Widok
Jak wspomóc przyrost wagi u niemowlaka?
Byliśmy dziś na ważeniu i okazało się, że córka z wagą jest na 10 centylu, wzrostowo na 75.
Za 2 tyg. mamy przyjść sprawdzić przyrost.
Miała, ma też któraś z Was chude dziecko i może znacie jakieś bezpieczne sposoby na przybranie?
Dodaję łyżeczkę tłuszczu do obiadków, a że mała ma 8 mies. dopiero, to nie wiem co jeszcze mogłabym zrobić.
Za 2 tyg. mamy przyjść sprawdzić przyrost.
Miała, ma też któraś z Was chude dziecko i może znacie jakieś bezpieczne sposoby na przybranie?
Dodaję łyżeczkę tłuszczu do obiadków, a że mała ma 8 mies. dopiero, to nie wiem co jeszcze mogłabym zrobić.
Zapomniałam dodać, że ona w sumie je, może nie jakoś szczególnie dużo, ale nie jest niejadkiem.
Zrobiłam jej już badania krwi - hormonalne (tarczyca) i morfologia 2 mies temu też były dobre.
Kupiłam Sinlac i nie chce go jeść:/ Dostaje na śniadanie owsiankę lub kaszke manną Bobovity.
Zrobiłam jej już badania krwi - hormonalne (tarczyca) i morfologia 2 mies temu też były dobre.
Kupiłam Sinlac i nie chce go jeść:/ Dostaje na śniadanie owsiankę lub kaszke manną Bobovity.
Waży 7600, ma 74 cm
Urodziła się 3000g i 51cm
Przejmuję się bo w styczniu wazyła 7500 :/ W międzyczasie chorowała i nie jadła normalnie, ale to są kurde 2 miesiące już!
Urodziła się 3000g i 51cm
Przejmuję się bo w styczniu wazyła 7500 :/ W międzyczasie chorowała i nie jadła normalnie, ale to są kurde 2 miesiące już!
Nie masz się czym martwić, ja tak się martwiłam przez 7 miesięcy próbując na siłe utuczyć moje dziecko. Dodam, że moja córeczka ma 10 miesięcy, 75 cm i waży tylko 7900g. Już wszyscy mnie przekonywali, łącznie z pediatrami (bo na moje jęczenie i zamartwianie się mąż zorganizował nam konsultacje u dwóch różnych pediatrów), że nic sie nie dzieje złego. Robiliśmy chyba wszystkie możliwe badania, dziecko było kilka razy kłute, ale okazuje się zdrowe jak rydz. Urodziła się malutka, 2800g, ale regularnie przybiera na wadze, niewiele, ale najważniejsze, że nie spada. Teraz jest tak ruchliwa, że nie mogę za nią nadążyć, więc waga będzie jeszcze słabiej wzrastała, bo mała szybko to spala.
Ja uważam, że nie powinnaś się martwić, lepiej szczuplutkie dziecko niż utuczone. Ja podaje jej kaszki mleczno pszenne np. o smaku biszkoptowym. Córeczka je nawet lubi, a próbowałam już wszystkich kaszek. Czasami podaję mleczną mannę i dodaję do tego owoc, np. jabłko lub gruszkę.
Ja uważam, że nie powinnaś się martwić, lepiej szczuplutkie dziecko niż utuczone. Ja podaje jej kaszki mleczno pszenne np. o smaku biszkoptowym. Córeczka je nawet lubi, a próbowałam już wszystkich kaszek. Czasami podaję mleczną mannę i dodaję do tego owoc, np. jabłko lub gruszkę.
synek mojej znajomej urodzil sie mega dlugi - 97centyl, a chudy byl masakrycznie do ok. 11 mca (10 centyl). dopiero teraz, majac 12 zaczal przybierac na wadze. jesli dziecko ma wyniki w normie i normalnie je, to moim zdaniem tez bez sensu jest sztucznie tuczyc dziecko, badz co badz tworza sie teraz nawyki zywieniowe, wiec jak sie przyzwyczai dziecko do "tlustych" posilkow, to moze miec to odwrotny skutek w przyszlosci.
