Widok

Gondola w aucie(zamiast fotelika)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny - które gondole mają specjalne mocowania do przewożenia w aucie?

Wiem, że Windoo (tylko jest malutka) :P

pamiętam, że kiedyś widziałam gondole innej firmy, które dawały taką możliwość :)

Czy wykorzystujecie taką możliwość? Czy jednak wolicie wozić maleństwa w fotelikach?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mój brat miał chicco ale nie wiem jaki model
image
nie zdecydowałabym sie na worzenie dziecka w gondoli nawet przystosowanej , fotelik jednak jest bezpieczniejszy

Ja woxiłam w gondoli-powód? Mój maluszek był tak mały że w foteliku nie było go widać o pasach nie wspomnę ...mał 2 kg :))
Bodajże gondola firmy Jane ma takie mocowanie,
image
image

image
Znalazłam jeszcze taką możliwość w gondoli PROTON firmy Concord, Casualplay gondola MOON,
image
image

image
Ja słyszałam tylko o Windoo Bebe Confort - a w sumie to dziwne, bo dziecko powinno leżeć płasko przez pierwszy okres życia, a nie siedzieć w foteliku... Żadna inna firma o tym nie pomyślała?
Fajnym rozwiązaniem jest fotelik i gondola w jednym Matrix Jane
image
image

image
Windoo Bebe Confort jest naprawdę fajna i wcale nie jest mała - jest większa od większości np. Mutsy i porównywalna z X-landerem.
Moja córeczka spała sobie wygodnie podróżując do Babci wiele kilometrów...
Też myślałam, że Windoo nie jest mała, ale przeprowadziłam testy w sklepie i prawda jest taka, że jest najmniejsza. Możesz swobodnie włożyć wkładkę z Windoo do Mutsy i masz jeszcze duży zapas w długości i szerokości.
Ja woziłam Młodego w gondoli Proton Concord'a. Młodemu było wygodnie a ja byłam zadowolona :)
image
image
znalazłam jeszcze gondole BEBECAR :) http://esklep.babyfant.pl/index.php?main_page=product_info&manufacturers_id=10&products_id=760
Ja mam chicco S3 i ma gondolę z możliwością mocowania ale z tego co wiem to w Polsce jest to niezgone z prawem i nie można w ten sposób przewozić dzieci
http://auto.wieszjak.pl/prawo-na-drodze/76051,jak_przewozic_dziecko_w_samochodzie.html

"(...) dzieci przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz warunkom technicznym samochodu.(...)"

"(...)Zamiast fotelika, można zastosować inne zabezpieczenia (zwłaszcza jeśli chodzi np. o przewiezienie dziecka z porodówki do domu.)

Wyściełaną gondolę stanowiącą nieodłączny element wyposażenia wózka głębokiego można przyjąć jako inne urządzenie do przewożenia dzieci.(...)"

jeśli nie można to po co te gondole/pasy mają homologację?
i jeszcze:

"Czy w głębokim wózku mogę przewieźć noworodka ze szpitala do domu?

Zgodnie z art. 39 ust. 3 Ustawy z dnia 20 czerwca 1997r. Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005r Nr 108 poz. 908) cyt. ,,W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym.”
Nie wszystkie przepisy zawarte w aktach prawnych w sposób doskonały i wyczerpujący potrafią odnieść się do wszystkich sytuacji z którymi możemy się spotkać w życiu codziennym. Dlatego też, w niektórych przypadkach oprócz ścisłego brzmienia przepisu należy kierować się zdrowym rozsądkiem i wyobraźnią, uwzględniając cel jakim kierował się ustawodawca tworząc przepis. W tym konkretnym przypadku chodzi o zdrowie, a nawet życie dziecka. Wyściełaną gondolę stanowiącą nieodłączny element wyposażenia wózka głębokiego, można przyjąć jako inne urządzenie do przewożenia dzieci, niemniej jednak najważniejszą kwestią z punktu widzenia bezpieczeństwa dziecka powinna być świadomość kierującego o tym, że przewozi noworodka. Technika jazdy kierującego pojazdem, a przede wszystkim prędkość, powinna być dostosowana do warunków panujących na drodze. Należy pamiętać o tym, że ani głęboki wózek, ani nawet nosidełko nie są w stanie w pełni zapewnić ochrony kilkudniowemu dziecku w przypadku wystąpienia zagrożenia na drodze."

http://www.policja.pl/portal/pol/167/4373/Pytania_i_odpowiedzi.html
Nie słyszałam nic na temat, że nie można przewozić dziecka w gondoli na tylnym siedzeniu, no chyba, że gondola nie ma mocowania.
image
image

image
chyba jednak fotelik, w razie wypadku, to w gondoli dziecko "lata" a w foteliku siedzi przypięte pasami i jest bezpieczniejsze

proponuje kupić fotelik, nawet używany, zawsze to bezpieczniej dla maleźstwa
papilio1@op.pl
Tak jak napisałam wcześniej uważam,że chyba najlepszym rozwiązaniem w tej sytuacji jest gondola i fotelik w jednym Matrix Jane

http://dino.sklep.pl/nowy/fotelikgondola-matrix-cup-pro-jane-2008-dostawa-gratis-p-3105.html?zenid=79b5a85a4b3aee55d6c8945b3f4d17fc

http://dino.sklep.pl/nowy/fotelikgondola-matrix-cup-pro-jane-kurier-gratis-p-3104.html
image
image

image
http://www.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=535

n.t. Jane Matrix Pro:
"Nosidełko w formie gondoli z możliwością przewozu dzieci do 10 kg w pozycji leżącej bokiem do kierunku jazdy. Bardzo słabe wyniki podczas zderzenia czołowego przy takim umieszczeniu nosidełka."

Ja jednak wolę "męczyć" moje dziecko w foteliku.
tak właśnie dzisiaj się zastanawiałam - będziemy często jeździć do mojej Mamy (mieszka na Przymorzu więc jest gdzie spacerować)

no i co w takim wypadku - brać i gondolę i fotelik? toż to chyba busa bym musiała mieć :P

a nie wyobrażam sobie, żeby dzidzia cały czas męczyła się w foteliku(dojazd do Babci ok 10-15 minut + później spacer nad morze, do parku itp.)
Dziecko w windoo nie bedzie latało, bo są tam specjalne pasy.
ja mimo wszystko bardziej ufam fotelikom...
zreszta tutaj w SE o gondoli zamiast fotelika mozna zapomniec!!!
image
image
Dziewczyny na logike : najbezpieczniejsza pozycja w podrózy dla dziecka to jazda tyłem do kierunku jazdy a gondola zapewnia jazde bokiem .Odpowiedzcie sobie samo na to pytania .
Pomyslecie jak zachowuje sie ciało dziecka podcza uderzenia czołowego .
ja bym nie ryzykowała

Mam takie samo zdanie jak pmagdalena:)
Napewno nie ryzykowałabym,zdrowia i życia mojego dziecka wożąc je w gondoli. Wkońcu po co są foteliki-napewno nie do zabawy,ktoś je wymyślił po to,żeby nasze skarby były jak najbardziej bezpieczne:) Więc ja jestem w 100% za fotelikiem:)
image
Dla noworodków są foteliki tzw kubełkowe i są one najbezpieczniejsze w razie wypadku. Fotelik i gondola spokojnie mieszczą się razem na tylnym siedzeniu auta. U nas gondolę kładziemy skośnie i jazda. Nie wyobrażam sobie spacerować z dzieckiem w foteliku.
Ja miałam fotelik sam. Play MUTSY, rozkłada się go na płasko, także spacery odbywały się również kiedy była taka potrzeba w foteliku. A ja osobiście nie woziłabym gondoli razem z dzieckiem w foteliku na tylnym siedzeniu, ponieważ w trakcie wypadku nieprzypięta odpowiednimi zaczepami gondola może zrobić krzywdę nie tylko dziecku ale i rodzicom.
image
image

image
Rybkagd - a jaki masz wózek? gondola jest duża czy średnia?

