Widok

Grégory

Do wyboru malina, śliwka, jakaś labruska, porzeczka, agrest, wieloowocowe, jeżynowe itp itd
które?
hehehe
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ok

Przyznam się.
Bekę ze mnie mają znajomi, bo
zrobiłem 25l octu (winnego) zamiast wina z jeżyn.
Tak wyszło-mówię...ale bakteriom octowym już pięścią na przyszłość wygrażam.
a oni zrywają boki...
Mądrale!
od dziś definitywnie zakręcam kranik...

...

Fajnie brzmią te bity,
na waflach (wharfedale diamond 9.5) wspomaganych denonem.

Poradnik Zdrowia

Szukasz informacji na temat zdrowia? Poznaj artykułu i skuteczne sposoby na zachowanie dobrego zdrowia!

C

trzymaj ten ocet. Jest super jako dodatek smakowy do sosów, zup, risotto i wszelkiego badziewia, do którego używa się tradycyjnie bulionu. Pasta tamardynowa kosztuje krocie, a dobry ocet owocowy to jest to. Wiem, bo sam kiedyś wyprodukowałem 20 l octu z jabłek :-)
(Jak co to chętnie wezmę 5 l, tylko dobrze pozakręcaj flachy, bo bakterie octowe rozłażą się jak wściekłe)

Manson

Zastanawiam się nad podjęciem procesu termo-uszlachetnienia tej cieczy, tyle, że nie posiadam "maszynki" do wykonania wspomnianej czynności i nie wiem czy wogóle zaoctowane nastawy nadają się do takowej czynności.
Póki co octu mam na parę lat, trzymam to w 5-ciu piątkach, stan zaoctowania oceniam dziś na niski, ale utlenić, napowietrzyć, żeby był to prawdziwy ocet zawsze da radę.

Ok, na jednej 5ce napiszę flamastrem Manson.

PROTEST SONG

Czemu klient ma tracić ?
Niech pracodawca płaci.

Fakt, że będzie co najmniej nie swój,
uważając to może za rodzaj represji,
ale nigdy, w formie protestu, -
nie odbieraj- zbyt niskiej pensji !

Jeśli pracujesz w Niedzielę,
to szatan w piekle chwyci Cię za gardło.
Lecz ponieważ to zarabianie jest grzechem -
- więc pracuj za darmo !

Grzegorz Rymopis

C

termouszlachetnienie zdecydowanie tak. Kolesie to nawet termouszlachetniali płyn do spryskiwaczy :-))
Ale weź pod uwagę, że przy stanie surowca takim to a nie innym otrzymasz z całego nastawu jakieś 1,5-3 litry uszlachetnionego płynu. Dużo zachodu, a efekt taki sobie.
Ja bym odpuścił.

Manson

Oooo płyn do spryskiwaczy powiadasz, to już wiem dlaczego starogardzka zamarza mi w zamrażalniku :D
W tej chwili przekonuję się do zdania, bo ma to sens, żeby wykorzystać w kuchni wspomniany ocet.
No chyba, że mój znajomy giguś pożyczy mi wreszcie "maszynkę", którą mam mieć zawsze lada dzień, a czekam już ponad rok...
hyhy

to tak odnośnie starogardzkiej...

:D

hobo

"Księżycówa"
P. Orkisz

tak mi się przypomniało
po tych twoich dzisiejszych wspomnieniach z krywego
miałam ochotę wstać i po prostu wsiąść w pociąg w wiadomym kierunku
i zostawić tutaj ten pieprzony gułagowski bagaż
w końcu ile można tonąć w tym bagnie, szukając odpowiedzi.
dziś wydaje się, że mistrzowie obozowej literatury powiedzieli co widzieli, a fakt zrównano do opowieści z dreszczykiem, bez prawa stanowienia dowodów zbrodni. czyli: szałamow wymyslił sobie historię o zalewaniu zbuntowanego "ludzkiego ładunku" wodą w czterdziestostopniowym mrozie u brzegów magadanu.
dla metodologów miał facet wyobraźnię
i tyle.
ile jeszcze musi minąć czasu, zanim borowski , czapski, grudziński czy szałamow przestaną być li i jedynie przdmiotem reporterskiego bilansu, a staną się dowodem dokonanego ludobójstwa?

bo amba wcięła ;)

Ech, smaka mam smaka mam jak fix
Wypiłbym całe morze wódki
Wlewam w siebie bez umiaru wino, piwo, wódkę hare
Bo rajd jest krótki

"Księżycówa"
P. Orkisz

cb

no! to jednak mam jeszcze jakieś strzępki pamięci długoterminowej. dobrze skojarzyłem tytuł dostojewskiego, o którym wspominał g.h.g. link w załączeniu

:)

cudeńko, nieprawdaż?
zero elektroniki
czysta mechanika

twoja nyska przy nim jest maleńka ;)

wesoły autobus, znaczy się ;)

hoho...

ładnie go wyrychtowali. ja to po przygodach z dwoma suchymi elkami i junksem jestem na razie wyleczony z zabytków. kiedyś jak będę stary i obwieszony złotem to kupię przedwojennego zundappa, ale to już raczej dopieszczonego. jeśli zaś o stare samochody chodzi, to nie mam właściwie żadnych typów. no, może poza sentymentem do skody. a strażaka sama to chętnie bym nabył takiego jak poniżej. i postawił sobie na biurku w pracy, albo zainstalowałbym go sobie w "słonecznym" jako szczęśliwą maskotkę

że się wetnę...

ale o tym zalewaniu ładowni, wspomina również A Applebaum w książce Gułag( nie wiem na kogo się powoływała)i o ile pamiętam Sołżenicyn w Archipelagu gułag.

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,572

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,5726027,Gdansk_oddaje_fragment_Parku_Oliwskiego.html

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,572

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,5726027,Gdansk_oddaje_fragment_Parku_Oliwskiego.html

znalazłem...

Applebaum pisząc o zalewaniu wodą ludzi w ładowni w kontekście tzw kołymskiego tramwaju powołuje się na J Bardacha ( zapewne chodzi o książkę "Człowiek człowiekowi wilkiem")

...

Tutaj kilka zdjęć z tej książki i krótka charakterystyka.
Swoją drogą to nie wiedziałem, czytając o mężu autorki, że chodzi o tego Radka i tego Sikorskiego.

„TERAZ TO JA ! BIORĘ SPRAWY WE WŁASNE! RĘCE”:

Słowicze dźwięki w lokatora głosie,
które chwytają za gardło
świadczą tylko, że to prosię
co ma cię w nosie i chce mieszkać za darmo.

Biedny repertuar się wyczerpał
i więcej numerów to on nie zna,
dalej to może już tylko żebrać.

Grzegorz Rymopis

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (250 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry