Widok
Jak dobrać właściwy rozmiar kombinezonu - proszę o pomoc doświadczone Mamy :)
Witajcie,
to nasz pierwszy raz kiedy musimy wybrać coś na dłużej niż 2 miesiące i jesteśmy w kropce - Kubuś ma niespełna 5 miesięcy i nosi rozmiar 74. Myślałam o zakupie jednoczęsciowego kombinezonu z rękawiczkami i bucikami w rozmiarze 86 - jednakże kiedy zobaczyłam że jest to rozmiar na 18-24 miesiące zwątpiłam. Z jednej strony może kombinezon dałoby się ubrać za rok, z drugiej - jak wygląda i czuje się dziecko w nieco przydużym kombinezonie?
Ponieważ widzę że kombinezony opanowały forum pewnie niejedna Młoda Mama z ciekawością przeczyta Wasze porady o które bardzo proszę :)
to nasz pierwszy raz kiedy musimy wybrać coś na dłużej niż 2 miesiące i jesteśmy w kropce - Kubuś ma niespełna 5 miesięcy i nosi rozmiar 74. Myślałam o zakupie jednoczęsciowego kombinezonu z rękawiczkami i bucikami w rozmiarze 86 - jednakże kiedy zobaczyłam że jest to rozmiar na 18-24 miesiące zwątpiłam. Z jednej strony może kombinezon dałoby się ubrać za rok, z drugiej - jak wygląda i czuje się dziecko w nieco przydużym kombinezonie?
Ponieważ widzę że kombinezony opanowały forum pewnie niejedna Młoda Mama z ciekawością przeczyta Wasze porady o które bardzo proszę :)
ja kupiłam synkowi kombinezon jak miał 8mies i nie mogłam znaleźć takiego malutkiego więc kupiłam większy chyba na 2latka i podwinełam nóżki i rękawki to samo było z kozakami kupiłam o rozmiarze 22 bo takie były najmniejsze. Dziecko i tak wtedy jeszcze niechodzi tylko leży we wózku więc nie przeszkadzało :) tak więc zestaw miał na dobre 2lata :)
To zależy jeszcze jaki chcesz kupić kombinezon, czy ze stópkami czy nie. O ile ten bez stópek możesz podwinąć to ze stópkami nie za bardzo. Nie patrz na wiek bo rozmiary podane są wiekowo orientacyjnie liczy się przede wszystkim długość. Ja osobiście wybrałabym taki w którym dziecko przejeździ zimę nie brałabym na wyrost bo wiem, że za dużym kombinezonem zawsze jest kłopot a i tak nie wiadomo czy trafi się na następny rok.
Z doświadczenia wiem, że dziecko 1,5 roku lubi hasać w śniegu a kombinezon dwu częściowy jest wtedy kłopotliwy zdarzało się ,że dziecko maiło mokre plecy. Na sankach też jest wygodniejszy jednoczęściowy bo się nic nie ściąga ani nie podnosi. No chyba, ze mowa o takim kombinezonie, który ma zamek i spina się razem kurtkę i spodnie to wtedy jest ok :)
podbijam temat, bo tez mam dylemat jaki kombinezon kupić na zimę dla synka. Chcę kupić używany na allegro, więc nie będę miała okazji zobaczyć na żywo. Zastanawiam się, czy rozmiar 80 na zimę będzie dobry. Czy może 86? Teraz synek ma 69,5 cm. Nosi rzeczy z rozmiaru 6-9, ale w niektóre z 3-6 jeszcze wejdzie. Na zimę 9-12, czyli 80 wystarczy? Jak sądzicie? Roczek skończy w lutym.
kombinezon dla malucha najlepiej jedoczesciowy-nic sie nie podwija-dziecku wygodniej
moj synek urodzil sie w czerwcu i pierwsza zime-cala od poczatku do konca nosil kombinezon w rozmiarze "duze 74" nie tylko rozmiar jest wazny-trzeba tez okreslic "na oko"...
Teraz synek ma 14 miesiecy i mysle ze 80-86 bedzie idealny. Mlody nie jest ani malym ani duzym dzieckiem-rozmiar tzw "ksiazkowy"
moj synek urodzil sie w czerwcu i pierwsza zime-cala od poczatku do konca nosil kombinezon w rozmiarze "duze 74" nie tylko rozmiar jest wazny-trzeba tez okreslic "na oko"...
Teraz synek ma 14 miesiecy i mysle ze 80-86 bedzie idealny. Mlody nie jest ani malym ani duzym dzieckiem-rozmiar tzw "ksiazkowy"
Dziewczyny,
ostatecznie na allegro kupiłam kombinezon w rozmiarze 86 (jednoczęściowy) - moje dziecko w nim "pływa" więc powinien być dobry i za rok - a ponieważ jest tak fajnie zrobiony (butki i rękawiczki dopinane na guziczek a nie zatrzask) nie ma problemu z podwinięciem rękawków i nogawek, zapinany na dwa zamki więc zero stresu z ubieraniem - no i najważniejsze że bardzo bardzo ciepły więc wystarczą body i śpioszki a na ostrzejszy mróz śpiworek do wózeczka. Dziękuję za porady :)
ostatecznie na allegro kupiłam kombinezon w rozmiarze 86 (jednoczęściowy) - moje dziecko w nim "pływa" więc powinien być dobry i za rok - a ponieważ jest tak fajnie zrobiony (butki i rękawiczki dopinane na guziczek a nie zatrzask) nie ma problemu z podwinięciem rękawków i nogawek, zapinany na dwa zamki więc zero stresu z ubieraniem - no i najważniejsze że bardzo bardzo ciepły więc wystarczą body i śpioszki a na ostrzejszy mróz śpiworek do wózeczka. Dziękuję za porady :)