Widok

Jak się bronić, przed lekarzem

Polityka Temat dostępny też na forum:
który dla swoich celów wykorzystuje szarych obywateli. Czy rozwiązaniem byłoby zwiększenie opłat za usługi świadczone lekarzom np dwukrotnie, bo zarobki mają europejskie, odpowiedzialność rozmyta. O co chodzi w proteście, bo jak rozumuję sterroryzowani pacjenci maja poprzeć lekarzy, aby nie ponosili odpowiedzialności za swoje błędy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Żeby uczcić otrzymaną od Ciebie pochwałę?
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sadyl pobiegł po szampana do sklepu:))))
Sadyl, czy mógłbyś zaproponować najlepszą Twoim zdaniem ofertę ubezpieczeń dla pracowników firm (moze byc na PW jezeli nie chcemy robic reklamy).
Dokładnie tak właśnie jest, jak pisze Sadyl. Ubezpieczenie zdrowotne (prywatne), nie jest wcale jakimś ekstra luksusem, bo podstawowy zakres opieki medycznej, np. w Allianz Życie, pakiet Mini kosztuje ok.40zł miesięcznie - stały dostęp do internisty i specjalistów: chirurga ogólnego, urologa, pulmonologa, reumatologa (w cenie 40zł miesięcznie).

Nie znam ofert innych ubezpieczycieli ale zakładam, że kształtują się na podobnym poziomie cenowym. Zapewne Sadyl będzie miała większą wiedzę w tym zakresie:)
> większość ludzi w sile wieku , jeśli stać ich na ów luksus, korzysta z prywatnych klinik lub przychodni.

Na taki "luksus" stać praktycznie każdego.
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne można kupić juz za kilkadziesiąt zł miesięcznie.
vide: http://dobra-polisa.pomorskie.pl/kalkulacja-zdrowotne

Radykalnym cięciem uzdrawiającym "służbę zdrowia" byłaby całkowita likwidacja NFZ (a co za tym idzie: pełna dobrowolność ubezpieczeń zdrowotnych).
Przy dużej konkurencji na rynku ubezpieczeniowym, ceny ubezpieczenia byłyby z pewnością znacznie niższe niż obecna średnia składka odprowadzana do NFZ.

Oczywiście - pozostaje problem ludzi starych czy przewlekle chorych, których żadna ubezpieczalnia nie przyjmie dobrowolnie do ubezpieczenia.
No cóż - rozwiązania są dwa:
- całkowicie wolny rynek (czyli de facto eutanazja tych osób)
- jakaś forma kontynuacji czegoś typu NFZ - ale finansowanego z budżetu (czyt: z podatków) a nie składek pracujących.
Lekarz lekarzowi ręki nie odgryzie. Środowisko podzielone, ale na lekarzy i pielęgniarki. Wszystkim mało.

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Myślę, że większość ludzi w sile wieku , jeśli stać ich na ów luksus, korzysta z prywatnych klinik lub przychodni. Składki i tak płacąc.
Przede wszystkim szybko, bez kolejek i można wybrać lekarza. O ile dłuższe byłyby kolejki do specjalisty gdyby nie ten fakt...

W NFZ udzędasy nie znają się na medycynie, a w szpitalach nie znają się na ekonomii. Efekty widać.

Facet w kazdym wieku musi dbac o zdrowie.
Kobieta tym bardziej...
Ja rowniez chodze do lekarzy wylacznie prywatnie
Zirytowany publiczną służbą zdrowia zaryzykowałem prywatne ubezpieczenie zdrowotne i wykupiłem u jednego z większych ubezpieczycieli pakiet za 63zł. Wszyscy w firmie mamy takie ubezpieczenie, kilkunastu lekarzy specjalistów do dyspozycji, bez oczekiwania. Uważam, że 63zł miesięcznie, to nie jest wygórowana kwota, a korzyści są naprawdę wymierne.
W moim wieku, facet już musi dbać o zdrowie, a perspektywa czekania na wizytę, np. do kardiologa, paru miesięcy od razu wzbudza we mnie irytację.
A jeszcze jedno, czy to podłe traktowanie, to na zasadzie lekarz, lekarzowi wilkiem. Takie podzielone środowisko
Co ma zrobić pacjent oczekujący na wizytę do lekarza kilka, kilkanaście dni, tygodni, miesięcy. Kiedy już zawita w gabinecie, to brak objawów choroby a zostają do leczenia powikłania. To lepszy wariant, gorszy, zwolnione miejsce w kolejce.
Jako służba zdrowia doświadczyłam sku..sńskiej aktywności NFZ-tu, ale także podłego traktowania w szpitalu. Wyciągnęłam konsekwencje. Jestem o krok od opisania na forum, co się dzieje w służbie zdrowia. I to dzięki urzędasom.
Niech wszyscy, którzy źle mi życzą, pocałują mnie w d*pę.
To może ten protest powinien uderzyć w urzędników, szczególnie tych z NFZ. Wyposażyć lekarzy w zdjęcia decydentów, niech ci postoją w kolejkach kilka miesięcy do gabinetu specjalisty, pobiegają z receptami do kolegów po refundację. Może część urzędników zostanie poddana naturalnej selekcji. Zastosować starą sprawdzoną wojskową metodę leczenia, przez nogi do głowy. Szlag mnie trafia, jak tylko sobie pomyślę, że za moje, nasze pieniadze utrzymujemy taki twór, wręcz nowotwór
Moim zdaniem i pacjenci i lekarze powinni domagać się zlikwidowania darmozjada, jakim jest NFZ. Pieniądze zamiast na leczenie idą na pensje, premie, luksusowe budynki, coraz lepszy sprzęt i oprogramowanie. A wiecie, ile w NFZ-cie siedzi durniów, którzy nie mają fiołkowego pojęcia o medycynie?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
konkretnie to chodzi o to, że ich protest uderza w najuboższą i bezbronną grupę społeczną, emerytów i rencistów. Osoby u schyłku życia schorowane, potrzebujące muszą biegać z receptami, błagać o refundację. Jak ma bronić się ta grupa społeczna, czy dalej aktualne jest hasło poprzemy lekarzy czynem umrzemy przed terminem. Co robi lekarz w przychodni, szpitalu gdy wyczerpane są limity już na początku roku
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
"ja" chciał zaistnieć w wątku, coś napisać...
Przypomina mi to historię pewnej angielskiej księżnej, która choć wiekowa ale młoda duchem chciała zaistnieć w towarzystwie. Pewnego wieczora, gdy zorganizowała przyjęcie w swojej posiadłości, wpadła na szatański pomysł. Rozebrała się do naga i szybkim krokiem przeszła przez salę balową pełną gości. Dwóch lordów stojąc nieopodal, wymieniło się uwagami:
- widziałeś lady Marion, John?
- tak...wydaje mi się, że nasza gospodyni miała lekko niewyprasowaną suknię
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja,
a czego się tyczy ten komentarz?
Studia dzienne nie sa jeszcze chyba gwarantem wysokiego wynagrodzenia.
Ale w tym sęk że, aby byc lekarzem nie ma opcji na studia zaoczne(jakies tam pedagogiczne itd)
Niektórzy nie mają pojęcia o czym piszą.
@Kosiara: a konkretnie o co chodzi?
Nie mogę tego przeżyć, że tyle zarabiają...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum Zdrowie

Dr Kijuć czy to dobry lekarz? (81 odpowiedzi)

Co sądzicie o nim? Wiem, że tylko do niego w LX na następny tydzień jest dużo wolnych terminów,...

Środki na erekcję dla osoby po 60 (7 odpowiedzi)

Jestem po 60tce... ale nada z żoną prowadzimy jak mi się wydaje bujne pożycie. Od pewnego czasu...

Nawroty trądziku różowatego na twarzy (3 odpowiedzi)

Hej, czy przy trądziku różowatym też macie takie nagłe nawroty? Miałam piękną remisję prawie dwa...

do góry