Widok

Grégory

Do wyboru malina, śliwka, jakaś labruska, porzeczka, agrest, wieloowocowe, jeżynowe itp itd
które?
hehehe
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

_-=*

Mam nadzieję, że chcesz być przynajmniej konkretna a nie zwyczajnie złośliwa, chociaż mnie to akurat nie przeszkadza w myśl słów "kto się czubi ten się lubi"

Po pierwsze: sprawdź znaczenie terminu proceder, bo wiesz co, dla mnie topienie ludzi pod pokładem, o czym świadczą pisemne relacje zakrawa na ludobójstwo, a nie na proceder, zrobiłbym tu wykładnie, ale strasznie się dziś rozlałem i zwyczajne niechciejstwo przeze mnie przemawia.

Po drugie: pojęcie konsekwencji na wschodzie w tamtym czaso-okresie brzmi jak 3 subrealne słówka np.różowa-świnka-pigi, więc jeśli piszesz pisz konkretnie. Jeżeli Ci się chce.

Po trzecie: Cieszy mnie myśl, że to co jest tylko dla Ciebie ważne zachowasz dla siebie.

no nie wiem

trzeba by zapytać inteligentnych. rudy jest inteligentny, ale on tylko mruczy. a ja to bym obejrzał blask, albo 1900 człowiek legenda, albo... może w ostateczności dym.

ale czaaaad

to tak się bawi młodzież po szkole? w kontekście ostatnich wydarzeń w finlandii... albo bez kontekstu, bo sam się w to wciągnąłem

słabetobyłoalenudzimisie

a ponoć inteligentni ludzie nigdy się nie nudzą :)

obejrzałabym czas apokalipsy w kinie

mógłby być

radosławek. to byłby kompromis jakiś. radek radkiem, ale najgorsze że ona zna rona asmusa

~

istotnie applebaum wspomina o takim procederze, jednak nie ma tam słowa odnośnie konsekwencji takich działań, o czym nieomieszkał napisać Szałamow w krótkim, lecz mocnym (jak wszystkie) opowiadaniu "Prokurator Judei".
nie będę w obsesyjnej upierdliwości swej przedłużać tematu, bo niuans o który mi chodzi jest zapewne ważny tylko dla mnie.

mnie też zdziwiło, że Applebaum jest żoną Sikorskiego, z niewiadomych powodów zwanego Radkiem, a nie Radosławem

Manson

Tak to właśnie z obserwacji schematu pojmuję jak mi wykładasz. Reflux jest jak filtr, to co najbardziej lotne, mam tu na myśli alkoh. met., fuzel + substancje aromat. o najniższej temp. wrzenia, powraca do obiegu i odpada lub też jest w jakiejś części odzyskiwane jako alk etylowy, chociaż to pewnie zależy od sprawności systemu.
Pośpiech również przy wyrobie wina nie jest wskazany, powolutku w rytmie blues'a naprzód. Coraz bardziej mi się to podoba.
Zrobienie ładnego zacieru to przecież pikuś.
A maszynka też b. ważna myślę.
Rozglądam się już za keg'ą i akcesoriami potem dobry spawacz i jak piszesz,
polmos w kosmos

super akcja:D

miłej zabawy! link pod spodem ze stroną www

super akcja:D

miłej zabawy! link pod spodem ze stroną www

C

a u nas na wsi to zasada jest taka, żeby pykało. Im wolniej tym lepiej. Dlatego najlepiej grzać w beczce i krzaczorach.
Jeśli chodzi o refluxy to one nadają się, jeśli chcesz pozbawić wypęd smaku - wszystkie fuzle zostają w garze.
Jeżeli jednak chcesz zrobić coś smakowego (śliwowica, winiak) to i tak musisz reflux zamknąć, żeby smak przeszedł do wypędu. A w takim wypadku liczy się, aby pykało jak najwolniej.
Ja na swoim sprzęcie wygonię butelkę w 4 godz. Łącka przy mojej się chowa.
Zasada jest taka - albo inwestujesz w nastaw, albo w sprzęt.
Dobry nastaw byle czym przegrzejesz i będzie super.
A do badziewia potrzeba maszynek z górnej półki.
Polmos w kosmos.

Manson

Pół nocy spędziłem, trafiłem też na v.s.o.p. jest profesjonalny, nieźle rozbudowana dokumentacja techniczna, ale mnie z amatorskich konstrukcji, najbardziej podoba się to co w linku.
Mamy tu dwa niezależne obiegi chłodzenia, reflux zew. i wew. dobrze pomyślane z zaworami w zbiorniku nagrzewczym, czysta i estetyczna produkcja, żyć nie umierać. Z opisu wynika że grzane grzałkami w płaszczu olejowym zabezpieczonymi termostatem też mądrze, ale przy takiej mocy przerobowej trzeba by się podłączyć pod zasilanie chyba do sąsiada;), zresztą ja wolę żywy ogień.

C

trafiłeś w sedno. Swego czasu modny był temat na czarnej oliwce. Autor strony brał czynny udział. A poniżej masz kontakt bezpośredni do Miśka, to on to wymyślił i zrobił pierwsze prototypy. Wyciąga 96% bez chemii.

Manson

Jako zupełny laik w temacie "maszynek" w nocy nadrabiałem brak podstaw teoretycznych z zakresu budowy termouszlachetniacza, no i zakochałem się w układzie z reflux'em zewnętrznym jak w linku.

„TERAZ TO JA ! BIORĘ SPRAWY WE WŁASNE! RĘCE”:

Słowicze dźwięki w lokatora głosie,
które chwytają za gardło
świadczą tylko, że to prosię
co ma cię w nosie i chce mieszkać za darmo.

Biedny repertuar się wyczerpał
i więcej numerów to on nie zna,
dalej to może już tylko żebrać.

Grzegorz Rymopis

...

Tutaj kilka zdjęć z tej książki i krótka charakterystyka.
Swoją drogą to nie wiedziałem, czytając o mężu autorki, że chodzi o tego Radka i tego Sikorskiego.

znalazłem...

Applebaum pisząc o zalewaniu wodą ludzi w ładowni w kontekście tzw kołymskiego tramwaju powołuje się na J Bardacha ( zapewne chodzi o książkę "Człowiek człowiekowi wilkiem")

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,572

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,5726027,Gdansk_oddaje_fragment_Parku_Oliwskiego.html

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,572

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,5726027,Gdansk_oddaje_fragment_Parku_Oliwskiego.html

że się wetnę...

ale o tym zalewaniu ładowni, wspomina również A Applebaum w książce Gułag( nie wiem na kogo się powoływała)i o ile pamiętam Sołżenicyn w Archipelagu gułag.

hoho...

ładnie go wyrychtowali. ja to po przygodach z dwoma suchymi elkami i junksem jestem na razie wyleczony z zabytków. kiedyś jak będę stary i obwieszony złotem to kupię przedwojennego zundappa, ale to już raczej dopieszczonego. jeśli zaś o stare samochody chodzi, to nie mam właściwie żadnych typów. no, może poza sentymentem do skody. a strażaka sama to chętnie bym nabył takiego jak poniżej. i postawił sobie na biurku w pracy, albo zainstalowałbym go sobie w "słonecznym" jako szczęśliwą maskotkę

Inne tematy z forum Hydepark

Gadżety reklamowe (30 odpowiedzi)

Gdzie w Gdańsku można kupić gadżety reklamowe? Jest jakaś hurtownia?

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (725 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

Muza musi grać. (3002 odpowiedzi)

:) Dobrze jest jak gra, (co by nie zabrzmiał tytuł wątku zbyt autorytatywnie)....

do góry