Widok
Grupy wiekowe w przedszkolu.
Witam, moje dziecko ukończyło 4 latka i chcę zapisać je na wrzesień do przedszkola.
Czy może ktoś wytłumaczyć mi do którego roku życia dziecka może chodzić do przedszkola, zerówki , 1 klasy.
Jak to wygląda w tym roku.
Jak mam rozumieć grupy 1-5, od czego zal. to do jakiej grupy pójdzie na starcie moje dziecko?
Czy może ktoś wytłumaczyć mi do którego roku życia dziecka może chodzić do przedszkola, zerówki , 1 klasy.
Jak to wygląda w tym roku.
Jak mam rozumieć grupy 1-5, od czego zal. to do jakiej grupy pójdzie na starcie moje dziecko?
To zależy czy dajesz dziecko do przedszkola publicznego czy prywatnego, w publicznym jak się dostanie trafi pewnie do grupy 4 latków i jeżeli w danym przedszkolu jest zerówka to będzie chodziło 2 lata jak nie ma to rok.W przedszkolach prywatnych czasami są grupy mieszane to zależy od przedszkola dalej tak jak wyżej będzie chodziło rok lub dwa.
W państwowych przedszkolach też mogą być grupy mieszane wiekowo, chociaż w rekrutacji elektronicznej pewnie będzie podział na 3-latki, 4-latki i 5-latki to potem może być tak ze przyjmą np. 40 3 latków i te najstarsze dzieci będą w grupie z 4-latkami :) i analogicznie najstarsze z 4-latków będą chodziły z 5-latkami.
U mojego syna w przedszkolu tak właśnie jest odkąd zaczęło się 'zamieszanie' z 6-latkami w szkołach :)
U mojego syna w przedszkolu tak właśnie jest odkąd zaczęło się 'zamieszanie' z 6-latkami w szkołach :)
u nas w przedszkolu państwowym też są mieszane grupy, ale wcale nie jest tak ze to te najstarsze 3 latki są z najmłodszymi 4 latkami.
u nas panie na dniach adaptacyjnych w przedszkolu przyglądały się maluchom i podzieliły je wg uznania. moja jest w grupie mieszanej i jestem z tego bardzo zadowolona :) jest jeden minus tego grupa mieszana nie ma drzemki, niby maja dwa materacyki ale nie zawsze jest jak na nich sie położyć, bo albo inne maluchy spią albo mają jakies zajęcia itp
u nas panie na dniach adaptacyjnych w przedszkolu przyglądały się maluchom i podzieliły je wg uznania. moja jest w grupie mieszanej i jestem z tego bardzo zadowolona :) jest jeden minus tego grupa mieszana nie ma drzemki, niby maja dwa materacyki ale nie zawsze jest jak na nich sie położyć, bo albo inne maluchy spią albo mają jakies zajęcia itp