Widok
1,5 filiżanki mleka, 3 jajka, 7 łyżek oleju, 1,75 filiżanki mąki, 1 łyżka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli.
Suche składniki przesiać do miski. Oddzielić zółtka, od białek. Białka ubiś na sztywno. Do suchych składników dodać jednocześnie zółtka, olej i mleko- zmiksować by nie była grudek. Delikatnie wymieszać ciasto z ubitymi białkami. Upiec. Wchodzą takie puszyste i chrupkie. Mniam.
Suche składniki przesiać do miski. Oddzielić zółtka, od białek. Białka ubiś na sztywno. Do suchych składników dodać jednocześnie zółtka, olej i mleko- zmiksować by nie była grudek. Delikatnie wymieszać ciasto z ubitymi białkami. Upiec. Wchodzą takie puszyste i chrupkie. Mniam.
Dziewczyny!!! Ja ciasto - to na gofry robię tylko z wodą mineralną gazowaną...pozostałe składniki, jak na ciasto naleśnikowe...Gofrownicę polecam Dezal, ciężka, no i 1300 W, moc też się liczy. Kupiliśmy ją niedawno, jakieś dwa lata temu, ale przypomina te stare, sprawdzone...No i firma też z tradycjami....
ja mam taki - dodany do gofrownicy - zawsze nam te gorfy smakują :)
GOFRY
Składniki:
• 2 jajka
• 2 szklanki mąki
• ½ szklanki oleju (albo rozpuszczonej margaryny lub masła)
• 1 i ¾ szklanki mleka
• 4 łyżki cukru
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• ¼ łyżeczki soli
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać
Na rozgrzaną gofrownicę wlać porcję ciasta piec ok. 5- 7 minut
Zaleca się w połowie pieczenia uchylić górną pokrywę w celu wyeliminowania nadmiernej ilości pary (na ok. 3 sekundy)
GOFRY
Składniki:
• 2 jajka
• 2 szklanki mąki
• ½ szklanki oleju (albo rozpuszczonej margaryny lub masła)
• 1 i ¾ szklanki mleka
• 4 łyżki cukru
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• ¼ łyżeczki soli
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać
Na rozgrzaną gofrownicę wlać porcję ciasta piec ok. 5- 7 minut
Zaleca się w połowie pieczenia uchylić górną pokrywę w celu wyeliminowania nadmiernej ilości pary (na ok. 3 sekundy)
Spełnij marzenie chorego dziecka www.trzebamarzyc.org