Widok

Jak się bronić, przed lekarzem

Polityka Temat dostępny też na forum:
który dla swoich celów wykorzystuje szarych obywateli. Czy rozwiązaniem byłoby zwiększenie opłat za usługi świadczone lekarzom np dwukrotnie, bo zarobki mają europejskie, odpowiedzialność rozmyta. O co chodzi w proteście, bo jak rozumuję sterroryzowani pacjenci maja poprzeć lekarzy, aby nie ponosili odpowiedzialności za swoje błędy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
@Bill
Skąd ty jesteś?
Z Hameryki.......
....i myśli sobie Ikar, co nieraz już w dół runął: jakby powiało zdrowo, tobym jeszcze raz pofrunął......
A Osiecka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Toc on poruwnaje HAMERYKE DO NASZEGU BURDELA Z LUKARZAMI kunic swita juza sie zbliza , naszu lekarzu to cymbalu nad cymbalu .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
@ kosiara

Oczywiśćie, ze każdy system jest pewnym grupom ludzi na rękę, a jego patologie dają szanse ludziom nieuczciwym. Jednak proponowane tu przez niektórych totalne sprywatyzowanie służby zdrowia prowadziłoby do nikąd, bo jak wadomo, ani czlowiek, ani jego zdrowie to nie towar. Zdrowie ma się jedno i nie da się go zastąpić innym towarem zdrowotnym. I jak zdrowie wycenić ? To jest problem do końca nie rozwiązywalny. Nawet Amerykanie mają ogromne problemy ze służbą zdrowia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dać spokój, wina leży oczywiście po stronie systemu, ale śmiem twierdzić, że lekarzom jest na ręke. Takie zamieszanie daje możliwość ugrania jeszcze więcej, przecież tak im żle, takie nędzne zarobki a roboty przez limity tyle, że nie ma czasu pacjenta przyjąć.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
@ kosiara

Daj pani spokój lekarzom, bo to mi zaczyna pzrypominać peerel. Wtedy też zamiast mowić o systemowych przyczynach niewydolności tego ustroju , najchętniej krytykowano kelnerów albo badylarzy bo to było po linii i bezpieczne. A mój dobry znajomy, lekarz skądinąd i partyjny, dziwił się, gdy miał problemy z naprawą samochodu, że "tym robolom nie chce się pracować" bo jako partyjnemu nie wypadało mu nawet mysleć o tym, że założenia ustrojowe są fałszywe.

Tak więc szukajmy przyczyn tam gdzie one są faktycznie. A jedne przyczyny generują przyczyny kolejne i lekarze faktycznie mogą się irytować na pacjentów a pacjenci na lekarzy zamiast dotrzeć do źródła problemu.

.
Coś mi podpowiada, żeby w to nie wierzyć...

I tu mnie masz. Ale dalej nie rozumiem.
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
wpisu, nie wpisów.
"Czy głębię myśli wyłożyłem w sposób wystarczający? @_@"

Oczywiście że tak tylko nie za bardzo rozumiem jak Twoja głęboka sentencja ma się do poprzednich wpisów.

Stanisław Lem
Cross, pomyślę chwilkę...siedzimy przy stole i pijemy kawę, nagle przysiada się ktoś i..żąda herbatki. Musisz wstać, pójść do kuchni, zagotować wodę, zaparzyć mu tę cholerną herbatkę, wrócić do stołu, by stwierdzić, że świnia wypiła Twoją kawę i jeszcze bezczelnie się uśmiecha.

Czy głębię myśli wyłożyłem w sposób wystarczający? @_@
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Hmmmmm. Bardzo głęboka myśl.

Stanisław Lem
Zawsze znajdzie się świnia, które chce herbatkę^^
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie wiem o czym piszesz. Przecież nikt nie z nas nie pisał że w ramach dbania o zdrowie garściami żre piguły.

Stanisław Lem
jesli dbanie o zdrowie to wg was jest obzeranie sie lekami to dziekuje bardzo.zal patrzec jakie spoleczenstwo jest chore.prawie nie znam osob,ktore by nie zazywały jakis cudownych lekow.ludzie obudzcie sie!nigdy zaden sztuczny twor rodem z labortorium nikomu nie poprawi zdrowia.jedzenie to ma znaczenie.
Ok, niech będzie 0,75zł:)
> Uważam, że ogólnokrajowy system prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego byłby remedium na bolączki służby zdrowia. Likwidacja NFZ, restrukturyzacja ZUS (pozbycie się całego pionu odpowiadającego za ubezpieczenia zdrowotne) - spowodowałoby faktyczną konkurencję na rynku usług medycznych i uproszczenie przepływu pieniędzy zasilających ten proces.

No... nie poznaję Kolegi... :)

> MOŻE 0,50gr trafia faktycznie do usługodawcy usługi medycznej - reszta jest przeżerana przez ZUS i NFZ.

Trochę przesadzasz.
Ale tylko trochę :)
> W przypadku zwierząt metody leczenia i aparatura "nieco" się różnią. Ludzie tygodniami leżą na intensywnej terapii, mają skomplikowane przeszczepy.... Więc porównanie lekarzy do weterynarzy to nie najlepszy pomysł.

Nie porównywałem metod ani kosztów leczenia.
Po prostu wskazałem, że struktura całkowicie prywatna działa poprawnie i bez patologii - w przeciwieństwie do struktury przerośniętej biurokracją i polityką.

> Tego nie załatwi prywatna opieka medyczna, to sa zupełnie inne koszty, inne standardy, wymogi....

A niby dlaczego nie załatwi?
Wykupujesz ubezpieczenie po przeczytaniu OWU. Za grosze możesz mieć podstawową opiekę a w miarę wzrostu składki - bardziej rozbudowaną. Twój wybór. Istotne, że ten wybór w ogóle masz.

> Prywatne ubezpieczenia w realiach polskich skończyłyby się tym, że połowa ludzi nie miałaby zagwarantowanej żadnej opieki, bo nie opłacaliby ubezpieczenia

A to już problem odpowiedzialności dorosłych ludzi za siebie.

> wiele osób ma opiekę na wysokim poziomie na zasadzie solidarności społecznej

Hmmm... To w takim razie różnego rodzaju fundacje ("wyślij SMS o treści POMAGAM") to banda naciągaczy? Tak?

Świat niestety doskonały nie jest. Nie każdego da się wyleczyć, nawet jeśli zaangażuje się niebotyczne środki finansowe, wyciągnięte z kieszeni obywateli (i w znacznej mierze zmarnotrawione).

Pytanie tylko, czy ma być socjalistycznie - jak teraz, czy uczciwie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Uważam, że ogólnokrajowy system prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego byłby remedium na bolączki służby zdrowia. Likwidacja NFZ, restrukturyzacja ZUS (pozbycie się całego pionu odpowiadającego za ubezpieczenia zdrowotne) - spowodowałoby faktyczną konkurencję na rynku usług medycznych i uproszczenie przepływu pieniędzy zasilających ten proces.
Nie mam pojęcie w jakiej części moje składki na ubezpieczenie zdrowotne są pożerane przez biurokrację ale stawiam tezę, że z każdych 10zł składki, MOŻE 0,50gr trafia faktycznie do usługodawcy usługi medycznej - reszta jest przeżerana przez ZUS i NFZ.
W przypadku zwierząt metody leczenia i aparatura "nieco" się różnią. Ludzie tygodniami leżą na intensywnej terapii, mają skomplikowane przeszczepy.... Tego nie załatwi prywatna opieka medyczna, to sa zupełnie inne koszty, inne standardy, wymogi.... Więc porównanie lekarzy do weterynarzy to nie najlepszy pomysł.

Choć jestem zdania że racjonalizacja kosztów w publicznej słuzbie zdrowia przyniosłaby wiele dobrego, ale to by się odbiło na pacjentach - bo wtedy nikt by takiego delikwenta nie przyjął i byłby dramat. Czemu nikt nie mówi o tym, że wiele osób tzw. bezrobotnych nie pofatyguje się nawet do urzędu, żeby się zgłosić do ubezpieczenia. A szpitale mimo wszystko ich przyjmują, bo zaraz byłby artykuł w "Fakcie".

Publiczna słuzba zdrowia jest systemem schorowanym, ale trzeba zdac sobie sprawę z tego, że dzieki temu wiele osób ma opiekę na wysokim poziomie na zasadzie solidarności społecznej. Prywatne ubezpieczenia w realiach polskich skończyłyby się tym, że połowa ludzi nie miałaby zagwarantowanej żadnej opieki, bo nie opłacaliby ubezpieczenia. Faktem jest, że na niektóre operacje trzeba czekać pół roku - pytanie czy można szybciej? Nie wiem. Ale wydaje mi się, że mało kto jest świadomy, że jej koszt może sięgac kilkuset tysięcy i obecnie tak samo ma na nią szansę osoba, ktora całowicie olewa system i nie rejestruje się do ubezpieczenia, jak i przeciętny człowiek, jak i bogaty.

Opieka medyczna to temat, ktory daleko wykracza poza wizyty u internistów, u specjalistów raz na jakiś czas, wypisywanie recept na antybiotyk, robienie podstawowych badań i zastrzyków. Gdyby mozna było się na tym zatrzymac, to świat byłby piękniejszy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
"...nie po to tyle lat się uczyli by zarabiać tyle co konsultant na infolinii;) Natomiast poziom ich usług powinien być wyższy niż ich stan konta....."

Bardzo ładnie ujęte. Jeżeli ktoś uczy się pół życia to powinien zarabiać odpowiednio do posiadanej wiedzy i ponoszonej odpowiedzialności. Ale też poziom świadczonych usług powinien być proporcjonalny do wysokich zarobków.

Stanisław Lem

Inne tematy z forum Zdrowie

Gastroenterolog -prosze o informacje (7 odpowiedzi)

a chciałabym się dowiedzieć czy ktoś leczy się u Pani dr Joanny Graczyk ,czy jest to polecany...

Polecicie jakieś dobre męskie perfumy? (19 odpowiedzi)

W cenie do max 200 złotych ( na pewno nie dam za perfumy 5 stów jak zdarza sie niektorym)....

Stres w pracy (37 odpowiedzi)

Czy Wasza praca też jets tak stresująca jak moja? Ostatnio mam wrażenie, że kazdy zawód wiąże sie...

do góry