No biorę pod uwagę wszytsko;)
Ale to pediatra "kazała" mi się martwić. Powiedziała dziś, że ta waga na ten wiek: "ojjjjj, to niedobrze, pomyślimy nad jakimś preparatem". Za 2 tyg. mamy przyjść na kolejne ważenie.
nilkaa Twój maluszek jest 3 miechy młodszy więc nie jest źle 6800 - taki szczypior długi na wiosnę ;)
Jak czytam tu ile mamy dają jeść i co dają dzieciom w wieku mojego, to mam doła, że głodzę swoje dziecko!!!!!!!!!
Ale to pediatra "kazała" mi się martwić. Powiedziała dziś, że ta waga na ten wiek: "ojjjjj, to niedobrze, pomyślimy nad jakimś preparatem". Za 2 tyg. mamy przyjść na kolejne ważenie.
nilkaa Twój maluszek jest 3 miechy młodszy więc nie jest źle 6800 - taki szczypior długi na wiosnę ;)
Jak czytam tu ile mamy dają jeść i co dają dzieciom w wieku mojego, to mam doła, że głodzę swoje dziecko!!!!!!!!!
Dokładnie rybalon.Nie ma cudownych środków na przytycie u dzieci zwłaszcza jak nie przepadają za jedzeniem,poprostu dawaj jej to co lubi najbardziej,jak mleko i kaszki to karm choćby tym samym w kółko.
Fakt,masz 3 poprzeczki wyżej na siatce,pewnie to geny,a Ty,mąż i reszta rodziny jacy byliście w jej wieku,może też drobni.
Mój syn to straszny niejadek,po roku odrzucił mleko,kaszki nie ruszy,pieczywa nie chce mu się gryść albo nie lubi,nawet nie mam go czym podtuczyć,z wagą był zawsze na 10 centylu.U nas to rodzinne,ja byłam też niejadkiem,zawsze szczupła,rodzice moi szczupli,brat też,mąż i jego rodzina również.
Nie martw się,widocznie taki urok ma Twoja córcia.
Fakt,masz 3 poprzeczki wyżej na siatce,pewnie to geny,a Ty,mąż i reszta rodziny jacy byliście w jej wieku,może też drobni.
Mój syn to straszny niejadek,po roku odrzucił mleko,kaszki nie ruszy,pieczywa nie chce mu się gryść albo nie lubi,nawet nie mam go czym podtuczyć,z wagą był zawsze na 10 centylu.U nas to rodzinne,ja byłam też niejadkiem,zawsze szczupła,rodzice moi szczupli,brat też,mąż i jego rodzina również.
Nie martw się,widocznie taki urok ma Twoja córcia.
mówią , że na roczek dziecko powinno ale zaznaczam powinno potroić swoją wagę urodzeniową wiec 3 kg x 3 = 9 kg wiec jesli twoja mała bedzie wazyc 9-10 kg na roczek to jest w normie . Mój syn wg tej teorii ważyć powinien na rok 12 kg a ważył 10,5 czy jakoś tak - był szczupły i dlugi ale nikt się nigdy nie czepiał a ja siatki centylowe zawsze miałam w nosie i się nie wpatrywałam nigdy w nie
:-)
:-)
Jeszcze dużo zależy od wzrostu,gdzieś czytałam że jak jest więcej niż dwie pozycje wyżej na siatce między wagą a wzrostem to należy zasięgnąc porady lekarskiej,pewnie chodzi o badania bo nawet jak jest wiecej to co innego lekarz może,nie ma cudownej recepty zeby dziecie więcej jadło.Moje dziecko nigdy nie jest głoden,chyba nawet głodu nie czuje,bo jak sie nie wcisnie to sam nie zawoła o jedzenie,no chyba ze o coś słodkiego.
