Widok
Jak to jest z wygalaniem?
Moja kolezanka kilka dni temu rodziła w Szpitalu Wojewódzkim. Na izbie przyjęć załapała się na pożądny ochrzan od połóżnej dlaczego łono ma nie wygolone. Ona na to ze do terminu porodu ma jeszcze ponad 3 tygodnie więc tego nie zrobiła, baba była bardzo zniesmaczona i sama ją wygoliła. Czy to jest wymagane?
lemka napisał(a):
> chyba lepiej być wygolonym, łatwiej wtedy dbać o higienę po
> porodzie. poza tym przeważnie jest szycie...
>
>
dokłądnie - i przy ewentualnych szwach też jest hugieiczniej
zresztą - teraz chyba depilacja już "weszła w modę" i to nie problem,
a jesli ktoś sie nie goli/depiluje to jednak wg mnie lepiej przejechac maszynką lub posmarowac kremem do depilacji w domu co kilka dni parę tyg. przed porodem i mieć głowę spokojną......
> chyba lepiej być wygolonym, łatwiej wtedy dbać o higienę po
> porodzie. poza tym przeważnie jest szycie...
>
>
dokłądnie - i przy ewentualnych szwach też jest hugieiczniej
zresztą - teraz chyba depilacja już "weszła w modę" i to nie problem,
a jesli ktoś sie nie goli/depiluje to jednak wg mnie lepiej przejechac maszynką lub posmarowac kremem do depilacji w domu co kilka dni parę tyg. przed porodem i mieć głowę spokojną......
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com

A was po goleniu na "0" nie kłuje później krocze jak włoski odrastają?
Mnie dość mocno kłuje i nie wyobrażam sobie golić się do "0"- nie dość że boli wszystko od porodu to jeszcze kłują odrastające włoski.
Wystarczy podgolić się na dole, tam gdzie będzie szycie. I ja tak zrobię, a gdybym czasem nie zdążyła, też nie będzie tragedii, bo rodze w Kościerzynie i tu nie robią żadnych problemów z podgalaniem.
Mnie dość mocno kłuje i nie wyobrażam sobie golić się do "0"- nie dość że boli wszystko od porodu to jeszcze kłują odrastające włoski.
Wystarczy podgolić się na dole, tam gdzie będzie szycie. I ja tak zrobię, a gdybym czasem nie zdążyła, też nie będzie tragedii, bo rodze w Kościerzynie i tu nie robią żadnych problemów z podgalaniem.
DEPILACJA NIE JEST OBOWIAZKOWA. LEWATYWY NIE STOSUJEMY JUZ OD DAWNA.
NA TAKIE ZAGRANIA PROPONUJE STANOWCZO A NAWET BARDZO STANOWCZO POWIEDZOEC ZE NIE ZYCZYMY SOBIE TAKIEGO TRAKTOWANIA.
Z REGOLY TO WYSTARCZY MOIM KOLEZANKOM ZEBY "ZMIEKLY" O PRZYPOMNIALY SOBIE PO CO SA.
DZIEWCZYNY PO PROSTU NI E BOJCIE SIE PROTESTOWAC :)
POZDRAWIAM
NA TAKIE ZAGRANIA PROPONUJE STANOWCZO A NAWET BARDZO STANOWCZO POWIEDZOEC ZE NIE ZYCZYMY SOBIE TAKIEGO TRAKTOWANIA.
Z REGOLY TO WYSTARCZY MOIM KOLEZANKOM ZEBY "ZMIEKLY" O PRZYPOMNIALY SOBIE PO CO SA.
DZIEWCZYNY PO PROSTU NI E BOJCIE SIE PROTESTOWAC :)
POZDRAWIAM
pmagdalena napisał(a):
> ja ogolic sie na O nie wyobrazam ale o lewatywe sma poprosze
>
>
jatez poprosiłam bo zawsze to zaskoczonym się nie bedzi eprzy skurczach i parciu :)
A tak na powaznie - to poleciłabym tez lewatywę - to nic strasznego - NAPRAWDĘ!!!! - bo np. po zszyciu krocza to siusiu ciezko się robi z tymi wszytkimi szwami i obołalym ciałem, a co dopiero coś więcej ......
> ja ogolic sie na O nie wyobrazam ale o lewatywe sma poprosze
>
>
jatez poprosiłam bo zawsze to zaskoczonym się nie bedzi eprzy skurczach i parciu :)
A tak na powaznie - to poleciłabym tez lewatywę - to nic strasznego - NAPRAWDĘ!!!! - bo np. po zszyciu krocza to siusiu ciezko się robi z tymi wszytkimi szwami i obołalym ciałem, a co dopiero coś więcej ......
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com

