Widok
Z nikim nie trzeba się konsultować jeśli dziecko 3 letnie ma kłopot z mówieniem.... mojego syna w wieku 3 lat rozumiałam tylko ja i jego babcia( Panie w przedszkolu miały ogromny problem) w końcu zaczął gadac a dziś ma 9 lat i buzia mu się nie zamyka;) córka z koleii 17 miesięcy i jedyne co mówi to mama i baba ( tak już od 5 miesięcy) i tyle ... nawet tata jej nie wychodzi️ Co zrobić.... każde dziecko rozwija się inaczej i nie ma co straszyć tych biednych matek ze skoro ich dzieci mało mówią w wieku 1,5 roku czy 2-3 lat to koniecznie musza udać się do specjalisty- bzdura!
Mamaadranka, to się umówmy tak - przygotuj się proszę do styczniowego maratonu i przy okazji strzel doktorat z filozofii. Jak to ogarniesz to za darmo zajmę się rozwojem mowy Twojego synka :P Umowa? :) A tak poważnie, jeżeli ponad przeciętnie rozwija się ruchowo dość oczywistym jest, że mowa rozwinie się później. Ale generalnie przy 17 miesięcznym chłopcu, na to co opisałaś to z mową również jest bardzo dobrze.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Mam 17 miesięcznego syna który wcześnie zaczął chodzić teraz już w sumie biega a raczej ucieka jeśli chodzi o rozwój fizyczny jest zaskakująco rozwinięty rozumie w sumie większość ale ... Mówi w sumie prawie niewiele... Jak chce to powie ale sam od siebie Tata mama (rzadko ) baba nie taa (na tak ) papa i przeróżne po swojemu słowa z których ciężko coś wyczytać ale nic więcej .... Nie wiem jak zastymulowac w nim mowe.. Zna ktoś jakieś skuteczne sposoby ?z góry mówię że z dzieckiem się dużo rozmawia i opisuję wszystko co widzimy co robimy ale nic to nie daje
Ogolnie z tym niemowieniem dzieci to roznie bywa. Znam przypadek gdzie 3-letnie dziecko mowilo tylko kilka slow, wszyscy wokol (babcia, wujek, znajomi...) powtarzali ze ma jeszcze czas bo moj Jasiu zaczal mowic jak mial 3,5 a teraz buzia mu sie nie zamyka. Dziewczynka o ktorej pisze w wieku 4 lat dalej nie mowila. Rodzice poszli z nia w koncu do specjalisty i okazalo sie ze ma autyzm. Nie chce nikogo straszyc ale 2-latek ktory nie mowi lub wymawia tylko kilka slow nie jest norma.
Widzisz tytul wątku?? " ile mówią wasze dzieci" więc pani powyżej odpowiedziała. Masz kompleksy i zazdrościsz, że tak reagujesz? Nie martw się, dzieci nadrabiają tylko nie schizuj. Ja tu weszłam bo chce zobaczyć, porównać rozwój mojego dziecka do innych a nie tylko do jakiś sztywnych tabelek. MOja tez dużo mówi, i ruchowo jet do przodu ale za to nie ma idealnej wagi i co miałabym terroryzować wątki i matki gdzie piszą o dzieciach, które idealnie ważą?
Trochę pokory! Dzieci sa różne i różnie się rozwijają. Jesli Twoje dziecko nie potrafi tego powiedzieć to nie znaczy, że inne też nie może. Mam przykład swojej 15 miesięcznej córki. Potrafi powiedzieć bardzo wyraźnie, zrozumiale dla każdego: mama, tata, baba, dziadzi, ciocia, dzidzi, babi (bartek), mimik (dominik) miś, nie ma, ma, nie, tak, ciapciap (woda) sie (śmieć) didididi (muzyka), halo, bimbam (dzwonek), papa, kizimizi, mniami, achhhh (picie). Potafi naśladować: kota, psa, osiolka, ptaka, małpki, owce, krowę, koze, sowe, zegar, słonia, pralkę, alarm, zegar, auto, kichanie...
Córka koleżanki do dwóch lat mówiła 2 słowa: mama i tata. Teraz ma 2,5 i mowi pełnymi zdaniami. ..
Córka koleżanki do dwóch lat mówiła 2 słowa: mama i tata. Teraz ma 2,5 i mowi pełnymi zdaniami. ..
moja 16miesięczna córka też mówi babcia i dziadek a nie baba, dziadzia więc nie zarzucaj kłamstwa innej mamie, każde dziecko rozwija się inaczej i ma prawo wymawia niektóre słowa, cho trudniejsze trochę lepiej niż inne. moja np mówi pięknie miś ( z naciskiem na ś), nie chce,a zamiast tata mówi bardziej data/dada... bywa równie
moja córka ma 17 miesięcy i mówi czasami mama (ale nie konkretnie do mnie) i rzadko jak ją tata przekona to powie mu takie t(d)at(d)a no i NIE :D i to by było na tyle :)
starsza do dwóch lat mówiła oprócz tego co to i tak, a jak skończyła dwa lata to dwa tyg później mówiła wszystko i buzia jej się nie zamykała :) przez dwa lata dokładnie wszystko sobie kodowała, żeby potem nas zaskoczyć :)
Marysia gratuluję odpieluchowania :) u nas od miesiąca też tylko na noc i na wyjścia, uff :)
starsza do dwóch lat mówiła oprócz tego co to i tak, a jak skończyła dwa lata to dwa tyg później mówiła wszystko i buzia jej się nie zamykała :) przez dwa lata dokładnie wszystko sobie kodowała, żeby potem nas zaskoczyć :)
Marysia gratuluję odpieluchowania :) u nas od miesiąca też tylko na noc i na wyjścia, uff :)
Mój synek ma w tej chwili 17 miesięcy i, podobnie, zaczął błyskawicznie mówić ok.dwóch miesięcy wstecz. Na początek tylko "nie", "banana", "mama" "dziadziu". Ostatnie miesiące, to niepojęty boom i powtarza każde słowo, jakie usłyszy, również w telewizji lub na ulicy. Zaczął też łączyć wyrazy- dwa, trzy np. "chodź tu", "moja mama", "siadaj tu", "boję się",'Jan Pałeł Dugi'. Szkoła babci.