Widok
Ile kosztuje dziecko? Czyli miesięczne wydatki...
Dziewczyny - ile miesięcznie wydajecie na swoje maluchy?
do założenia tego wątku zainspirował mnie artykuł http://biznes.onet.pl/dziecko-czyli-studnia-bez-dna,18490,3170945,1,news-detal
:)
też z ciekawości policzę ;)
oczywiście tam już skomentowałam "100zł miesięcznie na pieluchy i ubranka" ;P
do założenia tego wątku zainspirował mnie artykuł http://biznes.onet.pl/dziecko-czyli-studnia-bez-dna,18490,3170945,1,news-detal
:)
też z ciekawości policzę ;)
oczywiście tam już skomentowałam "100zł miesięcznie na pieluchy i ubranka" ;P
no to liczę :P
- ok 180-200zł miesięcznie na pieluchy (obojętnie czy Dada czy Pampers teraz kupiliśmy Pampki w promocji)
- 35zł mleko (5 x 7zł - Bebilon Pepti na receptę, kupowany w aptece Gemini, puszka tygodniowo przy karmieniu mieszanym)
- jakieś zabawki(drobne), smoczki, gryzaki itp. jakieś 30-50zł (im dziecko większe, tym pewnie więcej idzie na tego rodzaju zakupy)
- ubranka - kupuję w lumpkach lub na Allegro, średnio 60-100zł miesięcznie
- zaczęło się wprowadzanie nowych pokarmów - średnio 5 zł dziennie (deserek, trochę soczku/kaszki) czyli 150zł miesięcznie
- szczepienie co 6 tygodni - 270zł (pneumokoki, ostatnia dawka przed nami, później meningokoki)
pomijam leki, które czasem trzeba kupić... i inne wydatki typu "leżaczek" ;)
wyszło mi 535zł bez szczepień i wydatków dodatkowych :P
- ok 180-200zł miesięcznie na pieluchy (obojętnie czy Dada czy Pampers teraz kupiliśmy Pampki w promocji)
- 35zł mleko (5 x 7zł - Bebilon Pepti na receptę, kupowany w aptece Gemini, puszka tygodniowo przy karmieniu mieszanym)
- jakieś zabawki(drobne), smoczki, gryzaki itp. jakieś 30-50zł (im dziecko większe, tym pewnie więcej idzie na tego rodzaju zakupy)
- ubranka - kupuję w lumpkach lub na Allegro, średnio 60-100zł miesięcznie
- zaczęło się wprowadzanie nowych pokarmów - średnio 5 zł dziennie (deserek, trochę soczku/kaszki) czyli 150zł miesięcznie
- szczepienie co 6 tygodni - 270zł (pneumokoki, ostatnia dawka przed nami, później meningokoki)
pomijam leki, które czasem trzeba kupić... i inne wydatki typu "leżaczek" ;)
wyszło mi 535zł bez szczepień i wydatków dodatkowych :P
Agitka - racja :P zapomniałam o kosmetykach i chusteczkach nawilżanych :P
kosmetyki wystarczają nam na 4m-ce - jakieś 1,5tyg. temu kupowaliśmy nowe :) (żel do mycia ciała i włosków, płyn do kąpieli i balsam do ciała - razem jakieś 55zł)
chusteczek idzie ok 5-6 paczek miesięcznie :P czyli ok 30zł :P
no i pominęłam dodatkowe ubezpieczenie i dostęp do lekarzy ;) ale to raptem 40zł :)
czyli 600zł to podstawa :/ + szczepienia, leki i "nadprogramowe" wydatki :P
jak Wy to robicie, że tak mało pieluch zużywacie???? u nas Gabryś informuje o każdym "ee" i trzeba zmieniać pieluchę :P czyli ok 10-15 dziennie :/ inaczej jest awantura :/
kosmetyki wystarczają nam na 4m-ce - jakieś 1,5tyg. temu kupowaliśmy nowe :) (żel do mycia ciała i włosków, płyn do kąpieli i balsam do ciała - razem jakieś 55zł)
chusteczek idzie ok 5-6 paczek miesięcznie :P czyli ok 30zł :P
no i pominęłam dodatkowe ubezpieczenie i dostęp do lekarzy ;) ale to raptem 40zł :)
czyli 600zł to podstawa :/ + szczepienia, leki i "nadprogramowe" wydatki :P
jak Wy to robicie, że tak mało pieluch zużywacie???? u nas Gabryś informuje o każdym "ee" i trzeba zmieniać pieluchę :P czyli ok 10-15 dziennie :/ inaczej jest awantura :/
hmm...
mleko - 110zl miesiecznie (póki co pijemy tylko to)
pieluchy - zurzywamy max 2,5 paczki pampków miesiecznie czyli wychodzi okolo 100zl kupowane na promocjach
kosmetyki - poki co nie kupilam nic nowego dla malej, wszystkie kosmetyki kupione przed narodzinami jeszcze starczaja - wielkie opakowania sie przydaja takze jest to wydatek na 4miesiace gdzies okolo 50zl
chusteczki - 3paczki miesiecznie 25zl
ubranka - pelno ubranek mamy od kolezanki za ktore placimy pieluchami do tego szalone babcie ktore nas zaopatruja ja sama tez sie powstrzymac nie moge i wydaje jakies 50-100zl miesiecznie
zabawki - 50zl
lekarze - na to idzie najwiecej, za szczepionki okolo 450 miesiecznie
takze wydaje na dziecko okolo 800zl miesiecznie (z czego polowa to szczepionki) nie uwazam ze to tak duzo
inna sprawa ze pelno rzeczy zostalo kupionych przed narodzinami
tam to juz mozna liczyc tysiace :)
mleko - 110zl miesiecznie (póki co pijemy tylko to)
pieluchy - zurzywamy max 2,5 paczki pampków miesiecznie czyli wychodzi okolo 100zl kupowane na promocjach
kosmetyki - poki co nie kupilam nic nowego dla malej, wszystkie kosmetyki kupione przed narodzinami jeszcze starczaja - wielkie opakowania sie przydaja takze jest to wydatek na 4miesiace gdzies okolo 50zl
chusteczki - 3paczki miesiecznie 25zl
ubranka - pelno ubranek mamy od kolezanki za ktore placimy pieluchami do tego szalone babcie ktore nas zaopatruja ja sama tez sie powstrzymac nie moge i wydaje jakies 50-100zl miesiecznie
zabawki - 50zl
lekarze - na to idzie najwiecej, za szczepionki okolo 450 miesiecznie
takze wydaje na dziecko okolo 800zl miesiecznie (z czego polowa to szczepionki) nie uwazam ze to tak duzo
inna sprawa ze pelno rzeczy zostalo kupionych przed narodzinami
tam to juz mozna liczyc tysiace :)
My mleko - 80 zł miesięcznie - dostaje tylko raz na noc butlę
Ciuszki ok 100zł miesięcznie
chusteczki ok 30 zł
Zabawki - 40-50 miesięcznie, ale to się będzie zwiększać w raz z wiekiem ;)
Pampersów nie kupujemy więc nie policzę ;)
deserki, kaszki, herbatki, ciasteczka i inne- - czyli 300 zł miesięcznie
Leki, witaminy, probiotyki- 30-100 zł miesięcznie,w zależności czy jest zdrowy czy chory.
Wyszło ok 700 zł, ale to różnie, bo w miesiacu czasem musze dokupić smoczki, a czasem nie, czasem trzeba nową butelke i inne.
Ciuszki ok 100zł miesięcznie
chusteczki ok 30 zł
Zabawki - 40-50 miesięcznie, ale to się będzie zwiększać w raz z wiekiem ;)
Pampersów nie kupujemy więc nie policzę ;)
deserki, kaszki, herbatki, ciasteczka i inne- - czyli 300 zł miesięcznie
Leki, witaminy, probiotyki- 30-100 zł miesięcznie,w zależności czy jest zdrowy czy chory.
Wyszło ok 700 zł, ale to różnie, bo w miesiacu czasem musze dokupić smoczki, a czasem nie, czasem trzeba nową butelke i inne.
to ja się dopiszę z perspektywy mamy 5-latka :-)
przedszkole 800 zł
wydatki w aptece ok. 50-100zł
zabawki , gazetki, kolorowanki i inne pierodołki ok. 50 - 100 zł , chyba ze jakis planowy zakup droższej zabawki to juz więcej
ubrania : w zalezności od potrzeb ale od ok. 50 zł - 200 w m-cu ( np. buty , kurtka choć i tak staram się kupowac z wyprzedaży)
myslę że spokojnie 1000 zł przekraczamy .... bo jeszcze trzeba doliczyc wyżywienie w domu....hhhh ponoć wydatki na dziecko tak do 18-tki to koszt bdb samochodu :-))
przedszkole 800 zł
wydatki w aptece ok. 50-100zł
zabawki , gazetki, kolorowanki i inne pierodołki ok. 50 - 100 zł , chyba ze jakis planowy zakup droższej zabawki to juz więcej
ubrania : w zalezności od potrzeb ale od ok. 50 zł - 200 w m-cu ( np. buty , kurtka choć i tak staram się kupowac z wyprzedaży)
myslę że spokojnie 1000 zł przekraczamy .... bo jeszcze trzeba doliczyc wyżywienie w domu....hhhh ponoć wydatki na dziecko tak do 18-tki to koszt bdb samochodu :-))
A u mnie właściwie nie jakos duzo :)
- Pieluszki kupujemy Bella - koszt około 50 zl miesięcznie, ale wieksze dziecko więc nie zmieniamy juz tak często :)
- Chusteczki jakieś 15 zł
- jedzenie, hmm... je własciwie to co my, nie kupuje nic specjalnego typu kaszki bo nie jada, czy gerberki bo tez nie jada :), owoce je świeże :) No może na mięsko więcej wydaje bo staram sie kupowac cilecinke bądz królka dla Młodej
- zabawki kupuje jesli sa okazje (urodziny, swieta) bo ma ich mnóstwo i ciągle dostaje nowe od babć :) tak samo jak książeczki
- ciuszki różnie bo tez mamy zapasy :) ale jak kupuje to na allegro taniej :)
- kosmetyki: wlasciwie tylko płyn do kapieli i krem do twarzy apteczny robiony bo taki nam odpowiada (no i zima krem zimowy, a latem z filtrem) patyczki do uszu, pasta do zębów, szczoteczka :)
- szczepienia i lekarstwa, ale to wiadomo nie co miesiąc
Płacimy za to 1000 zł za nianie :D
I przymierzamy sie do zakupu fotelika równiez za 1000
A od września mysle o jakis zajęciach dodatkowych 2 razy w tyg to pewnie koszt około 300 zł miesięcznie bedzie jeszcze
- Pieluszki kupujemy Bella - koszt około 50 zl miesięcznie, ale wieksze dziecko więc nie zmieniamy juz tak często :)
- Chusteczki jakieś 15 zł
- jedzenie, hmm... je własciwie to co my, nie kupuje nic specjalnego typu kaszki bo nie jada, czy gerberki bo tez nie jada :), owoce je świeże :) No może na mięsko więcej wydaje bo staram sie kupowac cilecinke bądz królka dla Młodej
- zabawki kupuje jesli sa okazje (urodziny, swieta) bo ma ich mnóstwo i ciągle dostaje nowe od babć :) tak samo jak książeczki
- ciuszki różnie bo tez mamy zapasy :) ale jak kupuje to na allegro taniej :)
- kosmetyki: wlasciwie tylko płyn do kapieli i krem do twarzy apteczny robiony bo taki nam odpowiada (no i zima krem zimowy, a latem z filtrem) patyczki do uszu, pasta do zębów, szczoteczka :)
- szczepienia i lekarstwa, ale to wiadomo nie co miesiąc
Płacimy za to 1000 zł za nianie :D
I przymierzamy sie do zakupu fotelika równiez za 1000
A od września mysle o jakis zajęciach dodatkowych 2 razy w tyg to pewnie koszt około 300 zł miesięcznie bedzie jeszcze
U mnie jest tak:
80zł - mleko
200zł - pampy
30zł - chusteczki nawilżane
50zł - ciuszki (ale póki co starczało to, co kupiłam przed narodzinami Mai i kupowałam tak dla przyjemności, jak wyrośnie z rozm 62, to nie mam nic na 68 kupione)
To tyle... Wychodzi 360 na podstawowe rzeczy. Nie liczę dodatkowych zabawek i innych rzeczy, które przychodzą mi do głowy na zakupach :)
I oczywiście bez szczepionek, a szczepimy skojarzonymi.
80zł - mleko
200zł - pampy
30zł - chusteczki nawilżane
50zł - ciuszki (ale póki co starczało to, co kupiłam przed narodzinami Mai i kupowałam tak dla przyjemności, jak wyrośnie z rozm 62, to nie mam nic na 68 kupione)
To tyle... Wychodzi 360 na podstawowe rzeczy. Nie liczę dodatkowych zabawek i innych rzeczy, które przychodzą mi do głowy na zakupach :)
I oczywiście bez szczepionek, a szczepimy skojarzonymi.
Ja wolę nie liczyć :P:P
Mam trójkę dzieci. Amelka najmłodsza jedzie na mleku moim i sztucznym, do tego pieluszki, chusteczki, kosmetyki, ubranka, jakaś zabawka, to wciąż jakiś nowy kremik do skóry pediatra zapisuje, to szczepienia :/
Starsze jeszcze wiecej. Szkoła wciąż organizuje wycieczki, to kino, to kilkudniową :/
Ubrania wiadomo, czym dziecko starsze tym bardziej za modą idzie :/ a to kosztuje
Książki do szkoły 500zł na jedno dziecko
Raz na jakiś czas nowe przybory typu: kredki, ołówki itd.
Prywatne lekcje j.angielski, basen
Majątek, a jakąkolwiek dotację dostaniesz jak masz przychodu nie więcej niż 504zł na osobę w rodzinie :/
Mam trójkę dzieci. Amelka najmłodsza jedzie na mleku moim i sztucznym, do tego pieluszki, chusteczki, kosmetyki, ubranka, jakaś zabawka, to wciąż jakiś nowy kremik do skóry pediatra zapisuje, to szczepienia :/
Starsze jeszcze wiecej. Szkoła wciąż organizuje wycieczki, to kino, to kilkudniową :/
Ubrania wiadomo, czym dziecko starsze tym bardziej za modą idzie :/ a to kosztuje
Książki do szkoły 500zł na jedno dziecko
Raz na jakiś czas nowe przybory typu: kredki, ołówki itd.
Prywatne lekcje j.angielski, basen
Majątek, a jakąkolwiek dotację dostaniesz jak masz przychodu nie więcej niż 504zł na osobę w rodzinie :/
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts
Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
to oczywiscie zalezy wszystko od sytyacji kazdy wydaje ile moze ;] plus zawsze sie moze jakas awaryjna sytuacja zdarzyc... tak jak mi ostatnio Pauline wysypalo i okazalo sie ze ma lzs i na lekarza i leki wydalam ponad 500 zl:/
no najdrozszy jest bebilon. ale teraz nam schodza 3 duze puszki to jest 105 zł
huggisy ok 100 zl
ja kupuje nowe rzeczy ale staram sie tovrobic na wyprzedazach ale wiosenna wyprawka kosztowala mnie pewnie cos ok 800-1000 zl w calosci:/ jeszcze buty przed nami.
jako ze nie lubie gotowac to Paulina jedzie na sloikach po roku. ok 300 zl na miesiac mi wyszlo :O
a i chodzi do zlobka na 4h dziennie to jest koszt 550 zl
raz w miesiacu staram sie kupic jej jakas zabawk.. teraz rowerek przed nami... koszt 300 zl :(( masakra ile mi tego wyszlo:OOO
no najdrozszy jest bebilon. ale teraz nam schodza 3 duze puszki to jest 105 zł
huggisy ok 100 zl
ja kupuje nowe rzeczy ale staram sie tovrobic na wyprzedazach ale wiosenna wyprawka kosztowala mnie pewnie cos ok 800-1000 zl w calosci:/ jeszcze buty przed nami.
jako ze nie lubie gotowac to Paulina jedzie na sloikach po roku. ok 300 zl na miesiac mi wyszlo :O
a i chodzi do zlobka na 4h dziennie to jest koszt 550 zl
raz w miesiacu staram sie kupic jej jakas zabawk.. teraz rowerek przed nami... koszt 300 zl :(( masakra ile mi tego wyszlo:OOO
jeju ja nigdy ni eliczylam ale teraz sie zmobilizuje
pieluchy jakies 80 zl,mleko 120 zl miesiac, jedzeni je juz nasze wiec nie jestem w stanie tego policzyc, ksiazeczki jakies 50 zl w tym kolorowanki, zeszyty 2 latka itd, ciuchy jakas 100-owka, buty kurtka wiadomo na zime drogie wyszlo jakies 400 zl , rozbic na kilka miesiecy zimy to wychodzi po 80 na miesiac, kapce co miesiac nowe 30 zl, rajstopy jakies 30 zl, fryzjer 20 zl, chusteczki jakies 30 zl, razem 540 zl, i juz widze ze im starszy tym wiecej wydatkow, niedlugo pojdzie albo do przedszkola albi zatrudnie nianie wiec trzeba doliczyc, nie jestemw stanie policzyc ile wydaje sie na pierdoly jak idziemy na spacer badz zakupy, to jakies picie, to mamba, to gazetka tez sie uzbiera
pieluchy jakies 80 zl,mleko 120 zl miesiac, jedzeni je juz nasze wiec nie jestem w stanie tego policzyc, ksiazeczki jakies 50 zl w tym kolorowanki, zeszyty 2 latka itd, ciuchy jakas 100-owka, buty kurtka wiadomo na zime drogie wyszlo jakies 400 zl , rozbic na kilka miesiecy zimy to wychodzi po 80 na miesiac, kapce co miesiac nowe 30 zl, rajstopy jakies 30 zl, fryzjer 20 zl, chusteczki jakies 30 zl, razem 540 zl, i juz widze ze im starszy tym wiecej wydatkow, niedlugo pojdzie albo do przedszkola albi zatrudnie nianie wiec trzeba doliczyc, nie jestemw stanie policzyc ile wydaje sie na pierdoly jak idziemy na spacer badz zakupy, to jakies picie, to mamba, to gazetka tez sie uzbiera
aaa ja jeszcze nie licze, boje sie...
na mleko wydaje ok.12£ tygodniowo
pieluchy ok. 10£ na 2 tygodnie,
ubranka poki co ich jeszcze ma sporo itp. wydaje mi sie ze po swietach bede musiala dokupywac, ale mam zamiar na sale trafic
szczepienia, pneumo- i meningo mam w pakiecie, chce dodatkowo zaszczepic w PL na rotawirusy i zastanawiam sie nadzapaleniem watroby typu a i typu b
teraz czekaja mnie wydatki, bo do PL chce jechac a wszystkiego stad nie wezme, wiec musze kupic w PL, aby juz bylo
a ja sie dziwie, ze ciezko mi oszczedzac....
na mleko wydaje ok.12£ tygodniowo
pieluchy ok. 10£ na 2 tygodnie,
ubranka poki co ich jeszcze ma sporo itp. wydaje mi sie ze po swietach bede musiala dokupywac, ale mam zamiar na sale trafic
szczepienia, pneumo- i meningo mam w pakiecie, chce dodatkowo zaszczepic w PL na rotawirusy i zastanawiam sie nadzapaleniem watroby typu a i typu b
teraz czekaja mnie wydatki, bo do PL chce jechac a wszystkiego stad nie wezme, wiec musze kupic w PL, aby juz bylo
a ja sie dziwie, ze ciezko mi oszczedzac....
Nie liczylam, bo nie widzę sensu ale:
- pieluchy kupujemy bella mega pack za 36 zł, średnio co 3 h zmiana pieluchy, bo kupa już rzadko
- chusteczki używam okazjonalnie na wyścia, w domu myjemy pupę wodą z kropelką płynu do kąpieli i watą
- mleko moje
- szczepionki na NFZ
- zabawki i ubranka sporadycznie, nie więcej niż 100 zł miesięcznie, bo dostaliśmy dużo w prezencie
- Sudocrem duże op. chyba 36 zł ale nie kojarzę na ile starcza
- do kąpania mamy szampon i płyn do kąpieli 2 w 1, starcza na 2 mies, kąpiemy codziennie
- pieluchy kupujemy bella mega pack za 36 zł, średnio co 3 h zmiana pieluchy, bo kupa już rzadko
- chusteczki używam okazjonalnie na wyścia, w domu myjemy pupę wodą z kropelką płynu do kąpieli i watą
- mleko moje
- szczepionki na NFZ
- zabawki i ubranka sporadycznie, nie więcej niż 100 zł miesięcznie, bo dostaliśmy dużo w prezencie
- Sudocrem duże op. chyba 36 zł ale nie kojarzę na ile starcza
- do kąpania mamy szampon i płyn do kąpieli 2 w 1, starcza na 2 mies, kąpiemy codziennie
U nas w sumie też nie tak dużo.
-pieluchy ok 70 zł
-chusteczki 10 zł
-mleko 40 zl (butla na wieczór i do kaszek)
-słoiczki kaszki itp myślę że ok 50 zł plus produkty z których sama robię młodej jedzenie to pewnie łącznie będzie nie więcej niż 80 zł.
-zabawek nie kupuję w ogóle, a i tak ma pełno :)
-kosmetyki średnio na miesiąc wychodzi może 10 zł,
-witaminy 15 zł
-ubrania kupuję jak coś mi akurat wpadnie i pewnie średnio na miesiąc można policzyć 40 zł
Razem wychodzi 265 zł, czyli przyjmuję 300 zł.
-pieluchy ok 70 zł
-chusteczki 10 zł
-mleko 40 zl (butla na wieczór i do kaszek)
-słoiczki kaszki itp myślę że ok 50 zł plus produkty z których sama robię młodej jedzenie to pewnie łącznie będzie nie więcej niż 80 zł.
-zabawek nie kupuję w ogóle, a i tak ma pełno :)
-kosmetyki średnio na miesiąc wychodzi może 10 zł,
-witaminy 15 zł
-ubrania kupuję jak coś mi akurat wpadnie i pewnie średnio na miesiąc można policzyć 40 zł
Razem wychodzi 265 zł, czyli przyjmuję 300 zł.
wydatki niektórych mnie zdeka przerażają ale zaraz jak wylicze swoje to też nie będzie zbyt różowo :P moje cudo ma 7 miesięcy
=pampersy ok 100
=chusteczki do pupci i krem ze 20
=oliwka 10
=szampony, mydełka(starczają na ciut dłużej)20
=mleko bebiko 20(2 paczki)
=kaszki (uuuuuuuuu) idzie dużo bo moja bardzo lubi i w nocy i w dzień z 6 paczek powiedzmy 6*6=36
=ciuchy (dużo nie kupuje teraz, mnóstwo dostała, dużo kupowałam przed urodzeniem(wtedy lepiej stałam finansowo)) max 30
=jedzonko typu deserki/zupki/soczki z 50 pewnie jak nie lepiej.
=szczepienia 5 w 1 czyli 125 zł (były 3, następne za hohoho)
=żel na ząbki ok 20
i teraz na czym oszczędzamy w porównaniu do wyżej wymienionych
=nie mam opiekunki-siedze sama z córką
=żadnych szczepień na rotawirusy, pneumo itp
=zabawek mamy całą skrzynię-prezenty, spadek po innych dzidziach
=obiadki często podjada dosłownie z mojego talerza, bo od mamusi smaczniejsze
=nie nosimy markowych ciuchów
na wyprawke wydałam majątek, ale tylko dlatego,że stałam lepiej z kasą
=pampersy ok 100
=chusteczki do pupci i krem ze 20
=oliwka 10
=szampony, mydełka(starczają na ciut dłużej)20
=mleko bebiko 20(2 paczki)
=kaszki (uuuuuuuuu) idzie dużo bo moja bardzo lubi i w nocy i w dzień z 6 paczek powiedzmy 6*6=36
=ciuchy (dużo nie kupuje teraz, mnóstwo dostała, dużo kupowałam przed urodzeniem(wtedy lepiej stałam finansowo)) max 30
=jedzonko typu deserki/zupki/soczki z 50 pewnie jak nie lepiej.
=szczepienia 5 w 1 czyli 125 zł (były 3, następne za hohoho)
=żel na ząbki ok 20
i teraz na czym oszczędzamy w porównaniu do wyżej wymienionych
=nie mam opiekunki-siedze sama z córką
=żadnych szczepień na rotawirusy, pneumo itp
=zabawek mamy całą skrzynię-prezenty, spadek po innych dzidziach
=obiadki często podjada dosłownie z mojego talerza, bo od mamusi smaczniejsze
=nie nosimy markowych ciuchów
na wyprawke wydałam majątek, ale tylko dlatego,że stałam lepiej z kasą
jak widze to co niekturzy maja wydatki:)
moja 15 miesięczna córeczka
-kaszki mleka nie je ok 24 zł tyg x 4=96zł
-pieluszki ok 80 zł
-chusteczki 2 paczki na miesiac =9 zł
-soczki deserki zadko kiedy kupne no ale czasem sie zdazy 20 zł
-obiadki gotuje sama a je prawie to co my
-ubranka to tez na jakiś czas albo secendhand albo jakieś wyprzedarze
-zabawki to rzadko ale tego nie wliczamw koszt utszymania zawsze cos dostanie
moja 15 miesięczna córeczka
-kaszki mleka nie je ok 24 zł tyg x 4=96zł
-pieluszki ok 80 zł
-chusteczki 2 paczki na miesiac =9 zł
-soczki deserki zadko kiedy kupne no ale czasem sie zdazy 20 zł
-obiadki gotuje sama a je prawie to co my
-ubranka to tez na jakiś czas albo secendhand albo jakieś wyprzedarze
-zabawki to rzadko ale tego nie wliczamw koszt utszymania zawsze cos dostanie
hmm...
w sumie chyba nie tak dużo
pieluchy - paka starcza nam na miesiąc średnio, więc koło 60 zł
chusteczki-2 paczki na miesiąc, ok.25 zł
mleko - 4 opakowania, ok.60 zł
kosmetyki-raczej starczają dłużej niż na jeden miesiąc ale powiedzmy ok.50 zł
jedzenie-Miśka je to co my więc jakoś osobno tego nie liczę
z takich typowo jej rzeczy to ciasteczka Hippa i Bobofruty to ok.40 zł
zabawki- kupuję tylko na jakieś okazje
ciuchy-staram się kupować na wyprzedażach i wprzód ale zwykle na miesiąc jakieś 200 zł wydam
i to chyba wsio
ok 500 zeta na miesiąc
aha i niania...teraz na 4-5 godzin dziennie bo jestem w domu ale to kolejne 500 zł
szczepienia już za nami więc to odpada...no chyba że zdecyduje się zaszczepić na pneumokoki
w sumie chyba nie tak dużo
pieluchy - paka starcza nam na miesiąc średnio, więc koło 60 zł
chusteczki-2 paczki na miesiąc, ok.25 zł
mleko - 4 opakowania, ok.60 zł
kosmetyki-raczej starczają dłużej niż na jeden miesiąc ale powiedzmy ok.50 zł
jedzenie-Miśka je to co my więc jakoś osobno tego nie liczę
z takich typowo jej rzeczy to ciasteczka Hippa i Bobofruty to ok.40 zł
zabawki- kupuję tylko na jakieś okazje
ciuchy-staram się kupować na wyprzedażach i wprzód ale zwykle na miesiąc jakieś 200 zł wydam
i to chyba wsio
ok 500 zeta na miesiąc
aha i niania...teraz na 4-5 godzin dziennie bo jestem w domu ale to kolejne 500 zł
szczepienia już za nami więc to odpada...no chyba że zdecyduje się zaszczepić na pneumokoki
white rabbit...czemu się tak dziwisz...
moje dziecko nie tolerowało słoiczkowych obiadków więc zaczęłam gotować, dodam, ze przecieranych też nie jadła-po prostu rozgniatałam warzywka widelcem, najpierw zupełnie osobno a potem po prostu zaopatrzyłam się w przyprawy z ekologicznego sklepu i gotowałam np zupę pomidorową na ziołach bez żadnych kostek , maggi itp...zupa była i dla niej i dla nas-my sobie doprawialiśmy
i tak jest do tej pory
jemy dużo potraw gotowanych na parze, smażone jak daję to bez wierzchniej skórki
sałatkę robię jedną-dla MIśki odkładam osobno i zamiast majonezu daję jogurt
i tak ze wszystkim
tu nie ma nic dziwnego że dziecko je to co dorośli
moje dziecko nie tolerowało słoiczkowych obiadków więc zaczęłam gotować, dodam, ze przecieranych też nie jadła-po prostu rozgniatałam warzywka widelcem, najpierw zupełnie osobno a potem po prostu zaopatrzyłam się w przyprawy z ekologicznego sklepu i gotowałam np zupę pomidorową na ziołach bez żadnych kostek , maggi itp...zupa była i dla niej i dla nas-my sobie doprawialiśmy
i tak jest do tej pory
jemy dużo potraw gotowanych na parze, smażone jak daję to bez wierzchniej skórki
sałatkę robię jedną-dla MIśki odkładam osobno i zamiast majonezu daję jogurt
i tak ze wszystkim
tu nie ma nic dziwnego że dziecko je to co dorośli
hmmm..
pieluchy-prawie trzy paczki na miesiac(2,5).czyli prawie 100zl.
mleko-paczka na 2,5-3 dni czyli na miesiac 10 paczek =120zl
chusteczki(2,5paczki na miesiac),reczniki papierowe
do tego:paluszki,chleb graham,biszkoty,wafelki,owoce itp rzeczy ktore musza byc pod ręką codziennie.
kosmetyki :krem do pupy,oliwka,płyn do kąpieli itp w sumie jakies 30zl.
Czasem jakis ciuszek.nie co miesiac,zalezy czy cos wpadnie w oko;)
Suma sumarum wydaję miesiecznie mysle jakies 500zl na Sarkę i spokojnie starcza na wszystko co jej potrzebne.
pieluchy-prawie trzy paczki na miesiac(2,5).czyli prawie 100zl.
mleko-paczka na 2,5-3 dni czyli na miesiac 10 paczek =120zl
chusteczki(2,5paczki na miesiac),reczniki papierowe
do tego:paluszki,chleb graham,biszkoty,wafelki,owoce itp rzeczy ktore musza byc pod ręką codziennie.
kosmetyki :krem do pupy,oliwka,płyn do kąpieli itp w sumie jakies 30zl.
Czasem jakis ciuszek.nie co miesiac,zalezy czy cos wpadnie w oko;)
Suma sumarum wydaję miesiecznie mysle jakies 500zl na Sarkę i spokojnie starcza na wszystko co jej potrzebne.
Ja pisalam o 7 miesiecznym dziecku, ktore lubi zjadac to co mama ma na talerzu. I nikt mi nie wmowi, ze to prawidlowe dla dziecka, chyba ze mama wlasnie takie bez przypraw, nigdy smazone i lekkostrawne jedzenie je.
Ja myslicie skad tyle cukrzycy typu II wsrod dzieci? M.in. przez takie mamy co niemowlakom (niemowlakom powtarzam, a to oznacza do 1 roku, gdyby ktos definicji nie rozumial ;)) ) A skad tyle alergii? Zreszta po co mam wymieniac, kazdy odpowiedzialny rodzic wie takie rzeczy...
Ja myslicie skad tyle cukrzycy typu II wsrod dzieci? M.in. przez takie mamy co niemowlakom (niemowlakom powtarzam, a to oznacza do 1 roku, gdyby ktos definicji nie rozumial ;)) ) A skad tyle alergii? Zreszta po co mam wymieniac, kazdy odpowiedzialny rodzic wie takie rzeczy...
A wracajac do tematu, to ja nawet nie licze wydatkow, bo to praktycznie niemozliwe.
Przykladowo w samym lutym na zdrowie synka wydalismy:
pediatra 70zl
alergolog 100zl
usg w domu 250zl
panel pediatryczny (robimy w przyszlym tygodniu) 250zl
leki 1 opakowanie 80zl (maja byc 3) plus ok 100zl na wszystkie pozostale
... czyli ok 900zl
Przedszkole 740zl
Niania ok 400zl
Mleko Bebilon4 (do kakao) 100zl (ok 3 duze opakowania)
Herbatki Hipp dzika roza (tylko ta pije), chusteczki Nivea Toddies ok 60zl
Lacznie: 2200zl
Jedzenia, zabawek, ciuszkow, teatru itp. rzeczy wogole nie licze, a "troche" na to idzie pieniedzy...
Przykladowo w samym lutym na zdrowie synka wydalismy:
pediatra 70zl
alergolog 100zl
usg w domu 250zl
panel pediatryczny (robimy w przyszlym tygodniu) 250zl
leki 1 opakowanie 80zl (maja byc 3) plus ok 100zl na wszystkie pozostale
... czyli ok 900zl
Przedszkole 740zl
Niania ok 400zl
Mleko Bebilon4 (do kakao) 100zl (ok 3 duze opakowania)
Herbatki Hipp dzika roza (tylko ta pije), chusteczki Nivea Toddies ok 60zl
Lacznie: 2200zl
Jedzenia, zabawek, ciuszkow, teatru itp. rzeczy wogole nie licze, a "troche" na to idzie pieniedzy...
Xyz - na stronie Gemini nie ma bebilonu :) ale w aptece jest :) tylko tam kupuję - obojętnie czy na Kołobrzeskiej czy na Jagiellońskiej :) teraz jeszcze Gemini będzie na Obrońców Wybrzeża - tylko nie wiem kiedy otwierają :P
byłam ciekawa od kiedy używamy pieluch Pampers :P
pierwsze 2 paczki kupiliśmy w Leclercu 23.01 - jak była ta dwudniowa promocja, Jumbo packi po 36,99 :P
Czyli od 23.01 zużyliśmy 4 Jumbo Packi "3" + 2/3 dużego opakowania Bella Happy 3 :P
zaraz muszę otworzyć piątego jumbo packa :P
byłam ciekawa od kiedy używamy pieluch Pampers :P
pierwsze 2 paczki kupiliśmy w Leclercu 23.01 - jak była ta dwudniowa promocja, Jumbo packi po 36,99 :P
Czyli od 23.01 zużyliśmy 4 Jumbo Packi "3" + 2/3 dużego opakowania Bella Happy 3 :P
zaraz muszę otworzyć piątego jumbo packa :P
widzicie Dziewczyny - jeśli chodzi o wydatki związane z pieluchami, to u nas tragedia...
jumbo packi "3" mają 82 szt. czyli 4 x 82 = 328 + ok 50szt. Bella Happy = 388szt./m-c czyli średnia wychodzi 13 pieluch dziennie :////////
i nijak nie możemy tu oszczędzić - bo jak? obojętnie jakie pieluchy - tańsze czy droższe - jest to samo...
jumbo packi "3" mają 82 szt. czyli 4 x 82 = 328 + ok 50szt. Bella Happy = 388szt./m-c czyli średnia wychodzi 13 pieluch dziennie :////////
i nijak nie możemy tu oszczędzić - bo jak? obojętnie jakie pieluchy - tańsze czy droższe - jest to samo...
dzieki Agusia za info :)
u nas idzie tak koło 8-10 pieluch dziennie, tak ze 3 w nocy, ale tak jest jak przeszliśmy na bebilon pepti , wczesniej akcja kupka była raz na 3 dni, a teraz dwa razy dziennie. Teraz tak 3 paczki huggisów miesięcznie tych 86 szt, a wczesniej starczały dwie - ale u nas tak właśne jest po tym mleku:(
u nas idzie tak koło 8-10 pieluch dziennie, tak ze 3 w nocy, ale tak jest jak przeszliśmy na bebilon pepti , wczesniej akcja kupka była raz na 3 dni, a teraz dwa razy dziennie. Teraz tak 3 paczki huggisów miesięcznie tych 86 szt, a wczesniej starczały dwie - ale u nas tak właśne jest po tym mleku:(

hehe poczytałam sobie mój wpis z 2010 roku ....odeszło nam przedszkole juz więc wydatki miesięczne zdecydowanie spadły z 1000 zł do 200-300 zł nie licząc jedzenia czy wyprawki szkolnej :-) dobrze, ze młody nie choruje więc i na leki nie wydaję.
Jednak pewnie jeszcze trochę i zacznie chodzić na jakieś dodatkowe zajęcia więc i koszty wzrosną z czasem . Póki co większośc kasy teraz idzie chyba na ciuchy bo co chwile coś wyciągam z szafy i za małe albo za krotkie :-) spodnie na kolanach pozałatwiał ...także częściej trzeba coś dokupić.
Jednak pewnie jeszcze trochę i zacznie chodzić na jakieś dodatkowe zajęcia więc i koszty wzrosną z czasem . Póki co większośc kasy teraz idzie chyba na ciuchy bo co chwile coś wyciągam z szafy i za małe albo za krotkie :-) spodnie na kolanach pozałatwiał ...także częściej trzeba coś dokupić.
ja chyba jestem jakąś dziwną matką bo na dziecko nie wydaję tysiaka miesięcznie... ciuszki wymieniam z sąsiadką czasem coś dokupię jak wyszukam w promocji, z pieluch nie korzystam syn ma ponad 2 lata czasem jakiś samochodzik hot weels za 7zł w tesco książeczki gazetka; rajtuzki majteczki skarpetki buty raz na jakiś czas bo to rzeczy których nie uznaję za możliwe do noszenia po kimś... je to co my bo nie ma dla mnie sensu gotować tylu dań ;-) więc przeszliśmy na dietę lekkostrawną i gotuję dla wszystkich to samo. zabawki np. fisher prise odkupuje u nas na forum za 30%wartości buty kupuję zawsze lepsze i nie widzę tu wydanego tysiaka. od dziś zbieram paragony za rzeczy kupione dla małego i sprawdzę rzeczywisty koszt bo może się mylę i zbierze się tyle ;-) może ktoś też???
Mleko 120zł
Obiadki około 50zł
Leki 10zł
Herbatki,danonki itd- ok 80zł
Pampki 180zł
np. wczoraj wizyta u specjalisty-150zł
ciuchy+zabawki 100zł
Około 700zł nie licząc okresowych szczepień i ciuchów,zabawek , które mała dostaje od babci.
Gdybym ja miala kupowac wszystko wyszłoby ponad 1000zł /miesięcznie. niedługo dojdzie żłobek
Obiadki około 50zł
Leki 10zł
Herbatki,danonki itd- ok 80zł
Pampki 180zł
np. wczoraj wizyta u specjalisty-150zł
ciuchy+zabawki 100zł
Około 700zł nie licząc okresowych szczepień i ciuchów,zabawek , które mała dostaje od babci.
Gdybym ja miala kupowac wszystko wyszłoby ponad 1000zł /miesięcznie. niedługo dojdzie żłobek
u mnie wydatki są takie: dziecko roczne
mleko bebilon 4x45zł - 160
pampersy - 130zł
soczki 10-12szt - 40zł
herbatka dzielac na m-ce 5zł
deserki/jogurciki 30sztx 4/2 - ok.100zł
obiadki sama robię ale ok. 100zł
chusteczki 20zł
wit d3 - 20zł
ubranka ok. 150zł
nie licząc prania, owoców, innych smaczków, szczepienia, pewnie coś pominęłam ale wychodzi gdzieś 600-700zł
mleko bebilon 4x45zł - 160
pampersy - 130zł
soczki 10-12szt - 40zł
herbatka dzielac na m-ce 5zł
deserki/jogurciki 30sztx 4/2 - ok.100zł
obiadki sama robię ale ok. 100zł
chusteczki 20zł
wit d3 - 20zł
ubranka ok. 150zł
nie licząc prania, owoców, innych smaczków, szczepienia, pewnie coś pominęłam ale wychodzi gdzieś 600-700zł
To trochę dziwne liczyć ile kosztuje dziecko... Dobrze, że nie wchodzą tu faceci i nie robią wątku ile kosztuje Cię żona? Mój szwagier by się rozpisał na temat mojej siostry :P Dzieci kosztują jak każda osoba, ale to żadna inwestycja :) Więc nie ma co patrzec na koszta :P Ja wiem, że kosztem jest przedszkole czy opiekunka...
Ktoś zapytał więc odpowiedziałam, ale to prawda miłość jest bezcenna, uważam że taki wątek jest ok ponieważ niektórzy płacą alimenty często w wysokości 200-400zł, warto aby zobaczyć jak to jest w realu, jakie są potrzeby, koszty nie wspominając o zapewnieniu dziecku reszty podstawowych rzeczy (ciepło, prąd, woda itd)
Dla takiego maluszka człowiek jest w stanie poświęcić niemal wszystko, pozdrawiam wszystkie mamusię i życzę miłego weekendu
Dla takiego maluszka człowiek jest w stanie poświęcić niemal wszystko, pozdrawiam wszystkie mamusię i życzę miłego weekendu
wiecie co ja nie wiem skąd niektóre osoby wydaja po 3000 zł na jedno czy dwójke dzieci ?
My tyle zaronku z mężem mamy i mamy jkedno dziecko ijakoś dajemy radę .
w Sumie na córkę wydaje jakies 600-700 zlo z p-lem ale chciałam dziecko i mam i nie nażekam :) Kocham ją i nie mam zamiaru liczyc ile wydaje . Każdy wydaje ile ma
Jednemu starcza 300 zł innemu 3000 zł bedzie mało ....
My tyle zaronku z mężem mamy i mamy jkedno dziecko ijakoś dajemy radę .
w Sumie na córkę wydaje jakies 600-700 zlo z p-lem ale chciałam dziecko i mam i nie nażekam :) Kocham ją i nie mam zamiaru liczyc ile wydaje . Każdy wydaje ile ma
Jednemu starcza 300 zł innemu 3000 zł bedzie mało ....
Z ciekawości weszłam na to forum i zaskakuje mnie ile kasy niektórzy wydają na swoją dzidzię. Wiadomo, że jak starsza to wiecej idzie, bo dochodzi przedszkole lub opiekunka, pozniej szkoła etc.
Ja póki co to do 3,5 m-ca karmiłam głównie piersią .
-chusteczki nawilżane ok. 2 paczki szły na tydzien czyli 32zł na mc
- pampersy ok. 150-200zl na mc
- witaminy, leki - ok. 20-50zł na mc
- kosmetyki ok.20zł na mc
- ubranka dostałam, czasem dokupiłam jakies czapeczki lub body to ok.20zł-30zl /mc
- szczepienia robilam za darmo
czyli lącznie wychodzilo 240- 370zł miesiecznie
Teraz mieszkam na Cyprze i w zasadzie karmię głownie piersią, bo jestem caly czas z dzieckiem. Bardzo rzadko daję jej mleko modyfikowane
-na chusteczki idzie ok. 11e miesiecznie (paczka 1,30-1,50e)
-pampersy 67- 80e
- kosmetyki do pielegnacji ciala ok. 4e /mc
- witaminy przywiozlam z PL (d3)
- leków żadnych nie zażywa, tylko przemywam oczy solą fizjologiczna, ktora przywiozlam tez z PL
- szczepienia powinny byc za darmo [byc moze bede kontynowac w PL)
- ubranka i zabawki dostałam (matę edukacyjna kupilam w PL za 25zl)
tak więc łącznie wychodzi: 82e (jesli dokupie jakies zabawki itp. to maxymalnie wyjdzie 100e)
Ja póki co to do 3,5 m-ca karmiłam głównie piersią .
-chusteczki nawilżane ok. 2 paczki szły na tydzien czyli 32zł na mc
- pampersy ok. 150-200zl na mc
- witaminy, leki - ok. 20-50zł na mc
- kosmetyki ok.20zł na mc
- ubranka dostałam, czasem dokupiłam jakies czapeczki lub body to ok.20zł-30zl /mc
- szczepienia robilam za darmo
czyli lącznie wychodzilo 240- 370zł miesiecznie
Teraz mieszkam na Cyprze i w zasadzie karmię głownie piersią, bo jestem caly czas z dzieckiem. Bardzo rzadko daję jej mleko modyfikowane
-na chusteczki idzie ok. 11e miesiecznie (paczka 1,30-1,50e)
-pampersy 67- 80e
- kosmetyki do pielegnacji ciala ok. 4e /mc
- witaminy przywiozlam z PL (d3)
- leków żadnych nie zażywa, tylko przemywam oczy solą fizjologiczna, ktora przywiozlam tez z PL
- szczepienia powinny byc za darmo [byc moze bede kontynowac w PL)
- ubranka i zabawki dostałam (matę edukacyjna kupilam w PL za 25zl)
tak więc łącznie wychodzi: 82e (jesli dokupie jakies zabawki itp. to maxymalnie wyjdzie 100e)
Ja tylko zauważyłam,że odkąd się Niko pojawił wydaje więcej na niego niż siebie i wolę coś kupić jemu niż sobie,gdzie przed urodzeniem nie żałowałam kasy na siebie. Teraz utrzymanie 3,5 latka są to różne koszta,jednego miesiąca mniej,drugiego więcej.
Przedszkole 700zł i ciuchy oraz zabawki na to idzie najwięcej.
Czasami jakiś ekstra zakup jak jeep do jeżdzenia,a czasami tylko przedszkole do zapłaty,czasami jakaś wycieczka dla syna. Różnie to bywa.
Niemniej jednak nie wiem jak radzą sobie rodziny z 3 dzieci np.jak same książki to wydatek na jedno dziecko kilkaset zł.
Dlatego nie stać mnie na drugie dziecko niestety.
Przedszkole 700zł i ciuchy oraz zabawki na to idzie najwięcej.
Czasami jakiś ekstra zakup jak jeep do jeżdzenia,a czasami tylko przedszkole do zapłaty,czasami jakaś wycieczka dla syna. Różnie to bywa.
Niemniej jednak nie wiem jak radzą sobie rodziny z 3 dzieci np.jak same książki to wydatek na jedno dziecko kilkaset zł.
Dlatego nie stać mnie na drugie dziecko niestety.
My mamy dwoje dzieci - 3latek i 10miesięcy. Nie potrafię policzyć ile wydajemy pieniędzy....no bo jak? jedzą głównie to, co my plus bebiko dla młodej. Zabawki, ubranka? kupuję, ale nie liczę. Szukam generalnie okazji na takie zakupy. Pieluchy kupuję w biedronce. Kosmetykinie są takie drogie ale korzystam głównie z ziajki. Pewnie wydaję więcej na atrakcje i paliwo, żeby np. nad jeziorko podjechać itp. Wiem, że od września żłobek i przedszkole wyniosą ok 1600zł. i to będzie koszt stały, reszta kosztów wliczona jest w normalny budżet i nie umiem jej wyodrębnić.
U nas na dwoje z opłat stałych:
starszak przedszkole 450 (przedszkole+ zajęcia dodatkowe)
młodszy: żłobek i niania ok. 1200
Reszty nie liczę bo: ubrania dostaję (mam super koleżanki), czasem kupię coś nowego jak mi się podoba i jest taka potrzeba. Niestety sporo wydaję na buty, bo te zawsze kupuję nowe i to z tych lepszych (mam nadzieję) gdyż starszy ma spore płaskostopie (ale poluję na promocje), zabawki się pojawiają tzn. zawsze jakiś wujek, ciocia, babcia coś tam kupią, bądź się dołożą np. do rowerka aczkolwiek bez przesady. Pozostałych wydatków nie liczę bo tak jak chłopaki potrzebują np. pieluch, chusteczek tak ja tuszu do rzęs, cieni do powiek itp. Generalnie liczę pieniądze ale nie podliczam ile kosztują mnie dzieci (oprócz opłat stałych) i tak daleko mi do Krauzego, myślę o kolejnym maluchu bo tam gdzie czworo się wykarmi to i dla piątego wystarczy.
starszak przedszkole 450 (przedszkole+ zajęcia dodatkowe)
młodszy: żłobek i niania ok. 1200
Reszty nie liczę bo: ubrania dostaję (mam super koleżanki), czasem kupię coś nowego jak mi się podoba i jest taka potrzeba. Niestety sporo wydaję na buty, bo te zawsze kupuję nowe i to z tych lepszych (mam nadzieję) gdyż starszy ma spore płaskostopie (ale poluję na promocje), zabawki się pojawiają tzn. zawsze jakiś wujek, ciocia, babcia coś tam kupią, bądź się dołożą np. do rowerka aczkolwiek bez przesady. Pozostałych wydatków nie liczę bo tak jak chłopaki potrzebują np. pieluch, chusteczek tak ja tuszu do rzęs, cieni do powiek itp. Generalnie liczę pieniądze ale nie podliczam ile kosztują mnie dzieci (oprócz opłat stałych) i tak daleko mi do Krauzego, myślę o kolejnym maluchu bo tam gdzie czworo się wykarmi to i dla piątego wystarczy.
Mam dwoje 3 i 5 l.
W końcu dużo mniej bo niania odeszła 1600 m-c i przedszkole potaniało za dwójkę ok. 400 zł miesięcznie
Dodatkowo angielski 288 zł /m-c za dwójkę.
Ciuchy głównie dla starszaka kupuję bo dla córy dostaję od koleżanki (wymiana ciuchów, ma młodszego syna a starszą córke), wydaję dużo uwielbiam stroić moje dzieci chyba ok. 200 zł m-c.
Dużó nas kosztują lekarstwa często chorują ok. 200 zł m-c, starszak ma alergię bieże na stale leki, dodatkowo nie ma m-ca żeby nie chorował - więc antybiotyki itd. poza tym przyjemności kino, place zabaw - piłeczki. Duóż wydajemy na ksiązki mała uwielbia je - ok. 3-5sztuk m-c to wychodzi ok 40 zł, kolorowaniki też cholernie drogie. Kosmetki kupuje w aptece bo starszak ma AZS tanie nie jest ale na długo starczają. Poza tym szczepionki na szczęsście te najdroższe już za nami. Ale brocho waxom teraz podajemy ok. 30zł na m-c
W końcu dużo mniej bo niania odeszła 1600 m-c i przedszkole potaniało za dwójkę ok. 400 zł miesięcznie
Dodatkowo angielski 288 zł /m-c za dwójkę.
Ciuchy głównie dla starszaka kupuję bo dla córy dostaję od koleżanki (wymiana ciuchów, ma młodszego syna a starszą córke), wydaję dużo uwielbiam stroić moje dzieci chyba ok. 200 zł m-c.
Dużó nas kosztują lekarstwa często chorują ok. 200 zł m-c, starszak ma alergię bieże na stale leki, dodatkowo nie ma m-ca żeby nie chorował - więc antybiotyki itd. poza tym przyjemności kino, place zabaw - piłeczki. Duóż wydajemy na ksiązki mała uwielbia je - ok. 3-5sztuk m-c to wychodzi ok 40 zł, kolorowaniki też cholernie drogie. Kosmetki kupuje w aptece bo starszak ma AZS tanie nie jest ale na długo starczają. Poza tym szczepionki na szczęsście te najdroższe już za nami. Ale brocho waxom teraz podajemy ok. 30zł na m-c
Dodatkowo zawsze coś wyskoczy, trzeba nowy fotelik samochodowy ok. 400 zł, jakies urodzinki kolegów ok. 50 zł m-c. Dzieci to skarbonka bez dna, buty na zimę ok. 150 zł dla każdego, kominezony, świeta, prezenty, urodziny, wszyscy jesteśmy grudniowo-styczniowi. Przełom roku to koszmar z wydatkami. Na narty chcemy pojechać dla każdego zestaw używany ok. 250 zł jak się uda na alle.
Mnie kwestie finansowe zawsze przyprawiają o lekki dreszcz przerażenia, w jednym miesiącu większy, w innym mniejszy. Zaczęłam spisywać przychody i wydatki co miesiąc na blogu, żeby jakoś "oswoić demona".http://memamy.blogspot.com/2014/12/dzieci-i-zycie-kosztuja-podsuwanie.html