Rzeczywiście duży brzuch przeszkadza, ale ja używam kremu. Sama go sobie rozsmarowalam i zapytałam męża, czy jest wszędzie. Potem poprawił maszynką w miejscach, gdzie krem nie zadziałał. Jesli chodzi o nogi, to mąż przed wyjazdem do szpitala też mi ogolił.
Zastanawiacie się, czy odrastanie włosów boli - normalnie jak nosisz majtki to tak, ale po porodzie zalecają leżenie z samym podkładem i nic nie ociera, a nawet jak założysz jednorazowe majtki to one nie podrazniają bo są luźne. Ja jestem 10 dni po porodzie i nic mnie nie boli i nie kłóje, choć zwykle mam mnóstwo czerwonych kropek. Ale do dziś chodze po domu w majtkach - kabaretkach.
A jesli chodzi o lewatywę, to w Redłowie pytają czy sobie życzysz, w wejherowie też.
Zastanawiacie się, czy odrastanie włosów boli - normalnie jak nosisz majtki to tak, ale po porodzie zalecają leżenie z samym podkładem i nic nie ociera, a nawet jak założysz jednorazowe majtki to one nie podrazniają bo są luźne. Ja jestem 10 dni po porodzie i nic mnie nie boli i nie kłóje, choć zwykle mam mnóstwo czerwonych kropek. Ale do dziś chodze po domu w majtkach - kabaretkach.
A jesli chodzi o lewatywę, to w Redłowie pytają czy sobie życzysz, w wejherowie też.
Jeśli chodzi o to woskowanie i to że niby nie wolno to dalej nie rozumiem dlaczego????
Dziś byłam na woskowaniu nóg, a termin porodu mam na 5.06-czyli za tydzień i wszystko spoko, kosmetyczka mi zrobiła, a ja czuję się dużo lepiej, czysto i schludnie.
Nie wiem o jakich skórczach wywołanych woskiem mówicie? co ma wosk na nogach do skórczów porodowych????????
Dziś byłam na woskowaniu nóg, a termin porodu mam na 5.06-czyli za tydzień i wszystko spoko, kosmetyczka mi zrobiła, a ja czuję się dużo lepiej, czysto i schludnie.
Nie wiem o jakich skórczach wywołanych woskiem mówicie? co ma wosk na nogach do skórczów porodowych????????
Oczywiscie kazdy ma swoje zdanie
ale warto pamietac dlaczego stosuje sie lewatywe
chodzi o to aby oczyscic jelita poniewaz w trakcie porodu
jest ryzyko ze podczas parcia
puszcza zwieracze i mozna zrobic kupe dziecku na glowe;
natomiast golenie ulatwia dostep lekarzom i poloznej do dziecka
w razie komplikacji kiedy konieczna jest np. cesarka i tak cie musza ogolic
a traca wtedy cenny czas kiedy trzeba ratowac zycie dziecka
a po porodzie kiedy przez 6 tygodni trwa polog
im mniejsze owlosienie tym mniejsze ryzyko infekcji, latwiej dbac o higiene
a mysle ze kazdy maz z przyjemnoscia pomoze przy goleniu :))
ale warto pamietac dlaczego stosuje sie lewatywe
chodzi o to aby oczyscic jelita poniewaz w trakcie porodu
jest ryzyko ze podczas parcia
puszcza zwieracze i mozna zrobic kupe dziecku na glowe;
natomiast golenie ulatwia dostep lekarzom i poloznej do dziecka
w razie komplikacji kiedy konieczna jest np. cesarka i tak cie musza ogolic
a traca wtedy cenny czas kiedy trzeba ratowac zycie dziecka
a po porodzie kiedy przez 6 tygodni trwa polog
im mniejsze owlosienie tym mniejsze ryzyko infekcji, latwiej dbac o higiene
a mysle ze kazdy maz z przyjemnoscia pomoze przy goleniu :))
emilka79 napisał(a):
> ALE DZIEWCZYNKI JAK TU SIE GOLIĆ JAK BRZUCH BEDZIE DUŻY?
> Narazie jeszcze daję sobie radę, ale jest coraz gorzej.
>
>
hihi - z lusterkiem :)
> ALE DZIEWCZYNKI JAK TU SIE GOLIĆ JAK BRZUCH BEDZIE DUŻY?
> Narazie jeszcze daję sobie radę, ale jest coraz gorzej.
>
>
hihi - z lusterkiem :)

[/url [url=https://achtedzieciaki.pl/artykul/10][img]http://s10.suwaczek.