Widok
Tak naprawde jaki laktator wybierzesz zależy od Ciebie i od twojego portfela:) Jeśli pieniądze nie grają roli to zdecydowanie polecam medela swing, jest świetny, a przedewszystkim bardzo wygodny-ustawiasz, przystawiasz do piersi i na tym Twoja rola się kończy.
Dobre są też ręczne (dużo tańsze), tyle że tu już Ty ściągasz mleczko.
Odradzam zdecydowanie taki z gruszką, którą ściska się w dłoni żeby ściągnąć mlesio, bo się zapompujesz:)
Ze swojego doświadczenia powiem że mi laktator okazał się zbędny i cieszę się że go nie kupiłam (miałam tylko taki mały odciągacz za jakieś 8zł). Byłam z dzieckiem bez przerwy a mleko ściągałam tylko przy nawale pokarmu na początku i później sporadycznie jak chciałam wyjść.
Dobre są też ręczne (dużo tańsze), tyle że tu już Ty ściągasz mleczko.
Odradzam zdecydowanie taki z gruszką, którą ściska się w dłoni żeby ściągnąć mlesio, bo się zapompujesz:)
Ze swojego doświadczenia powiem że mi laktator okazał się zbędny i cieszę się że go nie kupiłam (miałam tylko taki mały odciągacz za jakieś 8zł). Byłam z dzieckiem bez przerwy a mleko ściągałam tylko przy nawale pokarmu na początku i później sporadycznie jak chciałam wyjść.
Zależy do czego będzie ci potrzebny - do rozbudzenia laktacji czy może do ciągłego/okazjonalnego odciągania pokarmu?
do częstego użytkowania jak i walki o pokarm polecam laktator elektryczny - położne polecają Medelę i sama używałam go przez wiele miesięcy (Mini Electric)
możesz kupić tu na forum używany za dużo mniejszą kasę niż nowy.
jeśli będziesz używała sporadycznie(np. odciągnięcie pokarmu przed wyjściem i zostawieniem dziecka) - wystarczy ręczny.
do częstego użytkowania jak i walki o pokarm polecam laktator elektryczny - położne polecają Medelę i sama używałam go przez wiele miesięcy (Mini Electric)
możesz kupić tu na forum używany za dużo mniejszą kasę niż nowy.
jeśli będziesz używała sporadycznie(np. odciągnięcie pokarmu przed wyjściem i zostawieniem dziecka) - wystarczy ręczny.
To czy ręczny czy elektryczny zależy od tego, po co chcesz go kupić i jak często chcesz go używać. Jeśli potrzebujesz odciągać pokarm tylko od czasu do czasu, bo na przykład potrzebujesz wyjść z domu i chcesz mleko dla dziecka zostawić, to ręczny wystarczy. Jak nie możesz dziecka karmić piersią przez dłuższy czas bo np. jest chore, albo chcesz wrócić do pracy i potrzebujesz odciągać często przez kilka miesięcy czy nawet rok, to wtedy na pewno lepszy będzie elektryczny. Ja osobiście używam elektrycznego Amedy i jestem bardzo zadowolona. Super odciąga, na dwie piersi, więc mniej czasu mi to zajmuje (choć jak ktoś chce to na jedną też można) i nie buczy tak jak niektóre laktatory.
Dystrybucją laktatorów klasy premium zajmuje się sklep internetowy http://www.neno.pl i pomagają realnie przed wyborem. O tyle ciekawy katalog, że laktatory występują z wieloma rozmiarami lejków od 21 do 27 i raczej każda kobieta pod siebie model dopasuje. No i warto stawiać na laktatory bezprzewodowe, ciche, czasami połączone z lampką LED. Neno Angelo to jeden z lepszych przykładów takiej konfiguracji.