Widok

Jak załatwic cesarkę?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jak w temacie; Jak załatwic cesarkę? Oficjalnie chyba nie można. Swissmed odpada, bo za drogi. Co robić?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
Aha, i to nie jest sprawa prowadzenia ciaży u odpowiedniego lekarza, bo ciaza już zaraz zatoczy koło;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
RODZIĆ naturalnie!!!!!!!!!!!!
Co za głupota z tą wymyśloną cesarką!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 53
jeżeli ktoś ma cos do powiedzenia na temat, który mnie interesuje, bardzo proszę. Jeżeli nie, szkoda zawracać sobie głowę. Nie proszę nikogo o ocenę MOICH wyborów, tylko o poradę praktyczną. Czy jest ktoś, kto ma coś do powiedzenia, a nie traktuje tego jako okazję do zajęcia miłego prokuratorskiego stołeczka?
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3
odpowiedziałam ci wyżej , przeczytaj :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dzięki, ale to wiem. Wiem też, że może być konflikt między sposobem myślenia lekarza prowadzacego ciażę i lekarzem władnym podejmowac decyzję o sposobie rodzenia. Nie chcę być między nimi w charakterze naleśnika.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Koleżanko-ja nie chcę cię oceniać-czy tym samym krytykować. Chcę tylko powiedzieć,że jeśli nie ma przeciwskazań do porodu naturalnego to zastanów się jeszcze 200razy czy napewno chceszs poddać się operacji otwarcia brzucha-jaką jest cesarka (po której dochodzi się długo do siebie) czy nie lepiej chwilkę pocierpieć a potem raz dwa być w formie i cieszyć się każdą chwilą z maleństwam!
Napisałam pocierpieć chwileczkę-choć u mnie ta chwilka trwała 12 godzin-ale nie zamieniłabym tego na CC. Teraz jestem znów w ciąży i nawet przez myśl mi nie przyszło żeby dać się ciąć!
Więc jeśli to jest tylko twój wymysł to przemyśl to poważnie! Myślę że każdy potwierdzi moje słowa.
Pozdrawiam i powodzenia:)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 23
Kochane dziewczyny! Chyba sie nie rozumiemy; ja nie proszę o apelowanie do mojego sumienia, tylko o informację. Nie mówię, ze na pewno ją wykorzystam, ale chcę móc. To tyle.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 4
niestety nie masz chyba innego wyjścia ..........dlatego najlepeij jest chodzić w ciązy do lekarza ktory pracuje w szpitalu gdzie chcesz rodzic np. do ordynatora połoznictwa na zaspie :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dziewczyno, nawet nie wiesz jak to boli. I w trakcie wyciągania dzidziusia i pierwsze 12 godzin po cięciu. Wiem co mówię, bo doskonale to pamiętam...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10
Jesli bardzo boisz sie porodu naturalnego sprobuj porozmawiac o tym z psychologiem moze wystawi ci zaswiadczenie o tokofobii, ktora powinna byc wskazaniem do cesarki, w koncu lekarz powinien tak samo dbac o strone fizyczna jak i psychiczna pacjenta. Pozniej pozostaje ci znalezienie lekarza, ktory uznaje, ze tokofobia to nie ''fanaberia''.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Niestety załatwienie CC na tzw. lewo jest prawie nie możliwe, chyba że załatwisz to z ordynatorem danego szpitala, który jednak nie nadstawi swojego tyłka tylko po to bo ty nie chcesz rodzić naturalnie, nie będzie ryzykował utraty stanowiska. Niestety samo skierowanie nie wystarczy, jesteś dodatkowo badana na porodówce i jeśli nie masz wskazań, rodzisz naturalnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
A jaka różnica 12 godzin bólu po cięciu czy 12 podczas porodu?
Ja nie miałam problemów z dojściem do siebie po CC. ŻADNYCH. Mogłam siedzieć, normalnie chodzić. Po zdjęciu szwów, było ok.

Ja nie namawiam, ale chodzi o to, że kobieta powinna mieć wybór. Chyba każda zna przeciwskazania, więc nie trzeba ich przytaczać sto razy.

Zgadzam się z Ryblonem, chyba inaczej tego się nie da załatwić. Musisz zgłosić się do ordynatora oddziału i z nim to ustalić.

Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0
w 100% popieram Tinker Bell...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
no to ja jestem jakaś inna - mnie po cesarce nic nie bolało i nie boli :P

a miałam powikłania i groził mi paraliż... dlatego spędziłam na sali pooperacyjnej nie 12, a 24 godziny - z zakazem ruszania się, nawet podnoszenia głowy...

pierwsze 3 doby dostawałam tabletki przeciwbólowe - na zakładkę, na wszelki wypadek...

od 5 doby po porodzie byłam sama z Gabrysiem w szpitalu i musiałam wszystko koło Niego robić... spałam na niewygodnym, zapadającym się łóżku polowym... i tak przez 1,5 tygodnia...

przez warunki w szpitalu nie mogłam należycie dbać o ranę - dlatego dłużej się goi... (nie odpoczywałam na leżąco w ciągu dnia, nie wietrzyłam rany, dźwigałam Małego, spałam na tym niskim łóżku i zrywałam się z niego w nocy)

czasem czułam ciągnięcie szwów/w ranie(po zdjęciu szwów) i lekko bolał mnie brzuch przy śmianiu się i kasłaniu :P ale to nawet mniej jak przy okresie ;)

najpierw rodziłam naturalnie... ale bóle krzyżowe (7godz.) wykończyły mnie fizycznie, rozwarcie miałam tylko na 2,5 palca... i 10 godzin po odejściu wód płodowych zrobiono mi cc :) to było dla mnie jak wybawienie! nie dałabym już rady urodzić naturalnie :/

jeśli miałabym urodzić jeszcze jedno dziecko - to wolałabym cc :)

autorce wątku proponuję iść na 2-3 prywatne wizyty do lekarza pracującego w szpitalu, w którym chcesz rodzić... i do tego wskazania od innego lekarza - np. ortopedy :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Podłączam się do pytania, może mi się przyda jeszcze kiedyś sposób. Również uważam, że kobieta powinna mieć wybór. W końcu to nie jest nic złego, ewentualne "minusy" dla dziecka są niczym w porównaniu z tym, co może spotkać kobietę w trakcie porodu. Ale nie będę się rozpisywać, żeby nie straszyć przyszłych matek.

Cesarkę zwłaszcza powinna mieć możliwość wybrać kobieta, która rodziła naturalnie i doświadczyła złych konsekwencji.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
ewentualne minusy dla dziecka przy porodzie naturalnym niestety też są poważne...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jest jeszcze jedna bardzo ważna kwestia finansowa. CC kosztuje NFZ znacznie więcej niż poród naturalny, dlatego może jak na razie nie ma możliwości wyboru.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Może i to jest głównym powodem, ale z drugiej strony. Już tyle lat płacę składki zdrowotne i czasami nie małe...więc chyba łaski nie robią. Ile razy w ciągu roku korzystamy z przychodni publicznych? Większość z nas i tak leczy się prywatnie....jak widać na tym forum ciąże w szczególności są pod kontrolą prywatnych przychodni.
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niestety problemy ze służbą zdrowia dotyczą całego segmentu. Ja korzystałam z prywatnego gabinetu właśnie z powodu iż na wizytę na NFZ trzeba było czekać nawet 3 miesiące, co w przypadku kobiet w ciąży jest paranoją. Uważam, że trzeba zacząć od samego NFZ-u i zrobić tam porządek ale to na inną dyskusję:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

do góry