(13 lat temu) 13 sierpnia 2012 o 12:54
My mamy wesele za 11 dni :)
Bez poprawin (slub mamy w piatek) - tylko robimy nastepnego dnia dla swiadkow najblizszej rodziny i przyjezdnych gosci obiad co by nie musieli sie martwic co ze sobą zrobić. O ile wesele bedzie wg mnie w pieknym miejscu, to obiad robimy w Gdańsku w knajpie kaszubskiej - żeby nie zbankrutować :) Jedzenie mają dobre, a ceny nei sa kosmiczne.. tylko wystrój taki nie w moim klimacie, ale to nei ejst najwazniejsze :)
Jesli chodzi o noclegi, to całą moją przyjezdną rodzinę kładziemy u rodziców, cioci itp, dla dziadka który jest z gdyni zamawiamy pokój (i płacimy za niego) w hotelu gdzie mamy wesele, gdyby chciał się szybciej połozyć. Jeśli chodzi natomiast o całą przyjezdną rodzinę narzeczonego, to część też będzie ulokowana w mieszkaniach, część natomiast zadzwoniła potwierdzając ile ich będzie i zapytała się, czy możemy zarezerwować im pokój w hotelu lub schronisku np i że sami chcą sobie zapłacić, bo przyjeżdżają np na tydzień, przy okazji robiąc sobie wakacje.
Myslę, ze to nie buractwo, ze nie opłacamy im całego pobytu.
Jesli chodiz o prezenty, to nie ma co się oszukiwać - wesele na pewno się nie zwróci i tego nie oczekujemy :)
Nie pisalismy zadnych wierszykow, ze chcemy kase - jedyne co to jak ktos sie pytal co bysmy woleli to mowilismy, ze wolimy pieniazki, ale wiem, ze niektorych na to nie stac - ciocia np jest samotna i zyje z nauczycielskiej emerytury - powiedzialam, ze przydalaby sie nam posciel :) Ciocia zadowolona, a nam sie przyda :)
Chrzestna moja wiem, ze kupi nam prezent - bedzie z 2 corkami, obie z osobami towarzyszacymi, ciocia jest sama - emerytura tyle co kot naplakal, kuzyna jedna i jej chlopak na rencie, druga kuzynka tez nie zarabia kokosow - mysle, ze dostaniemy prezent zbiorowy - ale najwazniejsze dla nas jest to ze beda z nami w tym dniu i nei liczymy na zwrot kosztów.
:)
Owszem wiaodmo, ze pieniazki sie przydadza, nie mowie ze nei sa wazne, ale wg mnei nie sa najwazniejsze.
nie licze, ze goscie w prezentach/kasie oddadza nam widzimi sie za moja sukienke, czy dekoracje, czy nawet za wlasny talerzyk.
Sama obecnosc ich w tym wyjatkowym dniu wg mnie jest najwazniejsza.
A jesli chodzi o watek autorki, my w kopertach dajemy zazwyczaj 400-500zł + 100zł na tańce odbijane.
4
0