Widok

Jak żyć..

W tym kraju .. Gdzie zatrudniają Cię na śmieciowce a potem z dnia na dzień wywalają ... Jak żyć jak nie można znaleźć pracy w godnych warunkach ... Po co te lata nauki, podnoszenia kwalifikacji ?!? Jestem wrakiem człowieka .. Nie wierzę już w nic
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
"Moje stwierdzenie było ogólne." - rzeczywiście, mój bład... uczepiłem się tego VATu, i błędnie zrozumiałem że o niezgodę w stosunku do VAT chodzi - w takim razie zwracam honor

ponad to
nie rozumiem za bardzo co masz na myśli mówiąc 'problem wyłudzeń'
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no właśnie w tym problem, że nie :D, grzanki z tuńczykiem i pierogów z kapustą też sobie nie odmówiłam, a nawet więcej: dokładkę zrobiłam :)))
boszszsz, czy ja kiedyś zmądrzeję? ;))
>nie rozumiem za bardzo co masz na myśli mówiąc 'problem wyłudzeń'

Chodzi o wyłudzenia VAT - uzyskiwanie zwrotu podatku naliczonego przy jednoczesnym braku zapłaty podatku należnego.

http://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-kontroli-zwalczania-oszustw-podatkowych.html
no ok, ale to jest kwestia kontroli skarbowej, ew. służb mundurowych...

i nie ma związku z wysokością i systemem podatkowym, tylko z tym, że ludzie to złodzieje i lecą w kule... wysokość podatków i rodzaj podatków nie ma wpływu na to, czy ktoś jest oszustem i okrada innych obywateli* czy nie

jeśli mnie pytasz, co z takimi ludźmi robić, to odpowiadam: konfiskata całego majątku (nieważne, że jest zapisany na dziecko matkę czy c*otkę) do sądu - jak udowodnią oszustwo podatkowe - zabrać wszystko, wsadzić do mieszkań komunalnych, i niech startują od zera

sprawa bowiem jest banalna... kara nie ma karać... nie ma również być adekwatna do czynu - co za debil to wymyślił... - nie ma również łatać dziury budżetowej...
kara ma być nieuchronna, i wysoka - po to, żeby odstraszyć potencjalnych oszustów/przestępców/kombinatorów przed popełnieniem czynu zabronionego

obecnie taki delikwent jest wsadzany do więzienia, a to co nakradł zostaje 'w rodzinie'...
czyli nie dość, że skarb państwa nie odzyska kasy, to jeszcze reszta podatników musi takiego ciecia utrzymywać - to jakiś żart :D

ps.
prawdopodobnie część czytelników zauważyła...
moje propozycje skłaniają się do znacznego uproszczenia systemu podatkowego...
jeśli będzie uproszczony - ciężej będzie kombinować i oszukiwać

---

*) oszukując skarb państwa w dowolny sposób nie okradasz 'rządu' ani 'skarbówki' tylko innych obywateli :D państwo NIE MA swoich pieniędzy - państwo dysponuje pieniędzmi obywateli pobieranymi w podatkach

jeśli więc ktoś - nawet małą część - ukradnie, oznacza to nic innego jak to, że WSZYSCY INNI będą mieli mniej... znaczy: okrada innych ludzi, sąsiadów również...

ludzie - z czasów komuny - wynieśli jakieś dziwne przeświadczenie że 'donoszenie władzy' to zło i w ogóle że nie wolno żeby polak donosił na polaka...

ci ludzie to debile

co robisz, jak ktoś Ci spuści łomot na ulicy i znasz tą osobę z widzenia?

co robisz, jak ktoś Cię okradnie, na ulicy, albo Twój dom/samochód?

myślę, że dalszy komentarz jest zbędny...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nigdy nie zrób tego głupstwa twoje życie jest więcej warte .Niestety każdy ma cięższe dni ale po czasie będzie lepiej życzę naprawde żebyś się w końcu uśmiechnął by złe dni minęły pozdrawiam Iwona
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mam inne zdanie.
Chyba sobie źle umiejscawiasz złodzieja Twoich pieniędzy.
Niedawno zauważyłam,że w Wejherowie na przeciw dworca autobusowego otwarto taki ani to sklep garmażeryjny ani to mini bar.
I takie coś miałoby chyba branie. Ja tam kupuję 6zł za devolaja to chyba nie jest drogo. No i obsługa przemiła nie nachalna.
@ Aradash:
>no ok, ale to jest kwestia kontroli skarbowej, ew. służb mundurowych...
i nie ma związku z wysokością i systemem podatkowym, tylko z tym, że ludzie to złodzieje i lecą w kule... wysokość podatków i rodzaj podatków nie ma wpływu na to, czy ktoś jest oszustem i okrada innych obywateli* czy nie

Niby tak. Tyle, że VAT sam w sobie jest bardziej podatny na oszustwa (czy znasz inny podatek, którego możesz nie zapłacić, a ubiegać się o zwrot?). Chociaż są kraje, które sobie z tym problemem radzą. U nas póki co skala problemu jest porażająca:
http://stojeipatrze.blogspot.com/2015/12/luka-w-vat-53-miliardy-zotych-2015.html
Filet z piersi kurczaka 15 zł/kg, co daje wsad w jeden kotlet 5 zł. Jakim cudem gotowy de volaille ma kosztować 6 zł? Albo oszukane mięso, albo co innego. Gdzie masło, zioła, ziemniaki, surówka, prąd, chłodnia, piec, personel? Taka cena jest możliwa tylko w przypadku zakupu i odgrzania gotowca, ale chyba nie o to nam chodzi?
Takim cudem że coś tu nie gra ;-)
Ewentualnie taka promocja na początek coby klientów zdobyć.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Tak to rozpisałeś, ja natomiast rozpiszę inaczej.
Kurczak średnia cena 6,99zł/kg z jednego kurczaka średnio wychodzą 4 devolaje. Przecież nie trzeba od razu kupować fileta z piersi tylko samej można wykroić.
Co do reszty wypowiedzi tam chyba są albo kupne gotowce albo Panie same tworzą. Wszystko jest zimne jak to w sklepie garmażeryjnym ale można też podgrzać i zjeść na miejscu.
Być może tym personelem są właścicielki, w Wejherowie jest ciężko z pracą
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie wiem jakim cudem. Dobra nie było tematu
W barze na pewno nie rozbierają kurczaków, bo do tego trzeba mieć osobne stanowisko - przepisy sanepidu. Muszą robić z półproduktów. O ile nie sprzedają gotowców.
Nie chciałem Cię urazić, sorki, jeśli się źle poczułaś. Po prostu nie wierzę w magię na poziomie ekonomii.
@Manson,
inne zdanie odnośnie czego?
i gdzie 'źle' umiejscawiam złodzieja moich pieniędzy?

bo pierwszym i oczywistym złodziejem - a w zasadzie bandytą - jest państwo, które wbrew mojej woli ściąga ode mnie haracz - w związku z tym poszedłem płacić haracz innemu bandycie, którzy bierze mniej

drugim natomiast jest sąsiad który oszukuje skarb państwa - bo z budżetu finansowane są np. drogi... a ja z nich korzystam, więc sąsiad okrada mnie, i wszystkich innych obywateli

i nie... ja nie okradam skarbu państwa, bo moją kasę wydaję w polsce... różnicę przedstawiłem wyżej jeśli dobrze pamiętam... moja kasa i tak trafia do skarbu państwa, z taką drobną różnicą że ja jestem bogatszy

@Chmurka
napisałem wyżej jak rozwiązać ten problem
dop***dolić takie kary, żeby nie opłacało się ryzykować
I właśnie w takich chwilach mam ochotę sie napić.

Najświetszy, Wszechmogacy, Obezwladniajacy Boze, dlaczego w prostych sprawach utrudniasz?

Ps. Mądry sie zastanowi, zaś głupi będzie sie śmiał.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Aradash jak Ci sąsiad nie daje pieniędzy , to znaczy, że Cię okrada. ciekawy sposób myślenia masz :)
okrada państwo ktoś, kto wyłudza pieniądze z budżetu ( np lewus na fałszywym L4 ) natomiast ktoś, kto kombinuje na podatkach po prostu nie zasila państwa, a nie okrada.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Wg mnie gdyby podatnicy i płatnicy Zus nie byli tak obciążani kosztami to i kombinacji byłoby znacznie mniej. Mnie oburza najbardziej haracz dla Zus. Prowadząc działalność kiedy nie masz zysku nie płacisz podatku, Zus zawsze. Na dodatek dostajesz cudowne zestawienia, co czas jakiś, jakim to "krezusem" na stare lata będziesz. Złodziejstwo w biały dzień.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
@k.a.:

Idąc tą samą logiką, pasażer na gapę też nikogo nie "okrada".
Nie zasila jedynie budżetu przewoźnika - a pociąg czy autobus i tak przecież pojadą ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Moi drodzy, doszliśmy do absurdu, w którym służba najęta do pracy rządzi pracodawcami.
System, w którym państwo jest właścicielem obywateli ma proweniencję komunistyczną i w takim kraju właśnie żyjemy.
Anglosasi nie mieli nigdy takich uwarunkowań, dlatego u nich państwo liczy się z obywatelem.
Ba, prawodawstwo PL jest komunistyczne, zaś anglosaskie opiera się na zasadach rzymskich. To są dwa różne systemy prawne.

W PL złodziejem jest państwo, i to złodziejem o rodowodzie mafijnym. Każdy grosz ukradziony takiemu państwu to powód do chwały. Drogi wybudowały sobie korporacje dla lepszego (sprawniejszego) drenażu naszych zasobów. To, że z nich korzystacie, jest skutkiem ubocznym i nie o waszą wygodę tutaj chodzi. Zresztą jak wnikniesz w temat to znajdziesz ładny sposób na dymanie wspólnej kasy przez mafię i budowlańców.

Jesteś niewolnikiem, Jak wszyscy ludzie, urodziłeś się w więzieniu, którego nie możesz powąchać, ani dotknąć bo uwięziono Twój umysł.
Na razie oni należą do systemu, czyli są wrogami. Musisz pamiętać, że oni na ogół nie dojrzeli do wolności. Niektórzy są tak bierni, uzależnieni od systemu, że będą go bronić.
> Każdy grosz ukradziony takiemu państwu to powód do chwały

"TAKIEMU" to słowo-klucz.
Dylematem, czy moralne jest okraść złodzieja, zajmować się nie zamierzam ;)
Aradash i ja jesteśmy zwolennikami wypie*lenia na zbity pysk większości służby, a tym, co pozostaną, jasnego określenia zakresu obowiązków i ustalenia adekwatnej za to pensji. I okradanie TAKIEJ służby uważam za naganne moralnie.
Ty jesteś zwolennikiem wypie*lenia całej służby i życia wyłącznie o własnych siłach. Można i tak.. ale mało kto może sobie na takie życie pozwolić. Nie każdy chce być jednocześnie sprzątaczką i ochroniarzem swojego domu. A raczej: rzadko kto MOŻE nimi być.

Niestety.. jak wspomniałeś.. znakomita większość społeczeństwa woli obecne status quo - już to z przyzwyczajenia, już to z osobistego czerpania z niego korzyści.
A że mamy "demokrację" to mniejszości myślące inaczej są zmuszane do akceptacji tego, co jest.
Do czasu, aż większość ludzi sama nie strzepie łusek z oczu (mało prawdopodobne, aby stało się to w dającej się przewidzieć przyszłości) albo coś nie pierd*lnie na tyle porządnie, że same spadną.

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (256 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Klimatyzacja w biurze (58 odpowiedzi)

Pracuję w biurze z dziewczynami. Teraz gdy się zrobiło ciepło, mają włączoną cały dzień...

Młody alkoholik - Dramat, z którego pragnę wyjść, a nie umiem. (157 odpowiedzi)

Witam wszystkich którzy odwiedzili mój temat. Wiem, że tekst jest dość obszerny, ale chciałbym w...

do góry