Widok

Jaki kolor domku?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czeka nas malowanie domku na działce ;) odkąd pamiętam jest jasnozielony ;] w odcieniu bardziej groszkowym lub pistacjowym :P znudził mi się przez 30 lat ;)

Szukam natchnienia :)))) na jaki kolor byście pomalowały ten mały domek? (żeby łatwo pokrył tą zieleń) jedyne zdjęcie jakie znalazłam na kompie ;) wiosna kilka lat temu :] (kwitnąca czereśnia jest teraz dużo większa)

ganek w tym roku będzie "obudowany" - tzn. najprawdopodobniej użyjemy rulonów falistych http://www.robelit.pl/produkt/rulony-faliste-z-poliestru1.html chodzi o to, aby w czasie deszczu spokojnie można było siedzieć na ganku, żeby deszcz nie zacinał :]

na trawniku mamy też taką altankę (coś w tym stylu) http://allegro.pl/altana-altany-altanka-altanki-pawilon-wiata-meble-i3062687624.html - ciemny brąz(drewno pomalowane) z zielenią(daszek) (ale daleko od domku)

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Salambo - mamy różowe(właśnie te mega przecięte, koło domku) i zielone :] i zawsze był problem z różowymi - za dużo ich, część do zjedzenia, część rozdana na wina/soki, a i tak zostawało ;)

może jeszcze jakieś pomysły? :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
i przy okazji - może wiecie gdzie można kupić jakąś farbę olejną w "mega super ekstra" okazyjnej cenie? ;) może być nawet biała ;)
może jakieś nowe pomysły? żyjemy nadzieją, że wreszcie śnieg stopnieje ;) hehehe :] i będzie można przystąpić do działania - Mąż od dziś ma 2 tygodnie urlopu w tym celu ;)

trzeba wreszcie kupić farby :]
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak z zielonej farby(teoretycznie dość ciemnej ale nie tyle ile bym chciała) zrobić cieeeemną zieloną??? Macie pomysł lub jeszcze lepiej - doświadczenia? ;)
kupić pigment i dodać, wymieszać :)
"Dobre rodzicielstwo to w dużej części umiejętność radzenia sobie z własną bezradnością. (..) Trzeba rozstać się z wyobrażonym i wymarzonym dzieckiem po to, by spotkać się z tym, które ma się we własnym domu." A. Stein
ale jaki? jest jakiś mega ciemny zielony?

już mam doświadczenie z pigmentem żółtym, łososiowym i karminową czerwienią ;)
pewnie są, musiałabyś przejechać się / zadzwonić do sklepu i popytać :)
na stronie liroja znalazłam takie

http://www.leroymerlin.pl/farby/farby-scienne-i-sufitowe/pigmenty,a760,el50,strona-3.html

zawsze też możesz zmieszać ze sobą niebieski i żółty, i tak uzyskać pożądany odcień :)
"Dobre rodzicielstwo to w dużej części umiejętność radzenia sobie z własną bezradnością. (..) Trzeba rozstać się z wyobrażonym i wymarzonym dzieckiem po to, by spotkać się z tym, które ma się we własnym domu." A. Stein
rano patrzyłam na stronie LM ;) tam kupowałam poprzednie pigmenty :] (z farb w kolorze kość słoniowa i lazur + żółtego barwnika robiłam podobną zieleń jak była na domku, z farby białej i lazuru + barwnika łososiowego i karminowej czerwieni zrobiłam kolor przeze mnie nazywany "owoce leśne ze śmietaną" ;) a przez Męża - Jogobella)

została mi ta nieszczęsna podłoga :/ wczoraj malowałam słupki płotku i doszłam do wniosku, że to nie taka zieleń jak bym chciała :/
A jakbyś dodała granatowego 25% do ciemnozielonego 75%?
BAJKOWO ,przebrania, zabawa i rozrywka dla dzieci i dorosłych.
Pilotów 3 ,Gdańsk-Zaspa ,
dzięki Jola. Chyba tak zrobię (jeśli znajdę farbę granatową ;))
i jak - wyszło? ;)
byłam w 2 duuużych sklepach i nie było małej puszki ciemno-niebieskiej lub granatowej farby olejnej :/

kupiłam wczoraj 1 pigment - dałam cały na 3/4 puszki farby. Odcień lekko się zmienił - jest bardziej szmaragdowy :P
dziś kupiłam drugi pigment (innej firmy) ale jeszcze nie dodałam :P czekam aż Mąż wymieni 1 deskę w podłodze ;)
ja bym na brąz pomalowała, żeby się chowało w roślinności, a nie świeciło kolorem :]

Rulon falisty urody nie doda :p
Nałożyłabym mandaty na te wszystkie koszmarne balkony oplecione plastikiem ;-))

Nie lepiej drewnem zabudować balustrady? Ewentualnie folia w środku...
spóźniłaś się :] domek już zabudowany i pomalowany ;)

nie znoszę brązu ;P

jeszcze tylko została ta nieszczęsna podłoga :] i Mąż musi zrobić nowe kratki na pnącza (dzisiaj byliśmy w tartaku po listewki) :)

Mama T. z Córą mają swój wkład w malowanie domku ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
kawał dobrej roboty! :-)))

A jaki kolor farby na dach by pasował do kremowego? brąz?

---------------
https://chemia-budowlana.com.pl

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry