Widok

Ile płacicie za energię?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Postanowiłam napisać, bo wydaje mi się, że coś jest nie tak :)
Przyszedł nam rachunek za 2mce na 357zł za energię. Mamy wszystko na prąd, czyli płyta grzejna, lodówka, piekarnik, zmywarka, pralka, tv, 2 laptopy, jeden jest ciągle włączony, bo pracuję w domu, drukarkę i chyba to by było na tyle. Jesteśmy z mężem i synkiem. Światła nie palimy nie wiadomo jak, mieszkania ogromnego też nie mamy. Zastanawiam się dlaczego tak dużo?
Jak wynajmowaliśmy mieszkanie 2 lata temu, to za mniej więcej to samo używanie (poza zmywarką) płaciliśmy góra 180zł na 2 mce. Dodam jeszcze, że wtedy sprzety były starej daty i na pewno pochłaniały więcej energii, bo teraz mamy same A, lub A+.

Jak jest mniej więcej u Was?
Czy może prąd podrożał? Bo ja już sama nie wiem :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja bym jeszcze zadzwoniła do nich i zapytała z jakiego okresu zrobili prognozę bo zazwyczaj cwaniaki robią z tego kiedy zuzycie miałaś największe ...wystarczy , że 1 raz miałaś rachunek wyzszy to potem potrafią się 2 lata odnosić do tego najwyższego i z niego robić prognozy ...
Ja- dwisia, u nas podobnie.

I u nas tez każdy mówi że dużo;/
Mi kiedyś szanowna Energa przysłała jakiś blankiet z rzekomym długiem do uregulowania. Wtedy po raz pierwszy pomyślałam, że ktoś tam może nas swobodnie robić w trąbę, bo rachunki płaciłam regularnie. :)
u nas ok 180zł/2 m-ce
używamy lodówkę, piekarnik elektryczny codziennie
pralkę, zmywarkę - ok 2 razy w tygodniu
komp, laptop i tv - od 17 w tygodniu bo pracujemy
jest nas na razie dwójka i mamy 54m2
żarówki energooszczędne
mi się wydawało że my dużo płacimy ale widzę że jak większość, Ty to chyba przesadnie dużo, ja bym to sprawdziła.
Rina, z tą energooszczednością to tak własnie mamy :/

Rybalon, ale ta kwota co podałam to nei z rachunku, tylko z faktury, to chyba rzeczywiste naliczenie, bo jest stan licznika przed i po :/
Zawsze twierdziłam, że Energa rąbie nas na kasę w biały dzień... :/
Ania, tylko, że ja mam mieszkanie 40 m2...
nie wiem, czy opłaty są zależne od lokalizacji, bo wiem, że np. za wodę w przeliczeniu na litr płacimy więcej niż teściowa, mieszkająca dalej od centrum. nie wiem, jak jest z energią.

w każdym razie zgłaszałam to w Enerdze, pani powiedziała, że faktycznie dziwny jest fakt, że zużycie u nas stale i proporcjonalnie rośnie. przysłali kolesia od licznika, powiedział, że jest ok i że może mamy jakieś przepięcia w domu. a sprawdzić to nie jest łatwo...
mój mąż rozmawial kiedys z pracownikami Energii oni twierdzą że prąd ma iśc 100% w góre w jakimś tam okresie czasu ...do tego dążą ponoć ...masakra jakaś będziemy przy świeczkach siedzieć ...jesli to prawda
to jest chyba normalne , ja też płacę koło 400 zł za 2 miesiące , też byłam w szoku bo krótko tu mieszkamy , nie oszczędzam energii ale też nie palę światła jak mnie nie ma w domu :) ; pralka i zmywarka raz dziennie + płyta indukcyjna, czajnik bezprzewodowy , 2 komputery, 2 telewizory
Wcześniej, czyli 1,5 roku temu płaciłam 170zł za dwa miesiące.
Teraz jeden pokój wiecej, plus zmywarka, plus dwa laptopy, wcześniej był jeden płacimy 270zł za dwa miesiące, więc o 100zł drożej :/
Nie wiem dlaczego, czy prąd tak poszedł w górę ? Wcześniej nie interesowałam się cenami prądu bo wynajmowałam mieszkanie i co mi kobieta kazała płacić to płaciłam ;)
Teraz natomiast przezywam szok, bo też nie szalejemy z prądem, a jednak trochę do płacenie jest :(
może trzeba sprawdzić czy może ktoś na "krzysia" się nie podpiął pod licznik....i nie nabija na prądu na wasz rachunek, my też płaciliśmy zazwyczaj ok 200 zł na 2 miesiące i też wszystko na prąd mamy...a może po prostu sprawdzaj zgodność kwh- co miesiąc spisuj stan licznika i zobaczysz jakie jest faktyczne zużycie energii
co do rachonkow ja tez mam masakryczne... za dwa miesaice ok 400 zl. i nawet tv nie mam... tylko komp chodzi caly dzien lodowka i czasami pralka... pisalam ze 3 razy reklamacje bo zdarzaly mi sie rachunki po 600 zl :0 a mam 35 m mieszkanie ;/ koszmar.. oczywiscie ani razu mi jej nie uwzglednili ;/
My placimy okolo 200 zł na 2 miesiace.

Lodówka, laptop, 2 tv - chodzą codziennie :)
Zmywarka, elektryczny piekarnik, mikrofala, pralka - kilka razy w tygodniu :)

Nie mamy czajnika bezprzewodowego, kuchenka na gaz, zarówki energooszczedne w pokojach i kuchni
My mieszkamy w domku jednorodzinnym piętrowym, 160 m2, z piwnica na 2/3 powierzchni. W domku jest nas 6 osób. Pralka chodzi przynajmniej raz dziennie :p, zmywarka tak samo :p, kuchenka i płyta na prad. 3 telewizory w tym 2 ok 16 h na dobę, komputer córki, 2 laptopy w tym jeden sporadycznie kilka godzin dziennie i mój na okręta- narazie pracuję w domku.
Lodowka, pralka...

Wszystko kupowane jako energooszczędne. Łącznie z żarówkami ale te sa tylko w miejscach w których właśnie światło pali się najdłużej.

Swiatło jak to światło. Czasami się pali jak się zapomni :)

Wieczorami kilka godzin swiatła na ganku i na tarasie.

Rachunek za dwa miesiące ostatni 290 zł.
No własnie jeszcze mikrofala i czajnik bezprzewodowy. Kilka razy dziennie używane sprzęty. No i oczywiście żelazko raz w tygodniu cały dzień :)
Gosiu ja nie wiem co ty masz za opłaty stałe..........
dziewczyny tez tak macie??
Jaką masz taryfe że płacisz 0.30 za 1 kwh?
W temacie prądu chciałam Wam napisać, że warto się fatygować i raz w miesiącu samemu dla siebie spisać licznik - np. zawsze trzeciego dnia miesiąca. Wiem, że dostawcy prądu oszukują, zwłaszcza wówczas, kiedy ktoś ma dosyć duże rachunki i się nie zorientuje, że zapłacił za ileś tam kilowatów więcej. Mój wujek toczył batalię z Energą, bo go właśnie w ten sposób chcieli oszukać, tylko że nie wzięli pod uwagę, że wujek sobie sam licznik co miesiąc spisuje!
wg mnie musi coś być zepsute - jeśli rachunek jest tak wysoki. I tu nie pomoże Energa i reklamacja do nich bo to nie ich wina.

Może posprawdzajcie po kolei ile co zżera energii - na zasadzie włączenia tylko jednej rzeczy i sprawdzenia na liczniku co się dzieje. Wymaga to trochę czasu ale co najmniej 100, 200 zł w kieszeni na dwa miesiące więcej zostanie.
180 sprzęty takie jak u wszystkich.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry