Widok
Ile płacicie za energię?
Postanowiłam napisać, bo wydaje mi się, że coś jest nie tak :)
Przyszedł nam rachunek za 2mce na 357zł za energię. Mamy wszystko na prąd, czyli płyta grzejna, lodówka, piekarnik, zmywarka, pralka, tv, 2 laptopy, jeden jest ciągle włączony, bo pracuję w domu, drukarkę i chyba to by było na tyle. Jesteśmy z mężem i synkiem. Światła nie palimy nie wiadomo jak, mieszkania ogromnego też nie mamy. Zastanawiam się dlaczego tak dużo?
Jak wynajmowaliśmy mieszkanie 2 lata temu, to za mniej więcej to samo używanie (poza zmywarką) płaciliśmy góra 180zł na 2 mce. Dodam jeszcze, że wtedy sprzety były starej daty i na pewno pochłaniały więcej energii, bo teraz mamy same A, lub A+.
Jak jest mniej więcej u Was?
Czy może prąd podrożał? Bo ja już sama nie wiem :/
Przyszedł nam rachunek za 2mce na 357zł za energię. Mamy wszystko na prąd, czyli płyta grzejna, lodówka, piekarnik, zmywarka, pralka, tv, 2 laptopy, jeden jest ciągle włączony, bo pracuję w domu, drukarkę i chyba to by było na tyle. Jesteśmy z mężem i synkiem. Światła nie palimy nie wiadomo jak, mieszkania ogromnego też nie mamy. Zastanawiam się dlaczego tak dużo?
Jak wynajmowaliśmy mieszkanie 2 lata temu, to za mniej więcej to samo używanie (poza zmywarką) płaciliśmy góra 180zł na 2 mce. Dodam jeszcze, że wtedy sprzety były starej daty i na pewno pochłaniały więcej energii, bo teraz mamy same A, lub A+.
Jak jest mniej więcej u Was?
Czy może prąd podrożał? Bo ja już sama nie wiem :/
Jak dla mnie płacisz dużo. Tak samo używam wszystkich tych sprzętów, które opisałaś i rachunek za 2 miesiące mam ok 170 zł. Tez jesteśmy we trójkę, mieszkanie średniej wielkości, komputer chodzi często, u małego w pokoju pali się światło, telewizor gra na zmianę z wieżą...Ja bym to sprawdziła na Twoim miejscu
ech, ja płacę za mieszkanie dwupokojowe, a na prąd tylko zwykłe sprzęty: pralka, lodówka, zmywarka, piekarnik - wszystko nowe A i A+, sprzęt rtv i dwa komputery - ok. 250 zł na dwa miesiące i wciąż mam niedopłaty :(
wydaje mi się to strasznie dużo, licznik był już sprawdzany, jest jeszcze pomysł, że mamy gdzieś przepięcia, ale sprawdzić to, to jakiś koszmar :(
wydaje mi się to strasznie dużo, licznik był już sprawdzany, jest jeszcze pomysł, że mamy gdzieś przepięcia, ale sprawdzić to, to jakiś koszmar :(
duzo masz :-( ja mam ok. 200-220 zł /2 m-ce bywa ze jest 180 zł ...
nie oszczędzam szczególnie , kuchenkę mam niestety nie taką energooszczedną , zmywarki nie mam , posiadam 1 komp stacjonarny reszta normalnie.
Koleąznka moja tez dużo placi ale ona duzo i długo prasuje i mi sie wydaje , że to nabija.
Ja unikam prasowania jak ognia - robię to gdy koniecznie trzeba :-)
nie oszczędzam szczególnie , kuchenkę mam niestety nie taką energooszczedną , zmywarki nie mam , posiadam 1 komp stacjonarny reszta normalnie.
Koleąznka moja tez dużo placi ale ona duzo i długo prasuje i mi sie wydaje , że to nabija.
Ja unikam prasowania jak ognia - robię to gdy koniecznie trzeba :-)
Spojrzałam właśnie na fakturę i jestem w szoku, bo zuzycie jest 302 kWh, a całość rozpisana tak:
Opłata przesyłowa stała - 77.5zł
Opłata przesyłowa zmienna całodobowa - 50.71zł (302*0.16790)
energia czynna całodobowa - 92.8zł (302*0.30730)
Opłata abonamentowa za przesył - 8.2zł
Opłata handlowa - 30.0
Opłata przejściowa - 33.5
Co to są te wszystkie opłaty?? tez tak macie?
Wg mnie tylko te z rozpisane na 302 kWh to są faktyczne zużycia, a resztą? Masakra jakaś :/
Opłata przesyłowa stała - 77.5zł
Opłata przesyłowa zmienna całodobowa - 50.71zł (302*0.16790)
energia czynna całodobowa - 92.8zł (302*0.30730)
Opłata abonamentowa za przesył - 8.2zł
Opłata handlowa - 30.0
Opłata przejściowa - 33.5
Co to są te wszystkie opłaty?? tez tak macie?
Wg mnie tylko te z rozpisane na 302 kWh to są faktyczne zużycia, a resztą? Masakra jakaś :/
a to 350 to z niedopłatą jednorazowa suma do zapłacenia? czy prognoza na kolejne miesiące?
u mnie co pół roku z niedopłatą - w wysokości na ogół ok. 100 zł - też wychodziło powyżej 300 zł pierwszy rachunek, a następne stale mi zwiększali o ok. 30-50 zł. teraz mam prognozę niecałe 250 i wreszcie niedopłaty tylko ok. 30 zł.
ale i tak z kim nie konsultowałam, to mówią, że dużo.
u mnie co pół roku z niedopłatą - w wysokości na ogół ok. 100 zł - też wychodziło powyżej 300 zł pierwszy rachunek, a następne stale mi zwiększali o ok. 30-50 zł. teraz mam prognozę niecałe 250 i wreszcie niedopłaty tylko ok. 30 zł.
ale i tak z kim nie konsultowałam, to mówią, że dużo.