Widok

Gwarancja na meble

Przenoszę się niebawem z UK do Trójmiasta i będę urządzał mieszkanie (głównie chodzi o sofę i stół z krzesłami). Nie chcę kupować mebli przez internet - sparzyłem się na zakupie materaca, który okazał się niewygodny - ale nie przeszkadza mi dojazd do sklepu w granicach 100km od Trójmiasta. Zastanawia mnie jednak, jak wygląda udzielana gwarancja na meble i jak jest z jej egzekucją. W UK sprawa jest dość prosta, jeśli kupuje się nieznaną markę, to gwarancja zazwyczaj obejmuje 12 miesięcy, przy czym można osobno dokupić jej przedłużenie. Przy lepszych markach gwarancja sięga 25 lat. Nigdy natomiast nikt nie robił mi najmniejszych problemów, gdy reklamowałem towar. Mam kilka pytań dotyczących zakupu mebli w okolicach 3miasta:

- czy jest jakaś standardowa gwarancja, którą objęte są meble?
- czy można dodatkowo dokupić przedłużenie standardowej gwarancji?
- jakie są wasze doświadczenia jeśli chodzi o reklamację mebli i czy sprzedawcy robią problemy z usunięciem wad?
- czy możecie polecić sprawdzone firmy w promieniu 100km od 3miasta sprzedające polskie, solidne i nowoczesne meble?
- znalazłem salon producenta oddalony około 70km od Gdańska. Meble wyglądają ciekawie i firma oferuje darmowy transport. Czy warto się bawić w zakup z odległej lokalizacji i ryzykowaniem wysokich kosztów transportu w przypadku reklamacji?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Po pierwsze witamy w Polsce. Zapomnij o standardach jakie miałeś w UK.
-ja na swoje meble miałam czekać 8 dni a wyszło 8 tygodni.
-dwa razy zdarzyła mi się taka sytuacja że czegoś brakowało na trzy zamówienia, a niby tylko meble z paczki....
-z reklamacjami problem jest jeden. Trawją strasznie długo. Średnia mi wychodzi koło 3 miesięcy. Reklamacje nie zawsze są uznawane a jak już nawet są to ich realizacja np. wymiana uszkodzonego elementu trwa i trwa mać.
Jedyne co mogę Tobie polecić kolego przy zamawianiu mebli to weź serio poprawkę na długie czekanie, nawet jeśli produkt jest niby dostępny od ręki,na pewno będzie coś nie tak, no i dużo cierpliwości życzę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Co kupić - wyposażenie

drzwi (31 odpowiedzi)

dobre drzwi zewnetrzne gdzie moznakupic

drzwi wejściowe (3 odpowiedzi)

jakie macie drzwi wejściowe do domu? Ja bardzo długo szukałam dobrych drzwi pasujących do domu...

gdzie kupić rolety (84 odpowiedzi)

Witam, chcę kupić rolety na okna, takie gotowe bo są sporo tańsze niż robione na zamówienie,...

do góry