Widok

Ile kasy na 18-tkę ?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jak w temacie mąz jest chrzestnym .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
rodzinka mojego męża nie leży na pieniądzach, ale według nich obowiązkiem chrzestnego jest sponsoring. dobija mnie to od 10 lat, bo zawsze słyszymy, że chrzestny MUSI dać minimum 500 na chrzciny, 1000 na komunię 1000 na 18 tkę. ciekawe ile na ślub. nie uginam się pod ich presją, ale zawsze jest mi wtedy wytknięte moje skąpstwo.
leję na to. daję tyle ile uważam.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja dostałem na 18-tkę od rodziców BMW x6 a od reszty rodziny i przyjaciół w sumie 5.500 zł
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 17
ja już jestem po imprezie, kupiłam prezent o wartości 200 zł i kwiaty
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
śmieszne jest to...co piszesz............moim zdaniem daje sie tyle ile na kogo stać a nie zastaw sie a postaw sie....to moze na wesele samochód dać?co?i to jest własnie rozpieszczanie młodzieży ,która potem z tego nic nie robi,Ja mna swoją 18-tkę dostałam od chrzestnej 200 zł mimo ze ma kase a od chrzestnego 300,dajcie tyle na ile was stac........robią tez tak ze wzajemnie sobie tyle oddawają ....
ludzie sami tego uczą a potem maja pretensje no ale ty chyba robisz?:zastaw sie a postaw sie.....a jak komus wydaje sie za mało to niech na drugi raz nie prosi na imperze..........wydaje mi sie ze liczy sie najpierw obecnosc a potem koperta:)
Ja własnie wybieram sie teraz na 18-tkę gdzie mój mąż jest chrzestnym..i biorąc pod uwagę trase do pokonania,to ze niedługo idą święta i mąż ma postojowe bezpłatne(ja nie pracue)to daje 200zł...i mało mnie to obchodzi czy to komus sie podoba czy nie!!!!!:)
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 7
chrześniakowi dałabym 500zł albo coś o takiej wartości... ja mam w styczniu 18 brata i sponsoruję mu imprezę w klubie....
ale każdy daje tyle na ile go stać...to nie licytacja albo wyścigi typu "kto da więcej"

Jestem Mamą Aniołka [*] + 24.05.2011 (9tc) - Oleńka...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
200 zł? :) śmieszna kwota
jeśli jest chrzestnym to powinien dać co najmniej 500-600 zł
100 -200 zł dają koledzy i koleżanki osoby, która świętuje 18 urodziny
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 63
500 zeta
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
dokładnie 200 zł w zupełności wystarczy
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4
Nioe no dam 200 .Miało byc 300 ale z kasa krucho .Mimo wszytko chciałam zobaczyc ile teraz sie daje
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
Dokładnie, daje się tule ile sie może. Jednych stać, żeby dać 500zł innych 200zł
A ja bym dała w granicach 300-400zł
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
pmagdaleno,nie jestes odosobnona dla Ciebie 200 -300zl to duzo dla innych to grosze.....daj tyle,ile mozesz....
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
ja chciałam zasponsorowac parasailing ale młody woli kase na prawko
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja uważam, że 100-200 zł to maks! sama mam w tym roku 18 mojej chrześniaczki, ale nie dam jej kasy bo ona nie zna wartości pieniądza i nie szanuje pieniędzy, całe życie dostaje wszystko na wole od rodziców, nigdy sobie nie dorabiała nawet bo po co?

chcieliśmy jej zafundować wyjazd do Norwegii, okazja bo bilet lotniczy kosztuje 275 zł,tam zwiedzanie kilka dni (my opłacamy noclegi) i powrót promem - niestety "dziecko" jest dziwne i nie skorzystało z propozycji więc nawet się nie będę wysilała już teraz na coś oryginalnego
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7
ja myslałam o 200 zł ale teraz zaczynam mysleć że jestem jakas odosobniona w swoich pogladach .
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
a my kupiliśmy laptop-1500zl.....wszystko zalezy od zasobnosci portfela....
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5
mysmy dali tyle, bo wiedzielismy ze zbiera na prawko, a sam kiedy moze to sobie dorabia (np. na budowie). On ode mnie malo kiedy co dostawal (urodziny, swietra, dzien dziecka), bo mieszkamy na drugim koncu Polski-chcialam zeby sie dzieciak cieszyl bo to taki moj pierwszy wyczekany chrzesniak (wiedzialam,ze bede jego chrzestna jeszcze jak nie byla znana płec dziecka).
Ale uwazam,ze kazdy daje co chce, na co go stac, jak uwaza. Kolezanka finansowala chrzesniakowi kurs prawa jazdy, moja siostra rowniez.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja tez mysle, ze 500 to duzo, ja tyle dostawalam na wesele i uwazalam, ze to duzo....

tak jak pisalam dalam 300 zl siostrze rodzonej :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
No dokładnie, 500 zł to bardzo dużo. Dałam tyle ostatnio na wesele!

Niech się młody natrudzi i zbiera kase dłuzej, bardziej doceni. Ja musiałam zawsze zbierać kasę na swoje przyjemności i myślę, że tylko na plus mi to wyszło, bo potrafię gospodarować pieniędzmi.

Poza tym ja pamiętam zawsze o moim siostrzeńcu, na kązda okazję dostaje prezent/kasę, jak na coś bardzo potzrebuje też go wspomogę. Myslę, że 150 zł na urodziny to wystarczająca suma.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5
zgadzam się 500 zl to przesada... to znaczy, chyba, że ma się masee kasy , ale serio maaase zbędnej kasy :)

ale i tak wierzę, że każde mądre, nie zepsute dziecko będzie bardzo szczęśliwe jak dostanie 200 zł.. Według mnie to 100 zł także ucieszy...

nie przesadzajmy.

Na wesela niektórzy od pary dają 300 -400 zł i często 500...
a 18-stka nie jest tak huczną imprezą choć bardzo ważną dla dziecka\:)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5
500to wydaje mi sie bardzo dużo.....
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

do góry