Widok

ILE DO KOPERTY????????????????????????ILE???????????

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam pytanie ile powinno sie dac na slub dla Siostry???czyli bliskiej osoby??moze to jest wazne jestem swiadkowa.wiem ze tyle na ile kogo stac ale ile Wy dawaliscie.I tak w ogole rodzice,rodzice chrzwestni???z gory wielkie dzieki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jaska my z narzeczonym idąc do jego siostry na ślub dalismy 800zl i uwazam że to i tak sporo.co prawda zedne z nas nie było świadkiem
ja u rodziny nie byłam ale swojej najlepszej przyjaciółce dałam 500zł chodź teraz myśle że to za dużo a znajomym zazzwyczaj dajemy 400 czasem 300 ale to dlatego że pracujemy za granica jakbyśmy pracowali w pl to pewnie tyle byśmy nie dawali
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Od brata, który był świadkiem , dostaliśmy 500zł. Od świadkowej 300zł.
Od braci którzy byli świadkami dostaliśmy po 500zł. Najczesciej w kopertach było 300zł. Od jednej pary dostalismy 100zł a od jednej osoby 2000zł więc wszystko zależy od tego na ile kto może sobie pozwolić.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
u nas w rodzinie wesela są sa rzadko, wiec teraz jak bylismy dalismy 500 zł, ale to byla daleka rodzina a tylko mąż pracuje a ja nie. to zalezy kto ile zarabia, takze nie ma co sie sugerowac opiniami.
My od świadków po 1000zł od chrzesnych tak samo.
My byliśmy ostatnio u mojej kuzynki. Mój narzeczony był świadkiem więc daliśmy 800 zł. Jak by nie był, to pewnie dalibyśmy 500 zł. Chrzestni dali po 1000 zł, natomiast od rodziców po 5000 zł. No ale trzeba też wziąść poprawkę na to, że było ich na to stać.
jak byłam świadkiem u siostry opłacałam jej zaproszenia i zawiadomienia - wartość wtedy tj. 4 lata temu ok. 300 zł, do tego mój wtedy jeszcze narzeczony opłacił im częsciowo autko (kabrioleta) - wartość 300 zł
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
dalismy siostrze 1500zl, brat tez dal 1500 zl, a nie bylismy swiadkami, ale jak to rodzenstwo to mniej niz 1000 raczej dac nie wypada...
My mieliśmy niezły rozrzut, bo od 100pln do 2500pln, ale średnio 500pln i my zresztą też tyle zazwyczj dajemy.
imageimage
ostatnio dalismy kuzynce 400, rok temu prezent za ok. 400 zl.

hmm jako siostra swiadkowa to mysle ze max 600zl
znajomym teraz sie daje min. 400zl zwlaszcze ze za osobe placi sie teraz w trojmiescie średnio ok 180zł
Chrzesni daja zazwyczej tysiaka,
ale tak naprawde kazdy daje tyle na ile go stac...
gdyby bylo mnie stac dala bym i tysiaka znajomym ale ze jest jak jest to 400zl to max na co mnie stac.:)
Zadziwiające jesteście....tylko kasa,kasa,kasa....
Kasa na wesele jest bardzo w porządku, młoda para wie najlepiej co jej jest potrzebne na tym etapie i moze te pieniądze spozytkować na swoje priorytety. Niestety ostatnimi czasy trend jest taki, ze na wesela goście nie dają dużych prezentów (mówię zarówno o prezentach rzeczowych jak i o tych w kopercie). Prawdziwy zarobek jest natomiast na Komuniach - ten sakrament zdecydowanie bije na łeb te wszystkie misternie przygotowane śluby! Troche to bez sensu, ale jakoś tak się porobiło.
ja dostalam od swiadkowej - 1000£, duzo, ale bylo na to ja stac, od swiadka- 200zl.

ja zawyczaj rodzinie daje 200£ , znajomym 300- 500zl.

daje sie tyle, na ile cie stac.

niestety nas spotkalo na weselu to, ze byly puste koperty, nawet bez kartki z zyczeniami, i uwazam to juz za brak kultury ( wiadomo od kogo) i uwazam, ze jezeli nie stac cie na kartke z zyczeniami, to nie powinno sie brac udzialu w weselu.
przykre troszke, ale tak mi wydaje sie...
image

image
my dostalismy od 200 zl do 2000 tysięcy, znajomi najczesciej dawali 300-400zl, rodzina troche wiecej.
My dajemy zawsze 300zl , na wiecej nas nie stac
image
image
My dostaliśmy od świadka 1000 a świadkowej 400 od moich braci 500 i 600 a od jego braci jeden dał 200 a drugi nic, różnie to bywa ja osobiście nie byłam zadowolona
MY dostaliśmy od mojej siostry 1000 zł -plus prezent.
Goście to zaczynając od 500 zł wzwyż do 2500zł.
daje sie tyle na ile kogoś stać,
my w zeszłym roku jechaliśmy na ślub do paryża (na własny koszt+pobyt) moj narzyczony był swiadkiem i daliśmy 1.000 zł,
w czerwcu znajomym na ślub daliśmy 400 zł
dla mnie nie wżne ile dostaniemy i nie zamierzam zliczac ile kto dał, najważniejsze żeby przyszli zaproszeni goście i żeby się dobrze bawili =]
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry