Widok

Ile wody w domu zużywacie?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam pytanie ile wody zuzywacie w rodzinie 2 doroslych i 1 male dziecko na 3 miesiace bo sie zastanawiam czy 24-25m3 to duzo?Glownie chodzi mi o mieszkajacych w blokach i o rozliczenie wody a czynsz..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
max. 4m3 zimnej + 4m3 ciepłej , jezeli mniej, to mniej ciepłej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
aha, miesięcznie :)
"2+2" ->miesiecznie ok 10 m3 czyli na 3 m-ce jakies 30m3
miranda czyli sumujac to wychodzi Ci podobnie ale ja zuzywam cieplej 8 a zimnej 16...a jak masz z czynszem jesli moge spytac, "miescisz" sie czy doplacasz?a emi, ty doplacasz?
w czynszu jest wg. licznika, więc ile zużyję tyle płacę
u nas 2 plus 1 i miescimy sie w czynszu..prawie,mielismy teraz z 50 zł doplaty.
image
4metry wody przy jednym dziecku..... podgrzewanie we własnym zakresie...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
u mnie kwartalnie wychodzi 12m zimnej i 10m ciepłej.
u nas kwartalnie 25m ale czasem za 1-2muszę dopłacić a czasem mam ok i mieścimy sie z zużyciem w czynszu.

u nas jest mniej jakies 4m cieplej a 2 zimnej i nie bylo nie doplaty, wlasnie na 2 dorosłe osoby i dziecko.
my zużywamy 12 metrów miesięcznie
KWARTALNIE ZUŻYWAMY Ok12 zimnej
10 ciepłej
lipunia chyba miesiecznie tyle zuzywacie;)
ja właśnie dostałam swoje rozliczenie i miałam dopłatę na ponad 300 zł...a u mnie wyglądało to tak że rozliczenie miałam od 12.2010 r do 06.2011 r. i ciepłej wody zużyliśmy 16 m3 a zimnej zużyliśmy 35 m3...czyli średnio miesięcznie ciepłej 2,7 m3 i zimnej 8,5 m3...
imageimage

U nas podobnie jak pisze SYLWA. Rozliczenie 6-miesięczne. Przez ten czas zużyliśmy 27 m3 zimnej i 14 m3 ciepłej wody.
Wychodzi średnio miesięcznie 4,5 m3 ciepłej i 2,3 m3 zimnej wody.
Aguszka :)
My średnio na 3 miesiące zużywamy 22m3 wody, tylko mamy dopłatę zawsze bo spółdzielnia pobiera co miesiąc zaliczkę na 1,80m3 podgrzania wody i 4,10cw+cw...
A jak u was z kosztami za wodę? Bo ja na Morenie płacę 18,49zł za podgrzanie wody (1m3) i 9,67zł za cw+zw...
Ja na Jasieniu płacę za podgrzanie 48zł 1m3 i 9,67 za cw+zw
U nas idzie miesięcznie 4 zimnej i 4 ciepłej, w czynszu płacimy za 8 zimnej i 4 ciepłej. Więc powinnismy mieć zwrot za zimną wode. ( rodzina 3)

Polecam aby co miesiąc sobie wszystkie liczniki spisiwać i kontrolować sytuacje. My tak robimy z wodą i energia, aby nie bylo później zaskoczenia że trzeba dopłacać.
przez ostatnie 3 miesiące 19m3 - woda zimna, bo mamy podgrzewacz przepływowy, ale to za naszą 2, jeszcze bez potomka :)

7m3 ciepłej wody i 9m3 zimnej :] kilka dni temu spisywałam stan liczników ;) (rodzina 3 osoby dorosłe i dziecko) (ale od końca maja mamy mniejsze zużycie - bo więcej czasu spędzamy na działce)

normalnie ok 3m3 więcej :)
my podobnie, około 9m3 na miesiac

A tak w ramach ciekawostki,( jak tak czytam wypowiedzi to wychodzi srednio 10m3 zimnej + cieplej)

1m3 = 1000l wody

Czyli wychodzi 10 000 litrow wody miesiecznie!
dużo zużywacie, ja tam nie oszczędzam specjalnie na wodzie, codzienie kazdy sie kąpie. a gdy upały to sama 2-4 prysznice biorę. Czesto są jacys goscie weekendowi. i przy 2+1 zuzywamy około 6-8 metrów.
czyli wychodzi ze srednio na 3 miesiace zuzywacie podobnie jak my-od 22-25....ja ostatnio zaczelam popadac w paranoje z ta woda bo mialam ostatnio doplate ponad 160 zl a niby tylko 4-5 m "przekroczylam" wode w czynszu...musze dokladnie sie przyjrzec tym rozliczeniom bo ostatnio wyszlo mi ze przez 3 mies stal licznik cieplej wody, przyszedl facet, walnal i zaczal dzialac, powiedzial ze wyciagna srednia ale dziwne to jest dla mnie bo skad wiem ze teraz nalicza prawidlowo??mialyscie taka sytuacje, nie powinni od razu wymienic licznika jak stal przez te 3 mies??
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
hehehe, z tym licznikiem to jakaś dziwna sprawa, moim zdaniem odrazu powinien wymienić na nowy, u nas w enerdze to by nie przeszło, aby monter podszedł do licznika, walną go i powiedział że będzie ok. ;p
imageimage

