Widok

Halewicz, jak nie głową , to rusz d...

i odejdż od kompa, bo cię hemorojdy dopadną.i przejdź się do bilblioteki albo księgarni, i wypożycz albo kup se coś do poczytania - pisówę Staniszkis, pisiaka Zybertowicza i paru pomniejszych pisiorów jak Ziemkiewicz czy Wildstein. Mogę także polecić kryptopisiaków zza oceanu jak Benjamin Barber, Richard Sennett, Geoffrey Miller, Antonio Damasio czy Michael Tomasello. Będzisz pan miał czas wolny wypełniony do emerytury. Jeśli to nie pomożę , to , d... goła, pozostaje tylko udać się do babki w Wilkowyjach, żeby urok zdjęła.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

ciacho

No jest jeszcze ten element w układance ekonomicznej, którego nie pociągnęłaś dostarecznie daleko, a który wiąże się też z teorią gier.
Duży procent kasy idzie na podatki, na które narzekają zarówno pracodawcy jak i pracownicy. Ale zwróć uwagę na to, do kogo jedni i drudzy mają pretensje. Pretensje kierują do państwa i tu jest problem. Problem tkwi w tym, mówiąc w skrócie, że grupy z układu postkomunistycznego, które przejęły jawną i niejawną władzę nad instytucjami państwa, przechwytują te podatki, co się ujawniło w przypadku przekrętów paliwowych i watowskich, czy mafijnej reprywatyzacji. Czyli jest tak, że ludzie narzekają z jednej strony, na państwo, a następnie, głosują na opcje, które państwo albo bezpośrednio okradają albo tworzą specjalne systemowe okazje dla złodziei.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Masz racje - jest to stary, samotny, zagubiony i życiowo przegrany stary człowiek. Pytanie czy to go upoważnia to obrażania ludzi? Nie ma na to zgody.

Prawda, ja kiedy kogoś nie znam to nie wydaje opinii o tej osobie. Może to po prostu zagubiony,samotny człowiek a zgredkowanie jakoś poprawia mu nastroj ;-) nigdy nie wiesz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wydaje mi się,że mówimy o zupełnie innych rzeczach ale ok.nie wchodziłam w głębsze struktury.

Jasne, to pracownik generuje przychód , dlatego też zawsze dziwi mnie nań oszczędność.

No u mnie pieniądze niestety ze ściany sie nie biorą a jeśli już to ewentualnie ze ściany płaczu :-D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ciacho, a skąd ten stary komuch ma to wiedzieć? Prace skończył w 89 roku. Od tego czasu pracuje czasem na czarno przy układaniu towaru czy sprzątaniu piwnic.
On zna życie tylko z teorii - czego byś nie dotknęła.

ciacho

Nie zauważyłaś, jaką logiką się kierujesz ?

Kasieńko, czy wiesz skąd się bierze mleko ? Z Biedronki.
A skąd pieniądze? Ze ściany.

I już jesteśmy bardzo blisko tej ścany w którą walnełaś tym swoim ślicznym łebkiem.

Otóż pieniądze biorą się z pracy intelektualnej i kapitału zainwestowanego przez właściciela firmy, ale bezpośrednio biorą się z pracy, która dobra wytwarza i z której bierze sią kasa na zysk właściciela i na opłacenie pracy. Bezpośrednio pracownik dostaje mniej niż warta jest jego praca, ale pracownik musi pamiętać o pierwotnym wkładzie własnym właściciela.

A u Ciebie , niestety, piniądze biorą się ze ściany, czyżbyś była krewną pana Rostowskiego ?

W jakim sensie niespotykane? Chyba to nie jest żadna tajemnica,że sama pensja to 60% kosztów zatrudnienia pracownika...do tego dochodzą różne składki,które pracodawca musi oplacic. Więc w zasadzie pracujesz i pobierasz za to pieniądze i git no ale ktoś płaci za to,byś mógł pracować znacznie więcej niż to,co dostajesz. Jasne,nadal jest to oplacalne, choć nie zawsze patrząc po tym jak pracodawcy kombinują z umowami. Przecież śmieciowki nie wzięły się z niczego innego jak z oszczędności kosztów zatrudnienia.

