Widok

Ile razy morfologia w czasie ciąży?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam pytanie,ile razy wysyłali was lekarze ginekolodzy na badanie morfologii krwi w czasie całęj ciaży?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Co 2 miesiące :)
ja mialam 3 razy na pocztaku, pood koniec co tydzien, ale to z powodu cisnienia wysokiego
co dwa miesiace.ostatnio 2 tyg temu.teraz tylko mocz ale to z powodu bakterii ktore sie pojawiły.
co miesiac, za kazde place, ale to pewnie zalezy od lekarza prowadzacego, sadzae ze lekarz w przychodni nie da skierowsnia na badania co miesiac ;/
co miesiac, za kazde place, ale to pewnie zalezy od lekarza prowadzacego, sadzae ze lekarz w przychodni nie da skierowsnia na badania co miesiac ;/
jesli ktos chodzi do gina na NFZ to moze dostac i co miesiac bez problemu od tegoz wlasnie gina ktory każe zrobić badanie.natomiast lekarz rodzinny nie wypisze skierowania na morfologie co miesiac,nie ma szans.zwyczajnie nie moze,bo ma limity i musi miec bardzo konkretny do tego powód ktory wpisuje w karte zdrowia pacjenta. mi wypisał tylko dwa razy,ale lepsze to niż nic:)za resztę płaciłam.
ja na początku robiłam co dwa miesiące a od połowy do końca co miesiąc
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dzięki za odpowiedzi,napiszcie czy lekarz was sam kierował czy musiałyście się prosić,noi ja pytam te Panie,które chodziły na NFZ bo prywatnie to zupełnie coś innego.
aniu-czy chodzisz prywatnie czy na NFZ to nie ma znaczenia w sensie proszenia o badania to morfologia i mocz to sa podstawowe wazne badania w ciazy wiec lekarze MUSZĄ na nie kierowac i kontrolowac ich wyniki.
Tak ja to wiem,tylko że ja jestem teraz w 33 tyg i do tej pory miałam robione wyniki tylko dwa razy,mój lekarz nie kieruje tak często a ja jeszcze mam dodatkowo lekką anemię,przepisał żelazo i ma w nosie,dlatego pytam jak u was.Prywatnie chodząc lekarze maja inne podejście(bardziej dbają)bo za coś kasę biorą,to samo jest jeśli chodzi o usg,miałam tylko dwa razy w całej ciąży i już nie będę mieć.
nie zgadzam sie z tym ze lekarze pwrywatni bardziej sie starają.jak lekarz jest do kitu,to czy bedzie brał kase czy nie i tak nie bedzie sie staral.jest stos lekarzy na NFZ,ktorzy sa naprawde dobrzy.Po prostu masz pecha,ze trafiłaś na konowała ktory sie nie przejumuje jak widac pacjentką.Czemu wiec go/jej nie zmieniłaś duzo wczesniej?I domagaj sie teraz o badania morfologii i moczu póki jeszcze jestes w tej ciąży.Daj mu do zrozumienia,ze doskonale wiesz,ze powinnas je robić i nie wychodz z gabinetu jesli Ci nie da skierowania.a jesli nadal nie bedzie chcial dac,to ja bym odżałowała pieniązki i na wlasna reke zrobila te badania,dla wlasnego spokoju.U mnie morfologia plus mocz kosztuje razem-28 zł.
Raz już robiłam prywatnie i nie zamierzam więcej wydawać pieniędzy,bo to jest lekarza obowiązek kierować na badania.Na NFZ też się płaci składki niemałe i dlatego nie chodzę prywatnie,a jeśli chodzi o lekarza to ma bardzo dobrą opinię i jest wysoko w rankingu trójmiejskich lekarzy i dlatego dziwi mnie jego podejście,może prywatnie jest całkiem inny?no bo skąd takie wysokie miejsce.Nie zamierzam tego tak zostawić,badań będę się domagać i mało tego pójdę na skargę po zakończeniu ciąży,powiem przy okazji o innych mankamentach opieki ciężarnych w tej przychodni.
Oczywiście domagaj sie badań, zwłaszcza jesli masz słabe wyniki. To trzeba bardzo mocno kontrolować bo można sie wpedzić w kłopoty. U mnie morfologia była słaba i lekarz w porę zareagował, dzieki temu że wyniki robiłam co miesiąc, mocz jest tak samo ważny - zwłaszzca kontrola czy nie ma bakterii.
sorry ale lekarz ktory nie zleca PODSTAWOWYCH badań w ciazy nie jest dla mnie dobrym lekarzem.Zwyczajnie olewa zdrowie pacjentki,wiec gdzie tu mowa o jakiejkolwiek fachowości.Natomiast co do wydawania pieniążków...Wszyscy płacimy składki i ja np zostalam wrecz zmuszona pzrez nasza "wspaniałą"sluzbe zdrowia do korzystana zusług prywatnego ginekolog w ciazy bo NIKT NIGDZIE nie chcial mnie przyjać na NFZ.tzn chcieli ale wszedzie kazali czekac 3-4 miesiące.Takze,to ze ktos chodzi prywatnie wcale nie oznacza ze go na to stać.Wrecz przeciwnie...nie stać mnie absolutnie ale jaki miala wybór?ŻADEN.Taką oto mamy cudną slużbe zdrowia... dlatego bedąc w Twojej sytuacji wolalabym poświecic pieniążki i spac spokojnie.
Przysluguja 3 badania morfologii krwi, ktore sa oplacane przez NFZ. Dodatkowe- jesli sa wskazania.
Co dwa miesiące ok, ale u mnie wyszła toksoplazmoza i robię kontrolnie co miesiąc, ale we własnym zakresie, bo chodzę prywatnie. Niby nieduży koszt badania, ale jak się wszystko zliczy to wychodzą kosmiczne kwoty.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
no pewnie ze koszty wychodza kosmiczne jak sie zliczy wszystko.wole nie mowic ile mi wyszlo jak podliczylam.no ale coż....państwo ansze mnie do tego zmusiło....:/
Kopi,jesteś pewna że tylko trzy badania przysługują?bo też tak sobie pomyślałam,skoro mnie nie wysyła,ale ja mam lekką anemię i powinnam byc znów wysłana,a niestety ostatnie badanie miałam robione koniec wrzesnia.Czy mam domagać się teraz w grudniu skierowania,jak myślisz?
jak nic sie nie dzieje, wyniki sa dobre to nie potrzeba robic morfologii czesto. Ja miałam do tej pory 3 razy tylko - na poczatku, pod koniec I trymestru, pod koniec II trymestru i teraz na koncówke ciazy mam zrobic czwarty raz morfologie i mocz.
Tak,zgadzam się z Tobą ale ja mam poniżej normy hemoglobinę
Ja miałam tylko dwa pomimo słabych wyników.
ja miałam 3 razy od początku ciązy (mam anemie) i wiem że juz wiecej skierowania nie dostane. Nawet wiem już czemu nie kieruja na więcej za 3 zwraca im nfz, za pierwsze 3 wizyty dostaja 50 zł a za kolejne 30 zl z nfz dlatego nie kieruja na dodatkowe badania i ucinaja koszta gdzie sie da :-)
A skąd to wiesz?ja też tak się domyślałam,że pewnie chodzi o piepszony NFZ ale składki się płaci i to nie małe.A powiedz mi w którym tygodniu dostałaś ostatnie skierowanie,gdzie chodzisz do lekarza i jaką masz wartość hemoglobiny?to dla mnie ważne,chociaż będę wiedziała że nie jestem z tym sama.Też chodzisz ciągle śpiąca i zmęczona?a co przyjmujesz na podniesienie zelaza?jaki preparat?
Dziewczyny, właśnie dzwoniłam do nfz i się dowiadywałam jak to jest z badaniami w ciąży i okazało się że to ile razy jest zlecana morfologia zależy wyłącznie od lekarza,oni refundują znacznie wiecej niż 3.Poprostu niektórym z nas trafia się lekarz,który nie dba o zdrowie pacjenta.A więc co to za lekarz?po co tam chodzimy,żeby zapytali nas tylko"Jak się Pani czuje?"ale po co to pytanie skoro nic w tym kierunku nie robią.Ta opieka ciężarnych jest do d...
no wlasnie..dlatego wiedząc ze masz prawo do czestszych badań to domagaj sie ich od swojego lekarza .niech jest swiadomy ze masz do nich prawo.to przykre ze niektorzy lekarze olewają tak wazną kwestię.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry