku (Wiszące Ogrody?) ul. Przytulna - jak tu się mieszka? (44 odpowiedzi)

Witam, planują zakup mieszkania na ul. Przytulnej, proszę o opinię czy dobrze się mieszka w...

firanki przez internet??? (18 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?

do góry