A mi się podobają wyniki wyborów :)
A tobie stary ruski?

ciacho,

a tak, by the way, jak Ci się podobają te pocałunki śmierci, oferowane Ci na forum przez nadskakujące diabełki ?
NIe wydaje Ci się to symptomatyczne ? Mnie to się bardzo podoba.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

"uruchomiłaś psychiczne mechanizmy obronne przed dysonansem poznawczym"

Ciacho, jak sądzisz czy jest skala na tego przygłupa?
Jesteś fajną, inteligentną kobietą i dyskutowanie z tym betonem nie ma sensu, szkoda klawiatury. A w realu jego już nie ma.

ciacho, ślicznotko,
nie bądź blondynką i
zapytaj kogoś znajomego o teorię gier, która zajmuje się problemem strategii społecznych, a między innymi zjawiskiem "free riders", czyli gapowiczów czy pasożytów. A tam wcale nie chodzi o polityków. Co do twoich tez, to widzę, że uruchomiłaś psychiczne mechanizmy obronne przed dysonansem poznawczym.

Dostrzegam też jakieś ciekawe, niespotykane teorie ekonomiczne o roli pracy.

Człowiek może żyć jak mu się podoba a stricte na czyjś koszt żyją głównie politycy i kryminaliści w wiezieniach a tak się składa,że do żadnej z tych grup nie przynaleze.

Tak swoją drogą pobierales kiedykolwiek jakieś świadczenia? To też przecież jest życie na czyjś koszt ;) pracowanie jest życiem na czyjś koszt bo przecież ktoś cię zatrudnia i ktoś musi za ciebie zapłacić znacznie więcej niż ty dostajesz do ręki...także widzisz, jakoś nie czuje się winna z tego powodu a tobie proponuje spuścić troszkę z tonu i nabrać odrobiny pokory.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ten wirtualny bohater, który obraża kobiety w necie się nie spotka bo wie co by się stało. Internet to wylęgarnia właśnie takich żałosnych przegrańców.

No starcze, spotkamy sie na miłą pogawędkę? :)

Ciacho

Człowiek jest istotą adaptabilną i może żyć w różnych niszach, co nie oznacza, że cywilizacja by przetrwała, gdyby nisze się powiększyły. Nisze żyją z eksploatacji reszty systemu i dzięki parasolowi jaki on roztacza, a nie odwrotnie. Eksploatacja oznacza wyzysk, życie na czyjś koszt, więc nie ma czym się chwalić.

No zobacz, ja się urodziłam i zostałam wychowana z pełną ignorancja wobec polityki i jakoś żyje. Co więcej, śmiem twierdzić,że polityka produkuje takich zgredów więc nawet się cieszę,że w ogóle mnie ku tym tematom nie ciągnie.

To przenieś bitwę / dyskusje do reala. OK?

Ciacho,

proszę mnie nie rozśmieszać, kokieteria w internecie, hmm, to jest ciekawe zwierzę.
Wirtualna bitwa na poduszki. Pierze leci aż się kurzy.

Ale, w nawiązaniu do polityki. Tu nie trzeba żadnych specjalnych zdolności, bo człowiek się rodzi z genetyczną zdolnością do polityki/współpracy. To, że niektórzy zostaii tej zdolności pozbawieni, co demonstrują codziennie na forum, czegoś jednoznacznie dowodzi.

Owszem, jestem kobietą, dla ciebie to już wystarczające żeby potraktować to jako spóźniony podgatunek :-D

Łowco, ja ci się nie czepiam tematu,na którym się nie znam czyli polityki. Jeżeli ty się nie znasz na kokieterii oraz grach słownych (co tu doskonale pokazujesz) to się także tego nie czepiaj :-)

Łowca, twój gatunek ma starą nazwę - podczłowiek.

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (375 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Bojano / Stołówka / Szkoła Podstawowa w Bojanie / investo pan Stopikowski (8 odpowiedzi)

Witam, zwracam się do Państwa z zapytaniem czy ktoś z korzystających i zamawiających posiłki dla...

Kawa czy Herbata - rano (230 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

do góry