Widok

Jak oduczyć dziecko nocnego siusiania?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Maryśka już od jakiegoś czasu robi ładnie siusiu na nocnik, sama woła i praktycznie w ciągu dnia w ogóle nie używamy pieluch. Jednak na noc ubieramy jej pieluszki i rano zawsze jest zasiusiana. Czy powinnam małą wybudzać, albo kłaść bez pampersa? Proszę o opinię doświadczonych w temacie mam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
widac,ze Twoje dziecko,nie jest na tyle dojrzale aby kontrolowac w nocy siusiu,nic na siłe.kazde dziecko jest inne,moja corcia majac 1,5 roku zaczela pieknie wolac siusiu w dzien a w nocy wyudzala sie,bylismy mile zaskoczeni :) teraz ma 3 lata i ani razu nie zrobila siusiu w nocy w majteczki,,,,
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
a moja ma 4 lata i nadal robi w nocy w pieluchę ://///
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mojej 3,5 letniej córce się zdarzyło, teraz już na wieczór nic nie pije a w nocy wybudzam ja do toalety i jest super więcej się nic takiego nie przytrafiło:)
image
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Agusia, ale kładziesz małą w pieluszce czy już wtedy bez?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bez pieluszki :)
image
image

image
Tylko, że moja jeszcze pije mleczko na noc. Muszę chyba kupić takie podkłady na materac.
A czy Twoja mała budziła się mokra na początku, czy to Ty ją wybudzałaś?
Nie wiem czy zainicjować spanie bez pieluchy czy może faktycznie poczekać. Miśka nie chce już pieluch ubierać, ale nie chcę, żeby się zraziła, przestraszyła, że jest mokra, itp.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wybudzanie jest bez sensu: noc jest od tego, żeby spać i tego dziecko powinno się uczyć. Wybudzając córcię nauczysz ją, że tak powinna wyglądać noc. Proponuję uzbroić się w cierpliwość, widocznie mała nie jest jeszcze na tyle dojrzała, żeby nie siusiać w nocy. Wkładaj jej pieluszkę i obserwuj codziennie. Gdy pieluszka będzie sucha-chwal. W końcu zauważysz, ze pieluszka jest sucha każdego dnia, wtedy można z niej zrezygnować.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ok, dzięki za rady :) Jeszcze poczekamy.
Mrówka moje dziecko ma prawie 4 lata więc nie ma na co czekać a wybudzam ją bo kilka razy zdarzyło jej się zrobić siusiu do łóżka, uważam, że jest to mniej stresujące dla dziecka niż budzenie się w środku nocy, z mokrą pościelą i wtedy akcja z przebieraniem trwa o wiele dłużej. Także moje dziecko idzie do łazienki po czym spokojnie śpi dalej.

Gosik myślę ,że powinnaś odczekać przynajmniej do momentu gdy Twoje dziecko przestanie pić w nocy:)

Powodzenia:)
image
image

image
ale przeciez wcale nie trzeba dziecka wybudzac... zacznij ja sadzac na nocnik przez sen, jak poczuje pod pupa nocnik to pewnie zrobi siusiu i juz, mnie tak rodzice wysadzali jak bylam malutka i mam zamiar zrobic to samo z moja corcia ktora ma teraz dwa latka:) w dzien pieknie zalatwia sie na nocnik od kilku miesiecy, na noc jeszcze zakladamy pieluche
na dniach urodze drugie wiec jak juz bede wstawac do mlodszej to i starsza przy okazji wysadze:)

i nie widze powodu zeby ja specjalnie wybudzac, po prostu posadze na nocnik i pewnie zrobi siusiu:) a z czasem przerstanie sikac w nocy i juz:)
alycia, przykro mi, ale nie rozumiem Twojej metody. Wysadzanie śpiącego dziecka niczego malucha nie uczy. I w efekcie twoje dziecko przestanie zapewne siusiać w nocy, gdy do tego dojrzeje bez względu na to, czy wysadzasz w nocy, czy nie. No chyba, że nie będziesz zakładać pieluchy na noc, a wysadzanie będzie sposobem na oszczędności.
wiem że troszkę nie na temat ale jak oduczałyście sisiuania w pampersa? Mój synek wie kiedy siusia ale nie chce wołac a na nocniku nie usiedzi za długo..
Janio od miesiąca w nocy sam sie budzi- woła, że chce siku.

Czasami jak śpi, i nie chce sie obudzić, zaczyna się wiercic i wołać mnie- wtedy wiem, że chce siusiu.

Zdarza mu sie jeszcze posikać, ale nie ubieram pampka, mamy w razie "w" cerate wielką no i łóżko bierzemy w remanencie na straty:0
image

image

Ja myślałam podobnie i co moje dziecko ma prawie 6 lat i nadal nie czuje by w nocy wstać i się wysiusiac, nie zakładamy pieluch od dłuższego czasu i prawie codziennie lozko jest zalane pomimo tego że wysadzamy... dziecko nie ma stresow
Marysia ma jeszcze czas na oduczenie się sikania w nocy. Dziecko w tym wieku nie ma kontroli nad panowaniem by sie nie posikać. I to jest normalne. Moja córa gdy miała 3 lata jeszcze potrafiła się zsikać w nocy, a bez pieluchy chodziła jeszcze przed skończeniem 2lat.

Sadzanie w nocy na nocnik śpiące dziecko - dobra metoda. Czasem zdarzy się Małej zasnąć bez wysikania się, to wysadzam ją śpiącą. Wiem, ze nie zmoczy mi łózka, ale po co ma spać z pełnym pęcherzem. A wybudzanie, żeby dziecko było świadome - nie widzę sensu takiego postępowania, bo potem wieki mijają nim dziecko zaśnie.

Ale jak wiemy, każde dziecko co innego woli i rózne metody są skuteczne.
image
mojebliżniaki wołają pięknie na nocnik w trakcie dnia a w nocy jeszcze nie jak ich nauczyć żę w nocy robi sięna nocnik a mają3 lata
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja kiedyś czytałam żeby dziecko nie siusiało w nocy to musi się wytwarzać jakiś hormon( chyba) który zagęszcza mocz że dziecko moze do rana wytrzymac. A tego raczej nie przeskoczymy wiec wydaje mi sie ze trzeba czekac na ten moment i nie da sie tego za bardzo przyspieszyć.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mój ma 4 lata i raz się budzi, a 10 nie... są tygodnie, że wstaje w nocy na sikanie, a potem znów nie... Chodzi spać ok21 i lekarze mówią, że już nie musi wstawać w nocy, tylko pilnować aby nie pił po 18, tylko teraz robi się ciepło, więc trudno to wyegzekwować. Badania moczu, usg ma dobre, zasikiwanie łóżka niczego nie zmieni, bo tak mocno śpi, że mu to nie przeszkadza. Pozostaje mi czekać aż wyrośnie. U nas odpieluchowanie było bardzo długie i trudne, wiem, że tego tematu nie przeskoczę jeśli nie przyjdzie odpowiedni czas.
Noe ma czym się jeszcze martwić , u każdego dziecka będzie inaczej
Syn np. przestał siusiać w wieku niecalych 2 lat, zarówno w dzień jak i w nocy
Córka natomiast w dzień przestała też ok 2 latek, natomiast w nocy dopiero jak skończyła 5
Byłam z nią kilkakrotnie u nefrologa, ale ten poza badaniem moczu, które nic nie wykazało, zasugerował jedynie ograniczenie picia wieczorem , żadnych leków przed 5 czy 6 rokiem nie dają
Co do wysadzania nocnego tez przerabiałam, potrafiła się zsikać 2 razy, więc sobie odpuściłam, zakładałam pieluchę
U nas nocne wysadzanie kończyło się histerią, płaczem i ponownym powrotem do zaśnięcia po godzinie...
Wiadomo, że wszystko trzeba sprawdzić od strony medycznej, ale nie można dać sobie wmówić, że jest się złą matką, bo dziecko sika w nocy. A takie teksty bardzo często się zdarzają.
No właśnie, córka tak mocno spała, że mogła całą noc mokra przespać, czasem pomimo wysadzenia byla i tak zsikana, po iluś tam razach odechciało mi się nocnego czuwania i wysadzania, zdenerwowania siebie i dziecka
A może macie rady jak oduczyć 2 latka siusiania do pieluszki.Mamy z tym problem. Synek siada na nocnik, ale bardziej się bawi. Może jakieś sprawdzone rady Doświadczonych Mam?
Jak przyjdzie na niego czas to się nauczy,widocznie nie jest jeszcze gotowy.A nocne wysadzanie na siłę dziecka nie ma sensu i mija się z celem,przyjdzie czas ,że przestanie u mojego nastąpiło pełne odpieluchowanie dzienne i nocne jak skończyło 3 lata ,bez zmuszania i niepotrzebnego stresowania bo tak efekt był odwrotny do zamierzonego.
A ja nie wiedziałam że dziecko można oduczyć nocnego siusiania, myślałam że to z czasem samo przechodzi, że z czasem dziecko uczy się kontroli.

U mojego dziecka to samo przeszło, nic nie robiłam, tzn jedynie przed spaniem był sadzany na nocnik żeby się załatwił. Miał ok 22 miesiące jak przestał w nocy siusiać, oczywiście czasem jeszcze zdarzyło się że się zsiusiał, ale to sporadycznie. Do 2,5 lat spał w pieluszce, tak w razie czego, ale właśnie pieluszka najczęściej była sucha po nocy. Później od 2,5 lat spał na podkładzie do jakiś 3 lat, i chyba tylko raz się zdarzyło że podkład był mokry.

Szczerze mówiąc to nigdy mi do głowy nie przyszło aby w nocy go sadzać na nocnik.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

urodziny dziecka tanio i fajnie jak urządzić? (53 odpowiedzi)

może zbiorę jakieś fajne pomysły od WAS? co można przygotować do zjedzenia dla dzieci? w co się...

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...

fizjoterapeuta OWI Gdynia M.Morawski (6 odpowiedzi)

hej. czy ktoś uczęszczał z dzieckiem do tego pana? Jakie wrażenia?

do góry