Widok

Jak dostać sie do szkoły poza rejonem?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy ktos to przerabial?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak jest miejsce to bezproblemu przyjmą
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja przerabiałam. Poprostu złożyłam papiery i syn się dostał bez problemu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Idziesz do dyrekcji, pytasz czy sa wolne miejsca, jeśli tak wypełniasz formularz i zapisujesz dziecko.
Syn chodzi do szkoły poza rejonem - chociaż na końcu bloku.
Zwyczajnie złożony formularz.

U mojego dziecka w klasie jest sporo dzieci spoza rejonu szkoły. Było sporo miejsc, rodzice składali podanie i tyle, dzieci zostały przyjęte. Syn chodzi teraz do pierwszej klasy podstawówki, są 2 klasy z tego rocznika, a planowali otworzyć aż 3 ale było za mało chętnych. Ale dzięki temu jest kameralnie, 2 klasy i tylko po 18 dzieci w każdej klasie.
Nie trzeba uzasadniać itp?

nie. masz prawo podać informację, do której szkoły dziecko ma być przyjęte w pierwszej, drugiej i trzeciej kolejności. jeśli zależy ci tylko na jednej (poza rejonem) piszesz tylko nazwę tej jednej (ja tak zrobiłam), przyjęli dziecko. pomyślałam, że do rejonowej jakby co i tak muszą przyjąć. moja koleżanka z kolei zapisała do rejonowej a w pierwszym tygodniu września poszła do dyrektorki innej szkoły, przepisali ją. nie ma problemu, jeśli jest to w obrębie miasta, jeśli inna gmina, miasto to może być jakiś problem (chodzi o pieniądze)

Jeśli w szkole są miejsca to nikt nie robi problemów.

Dzięki. Mnie zależy na szkole w Pruszczu a tam pobudowalo się dużo bloków tuz za granicą miasta i rodzice podobno przemeldowuja sie do miasta albo podają lipne adresy, żeby tylko chodzić do miejakich szkół. Jedna szkoła straszyła nawet weryfikacja adresów przez wizyty MOPSu itp. Mnie interesuje zapisanie od razu do czwartej klasy i to w szkole, której nie szturmuja podmiejskie bloki, wiec mam nadzieję, że się uda.

no ja też w Pruszczu, a do jakiej chcesz?

Do trójki bo mi najbliżej i podobno najbardziej pchają się do szkół nr 2 i 4.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

pomóżcie-pomysł na własny biznes (104 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

odbiór mieszkania - na co zwracać uwagę? (15 odpowiedzi)

witam:) (piszę na tym forum, bo więcej osób zagląda, więc może Ktoś mi doradzi) za kilka dni...

Co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci? (37 odpowiedzi)

Ciekawi mnie co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci, mój synuś je tylko to co mu smakuje i co zna,...

do góry