ja właśnie też jakoś nie wyobrażam sobie spacerów z niunią w foteliku :P

dobrze, że na wiosnę przesiądzie się do spacerówki ;) nie będę musiała martwić się gondolą :P
ja mam deltima 4driver. Gondola jest duża. Jasiek ma już 67cm i jeszcze dużo luzu w niej jest.
Dziecko w aucie - ja uwazam ze nie chodzi o przepisy, nie chodzi o cene tylko o bezpieczenstwo!
Prosze sobie poczytac tu:
O fotelikach: http://fotelik.info/
O gondoli: http://fotelik.info/pl/art/gondola_czy_fotelik_samochodowy,17.html

A jesli ktos nie ma wyobrazni to zapraszam na filmy:
http://www.youtube.com/watch?v=CWgnuTH6mqQ
- tu prosze zwrocic uwage na sily odsrodkowe w czasie uderzenia, hm... ciekawe jak by to wygladalo w gondoli

A tu dziecko na podkladce
http://www.youtube.com/watch?v=ZJH_h5ml5rI

A tu wiecej filmow z crach testow:
http://www.youtube.com/results?search_type=&search_query=adac+crash+test+baby&aq=f

Bezpieczny fotelik jest drogi ale zycie jest bezcenne. Pozatym zamiast wyprawiac chrzciny czy pepowo mozna zaoszczedzis na bezpieczny fotelik.
kiedy mi akurat nie chodzi o cenę tylko o pojemność auta :P

(gondola + fotelik + stelaż)

nie wyobrażam sobie spacerów w foteliku :/ (na spacer będzie trzeba gdzieś podjechać, bo akurat w Centrum Wrzeszcza nie bardzo jest gdzie pochodzić w ciszy i w miarę czystym powietrzu)

chyba jednak nie będziemy mieli wyboru :/ auto zapakowane po dach ;) i hopa na spacer :)
tak to bywa niestety. U nas wszystko wchodzilo do bagaznika-gondola plus stelaz,ale poza tym juz nic. Ale ja nigdy bym dziecka w gondoli nie wozila samochodem wiec trzeba bylo zrezygnowac troche z wlasnej wygody i sie pomeczyc...
Ale nie ukrywam, ze jak zmieniaismy auto to wielkosc bagaznika i mozliwosc pakowania do niego wozka miala ogromne znaczenie...
image
image
My kupiliśmy duży samochód jak się dowiedzieliśmy, że jestem w ciąży. Na początku byłam przeciwna (kupiliśmy Partnera) ale teraz powinnam męża po nogach całować :). Do bagażnika chodzi wózek rozłożony i spory pies. W aucie mały w foteliku i wszystkie fotele wolne. Może i auto wygląda jak ciężarówka, ale dla małych dzieci wymarzony samochód.
Trzeba dobrze zaplanowac zakup wozka.
Sa warianty idealne- przynajmniej ja za taki uwazam moj.
Fotelik MaxiCosi - na tylne siedzenie)
Wozek stalarz quinny buzz ( miesci sie miedzy siedzeniami )
Spacerowka lub gondola wymiennie ( do bagaznika )

Ten wozek jest mniejszy i lzejszy od Xlandera, i mozna go kupic w bardzo dobrej cenie na allegro
Fotelik jest bezpieczny i po dokupieniu pokrowca frotte bardzo praktyczny ( utrzymanie czystosci + wygoda dziecka - nie zapaca sie latem)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

kolorowanki do druku (31 odpowiedzi)

czy znacie jakieś fajne strony z kolorowankami do wydruku ?

Adwokat- rozwód- podział majatku (61 odpowiedzi)

Szukam bardzo dobrego adwokata z trójmiasta, który zajmuję się rozwodami i podziałem majątku....

Trening siłowy w ciąży (6 odpowiedzi)

Witajcie. Jestem w 9 tygodniu pierwszej ciąży. Do tej pory ostro trenowałam - treningi siłowe -...

do góry