Widok

Jak długo kąpałyście dziecko w emoliencie?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Sa jakies zalecenia w ten kwestii czy po porstu trzeba probowac i obserwowac?
Jak to by lo u Was?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja wcale nie używałam emolientu, tylko na początku przez jakiś miesiąc nadmanganian potasu do odkażenia wody, myłam mydłem bambino w kostce

jeśli niemowlę nie ma problemów skórnych uważam to za zbędne i niepotrzebne przyzwyczajanie skóry od małego do tego typu preparatów
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
przez pierwszy miesiąc w parafinie.
m skoro nie stosowalas emolientow to pytanie nie jest skierowane do Ciebie:-)

Prose o opinie many tore stosowaly emolienty. Najbardziej interesuje mine czy jest jakas konkretna data np od 3go mca zycia przejsc na mydlo czy tez wszystko zalezy od decyzji rodzica?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Synek ma 13 m-cy i cały czas kąpie go w emolientach (Emolium), ale to już chyba z przyzwyczajenia. Miał w pewnym momencie zdiagnozowane AZS ale teraz ma ładną skórę, ew. od czasu do czasu coś go wysypie po jajku albo innych nabiałach, więc jeszcze mu nie podaje ich regularnie. Nie wiem czy są jakieś konkretne zalecenia, to chyba zależy od kondycji skóry. Jeśli nic się nie dzieję to myślę że pierwsze 1-3 miesiące wystarczą dla tej najdelikatniejszej skóry.
image
image
Zarówno to, czy stosowac emolienty czy nie, jak i to jak długo je stosować zależy tylko od decyzji rodzica i skóry dziecka. My na początku nie stosowaliśmy emolientów w ogóle, dopiero jak synek miał 3 mies to na skórze pojawiły się zmiany alergiczne i azs i wtedy przeszliśmy na oilatum. Teraz, kiedy zmiany ustąpiły (synek ma 7 mies) to powoli przechodzimy z powrotem na mydło i oliwkę. Najlepiej chyba samemu sprawdzić, jeśli dziecku nie szkodzi zwykłe mydło to moim zdaniem nie ma potrzeby używać emolientów, chociażby ze względu na koszty :)))
oczywiscie chodziło mi o zwykłe mydło ale takie dla dzieci, żeby nie było:)))
My na początku nie stosowaliśmy emolientów, w sumie wszystko było okej ale po 2 roku życia małej zaczęła przesuszać się skóra, poszłam do dermatologa i ta doradziła nam żeby jednak myć i smarować po myciu Emolium. I tak teraz robimy już od ponad pół roku i skóra jest znowu taka jak powinna być u dziecka - gładziutka :) Teraz na pewno będę stosować Emolium, tymbardziej że jest naprawdę wydajny.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
My jestesmy od początku na Oillanie i pewnie jeszcze troche go poużywamy.
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
moja corka ma 5 lat i jak sie kapie w wannie to ciagle w oilatum a jak tylko myje pod prysznicem to bialy jelen.
my używamy od urodzenia (teraz malutka ma 5 mies) i będziemy jescze używać. używam tylko oilatium do kąpieli + mydełko i niczym innym nie smaruje. czasami NADMANGANIAN potasu,tylko wtedy jam malutka miała delikatne zmiany skórne.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Maly ma juz 6 miesiecy na poczatku stosowalismy Oliatum ale wysuszal nam skore pozniej emolium tez sie jakos nie sprawdzilo a teraz zaczelam uzywac Allerco i jest o wiele lepiej dodam ze maly ma AZS i pewnie długo zostane przy Allerco :)
My używaliśmy emolientów do czasu kiedy synek nie zaczął uciekać z wanienki:)) Teraz kąpiemy się pod prychem i używam zwykłego żelu pod prysznic dla dzieciaczków . Synek ma 9 miesięcy i od jakiś 2 miesięcy jesteśmy bez wanienki i jest ok. Mały jest alergikiem pokarmowym,wysypuje go tylko po owocach itp ale nie łączę jego wysypek z brakiem natłuszczania kąpielowego. Nawet zdarza mi się nie wysmarować do balsamem po kąpieli i też jest ok:)) Decyzja kiedy rezygnujesz zależy od Ciebie , spróbuj odstawić (o ile chcesz) na parę kąpieli i zobaczysz jak reaguje dziecko:))
Dziekuje za wszystkie doswiadczenia:-)
Moj synek chyba nie ma problemow skornych, wiec sprobujemy przejsc na mydelko.

Kapie go w wiaderku i emolient jest bardzo wygodny, z mydlem wiecej pierniczenia ale zaczelam sie zastanawiac czy dobrze robie kapiac go caly czas w emolientach.

Wiekszosc matek poleca bambino, slyszalam ze j&j moga uczulac a nivea ma nieciekawy sklad. Jakie jest Wasze zdanie?
Kiedyś na fejsie zapytałam Kasię Bosacką (tą od progamu "Wiem co jem i wiem co kupuję") jakie mydło dla dzieci poleca i odpisała mi że Biały Jeleń jednak ma najmniejszy skład i wg niej jest najlepsze. Nie żeby ona była dla mnie jakimś guru, tak piszę dla informacji :)
Ja nawet nie probowałam J&J , nivea nas uczulalo a co do bambino to ja oliwka dla mojego uzywlam sprawdza sie super jeszcze uzywalismy serii Linus na poczatku sie tez jakos sprawdzalo ale potem jego skora mi sie znowu nie podobala no i takim sposobem przeszlismy na Allerco zobaczymy jak długo bd mu sluzyc :) :)
Yooki, polecam blog Sroki, a szczególnie jej analizy. Po przeczytaniu włos się na głowie jeży, bo w kosmetykach dla dzieci to w większości sam syf. Ale są też marki, które dbają o konsumentów, tych małych też. :)
http://www.srokao.pl/
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
My używamy nivea ale tylko dla zapachu bo mi się podoba:D nie uczula nas no i ma wygodną dużą butle z dozownikiem co przy prysznicu jest bardzo wygodne:))
my używalismy emolium przez pierwsze 6 m-cy, potem spróbowałam nivea 2w1 i dla nas jest super, wygodny dozownik się sprawdza przy myciu, zaznaczam że Synek nie miał żadnych problemów z skórą.
Mamtu dziekuje za link, bardzo ciekawa stronka. Juz jestem ciut madrzejsza:-)
ja przez (chyba - nie pamiętam dokładnie) 4-5 miesięcy.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

macierzyński a likwidacja firmy (4 odpowiedzi)

Witam, Mam nadzieję, że jakaś obeznana osoba w kwestiach pracowniczo-zusowskich wesprze mnie...

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (38 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

Do mam dzieci z AZS . (37 odpowiedzi)

Prosze o rade , jak radzicie sobie z świądem u dziecka . Córka 7 msc , AZS bardzo mocne , ogolnie...

do góry