Widok

Jak to jest z tym duphastonem?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Coraz częściej słyszę, żę branie Duphastonu od 16 do 25 dnia cyklu wcale nie ułatwia zajścia w ciążę? Jak to w końcu jest? Czyżby aż tylu ginekologów było w błędzie? Aż nie chce mi się w to wierzyć... :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bo nie powinno się brać tego leku w określonych dniach, tylko po stwierdzonej na USG owulacji, wtedy to ma sens. Brany przed owulacją może ją zatrzymać lub nawet do niej nie dojdzie. Ten lek to sztuczny progesteron i ten hormon ma działać w trzeciej fazie cyklu, po owulacji, pomóc w zagnieżdzeniu się zarodka. Ja brałam też ten lek na niedobór progesteronu na poczatku ciaży (do 4 miesiąca) i pod koniec ciąży, gdy pojawiły się przedwczesne skórcze, by ciążę spokojnie donosić.

Dokładnie tak :) mi 1 lekarz przepisał lek od 16-25dc a owulacje mam zazwyczaj koło 43/53 dc i 3 miesiace bez sensu sie blokowałam a teraz dostałam luteine tylko a wywołanie @ po zrobieniu badań hormonalnych i z wyników wyszło ze jest po owulacjii i skutek jest natychmiastowy :):):)
image
image
Duphaston zawiera w swoim składzie pochodna "naturalnego" hormonu progesteronu.
Naturalnie podczas II fazy cyklu miesiączkowego rośnie stężenie progesteronu i jego nagły spadek wywołuje okres.
Ale progesteron ma też inne właściwości - jest hormonem podtrzymującym ciąże i zaleca sie go pacjentkom , które moga mieć niedobór własnego hormonu.
W twoim wypadku lekarz zalecił Duphaston (tak mniemam) właśnie po to aby podtrzymać ewentualna ciąże i ułatwić zarodkowi zagnieżdżenie w ścianie macicy.
W przypadku ciąży odstawienie Duphastonu nie spowoduje pojawienia się krwawienia miesiączkowego (tak się stanie jak nie będzie ciąży) ani tym bardziej poronienia!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Lekarz ustalił okres stosowania leku na 16-25dc wychodząc z założenia , że masz cykl 28-30 dniowy. Oczywiście lepiej jest chodzić na usg , aby "wyłapać" prawdziwy termin owulacji, ale jest to oczywiście bardziej kłopotliwe:)
Luteina to progesteron, duphaston to syntetyczna pochodna progesteronu, wskazania do stosowania właściwie takie same.
dedes, jesli ktos zajdzie w ciaze dzieki duphastonowi, to zaden lekarz go nie odstawi do konca 13 tc! skoro ktos bral duphaston z powodu niedomogi lutealnej (czyli wlasnie po owulacji) to odstawienie duphastonu wlasnie przed 13 tc moze spowodowac poronienie bo znowu dojdzie do niedomogi lutealnej. wiem co pisze, bo na duphastonie jestem od momentu 2 kresek to teraz...
image

image
Jednak wielu lekarzy decyduje się na schemat 16-25. Wydaje mi się , ze zależny to od poziomu endogennego progesteronu.Nie wiem , czy autorka wątku miała badany poziom hormonów, czy lekarz przepisał Duphaston "na czuja". Sensowne wydaje się zalecenie , aby w ostatnim dni stosowania leku zrobić test ciążowy (lepiej z krwi) i zależnie od wyniku kontynuować lub nie przyjmowanie leku.
Mam nadzieję , ze autorka wątku ma wystarczające dane , aby wszystkie ewentualne wątpliwości wyjaśnić z ginekologiem.
HaniaB a dlaczego tak długo jesteś na duphastonie?? ja biorę luteinę i miałam nadzieje że niedługo bede mogła ją odstawić.
image
image
niby nie mam niedomogi lutealnej, bo poziom naturalnego progesteronu mam w srodku normy, ale duphaston dziala tez uspakajajaco na macice, lagodzi skurcze. w I i II trymestrze mialam caly czas bole miesiaczkowe (prawdopodobnie spowodowane duzym miesniakiem, ok.7cm, ktory nie byl tak rozciagliwy jak powiekszajaca sie macica). Teraz natomiast, ilekroc odstawie duphaston, cale podbrzusze mi sie spina i kluje, tak bardzo, ze nie moge sie ruszyc a kazdy ruch, to straszny bol, jak na wyrostek. Dlatego caly czas biore duphaston, by "rozluznic" podbrzusze. Ale nie u wszystkich tak musi byc. Ogolnie duphaston/luteine bierze sie do ok 17-20 tygodnia.
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (8 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

Ortopeda Gdansk szpital kolejowy (21 odpowiedzi)

hej. ma moze z Was nr do przychodni w szpitalu kolejowym?? i jeszcze prywatnie do dr Pawlaka??

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

do góry