Widok

Ile wydajecie na zycie?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam
Chcialbym sie orientacyjnie zapytac ile trzeba przeznaczyc w miesiacu na jedzenie, rachunki, dojazdy.
Nie to zebym byla jaks wscipska czy jak tylko planujemy powrot w tym roku do Polski. Jestesmy rodzina 2+2(4 latka i rok)
Googluje co ile kosztuje i juz wyszla mi juz dosc duza kwota ponad 5400 zl. Wydaje mi sie ze to przekalkulowalam czy rzeczywiscie koszty zycia sa takie drogie? Jestesmy raczej oszczedni i nie szalejemy. Ciezko jest znalesc co ile kosztuje a nie chcemy miec niemilej niespodzianki. Moje wyliczenia zakladaly:
Przedszkole: 850,
jedzenie: 1600?? (czy przyjelam za duzo?)
kosmetyki, chemia: 150,
rachunki w domu: 1400 (gaz/ogrzewanie srednio misiecznie: 650? (170 - lato, 1000-zima?) prad: 210, woda: 280, smieci: 40, tv + internet: 120, 2 telefony: 100 ) czy oszacowalam za duzo?
ubezpieczenie domu: 54
paliwo na dwa samochody: 1200? srednie inne koszty utrzymania samochodu: 200

Co o tym myslicie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Rzuć palenie i nagle zostanie Wam kilka tysięcy rocznie na przyjemności dla całej rodziny, których teraz sobie odmawiacie...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

> gaz rocznie (ogrzewanie gazowe+ciepła woda+kuchenka gazowa) 2600 zł

>I to jest dosyć dobra średnia mieszkaniowa.
>Jeśli w domku.. to rewelka i gratuluję :)

Wlasnie dlatego ze koszt ogrzewania zalezy od wielu czynnikow dosc ciezko to oszacowac. Jesli 2600 zl to srednia mieszkaniowa to jaka bylaby mniej wiecej srednia domkowa?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

To naprawde super wiadomosc, zaczne sie rozgladac za przedszkolem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

15 km to nie tak daleko, mi wyszlo ok 30 km w jedna strone z Gdyni do Gdanska (wg google maps :) ) czyli 60 km dziennie w dwie strony. To chyba jednak koszt 600 zl na paliwo miesiecznie nie byl przesadzony :(

No nie wiem czy kazdy 3latek ma zagwarantowane miejsce w przedszkolu tak jak czytalam w internecie. W przedszkolu gdzie planowalam zapisac synka dowiedzialam sie od wychowawcy ze moze byc taka sytuacja ze w zwiazku ze wiekszosc 6latkow zostaje w przedszkolu moze nie byc naboru do grup 3 latkow. Spowodowane jest to warunkami lokalowymi.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

To zależy kto jakie ma mieszkanie, jaki dom i ile stopni. Jedni mają po 16 stopni i jest im dobrze. Inni po 25 stopni, bo im zimno. Nie wiem ile by mnie kosztowało ogrzewanie mieszkania, bo mamy dom. I mamy ustawione na 23 stopnie. Patrząc po sąsiadach to większość swoje na prawdę landary po 300 m jak ogrzewają to po 1200-1500 zł, ale to dużo metrów. Ja na razie grzeję połowę naszej landary, druga na razie stoi pusta i czeka na jakiś pomyśl na zagospodarowanie. Jak ją wyszykujemy to i ogrzewanie pójdzie w górę, ale wtedy to najemcy będą to płacić ;p
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

U nas 2+1
Czynsz ( w tym ogrzewanie) 450
prąd 70
gaz 30
paliwo 400
jedzenie i chemia do domu 1500-2000
telefony, internety i telewizje i inne takie ok. 300 zł
Mi się wydaje, że każdy wydaje tyle na ile go stać i nie ma co porównywać. Jeszcze 4 lata temu musieliśmy sobie poradzić za 2200 zł na rękę na 3 osoby i nie chodziliśmy głodni. Na nic nas nie było stać etc. nie ukrywam, ale daliśmy radę. Potem mieliśmy na rękę 3500 zł na miesiąc (dalej 3 osoby) i udało się oszczędzić na wakacje. Teraz jest dużo dużo lepiej, ale i wydaje wtedy człowiek więcej. Ważniejsze jest moim zdaniem ile z wypłaty jesteś w stanie na coś wydać, ile chcesz oszczędzić i jak bardzo jesteś konsekwentna w swoich postanowieniach :) Powodzenia i pozdrawiam.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

> Czynsz ( w tym ogrzewanie) 450
> prąd 70
> gaz 30

Kurcze... przeprowadzam się do Ciebie :D
Mieszkając sam, na 35m², mając "skandalicznie" tanie ogrzewanie (piec kaflowy über alles;]) płacę więcej.

Za resztę wpisu masz potężną łapę w górę :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czyli 2600 zl to koszt ogrzewania polowy domu. To za calosc bedzie pewnie dwa razy wiecej. Rozumiem ze domek macie bardzo dobrze docieplony bo kiedys placiliscie 4000 tez za polowe domu? Czyli za ogrzanie calego domku bez dobrego ocielpenia mogloby wyjsc 8000 zl a to nawet wiecej niz moja zalozona srednia miesieczna 650 zl ...... :(

No cuz nie pozostaje nic innego jak szukac domku z dobrym ociepleniem niestety nie wszystkie takie maja, albo w nie zainwestowac... ale to juz dodatkowe koszta :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zgadzam sie z Toba. My jestesmy raczej oszczedni i nie szalejemy z kasa ale tez nie chcielibysmy miec sytuacji ze musimy liczyc kazda zlotowke lub ze nam brakuje pieniedzy pod koniec miesiaca. Dlatego probujemy oszacowac ile wynioslyby nas rachunki/ jedzenie itp.
Oszacowanie ile bysmy chcieli zaoszczedzic lub wydac na przyjemnosci jest znacznie latwiejsze bo raz mozna wydac te pieniadze a raz nie...

U nas rodzina 2+2.
Starsze dziecko chodzi do szkoły, więc koszt tutaj to jedynie RR, klasowe i ewentualnie wyjścia (max 100 zł miesięcznie) plus obiady około 70 zł. Młodsze jest ze mną w domu. Od przyszłego roku wyrusza do przedszkola - koszt wyniesie około 800 zł.
jedzenie: 1000 zł ( dodatkowo jedzenie na mieście - różnie, średnio pewnie około 200 zł)
Chemia domowa około 80 zł.
Kosmetyki - tutaj jest naprawdę różnie. Podstawa czyli pasty do zębów, płyny do kąpieli, kremy itd. Około 100 zł. Moje kosmetyki to już inna bajka ;) perfumy kupuje zwykle 2x do roku, puder itd co 4-5 miesięcy.
rachunki w domu:
Kredyt - 1500zl., czynsz 630 zima / 500 zł latem (wysoki fundusz remontowy)
prad: 150, tv + internet: ok. 120, 3 telefony: 130 zl )
ubezpieczenie domu + cesja - rocznie około 400 zł (na miesiąc około 33 zł)
paliwo (jeden samochód) do 500 zł.
Ubezpieczenie samochodu - nie pamiętam jaka placilismu składkę ale chyba około 1300 zł, więc na miesiąc można przyjąć 130 zl.

G*wno prawda. Paliłam ponad paczkę dziennie. 16x30=480. Rzuciłam i myslalamze będę mogła co miesiąc sobie coś fajnego kupić. I wcale nie mamy więcej kasy z okazji rzucenia palenia, a przyjemności jaka daje chwila na papierosie nie ma. Pod względem finansowym. Je uważam żeby się oplacalo
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9

To zależy jaki dom kupisz. Możesz kupić 100 m2 a możesz kupić 300 m2 i różnica w ogrzewaniu będzie duża. No i czym ogrzewasz, jaki piec itd. Dobre ocieplenie to faktycznie dobra oszczędność na ogrzewaniu. U nas różnica spora. Patrz gdzie może uciekać ciepło - słaba izolacja dachu, stare okna, duże szklane drzwi na taras też często są słabe (ale mogą być też i dobre, zależy kto co wybierze). U nas np. mąż wyrywał kilka parapetów i sam piakował, bo ekipa zostawiła takie szpary, że wiało dosłownie! Teraz mamy spokój. Na prawdę wiele "pierdół" może mieć znaczenie. Nawet to, że od dołu i od góry nic nas nie grzeje, b o gdyby tam było tak porządnie jak u nas, to i my mielibyśmy cieplej i mniejsze rachunki za gaz. Ale to załatwimy za jakiś czas ;p Niestety nie wszystko na raz, za duża chata, za dużo do zrobienia ;p
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Póki jest sezon grzewczy warto odżałować trochę grosza i zrobić audyt termowizyjny domu z zewnątrz.
Można wykryć takie kwiatki jak np. te parapety o których piszesz. Koszt naprawy stosunkowo niewielki a poprawa komfortu (cieplnego a co za tym idzie i termicznego) znaczna.