Ja bym na Twoim miejscu poszłą do innego lekarza. Rozumiem że każde dziecko inne ale ma 8 mcy i waży 7 kg?! Moja ma skończone 4 mce i tyle waży, koleżanki ma 4,5 mca i waży 8. Na Twoim miejscu zapytałabym o zdanie innego lekarza. Przecież ona ma straszną niedowagę!!! Będziesz spokojna przynajmniej a innym łatwo pisać żeby się nie martwić a ze swoim dzieckiem pewnie by po lekarzach latały, uważam że 7 kg to STANOWCZO ZA MAŁO.
Przecież podstawowe badania zrobiła i wyszło wszystko ok.
Ja swojej też tylko zwykłe badania robiłam i wcale po lekarzach nie latałam.
Taki urok naszych dzieci może?
Fakt, mało waży, podobnie jak moja, ale jak sprawdziłam na siatkach centylowych to chyba mieści się jeszcze w normie, więc nie wiem gdzie ta STRASZNA NIEDOWAGA? W takim razie to dziecko 4,5 msc ważące 8 kg ma STRASZNĄ NADWAGĘ?
Ja swojej też tylko zwykłe badania robiłam i wcale po lekarzach nie latałam.
Taki urok naszych dzieci może?
Fakt, mało waży, podobnie jak moja, ale jak sprawdziłam na siatkach centylowych to chyba mieści się jeszcze w normie, więc nie wiem gdzie ta STRASZNA NIEDOWAGA? W takim razie to dziecko 4,5 msc ważące 8 kg ma STRASZNĄ NADWAGĘ?
ech dobrze, że są tu mamy, które jak ja mają małe szparagi...Przewaznie słyszy się głosy matek dużych dzieci, bo jeszcze wciąż pokutuje przekonanie, że grube, to zdrowe :/
Bereniko dlaczego mam zmienić lekarza? Ta pediatra ani myśli bagatelizować wagę małej. Ale musi mieć więcej danych by cokolwiek zrobić - dlatego chce monitorować co 2 tygodnie czy waga przyrasta. Bo to jest właśnie w tym najważniejsze - przyrost.
Bereniko dlaczego mam zmienić lekarza? Ta pediatra ani myśli bagatelizować wagę małej. Ale musi mieć więcej danych by cokolwiek zrobić - dlatego chce monitorować co 2 tygodnie czy waga przyrasta. Bo to jest właśnie w tym najważniejsze - przyrost.
nic nbardziej mylnego grube to niezdrowe mam znajome maluchy jedna ma 4 lata wazy 29 kg i bez przerwy choroby moj suszek nie wie co to choroba ale nas meczy alergia wiec jestemy na tropie a tak poza tym tym nic mimo przedszkola:) moja byla 20 msc na piersi mimo wady serca jest zdrowa dziewczynka tamta mimoze gruba zawsze chora ti nie sa reguly dzieki takiej teorii dziecko mzoe nabawaic sie nadcisnienia,cukrzycy i innych chorob zreszta tamta mala juz je ma dzieki madre mamusi:) przez takie teorie:(
Nie przejmuj sie wagą córeczki... mój synek też od zawsze był chudziutki..i moja pediatra powiedziała że jeżeli ma dobre wyniki to nie ma sie czym martwić bo tylko moge mu zaszkdozic (obżydzeniem jedzenia)..także nie walcze z nim o jedzenie,chce jeść to je tyle ile chce...czasami zje mi dużo czasami malutko.Jeżeli z głodu nie mdleje to nie strsuj sie...Mój ma prawie 4lata a waży około 16kg...
poza tym po co pytasz o zdanie skoro masz swoją teorię? mogłas napisać że mają pisac tylko mamy które mają chude dzieci i się tym nie przejmują, nie mówiłam że masz zmienić lekarza na stałe tylko zasięgnąć porady innego. Wy od razu naskakujecie na mnie że moje dziecko grube a ono ma wagę idealną do wzrostu, żal... szkoda się wypowiadac i sugerować bo od razu naskoczą na Ciebie jak zgłodniałe psy żeby rozszarpać i to ma być fair???
Mammamia jeżeli zrobiłaś wszystkie badania, mała jest pogodna, dobrze się rozwija to ja bym się nie przejmowała.
Moja ma 7,5 miesiąca waży coś koło 8 kg - nie wiem dokładnie ile jutro będziemy się ważyły ale na pewno nie waży ponad 8. A urodziła się 4100 więc ani nie podwoiła wagi po pół roku ani nie potroi do roczku. I szczerze powiem że się ciesze bo jakby ważyła 12 kg jakby miała roczek to by dopiero była masakra!!!
Moja ma 7,5 miesiąca waży coś koło 8 kg - nie wiem dokładnie ile jutro będziemy się ważyły ale na pewno nie waży ponad 8. A urodziła się 4100 więc ani nie podwoiła wagi po pół roku ani nie potroi do roczku. I szczerze powiem że się ciesze bo jakby ważyła 12 kg jakby miała roczek to by dopiero była masakra!!!
Mammamia, muszę chyba jeszcze raz wtrącić swoje 3 grosze. Po pierwsze z siatkami centylowymi jest tak, że zależy na które sie patrzy. Jak już napisałam wyżej, moje dziecko mając 10 miesięcy waży 7900g. Berenika powinna stwierdzić, że to dopiero STRASZNA NIEDOWAGA. Ja karmiłam do niedawna swoje dziecko piersią, więc interesowały mnie siatki centylowe WHO dla dzieci karmionych piersią, a tam moje dziecko wcale nie wygląda tak źle. Na siatkach centylowych z naszych kolorowych książeczek zdrowia to moje dziecko nie istniało przy narodzinach, bo ważyło 2800 g, a tam min waga to 3000 g. Naprawdę uważam, że nie masz się co martwić, tym bardziej, że zrobiliście wszystkie badania i jest ok. Ja sama przez to przechodziłam, ale w końcu dałam spokój, bo przecież nie założę sondy i nie będę w ten sposób karmić na siłę dziecka:-) Wiele zależy od genów, od tego jakiej Wy, rodzice jesteście postury. Jeszcze raz, głowa do góry!!!
Berenika:
mammamia pisze że 2 miesiące temu czyli jak jej mała miała 6 miesięcy ważyła 7400 - czyli prawidłowo...
I to między innymi z powodu chorób przestała tyć ...
Więc nie ma co się unosić i proponować innego lekarza skoro obecny postępuje bardzo rozsądnie proponując dodatkowe kontrole ..
Odnośnie norm to jest tylko w tej chwili jedna zasada - dziecko powinno podwoić swoją masę urodzeniową w 5 miesiącu, chociaż jeśli jest zdrowe i dobrze się rozwija to też o niczym złym to nie świadczy ...
Dzieci wolniej przybierają już po skończeniu 3 miesiąca ...a nie po roku dopiero.
mammamia pisze że 2 miesiące temu czyli jak jej mała miała 6 miesięcy ważyła 7400 - czyli prawidłowo...
I to między innymi z powodu chorób przestała tyć ...
Więc nie ma co się unosić i proponować innego lekarza skoro obecny postępuje bardzo rozsądnie proponując dodatkowe kontrole ..
Odnośnie norm to jest tylko w tej chwili jedna zasada - dziecko powinno podwoić swoją masę urodzeniową w 5 miesiącu, chociaż jeśli jest zdrowe i dobrze się rozwija to też o niczym złym to nie świadczy ...
Dzieci wolniej przybierają już po skończeniu 3 miesiąca ...a nie po roku dopiero.
Ja to rozumiem ale zrozum że napisałam swoje zdanie a mnie zaczęły atakować, że moja gruba i chora. Ciekawe po co są siatki centylowe skoro one i tak wiedzą lepiej. oje dziecko przybiera na wadze prawidłowo a jest na mm a nie na piersi ponieważ w 3 mcu laktacja mi się zatrzymała przecież nikogo nie zjechałam jak Ania i reszta mnie! za to że mam inne zdanie-BRAWO! kultura na wysokim poziomie!
Droga Bereniko, nie naskakuję na Ciebie - skąd taka myśl?
I piszę tu szukając wsparcia w temacie, który jest dla mnie nowością. Szukając dobrych rad. I znalazłam je, bo okazuje się, że chude dzieci istnieją i mają się dobrze (przynajmniej u naszych koleżanek na forum).
Napisałam też, że to lekarka zaniepokoiła się wagą a Ty piszesz, że mam iść do innego lekarza bo ta waga jest niepokojąca (??!!).
I prawdą jest, że chude dzieci są oceniane jako "chore" lub takie, którym coś dolega. A tak jak dziewczyny pisały - to często geny.
Ja nie wiem jeszcze co jest z moją córką; czy to po nas taka chuda, czy ma problemy z przyswajaniem, czy za dużo straciła przez infekcje, czy coś innego - temat ten zaczął się u nas niedawno - wczęsniej przybierała prawidłowo. Tymczasem mam wykonac ponownie badania i sprawdzić wagę po 2 tyg.
I wydaje mi się, że dość jaskrawie widać, iż nie zamierzam machać ręką na ten problem.
I piszę tu szukając wsparcia w temacie, który jest dla mnie nowością. Szukając dobrych rad. I znalazłam je, bo okazuje się, że chude dzieci istnieją i mają się dobrze (przynajmniej u naszych koleżanek na forum).
Napisałam też, że to lekarka zaniepokoiła się wagą a Ty piszesz, że mam iść do innego lekarza bo ta waga jest niepokojąca (??!!).
I prawdą jest, że chude dzieci są oceniane jako "chore" lub takie, którym coś dolega. A tak jak dziewczyny pisały - to często geny.
Ja nie wiem jeszcze co jest z moją córką; czy to po nas taka chuda, czy ma problemy z przyswajaniem, czy za dużo straciła przez infekcje, czy coś innego - temat ten zaczął się u nas niedawno - wczęsniej przybierała prawidłowo. Tymczasem mam wykonac ponownie badania i sprawdzić wagę po 2 tyg.
I wydaje mi się, że dość jaskrawie widać, iż nie zamierzam machać ręką na ten problem.
Nyzosia, adres do siatek centylowych WHO podaję poniżej:
http://www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_girls_p_0_2.pdf
Ja mam informację, że dziecko powinno podwoić swoją wagę do ukończenia 6 miesiąca, a potroić do ukończenia roku. Skąd zatem ten piąty miesiąc?
http://www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_girls_p_0_2.pdf
Ja mam informację, że dziecko powinno podwoić swoją wagę do ukończenia 6 miesiąca, a potroić do ukończenia roku. Skąd zatem ten piąty miesiąc?
Berenika nie najechałam na Ciebie. Zresztą nawet nie powiedziałam o Tobie tylko o tym drugim dziecku :) i nawet też nie powiedziałam, że MA nadwagę, tylko skoro jedno może być chudsze to drugie może być grubsze. Bobasy to mają do siebie :).
I mimo, że moja chudzinka to uwielbiam te tłuściutkie bobaski z fałdkami na ciele :).
I mimo, że moja chudzinka to uwielbiam te tłuściutkie bobaski z fałdkami na ciele :).
majls dzięki :) - już mi koleżanki wczęsniej wspomniały, że to może być ZUM i zrobiliśmy badania moczu, nawet kału i są w porządku.
Moja córka 4 lata waży 13kg i mierzy 103 cm od początku jak się tylko urodziła lekarka wysyłała nas co rusz do szpitala. za każdym razem wyniki córki wychodziły bardzo dobrze.
Moja druga córka ma w tej chwili 3 miesiące i waży zaledwie 4700g a urodziła się z wagą 3590 i 53cm długa, wyniki krwi ma idealne. lekarka po prostu stwierdziła, że taka uroda moich dzieci :)
Moja druga córka ma w tej chwili 3 miesiące i waży zaledwie 4700g a urodziła się z wagą 3590 i 53cm długa, wyniki krwi ma idealne. lekarka po prostu stwierdziła, że taka uroda moich dzieci :)
Ania, tu są siatki centylowe dla chłopców
http://www.bangla.pl/pliki/siatki-centylowe-who-chlopcy.pdf
http://www.bangla.pl/pliki/siatki-centylowe-who-chlopcy.pdf