uważam, że takie urządzenie jest wadliwe i powinno być niezwłocznie wymienione, i powinnaś się tego domagać...
imageimage

hmm no wlasnie tylko sek w tym ze to jest mieszkanie wynajmowane....dopiero 3 miesiace po fakcie sie dowiedzialam ze powinnam sie tego domagac mimo wszystko a wlasciciel (ogolnie w porzadku) powiedzial : gdyby oni tak wszystko wszedzie wymieniali...ale tez nie powiedzial ze powinni od razu wymieniac...ale ja sie martwie bo to ja place nie oni...;/ech, czekam na rozliczenie...
Lepiej jest wymienić wadliwy wodomierz, potem w spółdzielni (jeśli mieszkanie podlega) powiedzą, że kombinowanie z wodą było.
No to uważajcie, mi wyszło 41 m ciepłej za 3 m-ce.
image
miesięcznie na dwie osoby 7,5m3 zimnej wody i 3m3 ciepłej
kkasia1 - o matko;/
3 osoby góra 3m3 na m-c zmywarka prysznic opłaty 15 za wode 12-14 za ścieki
No to muszę zacząć oszczędzać widzę:)

u nas miesięcznie 13m3. 5 zimnej i 8 ciepłej.
Oczywiście odwrotnie - 8 zimnej i 5 ciepłej.
hmmm jak was czytam to jestem w wszoku przez 2 mies mamy ok 8m male dziecko wiec pranie praktycznie codziennie do tego wanna a nie prysznic hm i nie oszczedzamy wody uzywamy normalnie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Musiałabyż poznać mojego męża. :D:D:D Obowiązkowo 2 razy dziennie prysznic - 20 minut lania wody non stop. Zmywanie - wzięłam na siebie bo lał takie ilości wody, że możnaby w tym pomyć naczynia sąsiadów również:D

No i pralka u nas chodzi conajmniej raz dziennie, a częściej 2. I nie mamy zmywarki.
To u nas chyba jest jakiś tajemniczy przeciek, już w kolejnym mieszkaniu ;) Co miesiąc kilkanaście metrów sześciennych wody zimnej (tak z 15), w tym kilka podgrzanych (ok. 6).

Oszczędna zmywarka, oszczędna pralka, jakieś ustrojstwa pozakładane na krany i prysznice, wodę do wanny nalewamy tylko Stachowi, my wolimy szybkie prysznice
u nas 35 zimnej na 6 m
i 7 cieplej tez na 6m
mam malutka zmywarke(taka pod zlewem) jeden miesiac chodzi codziennie innego miesiaca 2-3 razy zalezy od tego co sie brudzi ;)
prysznic nie mam wanny, dzieci w wanience duzej dzieciecej.
pranie prawie codziennie (ok 40l pranie)
w prysznicu tez mamy jakis dlawik, a w kuchni sitko. kibel tradycyjny a spuszczany bardzo czesto bo raz jedno raz drugie lata sikac ;)
nie oszczedzamy wody

a ja z tych co wola zagryzc zeby i niech facet leje ta wode przy zmywaniu niz by mial tego nie robic, zwlaszcza jak nie marudzi jakos przy tym. olac wode, kozystac. potem sie przyzwyczai ze ty zmywasz a Ciebie to zacznie draznic za 5,10 czy 20 lat ;)
ale w czynszu placxe za 9 m2(z+c) potem mam wyrownania- i te wyzej dane to z wyrownania
Agatha - no to mamy podobne zużycie. Może to samo osiedla i po prostu nas oszukują ??? :D:D:D Oczywiście żartuje.

Ja akurat lubię zmywać więc to dla mnie nie problem zwłaszcza że mój mąż robi w domu mnóstwo rzeczy - więc zmywanie mogę mu spokojnie "odpuścić" :).

Po przeczytaniu tego tematu spisałam sobie wczoraj liczniki i mam w planie spróbować żyć trochę oszczędniej jeśli chodzi o wodę - zobaczymy, może to coś da:) Zwłaszcza że mamy strasznie wysoki czynsz, miło y było go troche obniżyć.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

paznokcie hybrydowe (92 odpowiedzi)

hejka, czy któraś z Was ma może manicure hubrydowy?jeśli tak to napiszcie czy jestescie z tego...

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

ciąża a żelowe paznokcie (13 odpowiedzi)

Witam koleżanki......czy wiecie o jakiś przeciwskazaniach do robienia sobie żeli w trakcie...

do góry