To fakt. Ja bym o parapetach nie pomyślała, a mąż od razu stwierdził, że on to latem porozwala i zrobi jak trzeba. I faktycznie różnica. Tak samo kaloryfery - mamy dużo i to na prawdę dużych :P Szybko się nagrzewa. Przed remontem były, ale króciutkie. Grzało sie i grzało.... A teraz o wiele szybciej to idzie. Warto było więcej kasy wydać. No właśnie, ale to wszystko są koszty koszty koszty... Dlatego jak ktoś kupuje dom to ma wybór, może kupić ten czy tamten, przemyśleć wszystkie za i przeciw... Ja dostałam, to darowanemu koniowi w zęby sie nie zagląda hehe. Lepiej remont jak kredyt na 35 lat ;p Po trochu po trochu ciągle do przodu :P

Ale dochodzę do wniosku, że aby kupić dom (obojętnie czy od dewelopera czy już przez kogoś urządzony) trzeba wiedzieć na co patrzeć i o co się czepiać ;p
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

No wiesz... zasada jest taka, że dopiero drugi dom spełnia nasze oczekiwania :D
Co do kaloryferów - fizyka się kłania. Tą samą ilość ciepła oddaje do otoczenia mały ale bardzo gorący kaloryfer jak i duży, ale tylko ciepły.
Natomiast sprawność układów grzewczych spada ze wzrostem temperatury. Dlatego.. jeśli komuś nie żal miejsca, korzystniej jest dać duże kaloryfery i grzać je w nieco mniejszym stopniu.
Korzystne również jest ogrzewanie podłogowe zamiast kaloryferów. Powoduje ono inny rozkład temperatury w pomieszczeniu co skutkuje wyższym komfortem cieplnym. Można obnizyć temperaturę o 2-3° a subiektywnie będzie wydawało się wystarczająco ciepło. Natomiast wpłynie to oczywiście na ilość zużywanego opału.
No ale to można zmienić jedynie na etapie budowy bądź ew. remontu kapitalnego chałupy.

Co do kosztów masz oczywiście rację. Nie zawsze da się wszystko poprawić od razu. Dlatego warto zacząć od rzeczy, których naprawa jest stosunkowo tania a oszczędności znaczne. Jak chocby te Twoje parapety :)

PS: Wpis wyżej zamyśliłem się i napisałem masło maślane. Miało być: cieplnego a co co za tym idzie i finansowego :)

Jakbym miała kupić swój wymarzony dom to byłby przede wszystkim o wiele mniejszy ;p A ja trochę już mądrzejsza o pewne doświadczenia. Ale tego człowiek uczy sie z czasem.

Autorka wątku nie napisała jak duży dom chca kupić, więc ciężko powiedzieć na jakie rachunki muszą sie nastawić. Moim zadaniem też przyjęła dużo jeśli chodzi o prąd i wodę, ale może to faktycznie wynika z ich potrzeb i zużycia. I jakby sie załapała na przedszkole państwowe to koszta też znacznie spadą, ale to już różnie bywa... Z drugiej strony ma w domu roczniaka to może na razie warto zaoszczędzić na przedszkolu? Jakoś autorka o żłobek nie pyta.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie planujemy zakupu 300m domu... chociaz pewnie fajnie by bylo :) Z dzielnic po ktorych sie rozgladalismy srednia to 180 gora 200m2. W sumie to nie patrzymy na ilosc m2 tylko na ilosc sypialni, bo chcielibysmy zeby kazde dziecko mialo swoj pokoj i jakos tak nam wychodzi.
Nie wiedzialam zabardzo jakie zuzycie za prad i wode powinnam przyjac z tad te liczby. Mam nadzieje ze to bedzie mniej...
Jesli chodzi o dzieci to zakladamy ze roczniakiem zajmie sie babcia ale starszak musialby raczej isc do przedszkola.

Kase macie tylko wydajecie na coś innego niż fajki. Nie zaczęłaś chyba mniej zarabiać? Wkładaj chociaż 10 zł dziennie do skarbonki a na koniec miesiąca będziesz miała 300 zł - na coś fajnego chyba starczy? Albo pozbieraj rok - jakieś 3600 się uzbiera - mało? na urlop jak znalazł. Jakbyś odkładała 15 zł - 450/m-c, 5400-rok...
To kwestia organizacji :)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie wiem czy tak fajnie mieć tyle metrów... Ja mam... Koszmar!
A dom może mieć i 80 m2 a będzie miał 3 sypialnie plus salon, kuchnia, 2 łazienki. Takie oferty są super :) Ale na razie muszę wytrzymać w mojej "stodole".
Co do opłat za wodę i prą. Chyba wiesz ile miesięcznie zużywacie? To wiesz ile byś w Polsce zapłaciła. Cenniki są dostępne, warto poszukać w necie jakie firmy np. energetycznie ile sobie liczą.
Acha - mając własny dom policz sobie ile co miesiąc jestes w stanie odłożyć na fundusz remontowy, bo cokolwiek sie stanie to sami musicie pokryć koszty.
Co do przedszkola to rekrutacje ruszą na dniach dla tych dzieci co pójdą we wrześniu do przedszkola. Warto sie zainteresować, bo następne zapisy wiosną za rok. W ciągu roku to możesz mieć duże problemu żeby dziecko wcisnąć, po placówki będą przepełnione, często nawet te prywatne nie chcę już brać dzieci, bo mają ful.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry