Widok

Ile płacicie za energię?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Postanowiłam napisać, bo wydaje mi się, że coś jest nie tak :)
Przyszedł nam rachunek za 2mce na 357zł za energię. Mamy wszystko na prąd, czyli płyta grzejna, lodówka, piekarnik, zmywarka, pralka, tv, 2 laptopy, jeden jest ciągle włączony, bo pracuję w domu, drukarkę i chyba to by było na tyle. Jesteśmy z mężem i synkiem. Światła nie palimy nie wiadomo jak, mieszkania ogromnego też nie mamy. Zastanawiam się dlaczego tak dużo?
Jak wynajmowaliśmy mieszkanie 2 lata temu, to za mniej więcej to samo używanie (poza zmywarką) płaciliśmy góra 180zł na 2 mce. Dodam jeszcze, że wtedy sprzety były starej daty i na pewno pochłaniały więcej energii, bo teraz mamy same A, lub A+.

Jak jest mniej więcej u Was?
Czy może prąd podrożał? Bo ja już sama nie wiem :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
My w domku norma- 300-450zł za 2 miesiące.

Jak przyjdzie 300zł, to szok, że tak malo.

Nie oszczędzamy, aż czasami znajomi zwracają uwagę, że światło rozpalone, radio w jednym pokoju, a my na lapie w drugim.

Myślę, że masz ok rachunek.

Nie znam się tez na rachunkach w blokach, czy to ma jakiś wpływ.
ja mieszkam w bloku place okolo 200zl
Zdziwiona jestem że kiedyś płaciliśmy w sumie za to samo połowe mniej :)
Jak dla mnie płacisz dużo. Tak samo używam wszystkich tych sprzętów, które opisałaś i rachunek za 2 miesiące mam ok 170 zł. Tez jesteśmy we trójkę, mieszkanie średniej wielkości, komputer chodzi często, u małego w pokoju pali się światło, telewizor gra na zmianę z wieżą...Ja bym to sprawdziła na Twoim miejscu
ech, ja płacę za mieszkanie dwupokojowe, a na prąd tylko zwykłe sprzęty: pralka, lodówka, zmywarka, piekarnik - wszystko nowe A i A+, sprzęt rtv i dwa komputery - ok. 250 zł na dwa miesiące i wciąż mam niedopłaty :(
wydaje mi się to strasznie dużo, licznik był już sprawdzany, jest jeszcze pomysł, że mamy gdzieś przepięcia, ale sprawdzić to, to jakiś koszmar :(
u mnie średnio 150 zł - ale na razie tylko dwie osoby ...
Jeden laptop chodzi bez przerwy, drugi codziennie po południu ....

Sprzęt podobnie - wszystko na prąd mamy.

Wg mnie 350 to naprawdę sporo ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
duzo masz :-( ja mam ok. 200-220 zł /2 m-ce bywa ze jest 180 zł ...
nie oszczędzam szczególnie , kuchenkę mam niestety nie taką energooszczedną , zmywarki nie mam , posiadam 1 komp stacjonarny reszta normalnie.
Koleąznka moja tez dużo placi ale ona duzo i długo prasuje i mi sie wydaje , że to nabija.
Ja unikam prasowania jak ognia - robię to gdy koniecznie trzeba :-)
u nas tez ok.150-170 zl na 2 miesiące, sprzęty takie jak u Was, więc 300 to też wydaje mi sie dużo, może spisz sama licznik i zobaczysz, bo oni prognozują koszty, a liczniki spisują rzadko.
Spojrzałam właśnie na fakturę i jestem w szoku, bo zuzycie jest 302 kWh, a całość rozpisana tak:

Opłata przesyłowa stała - 77.5zł
Opłata przesyłowa zmienna całodobowa - 50.71zł (302*0.16790)
energia czynna całodobowa - 92.8zł (302*0.30730)
Opłata abonamentowa za przesył - 8.2zł
Opłata handlowa - 30.0
Opłata przejściowa - 33.5

Co to są te wszystkie opłaty?? tez tak macie?
Wg mnie tylko te z rozpisane na 302 kWh to są faktyczne zużycia, a resztą? Masakra jakaś :/
Aha, te wszystkie ceny to bez podatku podałam, więc jeszcze 22%
Ja płacę około 227 zł/2 mc.mieszkanie 44 m2
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Kurcze, naprawdę mało płacice?
Wszystkie w m 2 , m3 mieszkacie?

Bo to tez ma wpływ;/
te oplaty przesyłowe to faktycznie masakra jakaś 1/3 rachunku :-(
Czyli ja nie rozumiem. Jakbym nie zuzyła nawet jednej KWh, to i tak te opłaty by mi wyszły 150zł? Odjęłam 2 dwie pozycje w których uwzględnione było zużycie. Szok
tak te oplaty abonamentowwe i przesyłowe i tak bys zapłaciła :-( nawet jak nic nie zuzyjesz - tak to chyba działa kurde ..
dużo ... my mamy ok 270 za 2 miesiące a zużywamy tak jak Wy

To jest normalnie chore. Zawsze wiedziałam, że te opłaty są, ale 150zł?? masakra po prostu
Boguusia, spróbuj oświetlenie energoszczędne założyć tam, gdzie najwięcej palicie światła a nie tam gdzie na minutę wchodzicie.
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
a to 350 to z niedopłatą jednorazowa suma do zapłacenia? czy prognoza na kolejne miesiące?
u mnie co pół roku z niedopłatą - w wysokości na ogół ok. 100 zł - też wychodziło powyżej 300 zł pierwszy rachunek, a następne stale mi zwiększali o ok. 30-50 zł. teraz mam prognozę niecałe 250 i wreszcie niedopłaty tylko ok. 30 zł.
ale i tak z kim nie konsultowałam, to mówią, że dużo.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry