Widok
Jak wspomóc przyrost wagi u niemowlaka?
Byliśmy dziś na ważeniu i okazało się, że córka z wagą jest na 10 centylu, wzrostowo na 75.
Za 2 tyg. mamy przyjść sprawdzić przyrost.
Miała, ma też któraś z Was chude dziecko i może znacie jakieś bezpieczne sposoby na przybranie?
Dodaję łyżeczkę tłuszczu do obiadków, a że mała ma 8 mies. dopiero, to nie wiem co jeszcze mogłabym zrobić.
Za 2 tyg. mamy przyjść sprawdzić przyrost.
Miała, ma też któraś z Was chude dziecko i może znacie jakieś bezpieczne sposoby na przybranie?
Dodaję łyżeczkę tłuszczu do obiadków, a że mała ma 8 mies. dopiero, to nie wiem co jeszcze mogłabym zrobić.
synek mojej znajomej urodzil sie mega dlugi - 97centyl, a chudy byl masakrycznie do ok. 11 mca (10 centyl). dopiero teraz, majac 12 zaczal przybierac na wadze. jesli dziecko ma wyniki w normie i normalnie je, to moim zdaniem tez bez sensu jest sztucznie tuczyc dziecko, badz co badz tworza sie teraz nawyki zywieniowe, wiec jak sie przyzwyczai dziecko do "tlustych" posilkow, to moze miec to odwrotny skutek w przyszlosci.
Dokładnie rybalon.Nie ma cudownych środków na przytycie u dzieci zwłaszcza jak nie przepadają za jedzeniem,poprostu dawaj jej to co lubi najbardziej,jak mleko i kaszki to karm choćby tym samym w kółko.
Fakt,masz 3 poprzeczki wyżej na siatce,pewnie to geny,a Ty,mąż i reszta rodziny jacy byliście w jej wieku,może też drobni.
Mój syn to straszny niejadek,po roku odrzucił mleko,kaszki nie ruszy,pieczywa nie chce mu się gryść albo nie lubi,nawet nie mam go czym podtuczyć,z wagą był zawsze na 10 centylu.U nas to rodzinne,ja byłam też niejadkiem,zawsze szczupła,rodzice moi szczupli,brat też,mąż i jego rodzina również.
Nie martw się,widocznie taki urok ma Twoja córcia.
Fakt,masz 3 poprzeczki wyżej na siatce,pewnie to geny,a Ty,mąż i reszta rodziny jacy byliście w jej wieku,może też drobni.
Mój syn to straszny niejadek,po roku odrzucił mleko,kaszki nie ruszy,pieczywa nie chce mu się gryść albo nie lubi,nawet nie mam go czym podtuczyć,z wagą był zawsze na 10 centylu.U nas to rodzinne,ja byłam też niejadkiem,zawsze szczupła,rodzice moi szczupli,brat też,mąż i jego rodzina również.
Nie martw się,widocznie taki urok ma Twoja córcia.
No biorę pod uwagę wszytsko;)
Ale to pediatra "kazała" mi się martwić. Powiedziała dziś, że ta waga na ten wiek: "ojjjjj, to niedobrze, pomyślimy nad jakimś preparatem". Za 2 tyg. mamy przyjść na kolejne ważenie.
nilkaa Twój maluszek jest 3 miechy młodszy więc nie jest źle 6800 - taki szczypior długi na wiosnę ;)
Jak czytam tu ile mamy dają jeść i co dają dzieciom w wieku mojego, to mam doła, że głodzę swoje dziecko!!!!!!!!!
Ale to pediatra "kazała" mi się martwić. Powiedziała dziś, że ta waga na ten wiek: "ojjjjj, to niedobrze, pomyślimy nad jakimś preparatem". Za 2 tyg. mamy przyjść na kolejne ważenie.
nilkaa Twój maluszek jest 3 miechy młodszy więc nie jest źle 6800 - taki szczypior długi na wiosnę ;)
Jak czytam tu ile mamy dają jeść i co dają dzieciom w wieku mojego, to mam doła, że głodzę swoje dziecko!!!!!!!!!
mówią , że na roczek dziecko powinno ale zaznaczam powinno potroić swoją wagę urodzeniową wiec 3 kg x 3 = 9 kg wiec jesli twoja mała bedzie wazyc 9-10 kg na roczek to jest w normie . Mój syn wg tej teorii ważyć powinien na rok 12 kg a ważył 10,5 czy jakoś tak - był szczupły i dlugi ale nikt się nigdy nie czepiał a ja siatki centylowe zawsze miałam w nosie i się nie wpatrywałam nigdy w nie
:-)
:-)
Jeszcze dużo zależy od wzrostu,gdzieś czytałam że jak jest więcej niż dwie pozycje wyżej na siatce między wagą a wzrostem to należy zasięgnąc porady lekarskiej,pewnie chodzi o badania bo nawet jak jest wiecej to co innego lekarz może,nie ma cudownej recepty zeby dziecie więcej jadło.Moje dziecko nigdy nie jest głoden,chyba nawet głodu nie czuje,bo jak sie nie wcisnie to sam nie zawoła o jedzenie,no chyba ze o coś słodkiego.
Ja bym na Twoim miejscu poszłą do innego lekarza. Rozumiem że każde dziecko inne ale ma 8 mcy i waży 7 kg?! Moja ma skończone 4 mce i tyle waży, koleżanki ma 4,5 mca i waży 8. Na Twoim miejscu zapytałabym o zdanie innego lekarza. Przecież ona ma straszną niedowagę!!! Będziesz spokojna przynajmniej a innym łatwo pisać żeby się nie martwić a ze swoim dzieckiem pewnie by po lekarzach latały, uważam że 7 kg to STANOWCZO ZA MAŁO.
Przecież podstawowe badania zrobiła i wyszło wszystko ok.
Ja swojej też tylko zwykłe badania robiłam i wcale po lekarzach nie latałam.
Taki urok naszych dzieci może?
Fakt, mało waży, podobnie jak moja, ale jak sprawdziłam na siatkach centylowych to chyba mieści się jeszcze w normie, więc nie wiem gdzie ta STRASZNA NIEDOWAGA? W takim razie to dziecko 4,5 msc ważące 8 kg ma STRASZNĄ NADWAGĘ?
Ja swojej też tylko zwykłe badania robiłam i wcale po lekarzach nie latałam.
Taki urok naszych dzieci może?
Fakt, mało waży, podobnie jak moja, ale jak sprawdziłam na siatkach centylowych to chyba mieści się jeszcze w normie, więc nie wiem gdzie ta STRASZNA NIEDOWAGA? W takim razie to dziecko 4,5 msc ważące 8 kg ma STRASZNĄ NADWAGĘ?