Widok

Jak obliczyć wysokość macierzyńskiego

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam,
proszę o pomoc kadrowe -w jaki sposób obliczyć dokładnie wysokość macierzyńskiego? Czy wyliczam to na podstawie kwoty brutto, czy może po odtrąceniu już jakichś składek?
Zakładam macierzyńskie płatne 100%.
Potem wybieram się na urlop rodzicielski, ale dzielony z mężem - wtedy wybiorę wariant rodzicielskiego płatnego 60%.
Z góry dziękuję!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Podbijam.
Dodam, że jestem zatrudnieniona na umowę o prace na czas nieokreślony i przed porodem będę na zwolnieniu lekarskim.
Podczas macierzyńskiego otrzymuje się kwotę brutto średnią z ostatnich dwunastu miesięcy, tj w lutym 2015 otrzymasz średnie wynagrodz z okresu luty 2014-styczeń 2015, w marcu 2015 z okresu marzec 2014-luty 2015 itd. To samo dotyczy rodzicielskiego (odpowiednio pomniejszoną ).
Wydaje mi się, że nie potrącają wtedy składki zdrowotnej ale co do tego nie mam pewności ;)
Czyli co miesiąc otrzymują inną kwotę wyliczaną na podstawie innej średniej?
Czyli jak w lutym 2014 miałam dużą premię, to liczy mi się ona jedynie do jednej wypłaty macierzyńskiemu, a w następnym miesiącu już nie?

Wychodzi na to, że po 10 miesiącach - i wliczaniu czasu, kiedy nie pracowałam, tylko przebywałam na zwolnieniu (tym samym nie miałam szans na premię)- wysokość macierzyńskiego znacznie spadnie... Coąś mi chyba tutaj nie pasuje..
Czy może ktoś jeszcze się wypowie?
chyba źle zrozumiałaś mamę magdy, chorobowy/macierzyński liczy się wg średniej z ostatnich 12 m-cy poprzedzających nabycie prawa do zasiłku. W związku z tym, jeśli idziesz na chorobowy/macierzyński np w lutym 2015, to liczy się średnia z miesięcy luty 2014-styczeń 2015 i pozostaje już bez zmian przez cały okres zasiłkowy (czyli zwolnienie lekarskie + macierzyński). Nie jest przeliczana co miesiąc.

Wysokość oblicza się mniej więcej tak:
średnia brutto z 12 m-cy - 13,71% - 18% (zaliczka na podatek) = zasiłek do wypłaty (oczywiście przy macierzyńskim będzie to 100% i potem 60% lub 80% tej kwoty, zależy od wariantu)
nusia -dziękuję za wyjaśnienie i sposób obliczania :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci? (37 odpowiedzi)

Ciekawi mnie co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci, mój synuś je tylko to co mu smakuje i co zna,...

jechać czy nie jechać... oto jest pytanie ;) (58 odpowiedzi)

hej jestem mamą 2 dziewczynek - 4 letniej i rocznej na codzien sama zajmuję się dziećmi, bez...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (103 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

do góry