Widok
"2+2" ->miesiecznie ok 10 m3 czyli na 3 m-ce jakies 30m3
U nas idzie miesięcznie 4 zimnej i 4 ciepłej, w czynszu płacimy za 8 zimnej i 4 ciepłej. Więc powinnismy mieć zwrot za zimną wode. ( rodzina 3)
Polecam aby co miesiąc sobie wszystkie liczniki spisiwać i kontrolować sytuacje. My tak robimy z wodą i energia, aby nie bylo później zaskoczenia że trzeba dopłacać.
Polecam aby co miesiąc sobie wszystkie liczniki spisiwać i kontrolować sytuacje. My tak robimy z wodą i energia, aby nie bylo później zaskoczenia że trzeba dopłacać.
czyli wychodzi ze srednio na 3 miesiace zuzywacie podobnie jak my-od 22-25....ja ostatnio zaczelam popadac w paranoje z ta woda bo mialam ostatnio doplate ponad 160 zl a niby tylko 4-5 m "przekroczylam" wode w czynszu...musze dokladnie sie przyjrzec tym rozliczeniom bo ostatnio wyszlo mi ze przez 3 mies stal licznik cieplej wody, przyszedl facet, walnal i zaczal dzialac, powiedzial ze wyciagna srednia ale dziwne to jest dla mnie bo skad wiem ze teraz nalicza prawidlowo??mialyscie taka sytuacje, nie powinni od razu wymienic licznika jak stal przez te 3 mies??
hmm no wlasnie tylko sek w tym ze to jest mieszkanie wynajmowane....dopiero 3 miesiace po fakcie sie dowiedzialam ze powinnam sie tego domagac mimo wszystko a wlasciciel (ogolnie w porzadku) powiedzial : gdyby oni tak wszystko wszedzie wymieniali...ale tez nie powiedzial ze powinni od razu wymieniac...ale ja sie martwie bo to ja place nie oni...;/ech, czekam na rozliczenie...
To u nas chyba jest jakiś tajemniczy przeciek, już w kolejnym mieszkaniu ;) Co miesiąc kilkanaście metrów sześciennych wody zimnej (tak z 15), w tym kilka podgrzanych (ok. 6).
Oszczędna zmywarka, oszczędna pralka, jakieś ustrojstwa pozakładane na krany i prysznice, wodę do wanny nalewamy tylko Stachowi, my wolimy szybkie prysznice
Oszczędna zmywarka, oszczędna pralka, jakieś ustrojstwa pozakładane na krany i prysznice, wodę do wanny nalewamy tylko Stachowi, my wolimy szybkie prysznice
u nas 35 zimnej na 6 m
i 7 cieplej tez na 6m
mam malutka zmywarke(taka pod zlewem) jeden miesiac chodzi codziennie innego miesiaca 2-3 razy zalezy od tego co sie brudzi ;)
prysznic nie mam wanny, dzieci w wanience duzej dzieciecej.
pranie prawie codziennie (ok 40l pranie)
w prysznicu tez mamy jakis dlawik, a w kuchni sitko. kibel tradycyjny a spuszczany bardzo czesto bo raz jedno raz drugie lata sikac ;)
nie oszczedzamy wody
a ja z tych co wola zagryzc zeby i niech facet leje ta wode przy zmywaniu niz by mial tego nie robic, zwlaszcza jak nie marudzi jakos przy tym. olac wode, kozystac. potem sie przyzwyczai ze ty zmywasz a Ciebie to zacznie draznic za 5,10 czy 20 lat ;)
i 7 cieplej tez na 6m
mam malutka zmywarke(taka pod zlewem) jeden miesiac chodzi codziennie innego miesiaca 2-3 razy zalezy od tego co sie brudzi ;)
prysznic nie mam wanny, dzieci w wanience duzej dzieciecej.
pranie prawie codziennie (ok 40l pranie)
w prysznicu tez mamy jakis dlawik, a w kuchni sitko. kibel tradycyjny a spuszczany bardzo czesto bo raz jedno raz drugie lata sikac ;)
nie oszczedzamy wody
a ja z tych co wola zagryzc zeby i niech facet leje ta wode przy zmywaniu niz by mial tego nie robic, zwlaszcza jak nie marudzi jakos przy tym. olac wode, kozystac. potem sie przyzwyczai ze ty zmywasz a Ciebie to zacznie draznic za 5,10 czy 20 lat ;)
Agatha - no to mamy podobne zużycie. Może to samo osiedla i po prostu nas oszukują ??? :D:D:D Oczywiście żartuje.
Ja akurat lubię zmywać więc to dla mnie nie problem zwłaszcza że mój mąż robi w domu mnóstwo rzeczy - więc zmywanie mogę mu spokojnie "odpuścić" :).
Po przeczytaniu tego tematu spisałam sobie wczoraj liczniki i mam w planie spróbować żyć trochę oszczędniej jeśli chodzi o wodę - zobaczymy, może to coś da:) Zwłaszcza że mamy strasznie wysoki czynsz, miło y było go troche obniżyć.
Ja akurat lubię zmywać więc to dla mnie nie problem zwłaszcza że mój mąż robi w domu mnóstwo rzeczy - więc zmywanie mogę mu spokojnie "odpuścić" :).
Po przeczytaniu tego tematu spisałam sobie wczoraj liczniki i mam w planie spróbować żyć trochę oszczędniej jeśli chodzi o wodę - zobaczymy, może to coś da:) Zwłaszcza że mamy strasznie wysoki czynsz, miło y było go troche obniżyć.