Widok

Ile wydajecie na zycie?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam
Chcialbym sie orientacyjnie zapytac ile trzeba przeznaczyc w miesiacu na jedzenie, rachunki, dojazdy.
Nie to zebym byla jaks wscipska czy jak tylko planujemy powrot w tym roku do Polski. Jestesmy rodzina 2+2(4 latka i rok)
Googluje co ile kosztuje i juz wyszla mi juz dosc duza kwota ponad 5400 zl. Wydaje mi sie ze to przekalkulowalam czy rzeczywiscie koszty zycia sa takie drogie? Jestesmy raczej oszczedni i nie szalejemy. Ciezko jest znalesc co ile kosztuje a nie chcemy miec niemilej niespodzianki. Moje wyliczenia zakladaly:
Przedszkole: 850,
jedzenie: 1600?? (czy przyjelam za duzo?)
kosmetyki, chemia: 150,
rachunki w domu: 1400 (gaz/ogrzewanie srednio misiecznie: 650? (170 - lato, 1000-zima?) prad: 210, woda: 280, smieci: 40, tv + internet: 120, 2 telefony: 100 ) czy oszacowalam za duzo?
ubezpieczenie domu: 54
paliwo na dwa samochody: 1200? srednie inne koszty utrzymania samochodu: 200

Co o tym myslicie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Zgadzam sie z Toba. My jestesmy raczej oszczedni i nie szalejemy z kasa ale tez nie chcielibysmy miec sytuacji ze musimy liczyc kazda zlotowke lub ze nam brakuje pieniedzy pod koniec miesiaca. Dlatego probujemy oszacowac ile wynioslyby nas rachunki/ jedzenie itp.
Oszacowanie ile bysmy chcieli zaoszczedzic lub wydac na przyjemnosci jest znacznie latwiejsze bo raz mozna wydac te pieniadze a raz nie...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czyli 2600 zl to koszt ogrzewania polowy domu. To za calosc bedzie pewnie dwa razy wiecej. Rozumiem ze domek macie bardzo dobrze docieplony bo kiedys placiliscie 4000 tez za polowe domu? Czyli za ogrzanie calego domku bez dobrego ocielpenia mogloby wyjsc 8000 zl a to nawet wiecej niz moja zalozona srednia miesieczna 650 zl ...... :(

No cuz nie pozostaje nic innego jak szukac domku z dobrym ociepleniem niestety nie wszystkie takie maja, albo w nie zainwestowac... ale to juz dodatkowe koszta :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

> Czynsz ( w tym ogrzewanie) 450
> prąd 70
> gaz 30

Kurcze... przeprowadzam się do Ciebie :D
Mieszkając sam, na 35m², mając "skandalicznie" tanie ogrzewanie (piec kaflowy über alles;]) płacę więcej.

Za resztę wpisu masz potężną łapę w górę :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

U nas 2+1
Czynsz ( w tym ogrzewanie) 450
prąd 70
gaz 30
paliwo 400
jedzenie i chemia do domu 1500-2000
telefony, internety i telewizje i inne takie ok. 300 zł
Mi się wydaje, że każdy wydaje tyle na ile go stać i nie ma co porównywać. Jeszcze 4 lata temu musieliśmy sobie poradzić za 2200 zł na rękę na 3 osoby i nie chodziliśmy głodni. Na nic nas nie było stać etc. nie ukrywam, ale daliśmy radę. Potem mieliśmy na rękę 3500 zł na miesiąc (dalej 3 osoby) i udało się oszczędzić na wakacje. Teraz jest dużo dużo lepiej, ale i wydaje wtedy człowiek więcej. Ważniejsze jest moim zdaniem ile z wypłaty jesteś w stanie na coś wydać, ile chcesz oszczędzić i jak bardzo jesteś konsekwentna w swoich postanowieniach :) Powodzenia i pozdrawiam.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

To zależy kto jakie ma mieszkanie, jaki dom i ile stopni. Jedni mają po 16 stopni i jest im dobrze. Inni po 25 stopni, bo im zimno. Nie wiem ile by mnie kosztowało ogrzewanie mieszkania, bo mamy dom. I mamy ustawione na 23 stopnie. Patrząc po sąsiadach to większość swoje na prawdę landary po 300 m jak ogrzewają to po 1200-1500 zł, ale to dużo metrów. Ja na razie grzeję połowę naszej landary, druga na razie stoi pusta i czeka na jakiś pomyśl na zagospodarowanie. Jak ją wyszykujemy to i ogrzewanie pójdzie w górę, ale wtedy to najemcy będą to płacić ;p
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

No nie wiem czy kazdy 3latek ma zagwarantowane miejsce w przedszkolu tak jak czytalam w internecie. W przedszkolu gdzie planowalam zapisac synka dowiedzialam sie od wychowawcy ze moze byc taka sytuacja ze w zwiazku ze wiekszosc 6latkow zostaje w przedszkolu moze nie byc naboru do grup 3 latkow. Spowodowane jest to warunkami lokalowymi.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

15 km to nie tak daleko, mi wyszlo ok 30 km w jedna strone z Gdyni do Gdanska (wg google maps :) ) czyli 60 km dziennie w dwie strony. To chyba jednak koszt 600 zl na paliwo miesiecznie nie byl przesadzony :(

To naprawde super wiadomosc, zaczne sie rozgladac za przedszkolem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

> gaz rocznie (ogrzewanie gazowe+ciepła woda+kuchenka gazowa) 2600 zł

>I to jest dosyć dobra średnia mieszkaniowa.
>Jeśli w domku.. to rewelka i gratuluję :)

Wlasnie dlatego ze koszt ogrzewania zalezy od wielu czynnikow dosc ciezko to oszacowac. Jesli 2600 zl to srednia mieszkaniowa to jaka bylaby mniej wiecej srednia domkowa?

