Widok

Ile mówią 17 miesięczne dzieci

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Moja córcia kończy 17 miesięczny i mówi kilka pojedynczych słów. W zasadzie bardzo mało. Dużo z nią rozmawiam i dużo czytam.
Ile mówią Wasze dzieci w tym wieku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
moj bratanek ma poltora roczku i tez malo mowi.tylko tata,tam,mama i baba powie raz na jakis czas tylko,a tak to duzo pokazuje palcem i mowi"yyy".rozumie wszystko co sie do niego mowi,ale sam do mowienia jest leniuszek.
moja 8 miesieczna corka juz go dogania.mowi-mama i baba:D
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5
niektóre dzieci bardzo pużno mówia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 16
Mój syn ma 2,5 roku i tak "porządniej " zaczał mówić jakieś 3 m-ce temu. Tzn powtarza juz wszystko tylko zniekształca. A tak to do tego czasu mówił pojedyncze słowa: mama, tata, baba, dzidzia, ciocia, i stas i to by było na tyle.
takze spokojnie, ma jeszcze dużo czasu na mówienie :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie martw się;) kiedyś podsłuchałam rozmowę dwóch pań (obie są dr psychologii i specjalizują się w dzieciach) - jedna skarżyła się drugiej że jej 1,5 roczna córka prawie nic nie mówi (kilka słów) a ta druga jej powiedziała że jej córka zaczęła mówić dopiero jak miała dwa lata;)

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
mój mówi: "DA" (daj), "TATA", "BAPA" (mama)
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja Maja ma 14 miesiecy i mówi : mama, tata, baba, pampa(lampa), bam i si.
Byłam przekonana że półtoraroczne dzieci juz sporo mówią

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9
Moja córeczka ma 16 miesięcy i mówi mama, tata,dada, dziadzia, lala, dzidzia, daj, chodź, wstań, bim bam (na zegar)Adaś i Ania. Myslę, że to sporo jak na ten wiek, ale każde dziecko rozwija sie indywidualnie i na pewno nie masz sie czym martwić. Gorzej jak juz 3 latek nie chce mówić, wtedy koniecznie trzeba to skonsultowac! Koleżanki synek zaczał mówic jak skonczył 2 latka, a teraz ma 2,5 i muzia mu sie nie zamyka :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
pmagdaleno-nie ma reguły...:)
Różnie to bywa. Moja Marysia ma 15,5 miesiąca i wydaje mi się że jak na swój wiek bardzo dużo mówi. Spisujemy z mężem wszystkie nowe słówka, które mów (na pamiatkę w takim jej zeszycie bo są śmieszne po latach )i i jest już tego prawie 3 strony A4. Ale przekręca np. spacer to spaciel, pępek to pepek, tatuś to tatuuu- śśś, traktor to tato - rrrr itp. Jak ją poprosze żeby powtórzyła jakieś trudniejsze słówko to powtarza, ale bardzo przekręca np. zdjęcia to jeja gazeta- zieta. Ostatnio mnie zaskoczyła baaardzo jak robiłam jej mleko i wsypywałam miarki do wody zaczeła je liczyć i policzyła do 4 i brzmiało to tak: je, da, ći, teee-jy. Dopiero jak skończyła to sie kapnełam że sama coś policzyła. Rozgadała się tak gdy miała ok. 12 miesięcy. Każde dziecko ma inaczej, jej kuzyneczka ma teraz 18 miesięcy i mówi tylko mama, tata, baba ale za to ma pięknego kucyka (kika)na głowie a Marysia prawie łysa :/ Podobno dzieci które zaczynają później mówić mogą zacząć mówić od rau całymi zdaniami.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6
kazde dziecko jest inne , rozwija sie w roznym tempie wiec nie ma reguly

moja corka do drugiego roku mowila dosc sporo choc duzo po swojemu:)
po 2 urodzinach zaczela mowic coraz wiecej, budowac pieknie zdania
2.5 roku uzywala slow bardzo trudnych a teraz majac 3 lata zna na pamiec piosenki, wierszyki i cale ksiazeczki a ja razem z nia :)
Moja córeczka ma 19 miesięcy i mówi bardzo dużo, nie bede wymieniać bo powtarza prawie wszystko juz. Zaczęła mówic koło roczku, a teraz na prawde nawija jak szalona :)
Ja tez ponoć zaczełam szybko mówić :)

Ale generalnie reguły nie ma, synek kolezanki z pracy satrszy o pół roju od mojej córki mówi mało, ale za to załatwia sie juz od dawna do nocnika i pieluchy poszły w odstawke!

Czyli cos za coś :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
no wlasnie.kazde dziecko opanowuje inna "sztukę"w innym czasie:)
Baratnek za poltora miesiaca skonczy dwa latka i nadal mowi tylko kilka pojedynczych słów i ciagle pokazuje palcem mowiac"yyy"jak cos chce.
Rozumie wszystko co sie do niego mowi,ale samemu mowic mu sie nie chce.
Moja corka mowi duzo wiecej niz on.
Moja Natalka ma 16 m-cy i mówi, jak mi się wydaje, całkiem sporo: mama, tata, baba, dziadzia, ciocia, dzidzia, lala, tam, daj, pani, pan, koło, mało, picie,stoi,pije, kaka (kaczka)... a ostatnio zaczęła 'kombinować ' z zestawianiem wyrazów, np."nie ma baba", Na siebie mówi Nana :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
jestem logopedą i jak słyszę wypowiedzi mam ile to ich dzieci potrafią mówić w wieku np 8 miesięcy...generalnie mowa dziecka rozwija się do 5 roku życia, do 12 m-cy dziecko posługuję się pojedynczymi podstawowymi sylabami a nie słowami ! jeżeli jako rodzice macie pewne pytania, wątpliwości najlepiej udajcie się do specjalisty, to nic nie kosztuje, a nie radzicie się na forach...
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 0
A moje dziecko w wieku 17mc nie mówiło nic.Owszem coś tam po swojemu,rozumiało wszystko ale pojedyńcze słowa zaczęła wypowiadac tuż przed 2 urodzinami a pełnymi zdaniami zaczęła mówic w wieku ok 2 lata i 2 miesiące.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
zazwyczaj dzieci w tym wieku mówią niewiele słów zrozumiałych ale dużo po swojemu :-) dopiero 2 -latek się rozpędza zazwyczaj z mową i w ciągu pól roku mówi juz całkiem sporo i zrozumiale - tak było u nas.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja mała ma 17 miesięcy i nic nie mówi gdyby sie uprzeć to mówi mam,mam ale to zamiast am,am,dużo pokazuje postękuje i mruczy w róznych tonacjach ale to wszystko ,dużo czytamy o gladamy ksiązeczek pokazuje obrazki o które pytam więc rozumie ,jeżeli chodzi o mnie ja zaczełam mówic około 2 lat ale prostymi zdaniami.
Każde dziecko jest inne.
Moja córeczka jak na 16ście m-cy mówi bardzo duzo jak na swoj wiek. Na kazdego przychodzi pora.Czas tak szybko leci...
Gdy Uslysze kazde jej nowe slowo az chce mi sie skakac do gory ze szczescia.:-)

Jestem Taka Szczęśliwa ,że Mam CIEBIE NADUSIU ! :***
KOCHAM CIĘ! :*
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry