Widok
NA ŁONIE PRZYRODY :
Motto:
Pogoda jest podła
a człowiek chce się odlać.
W grocie inaczej echo niesie
jednak odmiennie niż w lesie
w jaskini głos brzmi ciężko głucho
a w lesie tak jakby ktoś szeptał na ucho.
Zwykły krzak w lesie budzi
szaloną chęć do życia
gdy setki zwykłych ludzi
przychodzi się tu wysikać.
Wprost nie można oderwać oczu
bo las jest tak żywy
gdy z gałęzi zwisają perliste kropelki moczu
i licznie walają się zużyte prezerwatywy.
Grzegorz Rymopis
Pogoda jest podła
a człowiek chce się odlać.
W grocie inaczej echo niesie
jednak odmiennie niż w lesie
w jaskini głos brzmi ciężko głucho
a w lesie tak jakby ktoś szeptał na ucho.
Zwykły krzak w lesie budzi
szaloną chęć do życia
gdy setki zwykłych ludzi
przychodzi się tu wysikać.
Wprost nie można oderwać oczu
bo las jest tak żywy
gdy z gałęzi zwisają perliste kropelki moczu
i licznie walają się zużyte prezerwatywy.
Grzegorz Rymopis
Dla niego
Kocham Twoje oczy
co zaklęte w błękicie
tajemnicę niejedną kryja.
Uśmiechają się do mnie
tak tajemniczo
gdy moje oczy widzą.
Kocham Twoje serce
co duszy dają wyraz.
Uspionej w zimie,
budzącej się w lecie,
bo w lecie jesteś przy mnie.
Kocham Twój dotyk
delikatny jak magia,
co chwila nieuwagi może go sploszyć,
wspanialy jak poranna rosa,
rześki i pełen zycia.
Kocham Twoje ramiona
co otaczają mnie
jak zimą ciepła kołdra
i tulą, głaszczą, odgarniają włosy z czoła
gdy spadają na oczy łzami zalane.
I kocham te chwile
spędzone z Tobą
co jak czar rzucony trwają.
Mogłam bym wieczność spędzić z Toba,
gdyby marzenia się spełniały.
co zaklęte w błękicie
tajemnicę niejedną kryja.
Uśmiechają się do mnie
tak tajemniczo
gdy moje oczy widzą.
Kocham Twoje serce
co duszy dają wyraz.
Uspionej w zimie,
budzącej się w lecie,
bo w lecie jesteś przy mnie.
Kocham Twój dotyk
delikatny jak magia,
co chwila nieuwagi może go sploszyć,
wspanialy jak poranna rosa,
rześki i pełen zycia.
Kocham Twoje ramiona
co otaczają mnie
jak zimą ciepła kołdra
i tulą, głaszczą, odgarniają włosy z czoła
gdy spadają na oczy łzami zalane.
I kocham te chwile
spędzone z Tobą
co jak czar rzucony trwają.
Mogłam bym wieczność spędzić z Toba,
gdyby marzenia się spełniały.
ŁOWCA I DZIEWICA
To według Mickiewicza piszę
i z Niego mam i Łowcę i Dziewicę :
Dziewica mówi, że tylko z prezerwatywą
i łowca rozgląda się za zurzytą.
W wielkim borze o to nietrudno
i wreszcie może se ruchnąć.
Gdyby Łowcę kto spytał,
to to dla niego jest bomba,
że taka z Niej dziewica
jak z koziej dupy trąba.
Łowca jak to facet nie chce mieć kłopotów
i tylko dla tego na każde poświęcenie jest gotów.
Grzegorz Rymopis
i z Niego mam i Łowcę i Dziewicę :
Dziewica mówi, że tylko z prezerwatywą
i łowca rozgląda się za zurzytą.
W wielkim borze o to nietrudno
i wreszcie może se ruchnąć.
Gdyby Łowcę kto spytał,
to to dla niego jest bomba,
że taka z Niej dziewica
jak z koziej dupy trąba.
Łowca jak to facet nie chce mieć kłopotów
i tylko dla tego na każde poświęcenie jest gotów.
Grzegorz Rymopis
Ha :)
Ja jestem w kolejce do ksiązki bez ostatniego rozdziału, czekam tylko aż Drugi-Stworek-Jarek ją skończy. Na razie tylko podczytywałam mu trochę przez ramię ukradkiem.
Nie wiem czy będzie tak prosto przestawic się szybko na Andersa z Joyce Carol Oates ;)
I jeszcze snuje się za mną Jones Thom "Po Skończonej Walce", żeby sobie przypomnieć, za pierwszym razem chodziłam lekko ogłuszona przez parę dni...
Nie wiem czy będzie tak prosto przestawic się szybko na Andersa z Joyce Carol Oates ;)
I jeszcze snuje się za mną Jones Thom "Po Skończonej Walce", żeby sobie przypomnieć, za pierwszym razem chodziłam lekko ogłuszona przez parę dni...
Manson
Szczerze powiedziawszy to mnie o tę możliwość pozyskania pieczarek najbardziej chodzi :)
Mój kolega ma możliwość załatwienia podłoża z pieczarkarni trochę mniej komercyjną drogą, więc jakoś bardzo kosztownie to raczej nie będzie. Masz rację, muszę zadbać tylko o warunki cieplarniane, mam już na oku stalowy szkielet ładnej szklarni, ale wystartuje chyba dopiero na wiosnę.
Nawóz koński, krowi i kurzy nie jest mnie obcy:D Używam tego który uda mi się akurat zdobyć i fermentuję w beczkach , jedynie pod ogórki daję słomę i suchy krowieniec. Dodatkowo obowiązują u mnie gnojówki z pokrzyw, skrzypa polnego i kompost. Na poplon lub międzyplon wysiewam łubin jako nawóz zielony, gorczycę na robale, albo dostępne w sklepach mieszanki.
I tak to się kręci, a ziemia z pieczarkarni chyba nie zaszkodzi.
A faszerowane pieczarki to w tym roku już grillowałem wprawdzie farsz to mięso, ale muszę tutaj posłużyć się zdaniem z jednej reklamy:
-po prostu pyszne.
:))
Mój kolega ma możliwość załatwienia podłoża z pieczarkarni trochę mniej komercyjną drogą, więc jakoś bardzo kosztownie to raczej nie będzie. Masz rację, muszę zadbać tylko o warunki cieplarniane, mam już na oku stalowy szkielet ładnej szklarni, ale wystartuje chyba dopiero na wiosnę.
Nawóz koński, krowi i kurzy nie jest mnie obcy:D Używam tego który uda mi się akurat zdobyć i fermentuję w beczkach , jedynie pod ogórki daję słomę i suchy krowieniec. Dodatkowo obowiązują u mnie gnojówki z pokrzyw, skrzypa polnego i kompost. Na poplon lub międzyplon wysiewam łubin jako nawóz zielony, gorczycę na robale, albo dostępne w sklepach mieszanki.
I tak to się kręci, a ziemia z pieczarkarni chyba nie zaszkodzi.
A faszerowane pieczarki to w tym roku już grillowałem wprawdzie farsz to mięso, ale muszę tutaj posłużyć się zdaniem z jednej reklamy:
-po prostu pyszne.
:))
C
ja myślę, że takie podłoże eko jest. Byłem kiedyś w fabryce podłoża w Wielkopolsce, robią je z nawozu, pryzmują, dojrzewają i potem wzbogacają grzybnią. Jeśli chcesz mieć ładne pieczarki w ogródku myślę, że śmiało możesz wzbogacać.
Sąsiad kiedyś podlał pole swoich truskawek wodą z namoczonego końskiego nawozu. Wszyscy we wsi się dziwili, po co ja wybieram te trujaki spomiędzy truskawek o 6 rano. Tylu pieczarek w życiu nie zebrałem.
Podłoże drogie, zresztą preparowane na warunki cieplarniane. Kup końskiego nawozu, zalej w beczce wodą, a jak naciągnie podlewaj do woli.
A potem dam Ci przepis na pieczarki z grilla i faszerowane :-)
Sąsiad kiedyś podlał pole swoich truskawek wodą z namoczonego końskiego nawozu. Wszyscy we wsi się dziwili, po co ja wybieram te trujaki spomiędzy truskawek o 6 rano. Tylu pieczarek w życiu nie zebrałem.
Podłoże drogie, zresztą preparowane na warunki cieplarniane. Kup końskiego nawozu, zalej w beczce wodą, a jak naciągnie podlewaj do woli.
A potem dam Ci przepis na pieczarki z grilla i faszerowane :-)
Hip-Hop Galery Jam # 2 Elblag
Hip-Hop Galery Jam # 2
Impreza charytatywna na rzecz Elbląskiego Domu Dziecka
0 września na terenie Galerii EL-Wirydarz odbędzie się "Galery Jam # 2, Hip-Hop Festiwal". Wstęp: 5zł. Impreza trwać będzie od 16.00 do 23.00. Oprócz muzyki pokazy Breakdance + Martial Art Tricks prezentowane przez Stowarzyszenie Fury-G oraz graffiti (na specjalnie przygotowanych płytach).
Wystąpią Elbląskie zespoły: L.P.Squad, Aby Wyzwolić Refleksje, Kwas, Słowa Które Słyszysz oraz pasłecki Manifest SNP. Imprezę poprowadzi MC Kwas (ex Gramy i Mikrofony). Na gramofonach prowadzą DJ Zel i DJ Luter.
Organizatorzy Hip-Hop Galery Jam # 2:
STOK, www.muzycznyelblag.pl oraz Centrum Sztuki Galeria EL
Dofinansowane z programu "Przedwiośnie Talentów" Prezydenta Elbląga
Wsparcie finansowe Elbląskiego Towarzystwa Kulturalnego
Patronat medialny objęli:
www.naszelblag.wm.pl, www.dziennikelblaski.wm.pl, Tydzień w Elblągu, www.radioel.pl, www.muzycznyelblag.pl, www.mlodzi.elblag.pl, www.onel.pl , www.gazetaelblag.pl
Impreza charytatywna na rzecz Elbląskiego Domu Dziecka
0 września na terenie Galerii EL-Wirydarz odbędzie się "Galery Jam # 2, Hip-Hop Festiwal". Wstęp: 5zł. Impreza trwać będzie od 16.00 do 23.00. Oprócz muzyki pokazy Breakdance + Martial Art Tricks prezentowane przez Stowarzyszenie Fury-G oraz graffiti (na specjalnie przygotowanych płytach).
Wystąpią Elbląskie zespoły: L.P.Squad, Aby Wyzwolić Refleksje, Kwas, Słowa Które Słyszysz oraz pasłecki Manifest SNP. Imprezę poprowadzi MC Kwas (ex Gramy i Mikrofony). Na gramofonach prowadzą DJ Zel i DJ Luter.
Organizatorzy Hip-Hop Galery Jam # 2:
STOK, www.muzycznyelblag.pl oraz Centrum Sztuki Galeria EL
Dofinansowane z programu "Przedwiośnie Talentów" Prezydenta Elbląga
Wsparcie finansowe Elbląskiego Towarzystwa Kulturalnego
Patronat medialny objęli:
www.naszelblag.wm.pl, www.dziennikelblaski.wm.pl, Tydzień w Elblągu, www.radioel.pl, www.muzycznyelblag.pl, www.mlodzi.elblag.pl, www.onel.pl , www.gazetaelblag.pl