Rzuć palenie i nagle zostanie Wam kilka tysięcy rocznie na przyjemności dla całej rodziny, których teraz sobie odmawiacie...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Już nie graniczy. W tym roku każdy chętny przedszkolak od 3 lat w zwyż musi dostać miejsce w przedszkolu państwowym. Ale przy braku szcześcia może być to zupełnie na drugim końcu miasta. Zaraz ruszaja rekrutacje na rok wrzesień 2017/sierpień 2018 także musisz trzymać rękę na pulsie

Chyba aż tak źle nie będzie. Ale lepiej, że policzyłaś "z górką". Lepiej sie miło rozczarować, jak kasy zostanie niż martwić się, że braknie a do wypłaty jeszcze trochę ;p

Sadyl - tam nawet jak wpadasz z całkowitego zaskoczenia to zebami zgrzytasz ;p Ja wiem, nie każdy musi być taki ciepłolubny jak ja, ale ci sami mówią, że wieczorami to pod kocem tv sie ogląda, bo zimno... Więc po co taka oszczędność lub po co tyle metrów do ogrzania?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nawet 4000zl rocznie to znacznie mniej niz zakladalam. :) Moze nie bedzie tak zle z tymi rachunkami :)

Mi wychodzi ok 300 zl miesięcznie -mam do pracy 15km,głównie obwodnicą.

Ja mieszkam sama z kotem
Czynsz: 1tys
woda, śmieci, ścieki: 80zł
prąd: 100zł
gaz: zalezy od okresu 30-150zł
telefon: 60zł
no i najgorsze auto: ok 500zł msc
Już nie licze faktu opłat za ubezpieczenie auta, czy ewentualne naprawy. Choć fakt, że w PZU mam całkiem przyjemny pakiet ubezpieczeniowy, więc częste moje przeboje z autkiem są często przez nich "finansowane"
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

> W domku, w domku ;p

No to jeszcze raz gratuluję :)

> termostat ustawiony na 23 stopnie

Ciepłolubna jesteś ;)
Metodą prób i błędów doszedłem kiedyś do wniosku, że temperaturą idealną, kiedy siedzę przy kompie parę godzin, jest 22,5°
Ale sporo zależy też od wilgotności pomieszczenia. Obecnie mam znacznie bardziej suche mieszkanie i temp. 21,0-21,5° jest w zupełności wystarczająca (oczywiście też w T-shirt'cie - nie wyobrażam sobie siedzenia w domu np. w polarze).
Przy pracach wymagających ruchu nawet tyle jest za ciepło.
A każdy 1° mniej daje naprawdę zauważalne róznice w ilości zużywanego prądu/gazu czy kto tam czego używa do ogrzewania ;)

> Wizyty u nich krótkie, bo goście marzną i zwiewają do domu ;p

W tym szaleństwie może być metoda.
Jesteś pewna, że nie obniżają temp. w mieszkaniu wyłącznie wtedy, kiedy się gości spodziewają? ;>
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

W domku, w domku ;p
Ale na początku mieliśmy rachunki po 4000 zł rocznie za gaz. Ocieplenie i to grube dało swoje plusy ;) Mamy łącznie ponad 50 cm mury teraz hehe. Ale przynajmniej ciepło, termostat ustawiony na 23 stopnie, w domu chodzi sie na krótkim rękawku, bo jest cieplutko ;)

Za to u mojej dalszej rodzinki ten sam metraż ogrzewają za połowę tego co ja, ale w chacie 16 stopni i zimnooo. Wizyty u nich krótkie, bo goście marzną i zwiewają do domu ;p
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie wiedzialam ze sa dofinansowania do przedszkola?! Na jakiej zasadzie mozna sie o nie ubiegac? :) O panstwowym nawet nie marzylam bo podobno dostanie sie graniczy z cudem.

Myslimy raczej o jakims malym i oszczednym samaochodzie zeby dowiesc dziecko do przedszkola i dojechac do pracy ewentualnie zakupy itp. Dojazdy pewnie bedziemy mieli z Gdyni do Gdanska. Jak wiec to oszacowac?

Mama urwisów - co do telefonów - to możecie poszukać tańszej oferty np, njumobile za 2 numery tel bez ograniczeń wychodzą rachunki w wysokości 40 zł / miesiąc.
myślę, że życie jest tańsze niż oszacowałaś i tego Ci życzę po przyjeździe do Polski :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry