Widok

Ile płacicie za energię?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Postanowiłam napisać, bo wydaje mi się, że coś jest nie tak :)
Przyszedł nam rachunek za 2mce na 357zł za energię. Mamy wszystko na prąd, czyli płyta grzejna, lodówka, piekarnik, zmywarka, pralka, tv, 2 laptopy, jeden jest ciągle włączony, bo pracuję w domu, drukarkę i chyba to by było na tyle. Jesteśmy z mężem i synkiem. Światła nie palimy nie wiadomo jak, mieszkania ogromnego też nie mamy. Zastanawiam się dlaczego tak dużo?
Jak wynajmowaliśmy mieszkanie 2 lata temu, to za mniej więcej to samo używanie (poza zmywarką) płaciliśmy góra 180zł na 2 mce. Dodam jeszcze, że wtedy sprzety były starej daty i na pewno pochłaniały więcej energii, bo teraz mamy same A, lub A+.

Jak jest mniej więcej u Was?
Czy może prąd podrożał? Bo ja już sama nie wiem :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
My w domku norma- 300-450zł za 2 miesiące.

Jak przyjdzie 300zł, to szok, że tak malo.

Nie oszczędzamy, aż czasami znajomi zwracają uwagę, że światło rozpalone, radio w jednym pokoju, a my na lapie w drugim.

Myślę, że masz ok rachunek.

Nie znam się tez na rachunkach w blokach, czy to ma jakiś wpływ.
ja mieszkam w bloku place okolo 200zl
Zdziwiona jestem że kiedyś płaciliśmy w sumie za to samo połowe mniej :)
Jak dla mnie płacisz dużo. Tak samo używam wszystkich tych sprzętów, które opisałaś i rachunek za 2 miesiące mam ok 170 zł. Tez jesteśmy we trójkę, mieszkanie średniej wielkości, komputer chodzi często, u małego w pokoju pali się światło, telewizor gra na zmianę z wieżą...Ja bym to sprawdziła na Twoim miejscu
ech, ja płacę za mieszkanie dwupokojowe, a na prąd tylko zwykłe sprzęty: pralka, lodówka, zmywarka, piekarnik - wszystko nowe A i A+, sprzęt rtv i dwa komputery - ok. 250 zł na dwa miesiące i wciąż mam niedopłaty :(
wydaje mi się to strasznie dużo, licznik był już sprawdzany, jest jeszcze pomysł, że mamy gdzieś przepięcia, ale sprawdzić to, to jakiś koszmar :(
u mnie średnio 150 zł - ale na razie tylko dwie osoby ...
Jeden laptop chodzi bez przerwy, drugi codziennie po południu ....

Sprzęt podobnie - wszystko na prąd mamy.

Wg mnie 350 to naprawdę sporo ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
duzo masz :-( ja mam ok. 200-220 zł /2 m-ce bywa ze jest 180 zł ...
nie oszczędzam szczególnie , kuchenkę mam niestety nie taką energooszczedną , zmywarki nie mam , posiadam 1 komp stacjonarny reszta normalnie.
Koleąznka moja tez dużo placi ale ona duzo i długo prasuje i mi sie wydaje , że to nabija.
Ja unikam prasowania jak ognia - robię to gdy koniecznie trzeba :-)
u nas tez ok.150-170 zl na 2 miesiące, sprzęty takie jak u Was, więc 300 to też wydaje mi sie dużo, może spisz sama licznik i zobaczysz, bo oni prognozują koszty, a liczniki spisują rzadko.
Spojrzałam właśnie na fakturę i jestem w szoku, bo zuzycie jest 302 kWh, a całość rozpisana tak:

Opłata przesyłowa stała - 77.5zł
Opłata przesyłowa zmienna całodobowa - 50.71zł (302*0.16790)
energia czynna całodobowa - 92.8zł (302*0.30730)
Opłata abonamentowa za przesył - 8.2zł
Opłata handlowa - 30.0
Opłata przejściowa - 33.5

Co to są te wszystkie opłaty?? tez tak macie?
Wg mnie tylko te z rozpisane na 302 kWh to są faktyczne zużycia, a resztą? Masakra jakaś :/
Aha, te wszystkie ceny to bez podatku podałam, więc jeszcze 22%
Ja płacę około 227 zł/2 mc.mieszkanie 44 m2
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Kurcze, naprawdę mało płacice?
Wszystkie w m 2 , m3 mieszkacie?

Bo to tez ma wpływ;/
te oplaty przesyłowe to faktycznie masakra jakaś 1/3 rachunku :-(
Czyli ja nie rozumiem. Jakbym nie zuzyła nawet jednej KWh, to i tak te opłaty by mi wyszły 150zł? Odjęłam 2 dwie pozycje w których uwzględnione było zużycie. Szok
tak te oplaty abonamentowwe i przesyłowe i tak bys zapłaciła :-( nawet jak nic nie zuzyjesz - tak to chyba działa kurde ..
dużo ... my mamy ok 270 za 2 miesiące a zużywamy tak jak Wy

To jest normalnie chore. Zawsze wiedziałam, że te opłaty są, ale 150zł?? masakra po prostu
Boguusia, spróbuj oświetlenie energoszczędne założyć tam, gdzie najwięcej palicie światła a nie tam gdzie na minutę wchodzicie.
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
a to 350 to z niedopłatą jednorazowa suma do zapłacenia? czy prognoza na kolejne miesiące?
u mnie co pół roku z niedopłatą - w wysokości na ogół ok. 100 zł - też wychodziło powyżej 300 zł pierwszy rachunek, a następne stale mi zwiększali o ok. 30-50 zł. teraz mam prognozę niecałe 250 i wreszcie niedopłaty tylko ok. 30 zł.
ale i tak z kim nie konsultowałam, to mówią, że dużo.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry