Widok

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc

Witam Kuchareczki ...

Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :(
Zawsze obiady jadam w pracy , dziecko w przedszkolu ... week chodzimy do rodziców ..
Wcześniej nie było z tym problemu ponieważ partner zawsze wyręczał z gotowania jego fach , hobby ..

Lecz teraz czas trochę zaoszczędzić i się usamodzielnić ...
Może macie mamy podobne problemy? I jakoś sobie z nimi radzicie? Skąd bierzecie przepisy? Czy robicie jakieś proste jednogarnkowe dania?
Liczę się że zapewne będą i słowa krytyki że jak dorosła kobieta nie potrafi gotować .. lecz z domu nie wyniosłam , nie miał kto pokazać , doradzić
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeżeli szukacie dobrej jakości wyposażenia gastronomicznego, w tym np. kostkarka do lodu , to zdecydowanie polecam Wam sprawdzić strone, gdzie znajdziecie ofertę sklepu internetowego Gastromania. Jakie Wy macie zdanie na temat oferty tego sklepu?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja jak się wyprowadziłam z rodzinnego domu z chłopem, to na początku dzwoniłam do rodziców co i jak, a potem jak się wprawy nabawiłam to zaczęłam sama kombinować i nikt nie narzeka na moje żarcie, a g*wno umiałam, praktyka czyni mistrza, i nawet jak coś ci się nie uda, to pamiętaj, żeby się nie poddawać, ćwicz a z czasem będzie gitarka

Z góry polecam jednak stawiać na dobrej jakości produkty kulinarne, od tego w dużej mierze zależy smak gotowanych rzeczy https://ekologia.guru/zywnosc/item/977-czym-jest-mieso-ekologiczne-i-dlaczego-warto-je-spozywac-na-co-dzien Szczególnie mięso :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Super ułatwiacze życia:

Mały ręczny idkurzacz z Lidla. Głównie do sprzątania żwirku, ziemi z kwiatków i jak coś się rozsypie.
Półki metalowe do powieszenia pod szafkami w kuchni lub w lodówce, bo mam sporo rzeczy, które muszę mieć na wierzchu, a na blacie nie lubię trzymać i nie mam miejsca.
Pudełka do lodówki, dzięki którym w lodówce mniej się brudzi i zazwyczaj wystarczy wyjąć pudełko i umyć, a nie szorować lodówkę. No i więce miejsca się jakoś w środku zrobiło, łatwiej wyjąć rzeczy.
Stojak na pokrywki z Ikei.
Deska do krojenia na cały blat, też z Ikei. Akurat mam tak w wynajmowanym mieszkaniu, że zmywarka zabierała blat, więc na niej ta deska leży i udaje

No i oczywiśćie multigrill elektryczny https://ezakupowo.pl/Multigrill-elektryczny-Kuvings-c3274 Którym można grillować również w domu :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

W ostatnich latach tradycyjne książki kucharskie przechodzą do lamusa, teraz jest w czym wybierać jeśli chodzi o strony z przepisami jak choćby https://pasibrzuchy.pl/ gdzie dokładnie opisane jest krok po kroku jak dany przepis wykonać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

trzeba próbować, nic poza praktyką raczej ci nie pomoże. Możesz ewentualnie spróbować warsztatów, ale to dalej opiera się po prostu na praktyce.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moim zdaniem to bardzo ważne jest nasze podejście w kwestii nauki gotowania. Najważniejsza jest samodyscyplina w dążeniu do celu. Systematyczność to planowanie naszych działań i ich realizacja. W zasadzie nauczyć się gotować może każdy bo jednak jest to relatywnie prosta umiejętność. Na początek swojej przygody wybierajmy jakieś proste dania do przygotowania do godziny czasu. Najlepszym przykładem serwisu gdzie znajdziemy takie inspiracje jest - https://uwielbiam.pl/przepis/tatar-z-lososia Wszystkie potrzebne produkty do przygotowania, znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Zaskoczmy więc swoich bliskich i samych siebie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moim zdaniem trzeba dużo czytać i próbować. Ja bardzo dużo uczę się przez artykuł, np. taki jak ten https://raciborski24.pl/20220329473321/grzyby-suszone-mrozone-marynowane-co-zrobic-z-grzybami o tym co można zrobić z grzybami :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najprościej ogladać kanały kulinarne na youtube, ktore pokazują krok po kroku jak robi sie dane potrawy. A potem odtwarzać :) Z każdym kolejnym daniem będziesz (albo przynajmniej powinnaś) nabierać coraz wiekszą wprawę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Serek" z ziemniaka, marchewki i płatków drożdżowych. "Parmezan" z migdałów (chyba Jadlonomie ma przepis). Z takich pojedynczych składników to twarde sery jako dodatek do makaronów czy zapiekanek - parmezan czy grana padano. Poznałam też smak prawdziwej fety - nigdy bym się nie odważyła gdybym najpierw przeczytała skład więc przypadkowo odkryłam, że jest dobry a tego typowego sera sałatkowego nienawidzę. Coraz bardziej lubię też smaki azjatyckie więc sama coś tam próbuje. Przepisy mam z różnych miejsc, efekty są różne. Możesz spróbować tajwański rosół pomidorowy z Jadlonomii - dużo składników i to różnych, ale smak naprawdę fajny.
Z takich konkretnych prostych na co dzień https://krzywaprosta.pl/wegetarianski-gulasz-sojowy/ - gulasz warto jest przygotować na dwa dni, jest prosty i smaczny :)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zawsze mnie dziwi, gdy ktoś mówi, że nie potrafi gotować, przecież mając przepis to jest tylko wykonywanie prostej instrukcji. Nie trzeba od razu gotować wykwintnych dań, ale chyba ugotowanie makaronu nie powinno przerosnąć dorosłej osoby?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przepisów w sieci nie brakuje, można więc sięgać po to, są też filmy instruktażowe, które pokazują, co i jak. Wystarczy chcieć. Można też na przykład zamówić składniki do dań na https://mrchef.pl/ gdzie nie tylko przywiozą wszystko co potrzeba i to dokładnie opisane, ale także dostanie się przepis i film instruktażowy. To chyba dobre rozwiązanie dla początkujących i zabieganych.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokładnie.Sama kiedyś również sądziłam, że nie potrafię gotować. Jednak jak wciągnęłam się to gotuję praktycznie codzienne ( jest to moje hobby.....) . W sieci faktycznie jest wiele stron, na których jest pokazanych praktycznie od a do z jak coś przygotować

Z racji tego,że zbliża się wielkanoc proponuję zacząć od prawdziwego barszczu białego:
https://www.przepisy.pl/przepis/barszcz-bialy

Na tej stronie jest przepis. Barszczyk jest bardzo smaczny i prosty. I zdecydowanie smaczniejszy niż ten z torebki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jest teraz tyle blogów i vlogów, stron i programów w TV, że naprawdę szybko można się nauczyć choćby podstaw. Dla chcącego nic trudnego, poradzisz sobie na pewno ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja bym te udka nafaszerowała takim wkładem, jak moja Mama robi do kurczaka faszerowanego :))) http://forum.trojmiasto.pl/Poszukuje-sprawdzony-przepis-na-mieso-faszerowane-i-pieczone-na-swieta-D-t201852,1,16.html

mięso mielone + kiełbasa(zmielić) + dużo pietruszki + rodzynki :] (lub żurawiny suszone)

Emilia - całkiem ciekawie brzmi ten sos :] może wypróbuję ;) jak już odważę się otworzyć słoik z kaparami ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jejku, ja pamiętam czas, kiedy zaczęłam gotować (po wyprowadzce z domu) - nic mi nie wychodziło a kiedy siostra przyszła w odwiedziny i oznajmiłam jej, że właśnie robię obiad a były to mrożonki to się przeraziła bo też mi nie wyszło hahah:-) Na szczęście w mojej rodzinie kobiety świetnie gotują, często eksperymentują i po wielu godzinach rozmów telefonicznych trochę się poduczyłam. Mam też szczęście, że moja rodzina zjada właściwie wszystko i nie muszę się uginać bo uwielbiam eksperymentować i rzadko pojawia się u mnie to samo danie.

Agusia - jednym z produktów, których mąż nie znosi to kapary a ja mam świetny przepis na sos kaparowy, który idealnie pasuje do pieczonego łososia, pewnie też do innych ryb. I tym sosem moja rodzinka się mocno zajada. Do rondelka wrzucasz posiekaną drobno cebulkę i ząbek czosnku, szklisz na maśle, potem dodajesz ze 3 łyżki posiekanych kaparów i pojemniczek śmietany 30%, doprawiasz (jak były solone to po prostu omijamy sól) np. pieprzem i papryką w proszku i na małym ogniu redukujesz sos. Do tego pieczona rybka, brokuły - polecam:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No wlasnie miedzy innymi zastanawialam sie nad nadzieniem z miesa mielonego+ pieczarki, lub same pieczarki z serem( bez papryki, bo mnie odrzucilo od niej w ciazy) lub mieso mielone+ korniszon
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hmmm to zależy co lubisz :) jeżeli lubisz pieczarki to podduś je z cebulką na maśle, dodaj pokrojoną paprykę czerwoną. jak trochę ostygnie wymieszaj farsz z serem żółtym i nafaszeruj kurczaka:)

można też nafaszerować dowolną kaszą zmieszaną z posiekanym koperkiem, natką, oregano, bazylią, rozmarynem (wg. uznania), kilkoma zgniecionymi ząbkami czosnku i dwiema łyżkami masła.

można też zrobić farsz mięsny- mięso mielone wieprzowo-wołowe przygotować tak jak do kotletów mielonych (dodać namoczoną w mleku bułkę, jajko, sól, pieprz i 2 ząbki czosnku i jeśli lubisz- natkę pietruszki) i nafaszerować kurczaczka :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Masz racje mamo b, to jest calkiem niezly pomysl z tym miesem :)
Ciekawe jakby do tego korniszon smakowal. Dzieki za podpowiedz:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
@Graszka ---------wprawdzie nie do mnie to pytanie, ale wczoraj widzialam jakiś programik kulinarny------faszerowane udka kacze.:)

Farsz---------mielona cielecina+cebulka+korniszon+ sól, pieprz.
nadziać tym udka, związać nitką a to miejsce tam gdzie sie nadziewa ten kucharz "przykrył"cieniuskim płatem słoninki.
Obsmażył na patelni, a potem w żaroodpornym naczyniu w piekarniku.
Podawał na sałacie pokrojone w plastry.....

Myślę że spoko mozna tak zrobić udka kurczęce, a zamiast cieleciny dać mieloną szynkę. Taka oszczednościowa wersja.......
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No ja zaczynam od tej nudnej kuchni. Ale stopniowo zaczne tez cos wymyslac, bo juz mnie nudza te kotlety i ziemniaki ;)
moj maz ostatnio zrobil zupe ze skladnikow, ktore byly w lodowce. Wloszczyzna+kielbasa. Kielbase podsmazyl z cebulka, zalal woda, dodal wloszczyzny, pogotowal i na koniec ..... zalal to mlekiem :d wiem,brzmi fatalnie ale za to jak smakowalo :D dobrze doprawil i to wsio. Gdybym wiedziala wczesniej, zanim ja zjadlam, jak to robil, to pewnie bym nie sprobowala :D smakowala jak grochowka bez grochu :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Kulinaria

Najtańsze sushi w Gdańsku (27 odpowiedzi)

Gdzie?

do góry