Widok

In Vitro - temat tabu? Otwarta księga?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, jestem przekonana, że na tym forum są osoby, które swój cud uzyskały dzięki IVF czyli metodzie invitro. Czy wasze otoczenia o tym wiedzą? Czy jest to może skrzętnie ukrywana tajemnica? Jak się czujecie w tej chwili, gdy biskupi grożą ekskomuniką za poparcie tej metody i gdy chcą wykluczać rodziców z Kościoła? Co na to wasi znajomi? I czy nagroda nobla stała się też waszą nagrodą?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzień dobry :),
przygotowuję pracę badawczą w dziedzinie Psychologii. W badaniach skupiam się na tym, co wpływa na kondycję emocjonalną kobiet przystępujących do procedury in vitro, aby ustalić jak najbardziej efektywnie wspierać emocjonalnie grupę kobiet leczących się z powodu niepłodności. Twój udział w badaniu jest bardzo cenny, zarówno z perspektywy badawczej, jak i tej praktycznej. Dzięki Twojemu zaangażowaniu dowiem się, jak lepiej pomagać innym ludziom.
Bardzo proszę o Twoją pomoc w tym badaniu.

https://forms.gle/quP93Gt7csuce1HU6
W Zielonej Górze, NFZ zdecydował się na dofinansowanie (a nawet refundację) in vitro! Wielkie brawa!!!
I pewnie nikt tu nikogo nie przekona... ;)
I to wreszcie są spokojne słowa, zdecydowane i zupełnie do przyjęcia. Mocno mijają się z rzeczywistością w wielu aspektach, ale każdy ma prawo do własnych, choćby i błędnych osądów.
Można wylecieć za nadużycie alkoholu, ale czy posłowie należący do tych kościołów są zmuszani do tworzenia prawa pod ich dyktando?
dajcie już spokój, bo kosciół zabrania współżycia przed ślubem a czy wszystkie się do tego stosowały? a te co nie, to nadal uważają się za katoliczki?
rozdzielmy więc kosciół od polityki i nie mieszajmy pojęć
Agatho, na tej samej zasadzie ludzie krzyczący do Piłata "ukrzyżuj Go" byli niewinni, bo Jezusa ukrzyżowało kilkoro rzymskich żołnierzy?

Tak jak mówiłam wcześniej, biskupi mówią o duchowości, o konsekwencji takiego a nie innego wyboru. A ludzi niezwiązanych z Kościołem to oburza, nie wiedzieć czemu.

W kościołach wywodzących się z nowych nurtów protestanckich można wylecieć ze wspólnoty chociażby za nadużycie alkoholu. Kościół jest, jakby nie patrzeć, dużo bardziej tolerancyjny.
Kurcze, tylko ja nie słucham Radia Maryja... Ani ojca Rydzyka... Czyżbym miała moherstwo wrodzone?;)

A które to zwroty, jeśli można wiedzieć? Oduczę się ich używania ;P

To tak dla równowagi zacytuję coś po "katolicku - niemohersku":
Także różne techniki sztucznej reprodukcji, które wydają się służyć życiu i często są stosowane z tą intencją, w rzeczywistości stwarzają możliwość nowych zamachów na życie. Są one NIE DO PRZYJĘCIA z punktu widzenia moralnego, ponieważ oddzielają prokreację od prawdziwie ludzkiego kontekstu aktu małżeńskiego, a ponadto stosujący te techniki do dziś notują wysoki procent niepowodzeń: dotyczy to nie tyle samego momentu zapłodnienia, ile następnej fazy rozwoju embrionu wystawionego na ryzyko rychłej śmierci. Ponadto w wielu przypadkach wytwarza się większą liczbę embrionów, niż to jest konieczne dla przeniesienia któregoś z nich do łona matki, a następnie te tak zwane „embriony nadliczbowe” są zabijane lub wykorzystywane w badaniach naukowych, które mają rzekomo służyć postępowi nauki i medycyny, a w rzeczywistości redukują życie ludzkie jedynie do roli „materiału biologicznego”, którym można swobodnie dysponować.
Jan Paweł II ENCYKLIKA EVANGELIUM VITAE
Ponieważ używasz zwrotów rodem z Radia Maryja.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Poseł mógłby zostać ukarany przez kościół za łamanie jego zasad, czyli za skorzystanie z in vitro, ale nie za uchwalanie prawa na nie zezwalającego.

Władza ustawodawcza ma być niezawisła, za takie naciski powinna być kara.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
super:) to jeszcze wytłumacz mi, dlaczego tak uważasz:)
Tak, Nusia, według mnie jesteś moherem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie jesteśmy państwem wyznaniowym, zgadzam się. Ale żaden poseł, który uważa się za katolika i działa publicznie wbrew temu, co mówi Kościół, nie powinien mieć do nikogo pretensji. Ekskomunika nie jest groźbą, to proste następstwo czyichś działań, wyborów. Moim zdaniem to bylo ze strony Kościoła ostrzeżenie, a nie wywieranie nacisku. Nikt nikogo w Kościele siłą nie trzyma - i albo jest się katolikiem, albo nie. A nie że wierzący ale praktykujący tylko w Boże Narodzenie ;)
Najbardziej smieszy mnie to, że ta kara - mająca wymiar tylko i wyłacznie DUCHOWY (jako wykluczenie ze wspólnoty) - oburza tak mocno polityków lewicy i wszystkich innych, niezwiązanych z Kościołem, wyśmiewających duchowość. Nie potrafię tego zrozumieć :)
E tam, każdy ma swoje zdanie i nikogo do swojej opinii nie przekonamy. Miałyśmy rozmawiać, każda miała powiedzieć jak to wygląda od jej strony, a nie sie kłócić i obrażać. Mówicie jak to jest z tą wstętną polityką, że same nierzeczowe kłótnie itp., a tu na forum wygląda to zupełnie tak samo. Przykro!
chodzi o tekst, że "in vitro jest techniką zapożyczoną z weterynarii"?A nie jest tak? Przyczepiłaś się do tej mojej wzmianki (jak dla mnie mało istotnej) i na jej podstawie wyrobiłaś sobie zdanie o mnie? Brawo!
Agatha, wyjaśnij mi jeszcze tylko, czemu wg Ciebie jestem moherem, a nie katolikiem?
A wiecie,że o gustach i polityce się nie dyskutuje bo to prowadzi do spięć..
Jest jeszcze SLD :-)

jednak projekty z PO i PiS sa bardzo rozne.

Dlatego dobra sprawa sa okregi jednomandatowe gdzie glosuje sie na dana osobe a nie na partie i wtedy jest mozliwosc wyboru plus taka osoba dba o wlasny okreg.

Ale rozumiem ze najwieksza szanse ma projekt PO ktory in vitro dopuszcza, daje refundacje i reguluje co sie dzieje ze zarodkami wiec mysle ze problemu nie ma.

Z ciekawosci musze pogrzebac i zobaczyc jak to argumentuja inne koscioly chrzescijanskie bo z tego co sie orientuje dopuszczaja in vitro
walerka - a mamy taki wybór???

Bo wg mnie nie mamy - jeden pies - PO czy PIS .....
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
To jest zupelnie inny temat - rozdzielnosc panstwa od kosciola.
inna sprawa ze tych poslow wybierali wyborcy i ci wyborcy powinni byli wybrac poslow ktorzy reprezentuja ich poglady, rowniez w sferze moralnej

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry