Widok

Hashimoto a branie jodu w ciąży

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, czy orientujecie się, czy mając hashimoto można bezpiecznie brać jodid w ciąży?Moja endo przepisała mi go w dawce 150 ug już od 6 tyg ciąży (biorę oczywisćie też euthyrox),ale ostatnio zaczęłam czytać, że przy hashimoto jod w ciąży jest niebezpieczny. Jestem teraz w 13 tyg i martwię się tym trochę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja endo zapowiedziała, że jeśli gin zleci dla dobra Maleństwa branie jodu, to mam brać, bo plusów dla Maleństwa będzie więcej niż minusów dla mnie.
więc chyba możesz wierzyć w umiejętności swojego endo :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
moja endo tez kazala mi brac jod od 12tc, albo jako jodid albo w witaminach
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
i w ciąży i teraz przy karmieniu biorę jodid w określonej dawce (w zależności od dawki euthyroxu)
poza badaniami hormonów w ciąży ze dwa albo trzy razy też poziom przeciwciał określałam
ja nie brałam jodu ani w ciąży ani przed a mam niedoczynność i hashimoto. faktycznie wszystko zależy od lekarza....
Tylko, że ja nie jestem w ciąży (zapomniałam napisać ;)) i tak się zastanawia czy to normalne branie przy hashimoto jodid :)

którś też tak miała? :)
Jodid przy hashimoto zalecany jest tylko w ciąży.Matce szkodzi,ale jest niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka.Jeżeli nie jesteś w ciąży a masz stwierdzone hashimoto powinnaś unikać wszystkich suplementów diety które zawierają jod.
Ja od 4 tygodnia ciąży przyjmowałam jodid,a od 12-stego tygodnia femibion(z zalecenia mojej Pani endokrynolog)w tych tabletkach jest zawarta odpowiednia dawka jodu więc jadid odstawiłam.
A teraz trochę z innej beczki.Dziewczyny które maja hashimoto,ile przytyłyście w ciąży?Czy po porodzie udało sie Wam zrzucić nadprogramowe kg?

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja mam haszimoto

nie bralam jodu w ciazy

w ciazy schudlam

pod koniec ciazy wazylam tyle co przed ciaza

po porodzie jeszcze mniej

ale ja mialam ciaze z przygodami i urodzilam w 34 tyg

Dużo Jodu zawierają Nasiona z Konopi zawierają wysoki poziom białka i korzystnych steroli roślinnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Zawierają NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE (NNKT) omega-3 i omega-6. NNKT mogą wpływać na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.Łyżka mielonych ziaren ok. 20 g zawiera 160 µg jodu, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz prawidłowego metabolizmu, a także jest niezbędny w czasie ciąży podczas rozwoju płodu. Jod jest składnikiem mineralnym niezbędnym do syntezy hormonów tarczycy trójjodotyroniny i tyroksyny. Niedobór jodu w diecie prowadzi do niedoczynności tarczycy, a u dzieci powoduje również zaburzenia w rozwoju układu nerwowego. Dzienna zalecana przez WHO dawka jodu wynosi 150- 200 µg. Nasiona stanowią doskonałe uzupełnienie diety zarówno dla dzieci, osób dorosłych i kobiet w ciąży !! Produkt wegański 100% organiczny ! więcej informacja na http://www.konopiafarmacja.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja brałam jod w ciąży w suplemencie mama dha premium +, bo tam ten jod jest w dobrych miligramowo proporcjach, które mi nie szkodziły a pomagały dziecku. Synek urodził się zdrowy i mi też nic nie było. Poza tym z tego co pamiętam to ten preparat też zawierał oleje dha i magnez a mnie łapały wtedy okropne skurcze w nogach.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Magda, Lukrecja,... i parę innych. Ach te reklamy i rozdwojenie jaźni? Nie można się podpisać tak samo?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

do góry