Widok

Hashimoto - przepisy na potrawy

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam. Poszukuję porad osób z hashimoto oraz przepisów na dania bez glutenu i produktów mlecznych. Nie wiem od czego zacząć.
Na razie przejrzałam półki sklepowe i jestem przerażona cenami. Czy robicie zakupy w sklepach internetowych, bo tam taniej?
Jak sobie radzicie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Masz stwierdzoną nietolerancję glukozy i laktozy? Bo jeśli nie to wykluczenie ich "na zaś" z menu nie ma sensu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Lekarka stwierdził hashimoto i powiedziała, żeby z diety wykluczyć gluten (nie glukozę) i kazeinę. Mam też przyjmować selen, cynk, probiotyki.
A jak się stwierdza nietolerancję glutenu czy laktozy? Czy to badania na NFZ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jeśli chodzi o gluten to przede wszystkim czy występują jakieś dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jest wiele badań, które można wykonać- gastroskopię, badania z krwi na przeciwciała, testy nietolerancji Food detective, testy alergiczne panel pokarmowy. Przy chorobach tarczycy bądź hashimoto swego czasu panowało przekonanie o szkodliwości laktozy i glutenu. Teraz się od tego odchodzi, tylko w potwiedzonych przypadkach (tak mówił mój lekarz).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Przwpisy z diety paleo nie zawieraja glutenu i nabialu. Ja na swoim przykladzie wiem, ze eliminacja pewnej grupy pokarmow z diety mi pomogla, wyniki w normie a tabletek na tarczyce nie biore. Co do lekarzy, to juz przeszlam przez kilku i kazdy mowi co innego. Hashimoto ma podloze autoimmunologiczne i czasami to co jednemu pomaga drugiemu szkodzi. Jezeli po 2-3 miesiacach diety wyniki sie poprawia, to trzeba isc w tym kierunku, jak nie toszulac dalej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hashimoto nie oznacza nietolerancji glutenu. Ja mam hashi, diety nie zmieniałam, zaczęłam przyjmować euthrox i czuję się świetnie. Jeśli masz wątpliwości to zrób badanie na gluten i tyle. Po co się bez sensu męczyć i więcej wydawać na produkty bezglutenowe?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Eutyrox tylko wspomaga prace tarczycy, ale nie eliminuje przyczyny choroby. Hashi leczy sie tak samo jak niedoczynnosc tarczycy, ale sa to zupelnie inne choroby.
Od jakiegoś czasu stosuję olej z czarnuszki na Hashimoto. Przypadkiem trafiłam do Konopnej Farmacji w Poznaniu i właśnie tam dowiedziałam się, że czarnuszka zawiera substancję o nazwie tymochinon, która poprawia pracę tarczycy. W aptece dobrane zostały mi dwa produkty do oleju z czarnuszki: brahmi od Pharmovit i olej CBD 5% od Cannatopia. Muszę powiedzieć, że jestem zupełnie inną osobą. Mam więcej energii, a moje spostrzeżenie jest takie, że schudłam, mimo że jem to samo co zawsze. To pierwszy raz, kiedy ktoś dobierał mi naturalną suplementację przy Hashimoto.
Stosuję już od 2 miesięcy olej z czarnuszki - łyżkę dziennie, olej CBD - rano 3 krople, wieczorem 5, a brahmi - jedną kapsułkę rano. Oprócz poprawy pracy tarczycy, zauważyłam również inne korzyści stosowania oleju CBD przy Hashimoto. Pomaga mi w redukcji stresu i poprawie jakości snu, co z kolei ma pozytywny wpływ na ogólne samopoczucie. Dodatkowo, olej CBD ma działanie przeciwbólowe, co jest szczególnie ważne dla osób z Hashimoto, które często doświadczają bólu mięśni i stawów.
Naprawdę polecam, abyście szukali tych właśnie produktów w swoim mieście, lub w razie potrzeby skorzystali z możliwości zakupu online w tej aptece https://konopiafarmacja.pl/ . Przez moje doświadczenia mogę powiedzieć, że znalezienie odpowiednich naturalnych suplementów może mieć pozytywny wpływ na codzienne funkcjonowanie przy Hashimoto.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Przepis na gofry (23 odpowiedzi)

Czy posiadacie dobre sprawdzone przepisy na gofry? Niestety mój niezawodny przepis gdzieś się...

Jaki wózek waszym zdaniem jest najlepszy? (97 odpowiedzi)

Oczywiscie tak jak w tytule, spodziewam sie dzidziusia i jak to kazda mama rozgladam sie za...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (10 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

do góry