Widok

Ile kasy na Komunię Św. od chrzestnego?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Wiadomo, że dzieci zawsze na coś zbierają i zamiast je uszczęśliwiać niepotrzebnymi gadżetami, chcemy dać pieniądze. Mąż jest chrzestnym. Ile pieniędzy dają chrzestni z takiej okazji?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
na pierwszej str. znajdziesz ten sam temat
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tyle na ile go stac:P
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
kuzynka meza dala 1000zł (to bylo w Gliwicach).
Moj maz ostatnio dal swojej chrzesniaczce 800zl (Gdynia).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
ja cieeeeeeeeeeee jak na wesele prawie ....szok..........
http://forum.trojmiasto.pl/jaka-kwote-na-Komunie-powinien-dac-chrzestny-t106900,1,16.html

1000 zł.? 800zł.? nieźle... chyba lekka przesada...

popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
przesada nie przesada jak ktos tyle ma to da.

Ale dla dziecka, nie wiem czy to nie za duzo, ja dałabym prezent.
Paranoja! Jak dziecko ma przeżywać ten dzień "religijnie" skoro każde pewnie myśli o drogich prezentach albo kasie, którą dostanie?
Za moich czasów dawało się dzieciakom złote łańcuszki z krzyżykiem albo medalikiem, ewentualnie zegarek (koszt ok. 200-300 zł)!
800, 1000 zł dla kilkulatniego dziecka?!
Dobrze, że mnie nikt na chrzestną nie weźmie. :-D

Tak dla śmiechu i trochę nie do końca na temat zacytuję księdza, który ma udzielać ślubu znajomemu:
"Wie pan, daje się co łaska... Ale skoro kamerzysta dostaje 1500, zespół 4000 tysiące... To ksiądz nie powinien być gorszy..."
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja tez jestem tego zdania,że za dużo. Każdy patrzy na kogoś kto ile da,a nie patrzy na siebie i swoje możliwości. I właśnie dlatego niedługo będziemy dawać po 2000tys na komunie...bo tak wypada.. A to jest chore! Wogule glupi pomysl z tymi prezentami wielkimi...dzieci nawet nie wiedzą co to jest Komunia św. ale ważne ,że prezeny będą. Jak ja bym byla chrzestną dałabym złoty łańcuszek z krzyżykiem, to pamiątka na długo...pieniądze dziecko wyda na różne zachcianki i po jakims czasie nawet nie bedzie pamietać. Ja dostalam właśnie taki łańcuszek:) i choć to bylo kilkanaście lat temu to wiem z jakiej okazji dostalam i pamiątka na zawsze....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
moj przyjaciel jako chrzestny kupuje aparat i tel kom...jak dla mnie to przesadza,ja bym kupila albo jedno albo drugie...chociaz mowi ze w 1000zl chce sie zmiescic...mnie nie stac na takie prezenty,mysle ze jakbym byla chrzestna to kupilabym prezent za 500zl..:)
u nas dzieci dostaja na komunie prezenty za max 200zł i uważam że jest ok

to przezycie ma byc nawazniejsze a nie prezenty

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
1000zł? To gruba przesada. Na komunię??? Na wesele tyle się daje - ja tyle od chrzestnego na wesele dostałam. To na 18-stkę trzeba dać mieszkanie chyba??? Zajrzałam, bo mój chrześniak za 2 lata będzie miał I komunię i chciałam zobaczyć jakie odpowiedzi padną.

Kiedyś rower był szczytem marzeń, złoty łańcuszek, aparaty fotograficzne też się chyba dawało, zegarek.

Komórka dla 8-latka? To chyba przesada!!!

Nic dziwnego, że dziecko raczej czeka na prezenty i w nosie ma wszystko co w kościele się dzieje - co to oznacza, co powinno dla niego znaczyć. Jestem wierząca, ale niepraktykująca, ale żeby dziecko mogło sobie samo wybrać podejście do Boga, to ktoś musi mu pokazać w czym rzecz. A kto ma to zrobić jak nie rodzice?Wg mnie najrozsądniejszym rozwiązaniem jest zrzutka gości na jeden większy prezent. Żeby dzieciakowi się w d.... nie poprzewracało!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
1000??? to chyba jakiś żart!!!
Później każdy się dziwi, że nikt nie chce chrzestnymi zostawać...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
1000zł na komunie to ile na wesele 2000zł?? bzdura dawać tyle kasy ale jak ludzie chcą pokazć że mają kase... później wychodzi w statystykach że prezenty na komunie kosztują kilka tyś, np laptop, aparat cyfrowy (lustrzanka) playstation3 itp
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak ktos chce to niech daje nawet wyplate z calego roku:PPP
Sugeruje sie swoim portfelem a nie tym kto gdzie ile daje:D
Cale szczescie,ze w mojej licznej rodzince kazdy daje ile chce i nikt mu wyrzutów nie robi ani krzywo nie patrzy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
nigdy nie wiesz czy niekomentuąa ile jest w kopercie...
powiem wam ze ja na wesle dostałm od bardzobliskiej rodziny 1000zł, a mąz od chrzestnego 1000
jak mój kuzyn miał komunie jakies 15 lat temu - moja ciocia postanowiła że bedzie otwierał koperty i inne prezenty przy gościach ;-) paranoja jakaś !!!
kuzyn dostał przykaz i otwierał - wszyscy siedzieli jak na szpilkach- pewna ciocia(sma miała 5 dzieci i niezbyt dobrą sytuacje materialną) której nie stac było na duży prezent dała 50 zł!

cioci zrobiło się przykro - prawie się popłakała ;-(

a z ciocią od kuzyna nikt z rodziny nie utrzymuje juz kontaktów - kazdy uważa że postąpiła nie fer...

nawet kuzyn do tej pory tak twierdzi...

więc porażka na całej linii

ja jestem za tym żeby każdy dawał tyle na ile go stać - ale w granicach rozsądku

bo u dzieci apetyt rośnie w miare jedzenia - sama widzę jak chrześniak meza dostaje różne prezenty - na rózne okazje i te mało wartosciowe odrazu rzuca w kąt a ma 7 lat
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Siostrzeniec męża po ropakowaniu prezentów zapytuje znudzony:
"To wszystko?"

Lat ma 6 (słownie: SZEŚĆ). :-0
na wesele mniej daja heheh bo chrzesni po 200-300 zl ;p

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry