Widok

Hashimoto a branie jodu w ciąży

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, czy orientujecie się, czy mając hashimoto można bezpiecznie brać jodid w ciąży?Moja endo przepisała mi go w dawce 150 ug już od 6 tyg ciąży (biorę oczywisćie też euthyrox),ale ostatnio zaczęłam czytać, że przy hashimoto jod w ciąży jest niebezpieczny. Jestem teraz w 13 tyg i martwię się tym trochę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
no oczywiscie jeżeli w witaminach już jest jod to wtedy jodid nie jest potrzebny, trzeba spojrzeć na skład witamin ;p
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mi też lekarka zakazała brać jod. kazała zwracać uwagę czy jod jest w witaminach dla ciężarnch. na Twoim miejscu bym nie brała.
jod w ciazy gdy masz haszimoto nie jest wskazany

tak twierdzi profesor pod ktorego opieka sie znajduje

ja nie bralam
Aha, no lekarze po 10 czy ilus tam latach studiow sie myla, najlepiej wiedza mamusie na forum;) Zaufaj lekarzowi:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja też dostałam jod w dawce 100 , od samego poczatku tak jak dziwczyny pisza chodzi o dziecko, 4 miesiace temu urodzilam sliczna zdrowa córeczke i od momentu kiedy nie karmie piersia jodu juz nie biore, choc powiem szczerze ze czulam sie po nim o niebo lepiej ;]
Dzieki za odpowiedzi dziewczyny. No moja endo tez mowi ze ten jod to dla dziecka,ale na forum hasimoto na gazeta.pl wyczytalam, ze niby jod dla dziecka wlasnie nie jest dobry w ciazy, jak matka ma hasimoto, i ze endokrynolodzy sie mylą zapisując go. I juz sie zakrecilam szczerze mowiac.
Dla CIebie jod jest szkodliwy, ale dobry dla dziecka. Ja tez bralam, dopoki nie zaczelam brac witamin dla kobiet w ciazy, bo tam jod juz jest, tylko trzeba brac te z opdowiednia dawka.
Ja też miałam przepisany przez endokrynologa pomimo Hashimoto. Moja lekarka stwierdziła, że ja swoją chorobę już mam, a teraz ważne jest dziecko.
brałam przez całą ciążę i podczas karmienia piersią
faktycznie jest niebezpieczny ale podobno chodzi o zdrowie dziecka, trzeba wybrać mniejsze zło...
ja brałam chyba 100 jodu

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

nnt. allegro (30 odpowiedzi)

często robicie w ten sposób zakupy? coraz częściej łapię się na tym , ze nie chce mi się iść...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

do góry